Εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών με εξάωρο στη Φινλανδία; Όνειρο ήταν και πάει...
Ιδού πώς δημιουργούνται τα fake news από τη βιασύνη και την ελλιπή κατανόηση δηλώσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο...

Τις προηγούμενες ημέρες έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση ότι η νέα (και σε ηλικία) Φινλανδή Πρωθυπουργός Sanna Marin σχεδιάζει την καθιέρωση εργασιακής εβδομάδας 4 ημερών με καθημερινό 6ωρο στη θέση του πενθήμερου 8ώρου, γιατί η κυβέρνησή της και η ίδια θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεκουράζονται περισσότερο και να επενδύουν περισσότερο χρόνο σε άλλες δραστηριότητες.

Η είδηση έκανε πολλούς να χαρούν σε όλο τον κόσμο, περιμένοντας τη Φινλανδία να ξεκινήσει την νέα εργασιακή "επανάσταση". Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Ιντιπέντεντ, η είδηση αυτή είναι ουσιαστικά fake news και το 4ήμερο με εξάωρο αποδεικνύεται όνειρο άπιαστο προς το παρόν, ακόμα και για τους προοδευτικούς Φινλανδούς.

Κατά τον Ιντιπέντεντ, η έκταση που πήρε η είδηση ίσως να ήταν ένα σημάδι της παγκόσμιας δυσαρέσκειας για την επιστροφή στην εργασία μετά τα Χριστούγεννα και αυτό βοήθησε να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Η εφημερίδα εξηγεί:

"Ρεπορτάζ και δημοσιεύματα  σε ολόκληρη την Ευρώπη σημείωσαν την υποστήριξη της Sanna Marin, πρωθυπουργού της Φινλανδίας, για την καθιέρωση συντομότερης εβδομάδας εργασίας.Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών δεν αποτελεί μέρος των σχεδίων της φινλανδικής κυβέρνησης και δεν αναμένεται να αποτελέσει κυβερνητική πολιτική στο εγγύς μέλλον. Ένας υπάλληλος από το γραφείο της κυρίας Marin δήλωσε στον Independent ότι η πολιτική ήταν "περισσότερο ένα μελλοντικό όραμα και ένας πιθανός μελλοντικός στόχος για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα".

Παρ' όλα αυτά, η ιστορία εξαπλώθηκε τόσο ευρέως ώστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εκδώσει επίσημη διόρθωση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τετραήμερη εβδομάδα στο κυβερνητικό πρόγραμμα και επιμένουν ότι το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξή τους. Ακόμα και ο Päivi Anttikoski, διευθυντής επικοινωνίας της φινλανδικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι είναι "ένα μυστήριο" πώς η ιστορία κατέληξε να δημοσιεύεται σε τόσους πολλούς ιστοτόπους.

Από πού προήλθε λοιπόν η ιστορία των  τεσσάρων ημερών εργασίας;

Υπάρχει μια μικρή ποσότητα αλήθειας στα δημοσιεύματα, υπό την έννοια ότι η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας υποστηρίζει, θεωρητικά όμως, μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Όταν η κ. Marin ήταν η υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών τον Αύγουστο του 2019, υπέβαλε ένα σύντομο σχόλιο για να υποστηρίξει την ιδέα αυτή κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με θέμα την 120ή επέτειο του SDP.

"Μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών, με εργάσιμο χρόνο έξι ωρών. Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα; Είναιτο οκτάωρο πραγματικά η απόλυτη αλήθεια;" είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Helsinki Times.

"Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, τα χόμπι και με άλλες πτυχές της ζωής, όπως ο πολιτισμός. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα για εμάς στην επαγγελματική ζωή "

Η κ. Marin επίσης διηγείται την ιδέα μετά την επιτροπή και είπε ότι "η συντόμευση των ωρών εργασίας μπορεί και πρέπει να συζητηθεί".

