Μια νέα ανάλυση στη «γιαγιά της ανθρωπότητας» δείχνει μια σειρά από ρωγμές στα απολιθωμένα οστά της που οι επιστήμονες λένε πως ταιριάζουν με τα τραυματικά κατάγματα που έχουν δει σε ανθρώπους μετά από υψηλές πτώσεις.
«Η συνοχή του προτύπου των καταγμάτων με αυτά που βλέπουμε σε θύματα πτώσεων, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως μπορεί μία πτώση να ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο της Λούσι» δήλωσε ο Τζον Κάπελμαν, ανθρωπολόγος που ηγήθηκε της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. «Νομίζω ότι οι τραυματισμοί ήταν τόσο σοβαροί που πέθανε πολύ γρήγορα μετά την πτώση».
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του, που δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο περιοδικό Nature, απορρίπτνται κατηγορηματικά από επιστήμονες που μίλησαν στην Guardian. Επισημαίνουν πως πολλά μπορούν να συμβούν σε έναν σκελετό ηλικίας 3,2 εκατομμυρίων ετών. Το σώμα της Λούσι μπορεί να καταπατήθηκε από άγρια ζώα προτού τα ιζήματα καλύψουν τα οστά και σταδιακά εγκιβωτιστούν σε βράχο.
Υπάρχει μια μυριάδα εξηγήσεων για τη θραύση των οστών» δήλωσε ο Ντόναλντ Γιόχανσον από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που ανακάλυψε την Λούσι πριν από 40περίπου χρόνια στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας. «Ο ισχυρισμός πως μπορεί να έπεσε από δένδρο δεν είναι ούτε επαληθεύσιμη αλλά ούτε επιβεβαιώνεται και ως εκ τούτου είναι αναπόδεικτη».
Πώς πέθανε ο πρόγονος του ανθρώπου, η Λούσι;
η Λούσι ανακαλύφθηκε το 1974, όταν ο Γιόχανσον και ο μαθητής του, Τομ Γκρέι, έψαχναν για αρχαία οστά ζώων στο ξηρό έδαφος κοντά στο χωριό Χαντάρ στη βόρεια Αιθιοπία. Η εύρεση ενός οστού χεριού τους οδήγησε στην ανακάλυψη περισσότερων ενός πιθηκοειδούς ζώου. Τελικά συγκέντρωσαν πάνω από το 40% του σκελετού.
Εκείνο το βράδυ, η ομάδα γιόρτασε στην κατασκήνωση όπου διέμεναν την εύρεση των απολιθωμάτων, υπό τους ήχους του τραγουδιού των Beatles «Lucy in the Sky with Diamonds» και τότε σκέφτηκα να δώσουν στο σκελετό το όνομα Λούσι. Το είδος από το οποίο προέρχεται η Λούσι, Australopithecus afarensis, περπατούσαν σε όρθια θέση, αλλά είχαν δυνατά χέρια με καμπύλα δάχτυλα, με αποτέλεσμα οι πρόγονοί μας να είναι πιο έμπειροι στη ζωή στα δέντρα από τους σύγχρονους ανθρώπους.
Πηγή: Guardian via ΕΘΝΟΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη