Η χθεσινή ημερομηνία (16/9) θα γραφτεί με μελανά χρώματα στην ιστορία της Ουκρανίας. Μετά από ένα πραξικόπημα, τη δημιουργία νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή νεοναζί, την παραχώρηση ενός τμήματός της στη Ρωσία (Κριμαία), τη διαίρεσή με το ανατολικό της τμήμα και προφανώς το αίμα χιλιάδων πολιτών που αντιστέκονται εδώ και μήνες, ικανοποιήθηκε το αίτημα των δυτικών πλέον συμμάχων της και της εγχώριας ελίτ.
Με μεγάλη πλειοψηφία η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ, ταυτόχρονα με την έγκριση της από το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση του Κιέβου, προχώρησε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, αφού πρώτα εξασφάλισε τα συμφέροντα του πιο διαπλεκόμενου χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού συμπλέγματος του πλανήτη.
Στις 28 Ιουλίου αυτής της χρονιάς, το Ινστιτούτο του Oakland με έδρα την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, έφερε στο φώς της δημοσιότητας έκθεση στην οποία αποκαλύπτεται ότι το σφιχταγκάλιασμα του ΔΝΤ στην Ουκρανία (δάνειο 17 δις δολαρίων), βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση με τα σχέδια εκμετάλλευσης των εύφορων εδαφών της χώρας από την μεγαλύτερη εταιρεία Γενετικά Τροποποιημένων Καλλιεργειών και μεταλλαγμένων σπόρων, τη Μονσάντο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, «λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουκρανία δεν επιτρέπει τη χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην αγροτική παραγωγή, το άρθρο 404 της Ευρωπαϊκής συμφωνίας- το οποίο σχετίζεται με την γεωργία - περιλαμβάνει μια ρήτρα η οποία έχει περάσει γενικά απαρατήρητη: Υποδεικνύει ότι ανάμεσα σε άλλα, και οι δύο πλευρές θα συνεργάζονται για την επέκταση της χρήσης βιοτεχνολογιών». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι βούτυρο στη φέτα των εταιρειών αγροβιοτεχνολογίας. Όπως παρατηρεί ο Michael Cox, διευθυντής ερευνών της επενδυτικής τράπεζας Piper Jaffray, η « Ουκρανία και κατ επέκταση, η Ανατολική Ευρώπη, είναι από τις πλέον πιο αναπτυσσόμενες αγορές για τον γίγαντα γεωργικών εξοπλισμών Deere, όπως επίσης και για τις εταιρείες παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων Monsanto και DuPont».
Η Ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Όντας μακράν «ο σιτοβολώνας της Ευρώπης», το μαύρο χώμα της Ουκρανίας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια σπόρων, καθώς μόνο το 2012 η συγκομιδή των αγροτών ξεπέρασε τους 20 εκατομμύρια τόνους σε καλαμπόκι.
Η επένδυση της Μονσάντο
Τον Μάιο του 2013, η Μονσάντο ανακοίνωσε το σχέδιό της για επένδυση 140 εκατομμυρίων δολαρίων σε ΜΗ Γενετικά Τροποποιημένους σπόρους καλαμποκιού. Η εκπρόσωπός της στην Ουκρανία δήλωσε, ότι θα «εργάζονται μόνο με συμβατικούς σπόρους», υπογραμμίζοντας, ότι «στην Ουκρανία επιτρέπεται να παράγονται και να εισάγονται μόνο συμβατικοί σπόροι».
Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2013, έξι μεγάλες Ουκρανικές γεωργικές ενώσεις ετοίμασαν σχέδιο τροποποιήσεων του νόμου, πιέζοντας για «τη δημιουργία, τη δοκιμή, τη μεταφορά και τη χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, που αφορά τη νομιμοποίηση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων». Ο πρόεδρος της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών Volodymir Klymenko, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο στις 5 Νοεμβρίου είπε ότι «θα μπορούσαμε να στοχαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα για πολύ καιρό, αλλά εμείς, από κοινού με τις γεωργικές ενώσεις, υπογράψαμε δύο επιστολές για την αλλαγή του νόμου για τη βιοασφάλεια, στις οποίες προτείνεται η νομιμοποίηση της χρήσης Γενετικά Τροποποιημένων σπόρων, οι οποίοι θα έχουν ελεγχθεί στις ΗΠΑ αρκετό διάστημα. (Στην πραγματικότητα, οι Γενετικά Τροποποιημένοι σπόροι και οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί δεν έχουν υποβληθεί σε ανεξάρτητες μακροχρόνιες δοκιμές στις ΗΠΑ ποτέ.)
Το σχέδιο τροποποιήσεων των γεωργικών ενώσεων συνέπεσε με την κατ’ αρχήν συμφωνία ένταξης στην Ευρώπη και με το δάνειο του ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η ιστοσελίδα sustainablepulse.com - η οποία παρακολουθεί τις ειδήσεις για τους ΓΤΟ σε όλο τον κόσμο - αμέσως επιτέθηκε στην πρόταση των γεωργικών ενώσεων, με τον διευθυντή της Henry Rowlad να επισημαίνει: «H Ουκρανική γεωργία θα υποστεί σοβαρή ζημιά εάν η Ουκρανική Κυβέρνηση επιτρέψει τη νομιμοποίηση των Γενετικά Τροποποιημένων σπόρων στη χώρα. Οι αγρότες της, θα δουν τις αγορές εξαγωγών τους να μειώνονται εξαιτίας της αντίθεσης των καταναλωτών στα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα στην Ρωσία και στην ΕΕ». Ο Rawland είπε ότι «η επένδυση της Μονσάντο στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα χρόνια».
Στις 13 Δεκεμβρίου του 2013, μεγάλο στέλεχος της Μονσάντο, δήλωσε στη διάσκεψη που έγινε στην Ουάσιγκτον, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία, ότι η εταιρεία αναγνωρίζει τη «σημασία της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος [στην Ουκρανία] που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα στηρίζει τη συνεχή ανάπτυξη της γεωργίας. Η Ουκρανία έχει την ευκαιρία να αναπτύξει περαιτέρω τις δυνατότητες των συμβατικών καλλιεργειών, οι οποίες είναι αυτές στις οποίες επικεντρώνουμε σήμερα τις προσπάθειές μας. Ελπίζουμε επίσης ότι με κάποιο τρόπο η βιοτεχνολογία, είναι ένα εργαλείο που θα είναι στη διάθεση των αγροτών της Ουκρανίας στο μέλλον.
Μόλις λίγες μέρες πριν από τις παρατηρήσεις της Μονσάντο στην Ουάσιγκτον, το παράρτημά της στην Ουκρανία είχε ξεκινήσει την προώθηση του προγράμματός «κοινωνικής ανάπτυξης» για τη χώρα, με όνομα «το καλάθι σιτηρών του μέλλοντος». Το πρόγραμμα μιλούσε για επιδοτήσεις ύψους έως και 25.000 δολαρίων στους χωρικούς των αγροτικών περιοχών ώστε (σύμφωνα με αυτά που έλεγε ): « να αρχίσετε να αισθάνεστε ότι μπορείτε να βελτιώσετε την θέση σας από μόνοι σας, χωρίς να περιμένετε ελεημοσύνες».
Στην ουσία, η πραγματική «ελεημοσύνη» δεν είναι άλλη από τις Αγρο-Μπήζνες των ΗΠΑ που ήρθαν μέσα από τους όρους του δανείου ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία εκτός από το άνοιγμα της χώρας προς τις Γενετικά Τροποποιημένες Καλλιέργειες θα άρει ακόμα περισσότερο τα εμπόδια για την πώληση της πλούσιας Ουκρανικής γης στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως είπε και o Morgan Williams, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανο - Ουκρανικού Συμβουλίου, στους Times «H γεωργία της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο». Ωστόσο πρόσθεσε, ότι υπάρχουν « πολλές πτυχές του επιχειρηματικού κλίματος που πρέπει να αλλάξουν. Το σημαντικότερο στοιχείο στο οποίο θα έπρεπε να επικεντρωθούν είναι το να φύγει αυτή η Κυβέρνηση…»
Τα Wikileaks
Τον Αύγουστο του 2011, κυκλοφόρησε μέσω των wikileaks ότι υπάρχουν διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ στα οποία φαίνεται να ασκούν πιέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου για την Μονσάντο και άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως η DuPont, η Syngenta, η Bayer και η Dow.
Η αμερικάνική μη κερδοσκοπική εταιρεία Food & Water Watch, μετά από 5 χρόνια «χτενίσματος» αυτών των τηλεγραφημάτων, δημοσίευσε την έκθεσή της στην οποία αποκαλύπτεται πως οι ΗΠΑ προωθούν τη διεθνή ατζέντα της βιομηχανίας αγροτικών σπόρων.
Η έκθεση έδειξε ότι το Στέιτ Ντηπάρτμεντ πίεσε ξένες κυβερνήσεις να υιοθετήσουν αγροτικές πολιτικές φιλικές προς την βιοτεχνολογία και νόμους, που αμφισβητούσαν ακόμα και τους στοιχειώδης κανόνες διασφάλισης της ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι απαραίτητοι για την αναγνώριση των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων μέσω της Γενετικής Μηχανικής.
Προφανώς, η παρέμβαση (ή και επέμβαση) των δυτικών στην αυλή της Ρωσίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οφείλεται απλά και μόνο στην ανάγκη επέκτασης του αγροβιομηχανικού λόμπι σε μια εύφορη κοιλάδα. Αυτό όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η διαπλοκή των μονοπολιακών ομίλων με τις κυβερνήσεις σε ένα πεδίο που καθορίζει μέχρι και χρηματιστηριακούς δείκτες - όπως είναι η γεωργία - δεν μπορεί παρά να ξεγυμνώνει την ασυδοσία της ιδιωτικής κερδοφορίας και την ταύτιση των συμφερόντων τους με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη