Συγχωνεύσεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη: «Απαράδεκτη μεθόδευση με σκοπό την υποβάθμιση των σχολείων»
«‘Ασκοπη και τελείως αντιπαιδαγωγική μετακίνηση των μαθητών αφού η συγχώνευση των σχολείων αυτών ούτε εξοικονόμηση πόρων προσφέρει ούτε και λύνει κάποια στεγαστική ανάγκη»

Πρόταση για τη συγχώνευση του 4ου και 17ου  Λυκείου με έδρα το 4ο ΓΕΛ, του 13ου και 4ου Γυμνασίου με έδρα το 13ο Γυμνάσιο, καθώς και του 30ου και 12ου Γυμνασίου με έδρα το 12ο Γυμνάσιο κατέθεσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Η ΕΛΜΕ θεωρεί «απαράδεκτη μια τέτοια μεθόδευση». «Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και ΔΔΕ αντί να λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα των σχολείων (σχολική στέγη, διορισμούς εκπαιδευτικών, χρηματοδότηση των σχολείων) προχωρούν σε παραπέρα υποβάθμιση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, αναφέρει ότι σε ορισμένα σχολεία, όπως το 30ο ή το 12ο γυμνάσιο που λειτουργούν σε υποβαθμισμένες περιοχές με ευάλωτο πληθυσμό, αντί να ενισχυθούν με υποδομές και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ενισχυτική διδασκαλία, τμήματα ένταξης) αφέθηκαν στην τύχη τους να παλεύουν με τμήματα 30 μαθητών αποδυναμωμένα από διδακτικό προσωπικό το οποίο υποχρεώνεται μετακινείται σε 3 και 4 σχολεία.

«Στην απαράδεκτη εισήγησή της, η ΔΔΕ εκτιμά ότι είναι μικρή απόσταση τα 2 χιλιόμετρα που θα πρέπει να διανύσουν οι μαθητές του 30ου Γυμνασίου μέσω της Μοναστηρίου και Αγίων Πάντων (δρόμοι διπλής κατεύθυνσης και με ιδιαίτερα πυκνή κυκλοφορία) για να φτάσουν στο σχολείο της Κολωνιάρη στην Ξηροκρήνη!» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

«Στην ίδια λογική κινείται η εκτίμηση για τα σχολεία της Χριστοπούλου και της Συγγρού όπου οι μαθητές και των δύο σχολείων, χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος, θα μετακινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις από τον τόπο κατοικίας τους για όλα τα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους» προσθέτει και στη συνέχεια διερωτάται:

«Τι νόημα έχει αυτή η άσκοπη και τελείως αντιπαιδαγωγική μετακίνηση των μαθητών αφού η συγχώνευση των παραπάνω σχολείων ούτε εξοικονόμηση πόρων προσφέρει ούτε και λύνει κάποια στεγαστική ανάγκη;».

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, στόχος της κυβέρνησης είναι η “μείωση του κόστους” με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων στα ανώτατα όρια που οδηγεί σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη μείωση διορισμών ή πρόσληψης αναπληρωτών.

Η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση και υπουργείο προχωρούν σε συγχώνευση σχολείων!

Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ πληροφορήθηκε για την εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης  προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Θεσσαλονίκης,  με την οποία προτείνει τη συγχώνευση του 4ου και  17ου  Λυκείου με έδρα το 4ο ΓΕΛ, του 13ου και 4ου Γυμνασίου με έδρα το 13ο Γυμνάσιο καθώς και του 30ου και 12ου Γυμνασίου με έδρα το 12ο Γυμνάσιο.

Θεωρούμε απαράδεκτη μια τέτοια μεθόδευση. Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και ΔΔΕ αντί να λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα των σχολείων (σχολική στέγη, διορισμούς εκπαιδευτικών, χρηματοδότηση των σχολείων) προχωρούν σε παραπέρα υποβάθμιση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών.

Ειδικά σε ορισμένα σχολεία, όπως το 30ο  ή το 12ο γυμνάσιο που λειτουργούν σε υποβαθμισμένες περιοχές με ευάλωτο πληθυσμό, αντί να ενισχυθούν με υποδομές και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ενισχυτική διδασκαλία, τμήματα ένταξης) αφέθηκαν στην τύχη τους να παλεύουν με τμήματα 30 μαθητών αποδυναμωμένα από διδακτικό προσωπικό το οποίο υποχρεώνεται μετακινείται σε 3 και 4 σχολεία.

Στην απαράδεκτη εισήγησή της μάλιστα εκτός των άλλων η ΔΔΕ εκτιμά ότι είναι μικρή απόσταση τα 2 χιλιόμετρα που θα πρέπει να διανύσουν οι μαθητές του 30ου Γυμνασίου μέσω της Μοναστηρίου και Αγίων Πάντων (δρόμοι διπλής κατεύθυνσης και με ιδιαίτερα πυκνή κυκλοφορία) για να φτάσουν στο σχολείο της Κολωνιάρη στην Ξηροκρήνη!.

Στην ίδια λογική κινείται η εκτίμηση για τα σχολεία της Χριστοπούλου και της Συγγρού όπου οι μαθητές και των δύο σχολείων, χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος, θα μετακινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις από τον τόπο κατοικίας τους για όλα τα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους.

Τι νόημα έχει αυτή η άσκοπη και τελείως αντιπαιδαγωγική μετακίνηση των μαθητών αφού η συγχώνευση των παραπάνω σχολείων ούτε εξοικονόμηση πόρων προσφέρει ούτε και λύνει κάποια στεγαστική ανάγκη; Ξεριζώνει  μόνο τα παιδιά από το οικείο περιβάλλον του σχολείου και της γειτονιάς τους, τα αναγκάζει να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσα στο ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον  και ανατρέπει όλο τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή κινείται στα πλαίσια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής για την παιδεία. Στόχος της είναι η “μείωση του κόστους” με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων στα ανώτατα όρια που οδηγεί σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη μείωση διορισμών ή πρόσληψης αναπληρωτών.

Με την  παραπέρα προώθηση του «νέου κατηγοριοποιημένου σχολείου» που χρειάζεται πολυδύναμες σχολικές μονάδες για να μπορούν να προσελκύουν χορηγούς και γενικά να λειτουργεί το σχολείο ως αυτόνομη σχολική μονάδα, με ευθύνη στα οικονομικά και  στο πρόγραμμά της.

Αυτή η λογική «κόστους-οφέλους» για την παιδεία είναι υπεύθυνη για τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, αφού μέχρι σήμερα, δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς παραμένουν κενά στα σχολεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη καθώς δεν έχουν προσληφθεί οι απαιτούμενοι εκπαιδευτικοί. Κενά που η ΔΔΕ προσπαθεί να μπαλώσει με δεκάδες αναθέσεις υπερωριών, οδηγώντας σε εξάντληση τους εκπαιδευτικούς και σε υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.

Αυτή η λογική είναι υπεύθυνη, για  την έλλειψη σχολικών κτιρίων και σύγχρονων υποδομών, την έλλειψη αντισεισμικών, αντιπυρικών ελέγχων και μέτρων ασφάλειας στα σχολεία. Είναι υπεύθυνη για την έλλειψη ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού. Για την μείωση των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης και την κατάργηση της ενισχυτικής.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια συγχώνευσης  του 4ου και  17ου Λυκείου,                        13ου και 4ου Γυμνασίου καθώς και του 30ου και 12ου Γυμνασίου, αλλά και κάθε άλλου σχολείου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας!

Μην διανοηθούν να προχωρήσουν στην συγχώνευση των σχολείων!

Θα μας βρουν απέναντί τους!

Καλούμε τη ΔΕΠ Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Συμβούλιο να μην εγκρίνει την προτεινόμενη συγχώνευση!

Απαιτούμε:

Καμιά συγχώνευση σχολείων!

Σχολεία σύγχρονα, ασφαλή με όλους τους βοηθητικούς χώρους και τις υποδομές!

Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα!

Διορισμό όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς κενά!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Καλούμε σε κοινό αγώνα όλες τις εμπλεκόμενες ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικούς, μαθητές και συλλόγους γονέων, ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Α΄ΕΛΜΕ

 Η Πρόεδρος                                                               Ο Γραμματέας

Τραγάκη  Δήμητρα                                                       Γαζάκης Αντώνης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα