Μόλις 1 στα 10 θύματα bullying δέχεται υποστήριξη από ειδικούς
Η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που έχουν υποστεί εκφοβισμό

Η ανάγκη εξειδικευμένης αντιμετώπισης των κρουσμάτων bullying με θύματα παιδιά επισημάνθηκε, χθες, σε εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού μαζί με τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία, με το 6,3% των εφήβων να δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό σε διάστημα 4 μηνών και ένα 3,6% να δηλώνουν ότι οι ίδιοι έχουν γίνει δράστες.

Ενώ αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν φαίνεται να υπάρχει συστηματική αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bullying), με τις παραδοσιακές μορφές εκφοβισμού να παραμένουν οι πιο συχνές.

Σημειώνεται επίσης ότι το 42% των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται, ενώ μόνο το 1 στα 10 παιδιά που βιώνει οποιαδήποτε μορφή βίας στην Ελλάδα λαμβάνει την ανάλογη επαγγελματική υποστήριξη από ειδικούς.

Η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία αποτελείται από παιδιά εθελοντές του Οργανισμού, που έχουν ως κύρια αποστολή την εφαρμογή και προώθηση της γνήσιας Παιδικής Συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, προτείνει στην πολιτεία τη θέσπιση πρωτοκόλλου που θα ακολουθείται απαρέγκλιτα κατά την εμφάνιση του φαινομένου, όπως επίσης και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να μη μένουν απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί που καταγγέλλουν περιστατικά, όπως και την εισαγωγή θεματικής bullying με κύριο σκοπό την ενδυνάμωση και ενίσχυση των παιδιών.

Επιπλέον, τα παιδιά ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να είναι σε θέση να εντοπίσουν και να διαχειριστούν περιστατικά εκφοβισμού, να απευθύνονται σε ειδικούς όταν δεν μπορούν οι ίδιοι να διαχειριστούν την κατάσταση και να συνεργάζονται με τους γονείς όταν προκύπτουν περιστατικά bullying.

Τέλος, τα παιδιά απευθύνονται στους γονείς, του οποίους καλούν να μην ενθαρρύνουν βίαιες συμπεριφορές και να έχουν υποστηρικτικό και συμβουλευτικό ρόλο προς τα παιδιά τους, να τα ακούν, ενθαρρύνοντας τον διάλογο και να παρατηρούν τυχόν αλλαγές. Ενώ στο παιδί που εκφοβίζεται, του λένε να μιλήσει σε κάποιον, σε ένα φίλο, σε έναν εκπαιδευτικό, στους δικούς του ανθρώπους.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2025: Ποιοι πρέπει να «τρέξουν» για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Έκρηξη μπαταρίας κινητού
Έκρηξη κινητού σε τσάντα τουρίστριας στη Ρόδο - Στιγμές πανικού μπροστά στα μάτια της κόρης της
Η μπαταρία του smartphone εξερράγη εν κινήσει - Ελαφρύ τραυματισμό υπέστη η γυναίκα
Έκρηξη κινητού σε τσάντα τουρίστριας στη Ρόδο - Στιγμές πανικού μπροστά στα μάτια της κόρης της
eidikh_agwgi
Ειδική αγωγή: Ενίσχυση με νέα τμήματα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη για το 2025-2026
Απόφαση για λειτουργία νέων τμημάτων σε ειδικά σχολεία
Ειδική αγωγή: Ενίσχυση με νέα τμήματα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη για το 2025-2026