ΣΕΠΕ "η Αθηνά": Οι αποφάσεις τις γενικής συνέλευσης μπροστά στην 88η ΓΣ της ΔΟΕ
Αποφάσεις γενικής συνέλευσης του συλλόγου

         H Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε « η Αθηνά», που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μάη, μπροστά στην 88η  Γ.Σ. της ΔΟΕ και τη δράση του Συλλόγου στην παρούσα κοινωνική και εκπαιδευτική συγκυρία, καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την εισήγηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΔΟΕ και την Η.Δ της 88ης Γ.Σ. και ταυτόχρονα εμπλούτισε–επαναεπιβεβαίωσε- επικαιροποίησε- επικύρωσε, υπερψηφίζοντας όλες τις ενωτικές αποφάσεις του Συλλόγου και του ΔΣ και το πολιτικοσυνδικαλιστικό, διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο με το οποίο κινείται και δρα ο Σύλλογος κατά την τρέχουσα συνδικαλιστική χρονιά. 

        Στη βάση αυτή, η Γ.Σ. τοποθετήθηκε ενάντια σε όλο το πλέγμα των περικοπών στην εκπαίδευση και στη μετάλλαξη του δημόσιου σχολείου, στο προσοντολόγιο των απολύσεων και της εργασιακής ομηρίας των αναπληρωτών, στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση, στην  επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς, στην αποδόμηση-διάλυση της ειδικής αγωγής, στην υπονόμευση καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, αλλά και ενάντια στη διαρκή λιτότητα, στους πενιχρούς μισθούς/συντάξεις και στα επικείμενα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ετοιμάζονται να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα (διορισμοί-προσλήψεις με βάση το νόμο για το προσοντολόγιο, αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση κλπ).

         Η Γ.Σ. εμπλουτίζει – επαναεπιβεβαιώνει- επικυρώνει και όλες τις ισχύουσες θέσεις, τοποθετήσεις, διεκδικήσεις και αποφάσεις του Συλλόγου για: την εναντίωση σε  κάθε διαδικασία αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης και την αποχή από αυτήν με κήρυξη απεργίας-αποχής, τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της Κυβέρνησης, τις εργασιακές σχέσεις και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς, τους αναπληρωτές και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, τους μόνιμους διορισμούς, την ειδική αγωγή, τα ΤΕ, την παράλληλη στήριξη, τα νηπιαγωγεία και το νέο τύπο λειτουργίας των σχολείων, την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, το φασισμό-εθνικισμό, τη στήριξη και ενίσχυση των αποφάσεων και του πλαισίου αιτημάτων του συντονιστικού των νηπιαγωγών και του συντονιστικού αναπληρωτών αδιόριστων εκπαιδευτικών, τα νέα μνημονιακά  μέτρα  για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, την ανάπτυξη ενός επιθετικού εργατικού και κοινωνικού κινήματος-μαχητικού μετώπου αντίστασης, σύγκρουσης και ανατροπής, ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης / ελληνικού κράτους, ΕΕ, ΔΝΤ-ΟΟΣΑ και όλης της συστημικής και μνημονιακής αντιπολίτευσης που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια και αποδέχεται και στηρίζει την κοινωνική λεηλασία.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ 88Η Γ.Σ ΤΗΣ ΔΟΕ

Α) ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ

     Ο κόσμος της εκπαίδευσης και ολόκληρης της κοινωνίας βρίσκεται για ένατη  χρονιά  αντιμέτωπος με το μνημονιακό καθεστώς της κοινωνικής λεηλασίας που επιδεινώνει διαρκώς την  κατάσταση των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών, τις συνθήκες εργασίας και ζωής τους.

     Πάνω από την κοινωνία, την εκπαίδευση και τους εργαζόμενους πέφτει μια βαριά σκιά: η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, οι επιτροπές και οι θεσμοί τους που λυσσομανούν ασύστολα, η κυβέρνηση, όλη η συστημική και μνημονιακή αντιπολίτευση, ο ΣΕΒ, οι τράπεζες και συνολικά  η κρατική εξουσία  και η ολιγαρχία του πλούτου.

     Οι κυβερνώντες με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα χειρότερα έμειναν πίσω, ότι έρχεται λαμπρό μέλλον, οι θυσίες έπιασαν τόπο. Παρά τις διακηρύξεις όμως, εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις απέναντι σε Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. και από την «έξοδο από τα μνημόνια», περάσαμε στο ζήτω τα ευρω-μνημόνια για πάντα, στην νέα «κανονικότητα».

    To αφήγημα της κυβέρνησης για την «οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια από τον Αύγουστο του 2018», αποκρύπτει επιμελώς το καθεστώς επιτροπείας και εφαρμογής σκληρών αντεργατικών- αντικοινωνικών πολιτικών: Ανεργία, μισθοί και συντάξεις πείνας, φτώχια, ελαστική εργασία, καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω της υπαγωγής της στο υπερταμείο είναι όλα εδώ. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες σε υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια βρίσκονται σε μνημονιακά επίπεδα. Νοσοκομεία, σχολεία, κοινωνικές δομές στενάζουν από έλλειψη μόνιμου προσωπικού και οι φόροι  δεν έχουν τέλος. Την ίδια στιγμή είναι τουλάχιστον εξοργιστική η στάση της μνημονιακής αντιπολίτευσης και ολόκληρου του πολιτικού κατεστημένου να μοιράζουν ξανά ψεύτικες υποσχέσεις για «έξοδο από τα μνημόνια» ενώ είναι εκείνοι που βύθισαν τη χώρα στη μνημονιακή κόλαση όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Συνεχίζουν το έργο των μνημονιακών αντικοινωνικών-αντιεκπαιδευτικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων-που δημιούργησαν το καθεστώς των μνημονίων, αφήνοντας ακόμα πιο βαθιές χαρακιές στο ήδη πληγωμένο σώμα των εργαζόμενων, των εκπαιδευτικών, των ανέργων και της κοινωνίας

    Αυτή η μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης-δανειστών έχει  φτωχοποιήσει τους εργαζόμενους και το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Παράλληλα έχουν  δημιουργήσει στρατιές ανέργων, κοινωνικά αποκλεισμένων και περιθωριοποιημένων από κάθε πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Είναι ακριβώς αυτές οι ακραίες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που ψαρεύουν σε θολά νερά πολιτικό ακροατήριο οι φασίστες-ναζιστές που υπηρετώντας τις πιο ακραίες συστημικές αντιλήψεις, στοχοποιούν τους ντόπιους , τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τις συλλογικότητες του κινήματος. Επιπλέον η διαρκής λιτότητα, η αντιπροσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και υποστηρίζουν όλα τα μνημονιακά κόμματα, οδηγούν στην έξαρση του φασισμού και του ρατσισμού. Αυτό που θρέφει την ακροδεξιά είναι όλα όσα κουρελιάζουν τις ελπίδες, τα όνειρα, το μέλλον των νέων ανθρώπων.

  Από την άλλη πλευρά η  Ν.Δ ατενίζει την εξουσία, διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους το νεοφιλελεύθερο/νεοσυντηρητικό της πρόγραμμα και όραμα για την κοινωνία και την εκπαίδευση: ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, αξιολόγηση, αριστεία, επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, διορισμούς στην εκπαίδευση αφού γίνει εκτίμηση των αναγκών, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Την ίδια στιγμή υιοθετεί την ακροδεξιά εθνικιστική ατζέντα προς αλίευση ψήφων από τα δεξιά της.

