Το κομπιούτερ που... φορούσε φούστα
Η ιστορία της αφροαμερικανίδας μαθηματικού Katherine Johnson η οποία ουσιαστικά υπολόγισε με χαρτί και μολύβι τις τροχιές των αποστολών Apollo!

Σαν σήμερα στις 20 Ιουλίου του 1969 η διαστημική αποστολή Apollo 11 προσεληνώθηκε και ο Νιλ Άρμστρονγκ καταγράφηκε στην Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι.

Με τη φράση του «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα» επισφράγισε αυτό που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ανθρώπινο τεχνολογικό επίτευγμα.

Η ψηφιακή επανάσταση ήθελε πάνω από μια δεκαετία για να ξεκινήσει και αφού η διαθέσιμη υπολογιστική ισχύς δεν ξεπερνούσε αυτή ενός σημερινού smartphone οι "ανθρώπινοι υπολογιστές" έκαναν όλη τη τεχνολογική προεργασία. 

Μια χαρακτηριστική περίπτωση για την εκπλήρωση αυτού του άθλου ήταν και της αφροαμερικανίδας μαθηματικού Katherine Johnson η οποία ουσιαστικά υπολόγισε με χαρτί και μολύβι τις τροχιές των αποστολών Apollo.

Η Τζόνσον, η οποία έφυγε πριν από λίγους μήνες από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών, έγραψε με πολλούς τρόπους ιστορία καθώς η παρουσία της στις σπουδαιότερες στιγμές της N.A.S.A. ήταν καθοριστική. Κι ας ξεκίνησε σαν «κομπιούτερ που φορούσε φούστα», όπως είχε πει η ίδια για τον εαυτό της στις υπόλοιπες γυναίκες του τμήματός της, το οποίο ήταν υπεύθυνο για τους μαθηματικούς υπολογισμούς σε μια εποχή που τα πάντα γίνονταν στο χέρι. Δεδομένα από τα μαύρα κουτιά αεροπλάνων, καθορισμοί της κατάλληλης γωνίας πτήσης, αντοχές υλικών και οτιδήποτε χρειαζόταν ατελείωτη, ανιαρή αλλά απαραίτητη αριθμητική περνούσε από αυτές τις ανώνυμες ομάδες που συχνά αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες.

Η μαθηματική της ευφυΐα μαζί με τις εξαιρετικά χρήσιμες γνώσεις αναλυτικής γεωμετρίας που είχε την έκαναν να ξεχωρίσει γρήγορα και της επέτρεψαν να μεταπηδήσει σε ανώτερα κλιμάκια και να εργαστεί απευθείας στο τμήμα αεροναυπηγικής.

Ένα χρόνο πριν από την πτήση του Τζον Γκλεν, η Τζόνσον υπολόγισε την τροχιά του Άλαν Σέπαρντ, του πρώτου Αμερικανού που εκτοξεύθηκε στο Διάστημα. Το 1969 ήταν μέλος της ομάδας που έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη με το Apollo 11. Στην αποτυχημένη αποστολή του Apollo 13 ένα δικής της έμπνευσης σύστημα προσανατολισμού βοήθησε το πλήρωμα να επιστρέψει πίσω με ασφάλεια. Έτσι, όταν η ίδια ζήτησε να λαμβάνει μέρος στις διευθυντικές συσκέψεις των διαστημικών αποστολών (πράγμα πρωτάκουστο για οποιαδήποτε γυναίκα έως τότε) κανείς δεν τόλμησε να της το αρνηθεί.

Παρ’ όλα αυτά εκτός της υπηρεσίας του Διαστήματος ελάχιστοι γνώριζαν το όνομα της Κάθριν Τζόνσον. Το 2016 η ιστορία των Αφροαμερικανίδων μαθηματικών της N.A.S.A. έγινε κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Αφανείς ηρωίδες» και κεντρικό πρόσωπο τον χαρακτήρα της Τζόνσον. Το φιλμ κέρδισε τρεις υποψηφιότητες για όσκαρ κάνοντας γνωστή την ιστορία της σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, το Διάστημα δεν ήταν ο μοναδικός χώρος που εξερευνήθηκε περισσότερο χάρη στις προσεληνώσεις. Πολλές από τις τεχνολογίες του διαδικτύου προέρχονται από αυτή την επιστημονική επανάσταση και την αποστολή του Apollo, αφού ένα μεγάλο τμήμα του σύγχρονου διαδικτύου εξαρτάται από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, οι οποίοι μεταδίδουν τα πάντα, από δεδομένα μέχρι τηλεοπτικά προγράμματα. Αναβαθμισμένα κυκλώματα, υπολογιστικά συστήματα, απομακρυσμένος έλεγχος και πλοήγηση, αν και δεδομένα σήμερα, τότε αποτέλεσαν πραγματική επανάσταση κάνοντας το Apollo τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης οικονομίας του διαδικτύου.

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

koula topaloudi
Συγκλονίζει η μητέρα της Τοπαλούδη: Σε καιρό πανδημίας δεν σκοτώνει μόνο ο κορονοϊός αλλά και η έμφυλη βία
«Με μεγάλο σαδισμό έπεσε στο κορμί της κι έβαλε πάνω στη νεκρή μανούλα το παιδί, που θα μισήσει για μια ζωή τον φονιά» - Τι δήλωσε η μητέρα της...
Γλυκά Νερά: Σε καιρό πανδημίας δεν σκοτώνει μόνο ο κορονοϊός αλλά και η έμφυλη βία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Πρωτοφανές κύμα απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση με τις ευλογίες του ΥΠΑΙΘ
Σε πολλές περιπτώσεις η καταγγελία σύμβασης συνοδεύεται με υπόσχεση επαναπρόσληψης τον Σεπτέμβριο...
Πρωτοφανές κύμα απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση με τις ευλογίες του ΥΠΑΙΘ
Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα
Tη Δευτέρα οι τράπεζες θα είναι κλειστές, ενώ τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά
Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα