Η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που έχουν υποστεί εκφοβισμό

Η ανάγκη εξειδικευμένης αντιμετώπισης των κρουσμάτων bullying με θύματα παιδιά επισημάνθηκε, χθες, σε εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού μαζί με τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία, με το 6,3% των εφήβων να δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό σε διάστημα 4 μηνών και ένα 3,6% να δηλώνουν ότι οι ίδιοι έχουν γίνει δράστες.

Ενώ αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν φαίνεται να υπάρχει συστηματική αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bullying), με τις παραδοσιακές μορφές εκφοβισμού να παραμένουν οι πιο συχνές.

Σημειώνεται επίσης ότι το 42% των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται, ενώ μόνο το 1 στα 10 παιδιά που βιώνει οποιαδήποτε μορφή βίας στην Ελλάδα λαμβάνει την ανάλογη επαγγελματική υποστήριξη από ειδικούς.

Η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία αποτελείται από παιδιά εθελοντές του Οργανισμού, που έχουν ως κύρια αποστολή την εφαρμογή και προώθηση της γνήσιας Παιδικής Συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, προτείνει στην πολιτεία τη θέσπιση πρωτοκόλλου που θα ακολουθείται απαρέγκλιτα κατά την εμφάνιση του φαινομένου, όπως επίσης και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να μη μένουν απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί που καταγγέλλουν περιστατικά, όπως και την εισαγωγή θεματικής bullying με κύριο σκοπό την ενδυνάμωση και ενίσχυση των παιδιών.

Επιπλέον, τα παιδιά ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να είναι σε θέση να εντοπίσουν και να διαχειριστούν περιστατικά εκφοβισμού, να απευθύνονται σε ειδικούς όταν δεν μπορούν οι ίδιοι να διαχειριστούν την κατάσταση και να συνεργάζονται με τους γονείς όταν προκύπτουν περιστατικά bullying.

Τέλος, τα παιδιά απευθύνονται στους γονείς, του οποίους καλούν να μην ενθαρρύνουν βίαιες συμπεριφορές και να έχουν υποστηρικτικό και συμβουλευτικό ρόλο προς τα παιδιά τους, να τα ακούν, ενθαρρύνοντας τον διάλογο και να παρατηρούν τυχόν αλλαγές. Ενώ στο παιδί που εκφοβίζεται, του λένε να μιλήσει σε κάποιον, σε ένα φίλο, σε έναν εκπαιδευτικό, στους δικούς του ανθρώπους.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

vrefonipiokomos_thessaloniki
Σοκαριστικό βίντεο με τη βρεφονηπιοκόμο στη Θεσσαλονίκη να χαστουκίζει παιδάκι
Η γυναίκα χαστουκίζει ένα παιδάκι και το τραβάει βίαια από το χεράκι του, ενώ ακούγεται να λέει: «εσύ τι κοιτάς λες και θα φας. Έλα πάμε για ύπνο».
Σοκαριστικό βίντεο με τη βρεφονηπιοκόμο στη Θεσσαλονίκη να χαστουκίζει παιδάκι
κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Άρθρο στην εφημ. Εποχή: Η ΟΛΜΕ στα χνάρια της ΓΣΕΕ με ευθύνη των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σίγουρα δεν είναι ο μόνος που παρακολουθεί με μεγάλη στεναχώρια την πρωτοφανή κατρακύλα μιας παράταξης του κόμματός του που πλέον δεν έχει καμιά...
Άρθρο στην εφημ. Εποχή: Η ΟΛΜΕ στα χνάρια της ΓΣΕΕ με ευθύνη των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