  Ωστόσο, το δικό μας  αφήγημα -του κόσμου της εργασίας- στηρίζεται στη δύναμη της ενότητας και της επανασυσπείρωσης όλων των εργαζομένων για να διεκδικήσουμε  ένα συνολικό πλαίσιο για το δημόσιο σχολείο, την εκπαίδευση και την κοινωνία,  τις ανάγκες και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών). Γιατί ότι χάθηκε, από το 2010 έως σήμερα, δεν θα μας το χαρίσει κανένας σωτήρας. Στηρίζεται στην δυναμική αντίσταση απέναντι στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτροπείας, που δεν μπορεί να έρθει από κάποιον κομματικό φορέα-σωτήρα μια κάποια άγια νύχτα ή  από τον κρατικό-κυβερνητικό-κομματικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο και γι’ αυτό  είναι επιτακτική ανάγκη να (ξανα)γίνουμε το μαζικό, απειλητικό εκπαιδευτικό-εργατικό και κοινωνικό κίνημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι κρατούντες. Κίνημα σύγκρουσης και ανατροπής ενάντια στο καθεστώς των μνημονίων κυβέρνησης-ελληνικού κράτους, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, των επιτροπών και των θεσμών τους, της συστημικής και  μνημονιακής αντιπολίτευσης που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια ως τώρα και συνολικά της κρατικής εξουσίας και της ολιγαρχίας του πλούτου. Η μόνη ελπίδα για τα δικαιώματά μας που χάθηκαν και για όσες κατακτήσεις μπορέσαμε να υπερασπίσουμε είναι οι μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες πάλης και όχι υποταγής  που μπορούμε και πρέπει να οργανώσουμε, μαζικά και αποφασιστικά.

Η εκπαίδευση στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ και όλων των κυβερνήσεων του μνημονιακού καθεστώτος !

    

  • Οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας στην 9η χρονιά των μνημονίων βυθίζονται όλο και πιο πολύ στην απαξία και την οικονομική αναξιοπρέπεια κι η νέα βάρδια των συναδέλφων στην ομηρία της ελαστικής εργασίας, την αβεβαιότητα και την ανέχεια μιας «αναπλήρωσης» χωρίς τέλος.  
  • Για άλλη μια χρονιά είχαμε μηδενικούς διορισμούς, χιλιάδες κενά στα σχολεία, τεράστια αύξηση της ελαστικής εργασίας, περισσότεροι από 33.000 αναπληρωτές δουλεύουν φέτος στην εκπαίδευση.
  • Το νέο σύστημα διορισμών/προσλήψεων επιδιώκει να ανατρέψει συνολικά το DNA του σχολείου και των εργαζόμενων. Σε αξιολογικούς πίνακες «κινούμενη άμμο» οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να καταθέτουν όλα τα προσόντα τους, δεκάδες αλλά και εκατοντάδες μήνες προϋπηρεσίας πετιούνται στα σκουπίδια, αφού τους εξισώνει με τα ακαδημαϊκά κριτήρια, και συνθλίβονται τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο.
  • Οι εξαγγελίες περί διορισμών σε βάθος τριετίας, έχουν καταλήξει ένα κακόγουστο αστείο στις πλάτες χιλιάδων εκπαιδευτικών που μετρούν το μέλλον τους σε λίστες, μεταφέρουν τη ζωή τους σε βαλίτσες και την τοποθετούν κάθε χρονιά σε κουκίδες στο χάρτη, σε ένα σχολείο που ασφυκτιά από τα χιλιάδες κενά. Η κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την εξαγγελία για 4500 διορισμούς ως δούρειο ίππο για την εφαρμογή του ν.4589 και να κάμψει τις αντιστάσεις, κρατώντας ομήρους στο εμπόριο ελπίδας χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ, δεν έχει τον αριθμό των διορισμών, ενώ οι προσλήψεις της επόμενης χρονιάς, με βάση τον νόμο, θα γίνουν με τους περσινούς πίνακες, χωρίς τη φετινή προϋπηρεσία, αφήνοντας τους χιλιάδες συναδέλφους/ισσες που εργάστηκαν φέτος καρφωμένους στους πίνακες μηδενικής και τους νέους απόφοιτους έξω!
  • Η ΥΑ 1816 /ΓΔ4/11-1-2019 με τίτλο «Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων», υλοποιεί στόχους ΟΟΣΑ-Ε.Ε., προωθεί τον ασφυκτικό έλεγχο και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας συγκροτώντας  τους όρους μιας διαδικασίας που καμία σχέση δεν έχει με εσωτερικές και ανατροφοδοτικές συλλογικές παιδαγωγικές λειτουργίες. Φιλοδοξεί να εμπεδωθεί η περίφημη «κουλτούρα αξιολόγησης», ώστε μετά να προχωρήσει και η ατομική αξιολόγηση.
  • Η προσπάθεια συγκρότησης των Ομάδων Εκπ/κής Υποστήριξης, αποτελούν ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή του ν. 4547/2018. Το υπουργείο επιδιώκει να μεταφέρει την αναγκαιότητα διεπιστημονικής διάγνωσης αλλά και ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης των μαθητών στους εκπαιδευτικούς των γενικών τάξεων, εξαϋλώνοντας τις δομές της ειδικής αγωγής και προετοιμάζοντας κλίμα αποδοχής της αντίληψης ότι «μπορούμε με λίγα και απλά πράγματα να βοηθήσουμε μαθητή που χρειάζεται ειδική εκπ/κή υποστήριξη (και) μόνοι μας» και υποβαθμίζει την ανάγκη για ειδική εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρίες ή και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Προωθούνται σαρωτικές αλλαγές στη Β/βάθμια εκπαίδευση με το Νέο ακόμη πιο ταξικό Λύκειο για τα παιδιά των λαϊκών και εργατικών οικογενειών.  Προωθούνται συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, που αλλάζουν τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. η συγχώνευση του ΠΤΔΕ Πάτρας με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας και η μετονομασία του σε Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας).
  • Η καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης παραμένει στον αέρα.   Οι δήμαρχοι υπονομεύουν την εφαρμογή της, καθώς δεν κάνουν καμία προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες αίθουσες, αφού η φοίτηση των προνήπιων τους αποδίδει περισσότερα vouchers και τροφεία, ενώ διαμορφώνει και πελατειακές σχέσεις. Η κυβέρνηση αφήνει το κρίσιμο αυτό ζήτημα «στον αυτόματο». Μετατοπίζει κρίσιμα ζητήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση ανοίγοντας τον δρόμο στην αποκέντρωση και τη νεοφιλελεύθερη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας.

     Εν κατακλείδι, στα εννέα χρόνια μνημονίων οι πολιτικές των κυβερνήσεων (και της σημερινής), του ελληνικού κράτους και των τοκογλύφων της Ε.Ε και του ΔΝΤ, αποσκοπούν σε ένα ευέλικτο φθηνό σχολείο με επίδικο συγκεκριμένα «προαπαιτούμενα»: «Αυτονομία» της σχολικής μονάδας και λειτουργία της με όρους επιχείρησης, «αποκέντρωση» με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αξιολόγηση και συνεχόμενες  περικοπές.

     Σύσσωμη η μνημονιακή αντιπολίτευση συμφωνεί και επαυξάνει.  Ο δε Μητσοτάκης, που επιχειρεί αγωνιωδώς να αναδειχθεί στον πιο κυνικό εκφραστή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, απροκάλυπτα πλέον, υποστηρίζει το επιχειρηματικό εκπαιδευτικό μοντέλο, όπου κανείς δεν είναι μόνιμος και όλοι οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται από το διευθυντή του σχολείου. Γι’ αυτό προβάλλει ως όραμά του, την αξιολόγηση-απόλυση παντού, το ασφαλιστικό Χιλής, το σχολείο-επιχείρηση, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το ιδεολόγημα της αναπόφευκτης ανισότητας και των πρότυπων σχολείων της αριστείας για ολίγους και εκλεκτούς.

      ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας

 

  • Με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης 1816/ΓΔ4 για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να ξεκλειδώσει άμεσα τις διαδικασίες αξιολόγησης που προβλέπει ο νόμος 4547/2018 για τις νέες δομές και να επιτεθεί σε όλο το μέτωπο της εκπαίδευσης: Αξιολόγηση και ανταγωνισμός των σχολείων από τη μία πλευρά, αξιολόγηση και ανταγωνισμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από την άλλη. Σε αυτή την κατεύθυνση, εντάχθηκαν και τα σεμινάρια επιμόρφωσης των συντονιστών, που μπλοκαρίστηκαν μαζικά από τα πρωτοβάθμια σωματεία.
  • Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πάγωμα κάθε νόμου που έχει ψηφιστεί μέχρι τώρα για την αξιολόγηση, κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος, με την περίφημη τακτική της διαμόρφωσης της κατά ΟΟΣΑ «κουλτούρας αξιολόγησης». Το υπό προώθηση πλαίσιο αξιολόγησης είναι μεταβατικό και πρωταρχικό στόχο έχει την αποδοχή της αξιολόγησης από το εκπαιδευτικό σώμα, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προώθηση ενός πιο «ολοκληρωμένου μοντέλου αξιολόγησης» εκπαιδευτικών και σχολείων.
  • Με βάση την ΥΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ θα αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί ακόμα και για «την ατομική και κοινωνική πρόοδο των μαθητών» αλλά και για τη σχολική «διαρροή» (!), λες και το σχολείο είναι σε γυάλα και δεν καθρεπτίζονται στα πρόσωπα των μαθητών οι άνισες αφετηρίες τους και οι συνεχείς ανισότητες που βιώνουν στην κοινωνία μας! Με την ΥΑ στοχεύουν να ενοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία για ό,τι δεν πάει καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε κάθε περίπτωση να περνάει η αντιεκπαιδευτική πολιτική και να προσαρμόζεται το σχολείο στις κάθε φορά ανάγκες της αγοράς!
  • Η λεγόμενη αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου είναι στην ουσία μια εξονυχιστική και εξοντωτική αξιολόγηση των Συλλόγων Διδασκόντων και των μελών τους, δηλαδή των εκπαιδευτικών του σχολείου, που καμία σχέση δεν έχει με την ανάγκη να γίνει το σχολείο καλύτερο, ώστε να καλύψει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, καμία σχέση δεν έχει με εσωτερικές και ανατροφοδοτικές συλλογικές παιδαγωγικές λειτουργίες. Αντίθετα, διαμορφώνει  μια δυναμική κωδικοποίησης, συγκρισιμότητας, διαφοροποίησης, κατάταξης και ανταγωνισμού των σχολικών μονάδων. Δηλαδή, μιας διαδικασίας αυτοαξιολόγησης που καθορίζεται και παίρνει  σαφέστατα χαρακτηριστικά με τις φόρμες και τους δείκτες των σχετικών εκθέσεων οι οποίες περιγράφονται στην υπουργική απόφαση.
  •  Όλα τα στελέχη εκπαίδευσης αξιολογούνται από το μόνιμο προσωπικό που υπάγεται σε αυτά. Για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί μιας σχολικής μονάδας καλούνται να συμπληρώνουν, σε ετήσια βάση, ανώνυμα ερωτηματολόγια αξιολόγησης του/της διευθυντή/ντριας που περιέχουν τα κριτήρια: ικανότητα διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ικανότητα αποτελεσματικής καθοδήγησης του προσωπικού σε διοικητικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά, ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και επίλυσης προβλημάτων, ανάληψη ευθύνης και δεκτικότητα στην εισαγωγή νέων μεθόδων και νέων τεχνολογιών.
  • Το σώμα των  συντονιστών επιλέχθηκε για να περάσει την «κουλτούρα της αξιολόγησης» στο σώμα των εκπαιδευτικών, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά κουλτούρα υποταγής και ελέγχου στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που συντονισμένα προωθούν κυβέρνηση –  ΟΟΣΑ.  Θυμίζουμε ότι συνολικά το σώμα των συντονιστών είναι ένα μείγμα, από τους παλιούς δοκιμασμένους σχολικούς συμβούλους «παντός καιρού και χρώματος», που είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν την νέα εκπαιδευτική ιεραρχία αξιολόγησης (είναι η πλειοψηφία του νέου αξιολογικού σώματος) και από νέα στελέχη που φαίνεται ότι είναι έτοιμα να προωθήσουν το νέο σχολείο της αγοράς, της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης -κατηγοριοποίησης, διαμορφώνοντας τη λειτουργία των σχολείων με όρους ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας, περιορίζοντας  τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μαθητών-εκπαιδευτικών.
  • Να καταργηθεί ο ν. 4547/2018 και η Υ.Α. 1816/ΓΔ4 της αξιολόγησης
  • Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο
  • Καμιά συμμετοχή, ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από τις διαδικασίες αξιολόγησης που προβλέπει ο ν.4547/18 και η Υπουργική Απόφαση 1816 /ΓΔ4/11-1-2019, είτε αφορά την αξιολόγηση στελεχών είτε την αξιολόγηση σχολικής μονάδας.
  •  Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων σε περίπτωση που καλεστούν, να δηλώνουν ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ και να μη δώσουν, πέρα του συνηθισμένου, κανέναν προγραμματισμό, καμία αποτίμηση! Να ακυρώσουν το σχέδιο μετάλλαξης της δημόσιας εκπαίδευσης και να συνεχίσουν το έργο τους όπως τα προηγούμενα χρόνια ως μια εσωτερική, δημοκρατική, συλλογική διαδικασία οργάνωσης της σχολικής ζωής χωρίς καμιά αποδοχή δεικτών, Εκθέσεων και αποστολή τους σε ΠΕ.ΚΕ.Σ, ΙΕΠ και υπουργείο, χωρίς καμιά αποδοχή δημιουργίας σχετικών ομάδων
  • .Κανένας συνάδελφος/ισσα να μη συμπληρώσει φόρμα αξιολόγησης για τον/την διευθυντή/ντρια του σχολείου τους!
  • Δε γινόμαστε αξιολογητές ούτε αξιολογούμενοι!
  • Παλεύουμε για Δημόσιο δωρεάν σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών

Δεν ξεχνάμε τις μάχες που δώσαμε χιλιάδες εκπαιδευτικοί ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. Λέμε ξανά ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!      

       Το «όχι στην αξιολόγηση», που διατράνωσε η μαχόμενη εκπαίδευση στη μεγάλη μάχη της προηγούμενης περιόδου, θέλει να αποφύγει η σημερινή νεομνημονιακή Κυβέρνηση και  η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν συναίνεση μέσα από τον κλάδο στην πολιτική που θα εφαρμόσει. Στη βάση αυτή, όπως και το 2013, έτσι και τώρα, νυν αλλά και πρώην στελέχη του υπουργείου Παιδείας μας υπενθυμίζουν τα «οφέλη» της εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης. Έτσι γίνεται όταν πηγαίνεις από την πλευρά της μάχιμης εκπαίδευσης στην πλευρά της εξουσίας.

        Ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τnν σχολική χρονιά 2013-14 με πρωτοφανέρωτη μαζικότητα, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα δώσαμε τη μάχη σχολείο το σχολείο σε ολόκληρη τη χώρα και  τελικά αποτρέψαμε τα σχέδια και τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης και του Αρβανιτόπουλου για την γενικευμένη εφαρμογή της αξιολόγησης!  

        Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μάχες που δώσαμε χιλιάδες εκπαιδευτικοί έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενάντια στα ΜΑΤ και στην καταστολή στα σεμινάρια των στελεχών της εκπαίδευσης για την εφαρμογή της αξιολόγησης, όπως και το σύνολο σχεδόν των αντίστοιχων σεμιναρίων των διευθυντών των σχολείων.

        Όπως και τότε, έτσι και τώρα δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!  Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση  να «μας ζητήσει και τα ρέστα» γιατί δήθεν δεν «πιάσαμε τους στόχους», γιατί δεν «ανταποκριθήκαμε στους δείκτες».

        Το εκπαιδευτικό κίνημα για άλλη μια φορά θα ακυρώσει τα σχέδια τους. Με βάση την πλούσια και νικηφόρα εμπειρία των πολύμορφων αγώνων μας ενάντια στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, με βάση τη θετική εμπειρία της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση στο Δημόσιο που είναι σε εξέλιξη από το Μάρτη του 2017 και την προκήρυξη της απεργίας- αποχής από την αξιολόγηση, θα ακυρώσουμε τα σχέδια τους.

         Στην κατεύθυνση αυτή η ΓΣ του Συλλόγου αποφασίζει και προτείνει την απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης στην περίπτωση που το υπουργείο παιδείας προχωρήσει στα σχέδιά του από τη νέα σχολική χρονιά. Η απεργία- αποχή καλύπτει και εφαρμόζεται σε κάθε διαδικασία που σχετίζεται έμμεσα ή άμεσα με τη διαδικασία αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης (σεμινάρια, διαδικασίες συλλόγους διδασκόντων, ατομικές πράξεις, φόρμες αποτίμησης κλπ) και φυσικά καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς σε όλα τα επίπεδα – εκπαιδευτικούς της τάξεις – δντές κλπ.

Καμιά αναμονή-Καμιά συναίνεση! Οργανώνουμε την αντίστασή μας! Ορθώνουμε τείχος απέναντι στα σχέδιά τους!

Δεν αξιολογώ-Δεν αξιολογούμαι !

     Το τωρινό καθεστώς αξιολόγησης-χειραγώγησης-ελέγχου στην εκπαίδευση που πάει να εγκαθιδρυθεί με το νόμο 4547/18 και τις επιλογές των συντονιστών εκπ/κού έργου είναι εφάμιλλο στόχων και επιδιώξεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και θα βρει απέναντι του το κίνημα της εκπαίδευσης στον ίδιο νικηφόρο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες της προηγούμενης περιόδου. Το εκπαιδευτικό κίνημα σταμάτησε την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση εδώ και 30 χρόνια σε όλες τις απόπειρες όλων των διαφορετικών κυβερνήσεων. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα υπερασπίζοντας το δημόσιο σχολείο, το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών, τα δικαιώματα και την εργασία των εκπαιδευτικών.

      Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής και εφησυχασμού. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση είναι μονόδρομος η αντίσταση κι ο αγώνας μας! Οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να γίνουμε η ατμομηχανή του κινήματος, που θα υπερασπιστεί το δικαίωμα σε μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και θα παλέψει για την ανατροπή της μνημονιακής λεηλασίας. Καλούμε τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία, τους συναδέλφους και όλον τον κόσμο του αγώνα σε έναν άλλο διάλογο, αυτόν της αγωνιστικής συνεννόησης. Σε ένα μέτωπο αντίστασης και αγώνα, που θα ξεκινάει από κάθε σχολείο, θα συγκροτείται στους συλλόγους και στις Γ.Σ και θα συνενώνει όλον τον κλάδο και στις δυο βαθμίδες. Που θα ξαναβρεί το νήμα αλλά και το νόημα των πραγματικών μαχητικών αγώνων, θα φωνάξει ένα στεντόρειο «Όχι στην αξιολόγηση», θα μπλοκάρει παλιούς και νέους αξιολογητές, θα ακυρώσει την αναδιάρθρωση  και την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

  • Απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησς
  • Καμιά αξιολόγηση, κάθε είδους και κάθε μορφής – Κανένας αξιολογητής στην τάξη.
  • Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης, εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών.  Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης (Ν. 2986/2002, Ν. 3848/2010, Ν. 4024/2011, Ν. 4142/2013 και Π.Δ. 152/2013) – Κατάργηση του ΙΕΠ, της ΑΔΙΠΠΔΕ, του παρατηρητηρίου και των πλατφορμών αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης

       Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες των προηγούμενων χρόνων, οι αγώνες, ενάντια σε ερωτηματολόγια, δείκτες, ποσοστά, αξιολογόχαρτα  που μπλοκάρισαν στην πράξη την προώθηση της αξιολόγησης όλο το προηγούμενο διάστημα.

       Η ΓΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά» καλεί την ΔΟΕ να πάρει ανάλογη απόφαση για απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης, ώστε να εξοπλιστεί και να προετοιμαστεί ο κλάδος για τη μάχη που έχουμε μπροστά μας.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Μόνιμοι μαζικοί  διορισμοί εκπαιδευτικών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Διορισμός όλων των αναπληρωτών που έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση εργασίας στην εκπαίδευση.

Ενάντια στις ατομικιστικές λύσεις προτάσσουμε τις συλλογικές διεκδικήσεις! Κανείς αναπληρωτής απέναντι στον άλλον ή μόνος!

Το Γενάρη χιλιάδες αναπληρωτές, μόνιμοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές απεργήσαμε και διαδηλώσαμε επί μέρες στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας μια μεγάλη μάχη ενάντια στο προσοντολόγιο.  Οι αγώνες αυτοί αποκάλυψαν τον αντιεκπαιδευτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη ενός αγώνα με διάρκεια και αποφασιστικότητα, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία για όλους! Τα χρόνια περιπλάνησης, ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ανεργίας, μας πεισμώνουν για τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα μας!     

Oι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, η δύναμη της μαχητικής συλλογικής δράσης, οι μαζικές συνελεύσεις και η ενότητα του εκπαιδευτικού κινήματος, με προμετωπίδα τον κόσμο της αναπλήρωσης στην κατειλημμένη Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, αλλά και του φοιτητικού κινήματος, αποτελούν την πυξίδα και τον οδικό χάρτη στο πλαίσιο: Οι αγώνες δικαιώνονται με τη συνέχισή τους! 

