Αντί για ένα μήλο, θα μπορούσε μια αγκαλιά την ημέρα, το γιατρό να κάνει πέρα;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο απίθανο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Psychological Science, οι ερευνητές εξέτασαν αν οι αγκαλιές λειτουργούν ως μια μορφή κοινωνικής στήριξης, προστατεύοντας τους ανθρώπους που έχουν στρες από το να αρρωσταίνουν. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη και οι πιο συχνές αγκαλιές προστάτευαν τα άτομα από την αυξημένη ευαισθησία σε μολύνσεις που σχετίζονται με το στρες, ενώ οδηγούσαν σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.
Ο καθηγητής Sheldon Cohen και η ομάδα του επέλεξαν να μελετήσουν το αγκάλιασμα ως ένα παράδειγμα κοινωνικής υποστήριξης, διότι οι αγκαλιές είναι συνήθως ένας δείκτης πιο φιλικής και στενής σχέσης με ένα άλλο άτομο. "Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν διαρκείς συγκρούσεις με τους άλλους είναι λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν τους ιούς του κρυολογήματος. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα άτομα που αναφέρουν ότι έχουν κοινωνική στήριξη προστατεύονται εν μέρει από τις επιπτώσεις του στρες σε ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος», δήλωσε ο Cohen . "Εξετάσαμε αν η αντίληψη κοινωνικής στήριξης είναι εξίσου αποτελεσματική στο να μας προστατεύει από την ευαλωτότητα που προκαλείται από το άγχος, και επίσης, εάν το να παίρνουμε αγκαλιές μπορεί να εξηγεί εν μέρει αυτά τα συναισθήματα υποστήριξης και τα ίδια να προστατεύουν ένα άτομο ενάντια στις λοιμώξεις."
Σε 404 υγιείς ενήλικες, η αντιλαμβανόμενη υποστήριξη αξιολογήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου, ενώ οι συχνότητες που αφορούσαν τις διαπροσωπικές συγκρούσεις και τις αγκαλιές προέκυψαν από τηλεφωνικές συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε 14 συνεχόμενα απογεύματα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες σκόπιμα εκτέθηκαν στον ιό κοινού κρυολογήματος και τέθηκαν υπό παρακολούθηση σε καραντίνα για να εκτιμηθεί η λοίμωξη και τα σημάδια της αρρώστιας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντιλαμβανόμενη κοινωνική στήριξη μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης που σχετίζεται με τη βίωση συγκρούσεων. Οι αγκαλιές ήταν υπεύθυνες για το ένα τρίτο της προστατευτικής επίδρασης της κοινωνικής υποστήριξης. Μεταξύ των συμμετεχόντων που μολύνθηκαν, τόσο η μεγαλύτερη αντιληπτή κοινωνική στήριξη όσο και οι πιο συχνές αγκαλιές οδήγησαν σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, είτε βίωναν είτε όχι συγκρούσεις.
"Αυτό δείχνει ότι το να σε αγκαλιάζει ένα έμπιστο πρόσωπο μπορεί να λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μετάδοση στήριξης και ότι η αύξηση της συχνότητας του αγκαλιάσματος μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των επιβλαβών επιδράσεων του στρες», δήλωσε ο καθηγητής Cohen. «Η προφανής προστατευτική επίδραση της αγκαλιάς μπορεί να αποδοθεί στην ίδια τη φυσική επαφή ή στο ότι το αγκάλιασμα είναι ένας δείκτης υποστήριξης και οικειότητας". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “"Είτε έτσι είτε αλλιώς, όσοι λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές είναι κάπως πιο προστατευμένοι από τις μολύνσεις».
Πηγή: Carnegie Mellon University. "Hugs help protect against stress, infection, say researchers." ScienceDaily. ScienceDaily, 17 December 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141217101316.htm>.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη