Αλλαγές στις Πανελλαδικές: Οι τρεις βασικοί άξονες
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσιάζει τις εξεταχόμενες παρεμβάσεις στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με τις παρεμβάσεις στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: 

«Πολιτική μας απόφαση είναι να μην αλλάξουμε τους βασικούς άξονες στο πρόσφατα ψηφισθέν σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση για τους μαθητές που εισέρχονται φέτος στη Γ’ Λυκείου, αλλά να προχωρήσουμε σε επιμέρους βελτιωτικές κινήσεις με στόχο να διορθώσουμε δυσλειτουργίες του εν λόγω συστήματος. 

Σήμερα, ανακοινώνουμε παρεμβάσεις σε τρεις άξονες: 

Εξεταστέα ύλη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση του ΙΕΠ και μετά από διαβούλευση με επιστημονικές ενώσεις, προχωρούμε σε λελογισμένη μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα για τα οποία η κάλυψή της δεν ήταν εφικτή. Συγκεκριμένα, μειώνουμε την ύλη στη Βιολογία, τη Χημεία, την Κοινωνιολογία, την Οικονομία, την Ιστορία, τα Αρχαία Ελληνικά. Για τις λεπτομέρειες της εν λόγω απόφασης, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ενιαίος τρόπος εξέτασης Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Θεωρούμε θετική την ενιαία εξέταση των δύο αυτών μαθημάτων, καθώς με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η φιλαναγνωσία και ενισχύεται η κριτική σκέψη. Ωστόσο, θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη, δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς αιφνιδιάζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κατά συνέπεια, προχωρούμε σε μείωση του συντελεστή βαρύτητας της Λογοτεχνίας στο 15% του συνολικού βαθμού του εν λόγω μαθήματος. Για τις λεπτομέρειες της εν λόγω απόφασης, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Κατηγοριοποίηση τμημάτων. Θα προτείνουμε στη Βουλή των Ελλήνων ενιαία αντιμετώπιση των τμημάτων, αίροντας την κατηγοριοποίησή τους σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων», καθώς η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι,  αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται. 

Εκτενέστερες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση θα υλοποιηθούν τα προσεχή διδακτικά έτη, χωρίς αιφνιδιασμό και προχειρότητα, μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Περαιτέρω, στην ίδια λογική, με σεβασμό στο σχεδιασμό και την προετοιμασία των μαθητών, ανακοινώνουμε ότι οι φετινοί απόφοιτοι, εφόσον επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν φέτος.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ντομάτες: Πού πρέπει να τις αποθηκεύετε για να διατηρούνται φρέσκες και νόστιμες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypnos
Ποιοι άνθρωποι λειτουργούν τέλεια με μόλις 4 ώρες ανάπαυσης
Αν και για τον μέσο άνθρωπο οι 7 έως 9 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για καλή υγεία και πνευματική απόδοση, υπάρχει ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο...
Ποιοι άνθρωποι λειτουργούν τέλεια με μόλις 4 ώρες ανάπαυσης
noamtsomski
Ο Νόαμ Τσόμσκι για την εκπαίδευση που υπακούει στις «αγορές»
Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της παιδείας και ποια η σύνδεσή του με τη δημοκρατία, με αξιοπρεπείς ανθρώπινες σχέσεις και με μια αξιοπρεπή...
Ο Νόαμ Τσόμσκι για την εκπαίδευση που υπακούει στις «αγορές»
τεστ
Μπορείτε να εντοπίσετε το μοτίβο και να βρείτε τον σωστό αριθμό σε 15 δευτερόλεπτα;
Ένα μαθηματικό παζλ έχει κατακλύσει τα social media, προκαλώντας σύγχυση και έντονη περιέργεια σε όσους επιχειρούν να το λύσουν.
Μπορείτε να εντοπίσετε το μοτίβο και να βρείτε τον σωστό αριθμό σε 15 δευτερόλεπτα;
tsai
Φλαβονοειδή: Φυσική προστασία για την υγεία και τη μακροζωία
Μια νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως στη σημαντική συμβολή των φλαβονοειδών στη διατήρηση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.
Φλαβονοειδή: Φυσική προστασία για την υγεία και τη μακροζωία