Η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4589 για το προσοντολόγιο, επιστρατεύοντας μια διπλή ρητορική: από τη μια ισχυρίζεται ότι όλοι οι αναπληρωτές και αδιόριστοι μπορούν να δουν τον εαυτό τους στο νέο σύστημα διορισμών, από την άλλη, προβάλλει το επιχείρημα ότι επιλέγονται οι πιο προσοντούχοι, επομένως, οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική:

  • Δεν έχει σημασία πόσο καλός είσαι, σημασία έχει να αποδείξεις ότι είσαι καλύτερος από το διπλανό σου καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Επομένως, τα όρια ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία κάθε ατόμου είναι ασαφή και συναρτώνται από τη στρατηγική που ακολουθούν τα υπόλοιπα άτομα – ανταγωνιστές του.
  • Η ευθύνη για το εργασιακό καθεστώς που βιώνει κάθε αδιόριστος/η είναι ατομική. Είναι η επιτυχία ή αποτυχία σε ένα διαγωνισμό ή στο σαφάρι συλλογής προσόντων που κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Δεν υφίσταται πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης ούτε έχει νόημα να αναζητηθούν οι αιτίες στις μακρόχρονες πολιτικές των περικοπών και της αδιοριστίας.
  • Το βασικό πτυχίο δεν παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελεί απλώς το απαραίτητο εισιτήριο, την προϋπόθεση που εξασφαλίζει τη συμμετοχή του/της πτυχιούχου σε μια ατελείωτη κούρσα ανταγωνισμού. Έτσι, οι πτυχιούχοι δεν είναι πλέον εκπαιδευτικοί αλλά «υποψήφιοι» που καλούνται και πάλι να διαγωνισθούν και να ανταγωνισθούν για ένα περιορισμένο αριθμό θέσεων.
  • Η συλλογική διεκδίκηση του δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη εργασία δεν χωράει σε αυτό το πλαίσιο. Δεν έχει νόημα, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες και το ζήτημα της επιτυχίας ή της αποτυχίας εξαρτάται από την ατομική προσπάθεια. Κανένα νόημα δεν έχουν επίσης οι προβληματισμοί για το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, για τις αντιφάσεις του, για τον ταξικό του χαρακτήρα, για το ρόλο του σχολικού θεσμού και τη θέση του εκπαιδευτικού μέσα σε αυτόν. Kάθε άτομο πρέπει να επιδεικνύει τη μεγαλύτερη δυνατή προσαρμοστικότητα και ευελιξία ώστε να ανταποκρίνεται στις συνεχείς αλλαγές των κανόνων, σε ένα πλαίσιο όπου ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες.
  • Η προϋπηρεσία, σύμφωνα πάντα με αυτή τη λογική, δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, απλά πρόκειται για ένα ακόμα προσόν, ισοδύναμο με κάποιο τίτλο ξένης γλώσσας για παράδειγμα.

     Το νέο σύστημα πρόσληψης αφαιρεί κάθε κατοχύρωση δικαιώματος μόνιμης εργασίας στον αναπληρωτή που τη μια χρονιά μπορεί να δουλεύει και την άλλη όχι. Βασικά στοιχεία αυτού του συστήματος είναι η απαξίωση της προϋπηρεσίας (τόσο της παλιάς όσο και της επόμενης) και η μεταβλητότητα στα κριτήρια-προσόντα, ταυτόχρονα με την απαξίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του πτυχίου. Προσβλέπουν σε πίνακες και λίστες που θα αλλάζουν κάθε χρόνο, για να βρίσκεται ο κλάδος σε μια μόνιμη επισφάλεια, κυνήγι προσόντων, και πλασματικές κατακερματιστικές αντιπαραθέσεις για μια θέση εργασίας, θέσεις που συνεχώς θα μειώνονται: (βλ. Εκπαιδευτικό μνημόνιο, 30ωρο-αύξηση ωραρίου, κατάργηση υπεύθυνου ολοημέρου, απαξίωση – ελλιπής κάλυψη Παράλληλης Στήριξης, συγχωνεύσεις/ καταργήσεις τμημάτων – ΠΔ79, διάλυση δομών ΕΑΕ – Ν/Σ για Δομές, ).

     Τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του ν.4589, έπειτα από συνεχιζόμενες αναβολές, καθυστερήσεις και διαρροές φημολογιών και ενώ υποτίθεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου οι λίστες με τα ονόματα των 15.000 διορισμών θα ήταν έτοιμες, μόλις στα τέλη Απρίλη ανακοινώθηκε από τον ΑΣΕΠ η προκήρυξη 3ΕΑ/2019 που καλεί τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν αίτηση για τη δημιουργία νέων πινάκων κατάταξης στην ειδική αγωγή. Η κυβέρνηση, καθώς οι προθεσμίες δε βγαίνουν για την εφαρμογή του «προσοντολογίου», προσπαθεί να πείσει ότι προχωράει κανονικά σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνουν με τους παλιούς πίνακες. Στόχος της, είναι αφενός να μειώσει, προεκλογικά, τις αντιδράσεις και το κόστος από την εφαρμογή του προσοντολογίου που θα πετάξει στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους που έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών τη δημόσια εκπαίδευση και θα συντρίψει τη ζωή και τον προγραμματισμό ακόμα περισσοτέρων και αφετέρου επιχειρεί να κρατήσει όμηρους μέσω φρούδων ελπίδων χιλιάδες αδιόριστους και αναπληρωτές με υποσχέσεις μόνιμων διορισμών. Τέλος, στον αέρα βρίσκεται η προϋπηρεσία της φετινής χρονιάς, καθώς ο ν. 4589 προβλέπει ότι εάν οι οριστικοί πίνακες δεν είναι έτοιμοι έως τις 15/7, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με βάση τους παλιούς πίνακες.

      Σε κάθε περίπτωση, οι όποιοι μόνιμοι διορισμοί (εάν γίνουν) δεν χαρίστηκαν από την κυβέρνηση, αποτελούν κατάκτηση του κινήματος. Καμία συζήτηση για μόνιμους διορισμούς δεν θα είχε ανοίξει εάν δεν είχε προηγηθεί το κίνημα του Μάρτη και του Γενάρη. Σήμερα, υπάρχει η ανάγκη για συσπείρωση και αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη διαιώνιση της ελαστικής και ευέλικτης εργασίας στην εκπαίδευση, ενάντια στα σχέδια του ΟΟΣΑ για πρόσληψη, αξιολόγηση και απόλυση του προσωπικού από διευθυντή-manager κάθε σχολικής μονάδας. Ξέρουμε τον τρόπο, έχουμε τη δύναμη, πρέπει να συνεχίσουμε!

      Κάθε συζήτηση με το Υπουργείο για τον τρόπο διορισμών είναι εις βάρος μας και εξυπηρετεί μόνο πολιτικά συμφέροντα της κυβέρνησης. Όποιοι μπαίνουν στην διαδικασία συζήτησης - παζαρέματος με το Υπουργείο για τον τρόπο διορισμού συναινούν στη διάσπαση, στον παραγκωνισμό και στην απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών και είναι υπόλογοι στον κλάδο. Πρέπει όλοι να πάρουν ξεκάθαρη και δημόσια θέση τώρα, να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες, όπου με αδιαφανείς διαδικασίες και θολές τοποθετήσεις επιδιώκουν να διαμορφώσουν όρους συνδιαλλαγής και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι στην πλάτη όλων μας, χαϊδεύοντας τα μουστάκια του Υπουργού.

