«Πανεπιστημιακή Αστυνομία και υπονόμευση του έργου των ΑΕΙ»
Για προβοκατόρικη εκμετάλλευση των γεγονότων στο ΟΠΑ κατηγορούν Νίκη Κεραμέως και Κυριάκο Μητσοτάκη οι Σύλλογοι ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, αναφορικά με την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, την ώρα που «τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων υπονομεύουν την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού-ερευνητικού έργου»

Για προβοκατόρικη εκμετάλλευση των γεγονότων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατηγορούν τη Νίκη Κεραμέως και τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Σύλλογοι ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, αναφορικά με τη συγκρότηση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ΑΕΙ.

«Τη στιγμή που τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων υπονομεύουν την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού-ερευνητικού έργου κι έχουν προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην επαρκή φύλαξή τους, ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας εκμεταλευόμενοι προβοκατόρικα τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έσπευσαν να προαναγγείλουν την ίδρυση νέου αστυνομικού σώματος για τα ΑΕΙ», σημειώνεται σχετικά.

«Η συγκρότηση και δράση σωμάτων ασφαλείας στα ΑΕΙ υπαγόμενων στην Αστυνομία έρχεται μάλλον να διευκολύνει το στρατηγικό σχέδιο εμπορευματοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε χώρους αστυνομοκρατούμενους, περιορίζοντας δραματικά μέσω της ελεγχόμενης πρόσβασης την μακρόχρονη ακαδημαϊκή παράδοση των ανοιχτών προς την κοινωνία αμφιθεάτρων και καταργώντας στην πράξη τον ίδιο τον απελευθερωτικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου για την Κοινωνία», επισημαίνεται επιπλέον.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Ανακοίνωση των ΔΣ των συλλόγων ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού για τη Συγκρότηση Σωμάτων Ασφαλείας στα Α.Ε.Ι.

Η κυβέρνηση μέσα στις τρέχουσες συνθήκες αποστασιοποίησης και απομόνωσης της κοινωνίας λόγω της πανδημίας επιχειρεί -για ακόμα μία φορά- να επιβάλει το ιδεολογικό της στίγμα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με τη νομοθετική της πρόταση για δημιουργία ειδικών σωμάτων ασφαλείας στα ΑΕΙ που θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τη στιγμή που τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων υπονομεύουν την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού-ερευνητικού έργου κι έχουν προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην επαρκή φύλαξή τους, ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας εκμεταλευόμενοι προβοκατόρικα τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έσπευσαν να προαναγγείλουν την ίδρυση νέου αστυνομικού σώματος για τα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχεδιάζεται να προσληφθούν γι’ αυτό τον σκοπό άμεσα 1500 περίπου αστυνομικοί, οι οποίοι θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών, θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες. Η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή των αστυνομικών προβλέπεται να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των ΑΕΙ.

Η αστυνόμευση των πανεπιστημίων, με εκτιμώμενο κόστος 30 εκ ευρώ, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση τη στιγμή που:

  1. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο σύνολό της υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση καθώς οι προσλήψεις μελών ΔΕΠ και άλλων κατηγοριών εργαζομένων (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών), εξ ίσου σημαντικών για την εύρρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και την επιτυχή ανταπόκρισή τους στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους υποχρεώσεις, είτε γίνονται με το «σταγονόμετρο», είτε παραπέμπονται διαχρονικά στις καλένδες.
  2. Οι ανεπαρκείς υποδομές των νοσοκομείων και η υποστελέχωση στο σύστημα υγείας δείχνουν να αποτελούν παράγοντα-κλειδί στην αδυναμία αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, οδηγώντας καθημερινά σε εκατόμβες νεκρών.
  3. Το υποστελεχομένο σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οδηγεί σε τάξεις μέχρι και 30 ατόμων με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας των σχολείων για να αποφευχθεί η διάδοση της COVID-19.

Επιπρόσθετα, η πρόσφατη εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς δείχνει ότι η αύξηση της καταστολής προκαλεί κοινωνική αναταραχή και μειώνει την κοινωνική συνοχή και ευημερία. Το είδαμε στις ΗΠΑ με το κινημα «I can’t breathe», στη Γαλλία με τους εκατοντάδες τραυματίες και στην Ελλάδα με τις -χαρακτηρισμένες από την Ένωση Εισαγγελέων ως αντισυνταγματικές- απαγορεύσεις συναθροίσεων στις επετείους του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, οι οποίες στιγματίστηκαν από πολυάριθμες περιπτώσεις αναίτιας άσκησης βίαιης αστυνομικής καταστολής, με μαρτυρίες για περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας και συνακόλουθης καταπάτησης θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση. Όλα αυτά με πρόσχημα την «προστασία» της δημόσιας υγείας.

Ποια όμως η σκοπιμότητα αυτής της κυβερνητικής πρότασης για την ασφάλεια των ΑΕΙ δεδομένου ότι ήδη υπάρχει σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο που αφ’ ενός επιτρέπει την αυτεπάγγελτη επέμβαση δημόσιας δύναμης στα Πανεπιστήμια για περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων ή πράξεων κατά της ζωής (ν. 4485/2017) και αφ’ ετέρου έχει καταργήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο (ν. 4623/2019);

Η συγκρότηση και δράση σωμάτων ασφαλείας στα ΑΕΙ υπαγόμενων στην Αστυνομία έρχεται μάλλον να διευκολύνει το στρατηγικό σχέδιο εμπορευματοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε χώρους αστυνομοκρατούμενους, περιορίζοντας δραματικά μέσω της ελεγχόμενης πρόσβασης την μακρόχρονη ακαδημαϊκή παράδοση των ανοιχτών προς την κοινωνία αμφιθεάτρων και καταργώντας στην πράξη τον ίδιο τον απελευθερωτικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου για την Κοινωνία. Η συγκρότηση σωμάτων ασφαλείας εντός των πανεπιστημιακών χώρων μαρτυρά για μια ακόμη φορά τον στοχευμένο αυταρχισμό της Πολιτείας.

Από την άλλη, η τυχόν αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης εκ μέρους των ΑΕΙ καταδεικνύει την ανικανότητά τους να υπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν να αποτελούν φωτεινές νησίδες δημοκρατίας και ελευθερίας. Διότι η κατοχύρωση της ασφάλειας, της δημοκρατίας, της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων είναι αρμοδιότητα και χρέος των Πρυτανικών Αρχών με την υποστήριξη ολόκληρης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ενώ η πολιτεία οφείλει να προσφέρει τη δέουσα οικονομική αρωγή που θα διασφαλίζει αυτό το πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ.

Διαχρονικά τα Πανεπιστήμια αποτελούν όχι μόνο χώρους καλλιέργειας της επιστημονικής γνώσης και του πολιτισμού, αλλά και προπύργια αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αξίες τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρεσβεύει ένας κατασταλτικός θεσμός όπως η Αστυνομία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα