Thumbnail
«Χισμέτι»: Τι σημαίνει αυτή η ξεχασμένη ελληνική λέξη και πώς χρησιμοποιούνταν

Αν πέσει στην αντίληψή σας η λέξη «χισμέτι», το πιθανότερο είναι να τη βρείτε σε παλιά κείμενα ή να την ακούσετε από ηλικιωμένους. Πρόκειται για έναν όρο που έχει πλέον σχεδόν εκλείψει από την καθημερινή χρήση, αλλά φέρει σημαντικό γλωσσικό και ιστορικό φορτίο.

Η λέξη «χισμέτι» χρησιμοποιούνταν για να δηλώσει την υπηρεσία, την εξυπηρέτηση ή απλώς μια δουλειά που έκανε κάποιος για κάποιον άλλον. Είτε στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής σχέσης είτε ως πράξη καλοσύνης, το «χισμέτι» περιέγραφε μια πράξη που προσφερόταν – συχνά σιωπηρά, χωρίς αντάλλαγμα.

Η λέξη έφτασε στα ελληνικά κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, και ιδιαίτερα από τον 17ο έως και τον 18ο αιώνα. Ετυμολογικά, προέρχεται από την τουρκική λέξη hizmet, που σημαίνει ακριβώς το ίδιο: υπηρεσία.

Όπως συνέβη με δεκάδες ακόμη τουρκικής προέλευσης λέξεις, το «χισμέτι» ενσωματώθηκε στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελλήνων εκείνης της εποχής. Σήμερα, αποτελεί κυρίως αντικείμενο μελέτης για γλωσσολόγους και ιστορικούς της γλώσσας – ένα παράδειγμα του πώς η ιστορία αποτυπώνεται ακόμη και στις πιο απλές λέξεις.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απατη
Συναγερμός για νέα τηλεφωνική απάτη: Στο στόχαστρο κτηνοτρόφοι με πρόσχημα τον αφθώδη πυρετό
Το Υπουργείο προειδοποιεί για απόπειρες υποκλοπής προσωπικών στοιχείων – «Καμία ενημέρωση δεν γίνεται τηλεφωνικά»
Συναγερμός για νέα τηλεφωνική απάτη: Στο στόχαστρο κτηνοτρόφοι με πρόσχημα τον αφθώδη πυρετό
τεμμ
Τέμπη: Κατηγορούμενος «δείχνει» το Δημόσιο – «Γνώριζαν τα κενά ασφαλείας και δεν έκαναν τίποτα»
Σφοδρές καταγγελίες για «εγκληματική αδράνεια» και ανενεργά συστήματα – Στο στόχαστρο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Τέμπη: Κατηγορούμενος «δείχνει» το Δημόσιο – «Γνώριζαν τα κενά ασφαλείας και δεν έκαναν τίποτα»
ενεγυλ
Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες σε ειδικό σχολείο της Κέρκυρας
Η ΕΛΜΕ ζητά άμεσα μέτρα ασφάλειας μετά από βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά – «Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα»
Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες σε ειδικό σχολείο της Κέρκυρας
νηπιαγωγεια
Με χρώματα και φωνές υπερασπίζονται οι μαθητές το σχολείο τους – Δυναμική αντίδραση στη συγχώνευση νηπιαγωγείων
Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά στην Αγία Παρασκευή στέλνουν μήνυμα για ποιοτική προσχολική αγωγή και ανθρώπινες συνθήκες μάθησης
Με χρώματα και φωνές υπερασπίζονται οι μαθητές το σχολείο τους – Δυναμική αντίδραση στη συγχώνευση νηπιαγωγείων