"Μια εβδομάδα 4 ημερών ή μια εργάσιμη ημέρα 6 ωρών με αξιοπρεπή αμοιβή μπορεί να είναι μια ουτοπία σήμερα, αλλά μπορεί να γίνει αλήθεια στο μέλλον", δήλωσε

Ωστόσο οι δηλώσεις της αυτές φαίνεται πως παρερμηνεύτηκαν παγκοσμίως, αφού η κ. Marin εξελέγη πρωθυπουργός της Φινλανδίας τον Δεκέμβριο του 2019 στην εξαιρετικά νεαρή ηλικία των 34 ετών.Ορισμένα ΜΜΕ έκαναν τότε παραπομπή στα σχόλιά της, κι έτσι συνδυάστηκαν λανθασμένα οι ιδέες για τεσσάρων ημερών και έξι ωρών εργασίας με τις προθέσεις της κυβέρνησης

Η ιστορία έκανε στη συνέχεια το γύρο του διαδίκτυου, αρχικά σε έναν αυστριακό ιστότοπο με τίτλο Kontrast (στις 16 Δεκεμβρίου) και κατόπιν σε ιστότοπο με τίτλο Νέα Ευρώπη (στις 2 Ιανουαρίου). Η τελευταία ιστορία χαρακτήριζε μάλιστα την πρόταση της κ. Marin ως μια «πρόσκληση» για αλλαγή πολιτικής.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο News Now Finland, η αρχική της παράγραφος αναφέρει: "Η νέα Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin, από τις αρχές Δεκεμβρίου, ζήτησε την εισαγωγή ευέλικτου χρονοδιαγράμματος εργασίας στη χώρα, που θα προβλέπει μια εβδομάδα 4 ημερών και 6ωρών για κάθε εργάσιμη ημέρα. "

Η  ιστορία διαδόθηκε ακόμα πιο  γρήγορα όταν η MailOnline, μία από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες ειδήσεων παγκοσμίως, δημοσίευσε μια ιστορία με τίτλο "Η Φινλανδία εισαγάγει τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα και 6άωρο σύμφωνα με σχέδια που καταρτίστηκαν από την 34χρονη πρωθυπουργό Sanna Marin ".

Από εκεί, τα σχόλια της κυρίας Marin επεκτάθηκαν, με ποικίλους βαθμούς σκεπτικισμού, σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον κόσμο.

Οι οραματισμοί της κ. Marin δημιούργησαν απλά μια παγκόσμια μια φιλοδοξία -συνεπώς  μην  σχεδιάζετε να μετακομίσετε στη Φινλανδία αν ψάχνετε για μικρότερο ωράριο εργασίας.

Και, το κυριότερο, η φινλανδική κυβέρνηση έχει πλέον καταστήσει σαφές ότι δεν σχεδιάζει την εισαγωγή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στο εγγύς μέλλον.

 

Πηγή: independent

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

VOUCHER στον Τουρισμό - 1250 ευρώ - Ξεκινήστε στην goLearn

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας ONLINE

Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: ΑΛΛΑΞΕ Η ΥΛΗ - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις

ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών με εξ αποστάσεως πρόγραμμα ΑΜΕΣΑ (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)

Απαραίτητο Τυπικό Προσόν για προσλήψεις στο Δημόσιο: Είναι αυτή η Πιστοποίηση Η/Υ της goLearn - Πώς την παίρνεις σε 2 ημέρες πανεύκολα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

University of Nicosia
Ιδιωτικό πανεπιστήμιο ζητά καθηγητές για τη Σχολή που θα λειτουργήσει το 2025/26 στην Αθήνα
Το University of Nicosia, ένα ιδιωτικό κυπριακό πανεπιστήμιο ιδιοκτησίας που ανήκει στο fund CVC, ζητά καθηγητές για τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων...
Ιδιωτικό πανεπιστήμιο ζητά καθηγητές για τη Σχολή που θα λειτουργήσει το 2025/26 στην Αθήνα