αρης-διαστημα
Το ερώτημα που μελετήθηκε ήταν εάν το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να αντέξει τις βαρυτικές δυνάμεις του Άρη

Το συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο πρόκειται να χρησιμεύσει στην έρευνα, η οποία αφορά το πόσο καλά μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο καρδιαγγειακό σύστημα τα παρατεταμένα διαστημικά ταξίδια και τη ζωή στον Άρη.

Δημιουργήθηκε από ειδικούς της διαστημικής ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην πρόβλεψη της επίδρασης που μπορεί να έχει η εκτεταμένη έκθεση μηδενικής βαρύτητας στο καρδιαγγειακό σύστημα. 

Το ερώτημα που μελετήθηκε ήταν εάν το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να αντέξει τις βαρυτικές δυνάμεις του Άρη, οι οποίες δεν είναι τόσο ισχυρές όσο στη Γη, χωρίς να λιποθυμήσει ή να αντιμετωπίσει μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, καθώς βγαίνει από το διαστημόπλοιο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως, αν και υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το ταξίδι στον Άρη, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η παρατεταμένη έκθεση σε σχεδόν μηδενική βαρύτητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει την καρδιά σε τεμπελιά, καθώς δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για να ξεπεράσει τη βαρύτητα και να αντλήσει αίμα σε όλο το σώμα. 

Όταν βρισκόμαστε στη Γη η βαρύτητα έλκει υγρό στο κάτω μισό του σώματός μας (ο λόγος για τον οποίο σε κάποιους ανθρώπους τα πόδια αρχίζουν να πρήζονται προς το τέλος της ημέρας), όμως στο διάστημα αυτή η βαρυτική έλξη εξαφανίζεται. Αυτό σημαίνει πως το υγρό μετατοπίζεται στο πάνω μισό του σώματος, κάτι που προκαλεί μια αίσθηση που ξεγελάει το σώμα να πιστεύει ότι υπάρχει πάρα πολύ υγρό. Το αποτέλεσμα είναι η συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα, η μηδενική δίψα και στο τέλος η αφυδάτωση.

Αυτός είναι ο λόγος που συχνά βλέπουμε στις ειδήσεις αστροναύτες να λιποθυμούν όταν ξαναπατήσουν το πόδι τους στη Γη, ένα αρκετά συνηθισμένο αποτέλεσμα του διαστημικού ταξιδιού.

Ο σκοπός του μαθηματικού μοντέλου ήταν να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν ένας αστροναύτης μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στον Άρη χωρίς να λιποθυμήσει. Τα αποτελέσματα που έβγαλε ήταν θετικά.

Για να προσομοιώσει τους κινδύνους του ταξιδιού στον Άρη το μοντέλο χρησιμοποίησε αλγόριθμους που βασίζονται σε δεδομένα αστροναυτών από προηγούμενες διαστημικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών Apollo.

Παρά το γεγονός ότι τα διαστημικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τις παραμέτρους του μοντέλου προέρχονται από νέους και καλά εκπαιδευμένους αστροναύτες, οι ερευνητές θέλουν να βελτιώσουν τις δυνατότητές του, μοντελοποιώντας την επίδραση της παρατεταμένης διαστημικής πτήσης σε άτομα με όχι τόσο καλούς οργανισμούς και με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα. 

Αυτό θα δώσει στους ερευνητές μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι θα συνέβαινε αν ένα συνηθισμένο άτομο ταξίδευε στο διάστημα, με δεδομένη την άνοδο των εμπορικών πρακτορείων διαστημικών πτήσεων, όπως το Space X και η Blue Origin, όπου υπάρχει περισσότερος χώρος για πλούσιους, αλλά όχι απαραίτητα υγιείς ανθρώπους.

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

gallia
Γαλλία: Νέα απεργιακή κινητοποίηση για το συνταξιοδοτικό- Ανυποχώρητη η κυβέρνηση
Ανεβαίνουν οι τόνοι και πάλι για το συνταξιοδοτικό- Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στη νέα απεργιακή κινητοποίηση στον τομέα των μεταφορών και της...
Γαλλία: Νέα απεργιακή κινητοποίηση για το συνταξιοδοτικό- Ανυποχώρητη η κυβέρνηση