  • Το πτυχίο κατοχυρώνει εργασιακά δικαιώματα! Δεν δεχόμαστε πιστοποιητικά παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας και έξτρα προϋποθέσεις – κριτήρια - μοριoδότηση που απαξιώνουν το πτυχίο μας, οδηγώντας σε ένα ατελείωτο δαπανηρό κυνήγι προσόντων, στρέφοντας τον έναν εκπαιδευτικό ενάντια στον άλλον. Ενιαία πτυχία με ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα!
  • Η προϋπηρεσία κατοχυρώνει το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία: Δεν τη βάζουμε σε καμία διαπραγμάτευση. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, με αυταπάρνηση έχουμε οργώσει την Ελλάδα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου σχολείου, δεν δεχόμαστε καμία απαξίωσή της προϋπηρεσίας και κανένα ταβάνι σε αυτή. Δε χωράμε σε λίστες με μόρια και κριτήρια που αποδέχονται την ανεργία κάποιων έναντι άλλων, δε θα μοιράσουμε την πίτα που μας δίνουν, θα την μεγαλώσουμε στη βάση των αναγκών του δημόσιου σχολείου και των μαθητών μας, παλεύοντας για μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών σε ένα σχολείο που θα χωρά όλη τη μόρφωση, όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Με ενότητα στο περιεχόμενο και στη δράση, συνελεύσεις αγώνα, συντονισμό «από τα κάτω», στο δρόμο του Γενάρη, το εκπαιδευτικό κίνημα θα δώσει τις απαντήσεις στο δρόμο του αγώνα.

Συνοπτικά Απαιτούμε:

  • Μαζικούς, μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών στην εκπαίδευση. Διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου και όλη την προϋπηρεσία.
  • Διορισμός-μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση εργασίας στην εκπαίδευση.
  • Κατάργηση του ν. 3848/2010. Κατάργηση του νόμου για το προσοντολόγιο. Καμία κατηγοριοποίηση, κατακερματισμό και διαχωρισμό των εκπαιδευτικών. 
  • Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδο­σκοπία των πιστοποιήσεων.

        Πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές συναδέλφους μας-Πλήρη προστασία της κύησης και της μητρότητας για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς !

Ισοτιμία στους όρους εργασίας των αναπληρωτών με τους μόνιμους συναδέλφους

        Στο πλαίσιο του αγώνα και της καμπάνιας για την κάλυψη όλων των αναγκών και των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, της διεκδίκησης ισοτιμίας στους όρους εργασίας τους με τους μόνιμους συναδέλφους και την εξασφάλιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, διεκδικούμε την πλήρη προστασία της μητρότητας για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.

        Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ως εργοδότης ουσιαστικά στερεί από χιλιάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας σε προστατευόμενη κύηση, λοχεία αλλά και ανατροφή του παιδιού της. Αν και οι ελαστικά εργαζόμενες εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν την ίδια δουλειά με τους μόνιμους συναδέλφους, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξακολουθούν να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα. Το είδος της σύμβασής τους καθορίζει κατά πόσον μπορούν να εγκυμονήσουν, το πόσο μητέρες μπορεί να είναι ή το πόσο ανάγκη τις έχει το μωρό τους, τη στιγμή μάλιστα που κάθε ένσημο ή προϋπηρεσία επιβάλλονται ως προϋποθέσεις για την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ κάθε καλοκαίρι ή την επαναπρόσληψη κάθε νέο έτος αντίστοιχα.  Συγκεκριμένα:

        Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί στερούνται άδειας επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας έπειτα από την απαράδεκτη εγκύκλιο του 2012 (Αρ.Πρωτ.155734/Δ1/10-12-2012/ΥΠΑΙΘΠΑ), που καθορίζει ως μέγιστο όριο αναρρωτικής άδειας τις 15 μέρες για λόγους «δημοσιονομικής προσαρμογής και εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας γενικά αλλά και εύρυθμης διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικότερα».                                                                                                            

       Οι συναδέλφισσες τιμωρούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους στο όνομα της μείωσης του κόστους και εξαναγκάζονται είτε να παραμείνουν στη δουλειά εκθέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες και τα έμβρυα, είτε να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους αποδεχόμενες ότι θα παραμείνουν χωρίς μισθό, ένσημα, προϋπηρεσία και ευκαιρία να ξαναεργαστούν ως αναπληρώτριες. Μοναδική κατά τα άλλα «προστασία» τους αποτελεί η απαγόρευση απόλυσής τους, όπως ρητά άλλωστε προστάζει η εργατική νομοθεσία.

        Λειψά δικαιώματα έχουν οι αναπληρώτριες και κατά την άδεια μητρότητας (κύησης και λοχείας), καθώς δικαιούνται μόλις 119 μέρες άδειας συνολικά, 8 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλο το παραπάνω διάστημα ο εργοδότης καταβάλλει μισθό και ένσημα μόνο για τις 13 πρώτες μέρες. Όσες γυναίκες μάλιστα δεν έχουν συμπληρώσει 200 ένσημα την τελευταία διετία αποκλείονται από το επίδομα μητρότητας του ΙΚΑ, ενώ όσες δε δουλεύουν κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας-δηλαδή κατά τα μακρά καλοκαίρια της ανεργίας των αναπληρωτών-αποκλείονται από τις συμπληρωματικές παροχές μητρότητας του ΟΑΕΔ. Επιπρόσθετα καμία προσαύξηση της άδειας κύησης δεν προβλέπεται σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, καμία προσαύξηση της άδειας λοχείας σε περίπτωση πολυτεκνίας, όπως δίκαια ορίζεται για τις μόνιμες συναδέλφισσες. Ούτε λόγος για τις αναπληρώτριες που υιοθετούν, αφού καμία άδεια ή επίδομα μητρότητας δεν προβλέπεται, σε μια ευθεία παραβίαση του δικαιώματός τους να επιτελέσουν τον μητρικό τους ρόλο.

        Οι νέες μητέρες αναπληρώτριες εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους 63 μέρες μετά τον τοκετό παρά τις συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του μωρού, αφού ο αποκλειστικός εξάμηνος θηλασμός βοηθά στην αποφυγή της βρεφικής θνησιμότητας, παρέχει προστασία από χρόνια νοσήματα, προσφέρει συναισθηματική κάλυψη και δίνει ώθηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη μέσω της επαφής.

        Αποκλείονται τόσο από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου μετ’ αποδοχών, όπως ισχύει για τους γονείς μόνιμους εκπαιδευτικούς, όσο και από το από την εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του ΟΑΕΔ, όπως ισχύει για τις εργαζόμενες με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εκ των πραγμάτων έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον βάναυσο αποχωρισμό και τον πρόωρο αποθηλασμό με μια δίωρη μονάχα μείωση ωραρίου ανά εβδομάδα από τη μια πλευρά και την τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών δίχως καταβολή ενσήμων και προσμέτρηση προϋπηρεσίας από την άλλη. Εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει ακόμα και τον Ν. 4075/2012, που προβλέπει ότι ο χρόνος της απουσίας των εργαζόμενων λόγω γονικής άδειας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη (άρθρο 52).

       Γίνεται σαφές ότι ο εκβιασμός της τριπλής διακοπής μισθοδοσίας, ενσήμων, προϋπηρεσίας λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο ως προς τη λήψη άδειας επαπειλούμενης κύησης, όσο και ως προς τη λήψη τετράμηνης άδειας ανατροφής. Η στέρηση δε της προϋπηρεσίας οδηγεί τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς μπροστά στο φάσμα της παρατεταμένης ανεργίας. Οι διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας πιστές στη «διαχείριση προσωπικού» και στους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» δε δίστασαν να ανταγωνιστούν τους χειρότερους εργοδότες καταπατώντας το θεμελιώδες δικαίωμα της γυναίκας εργαζόμενης στη μητρότητα, το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική παρουσία. Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

  • Πλήρη προστασία της κύησης και ακώλυτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας
  • Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης, φοιτητικές κλπ) με αποδοχές, προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων. Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναγνώριση των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων και προσμέτρηση στη μισθοδοσία, όπως και στους μόνιμους. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους και πέρα από τα 7 έτη. 12μηνες συμβάσεις εργασίας μέχρι 31 Αυγούστου, κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού των ΑΜΩ (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου). Πλήρης υπολογισμός ενσήμων τις ημέρες απεργίας
  • Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία-Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες - Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας-Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας
  • Πλήρη προστασία της μητρότητας – Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

Όχι στην αποδόμηση-διάλυση της Ειδικής Αγωγής

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ & ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ή ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ι. Διεπιστημονική διάγνωση αλλά και πλήρη εκπαιδευτική υποστήριξη για κάθε μαθητή/τρια

           Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση αποτελεί τον στόχο των πιο επιθετικών κύκλων του νεοφιλελευθερισμού, με τρόπους και μορφές πολλές φορές συγκαλυμμένες. Γνωρίζοντας πως η αναπηρία είναι ένα ευαίσθητο πεδίο, μία απευθείας σύγκρουση με το πεδίο και την πρακτική της ειδικής αγωγής (δηλ. της ειδικά σχεδιασμένης διδακτικής στήριξης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) θα προσέκρουε σε έναν αδιαπέραστο τοίχο κοινωνικής ευαισθησίας, προκρίνεται ως τακτική ο έμμεσος δρόμος της χρόνιας υπονόμευσης και αποδόμησης ενός μηχανισμού μέσα στην εκπαίδευση (δημόσια ειδική εκπαίδευση) που προσπαθεί να μειώσει κοινωνικές/μορφωτικές ανισότητες. Η αποδόμηση αυτή σχετίζεται με προσπάθειες συκοφάντησης δομών ειδικής εκπαίδευσης και με βασικά επιχειρήματα ότι:

1. Η ειδική εκπαίδευση ακολουθεί δήθεν κάποιο ιατρικό μοντέλο: αυτό ως αντίληψη χλευάζει τις καθημερινές διδακτικές προσπάθειες των ειδικών εκπαιδευτικών να οικοδομήσουν και να ενισχύσουν μαθησιακές/κοινωνικές δυνατότητες των μαθητών με αναπηρία,

2. Η ειδική αγωγή δημιουργήθηκε με στόχο τη συμμόρφωση ή τον αποκλεισμό των μαθητών με αναπηρία, ενώ στην ουσία συμβαίνει το αντίθετο. Μαθητές χωρίς τη καθημερινή βοήθεια της δημόσιας και δωρεάν ειδικής εκπαίδευσης θα παρέμειναν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους ή απομονωμένοι. Θα ήταν ο κόσμος των «πίσω θρανίων» της σχολικής τάξης.

    Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υποστηρίζουμε την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων στο χώρο της ειδικής αγωγής. Είναι όμως άλλο τα πραγματικά της προβλήματά της και άλλο η καταστροφική αποδόμηση. Με ανακοινώσεις, αλλά κυρίως με την καθημερινή μας δράση διαμορφώνουμε εκείνες τις κινηματικές συνθήκες που θεωρούμε αναγκαίες για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

    Η θέση και η στάση μας κινείται στο αντίθετο ρεύμα από εκείνο της συνολικής αποδόμησης που έχει πολιτικό στόχο την ρευστοποίηση ή κατάργηση μερικών ή όλων των δομών ειδικής εκπαίδευσης στο όνομα του «μη-αποκλεισμού» και γενικόλογων στόχων περί «πλήρους ένταξης». Μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί (ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα) και η Επιτροπή του ΟΗΕ που παρακολουθεί τη διεθνή Σύμβαση για την Αναπηρία (συνθήκη επικυρωμένη και από το ελληνικό κράτος), από την μια προωθούν εύηχα συνθήματα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και από την άλλη καλλιεργούν την κατεδάφιση των υπαρχόντων δομών εκπαιδευτικής στήριξης (Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης, Ειδικά Σχολεία). Την ίδια στιγμή, εισηγούνται ανοιχτά τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για τη «συμπερίληψη». 

    Δεν ξεγελιόμαστε. Όσο οι ιδιώτες και οι ΜΚΟ λυμαίνονται τις ανάγκες των αναπήρων με τις ευχές του κράτους και τη δημόσια στήριξη και προβολή του, η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ. Στην απέναντι όχθη του ποταμού, οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου, προσπαθούν υπερπηδώντας τα κρατικά εμπόδια, να παρέχουν στα παιδιά με αναπηρία και τους γονείς τους αυτό που δικαιούνται.

    Συνεργός στην συκοφάντηση αλλά και την άμεση διάλυση της ειδικής εκπαίδευσης είναι το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση. Ο νόμος 4547/2018 με την μετατροπή των ΚΕΔΔΥ σε ΚΕΣΥ, με την καθιέρωση των Ο.Ε.Υ. αλλά και μια σειρά από άλλα νομοθετήματα, οδηγούν στην αποδόμηση,   ρευστοποίηση και συρρίκνωσή των δομών της (π.χ. για τα Τμήματα Ένταξης. Το υπουργείο δημιουργεί κόφτες, ώστε όλο και λιγότεροι μαθητές να φτάνουν στα ΚΕΣΥ και ακόμη λιγότεροι να αποκτούν την πολυπόθητη διάγνωση.

    Παρά τη χρήση εύηχων λέξεων, αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι στόχος των οδηγιών ΕΕ-ΟΟΣΑ, διαμέσου πλέον των επιτροπών του ΟΗΕ, είναι η κατάργηση όλων των μορφών ειδικής εκπαίδευσης, αλλά και των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που υπηρετούν στις δομές της. Η απλή ανάγνωση κειμένων της επιτροπής που εποπτεύει την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων για τη Αναπηρία εισηγείται ανοικτά και μάλιστα απαιτεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ άμεσο σχέδιο για την κατάργηση της ειδικής εκπαίδευσης σε όλες τις μορφές της. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή του ΟΗΕ παραμένει σιωπηλή για την αναγκαιότητα ύπαρξης αλλά και τον ρόλο των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, προκρίνοντας τον εκπαιδευτικό γενικής αγωγής ως το μοναδικό και αποκλειστικό φορέα που θα υλοποιήσει την «παιδαγωγική της ένταξης».  Το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά με αναπηρία κινδυνεύει άμεσα. Αν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν, τα  δικαιώματα μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, νοητικές δυσικανότητες, ψυχικές διαταραχές, των μαθητών στο φάσμα του αυτισμού θα ποδοπατηθούν. Ακόμα περισσότερο κινδυνεύουν τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Καταστροφή της δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σημαίνει άγρια εμπορευματοποίηση της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

                      ΙΙ.  ΓΙΑ την ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΥΑ) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ της ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

   Με την υπ΄αριθμ. 48275/Δ3 (2) ΥΑ το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην τροποποίηση του καθηκοντολογίου (27922/Γ6/8-3-2007 ΥΑ (ΦΕΚ 449/τ.Β’/2007) για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Οι  αλλαγές εναρμονίζονται με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου 4547/2018, που αφορά στις νέες δομές εκπαίδευσης, αλλά και στις προσδοκώμενες αντιπαιδαγωγικές  αναδιαρθρώσεις για την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρίες/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ανεξαρτήτως πλαισίου φοίτησής τους. Οι τροποποιήσεις που επιφέρει η Υ.Α. πλήττουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δυσχεραίνουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, εγκαθιδρύουν ένα γραφειοκρατικό, διοικητικό μηχανισμό ελέγχου, επαναφέρουν ξανά μέσα από άλλο δρόμο τις Ο.Ε.Υ. και τα βραχυχρόνια προγράμματα υποστήριξης.

  Ενισχύει την «ενός ανδρός αρχή» είτε πρόκειται για τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης είτε για τον διευθυντή εκπαίδευσης της κάθε περιοχής. Ισχυροποιεί το συγκεντρωτικό χαρακτήρα των δομών εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή αξιοποιεί διατάξεις ψηφισμένων νομοθετημάτων που αποβλέπουν στην «αυτονομία» των σχολικών μονάδων και την απόδοση ευθύνης για ζητήματα που δημιουργεί το κεντρικό κράτος είτε με πολιτικές αποφάσεις που υλοποιούν κατευθύνσεις ΕΕ-ΟΟΣΑ (προπαγάνδιση και υλοποίηση της «πλήρους ένταξης» μαθητών με αναπηρίες /ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο,  αξιολόγηση/κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπ/κών και σχολείων, προσοντολόγιο ανεπαρκών προσλήψεων στην ειδική εκπαίδευση) είτε με την υποχρηματοδότηση σχολείων. 

 Ειδικότερα η ΥΑ προβλέπει ότι:

  1. Η ετήσια έκθεση λειτουργίας του ΤΕ εντάσσεται στο πλαίσιο αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου.
  2. Η ΥΑ προβλέπει ισχυρά προαπαιτούμενα για τη φοίτηση στο Τ.Ε. μαθητών που δεν έχουν γνωμάτευση από ΚΕΣΥ (ενώ δεν αναφέρει τις διαγνώσεις από ιατροπαιδαγωγικά κέντρα). Συγκεκριμένα, το Τ.Ε. δύναται να υποστηρίζει μαθητές, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, εφόσον αυτό συμπεριλαμβάνεται στο βραχυχρόνιο πρόγραμμα παρέμβασης που εισηγείται η ΕΔΕΑΥ ή η Ομάδα Εκπ/κής Υποστήριξης του σχολείου, υπάρχει σχετικό αίτημα των γονέων και σύμφωνη γνώμη του συντονιστή ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης ή του συντονιστή/στριας παιδαγωγικής ευθύνης. Με αυτό τον τρόπο η ΥΑ θέτει ως προαπαιτούμενο τη συγκρότηση ΟΕΥ σε κάθε σχολείο, παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών,  ενώ διατηρώντας την υποχρέωση της έγκρισης από το συντονιστή/στρια ειδικής αγωγής –και μάλιστα δίνοντας το ρόλο αυτό και στον συντονιστή/στρια παιδαγωγικής ευθύνης που δεν διαθέτει γνώσεις ειδικής αγωγής- εξακολουθεί να θέτει περιορισμούς στη δυνατότητα του Συλλόγου Διδασκόντων να αποφασίζει αυτόνομα, ως ο μόνος αρμόδιος, για την υποστήριξη των μαθητών.
  3. Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης αποφασίζει για την επέκταση των καθηκόντων του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των  ΣΜΕΑ σε μαθητές συστεγαζόμενων ή γειτονικών ΣΜΕΑΕ.
  4. Ο διευθυντής εκπαίδευσης αποφασίζει για το αν ο εκπ/κός του ΤΕ θα υποστηρίζει μαθητές όμορων σχολείων ή και μαθητές που αιτούνται παράλληλης στήριξης. Παράλληλα δίνει έγκριση για την αναστολή της λειτουργίας του ΤΕ. Αποφασίζει για τους μαθητές που θα υποστηρίζει ο εκπ/κός της παράλληλης στήριξης, νομιμοποιώντας την μέχρι σήμερα προσφιλή πρακτική των διευθυντών εκπαίδευσης για το μοίρασμα ενός εκπ/κού σε 2, 3 ή και 4 μαθητές ίδιων ή και διαφορετικών σχολείων, καταργώντας τη μέχρι σήμερα αναγκαία γνώμη του σχολικού συμβούλου. Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Ειδικού Σχολείου καθώς και των Τ.Ε. εγκρίνεται πλέον από τον/την Προϊστάμενο/η Εκπαιδευτικών Θεμάτων.
  5. Καθιστά αποκλειστικά ατομική υπόθεση του εκπ/κού της παράλληλης στήριξης την εφαρμογή του εξατομικευμένου προγράμματος εκπ/σης.
  6. Τέλος, η ΥΑ δεν ορίζει, με ξεκάθαρο τρόπο, σε κανένα σημείο της ότι οι φορείς με τους οποίους θα έχουν  την όποια αναγκαία επικοινωνία οι δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, οφείλουν να έχουν δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη «δημιουργική ασάφεια» μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι δρομολογείται η αναγνώριση, εντός του δημόσιου σχολείου, η ιδιωτική πρωτοβουλία είτε με τη μορφή των ΜΚΟ είτε με την δραστηριοποίηση ιδιωτών.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε όλους τους παραπάνω σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, σε όποιο πλαίσιο φανερώνονται, με όποιον μανδύα και αν ντύνονται, γιατί η υλοποίησή τους θα σημάνει την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-6 , ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ  από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο με όλες τις υποστηρικτικές Δομές- ΑΜΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

               Η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων α’ και β’ ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο αποτελεί  από τις 2 Μαρτίου 2018  νόμο του κράτους (Ν. 4521, ΦΕΚ 38/2-3-2018). Όμως τα επιχειρήματά της ΚΕΔΕ για συρρίκνωση-αποδόμηση των παιδικών σταθμών και απώλεια θέσεων εργασίας ήταν αβάσιμα και κατέρρευσαν. Χιλιάδες παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς και αυτό αποδεικνύεται με  στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΑΑ και τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Επισημαίνουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι οι μοναδικές δομές αγωγής και φροντίδας  στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά 3-4 χρόνων.

1.  Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

      Για τη σχολική χρονιά 2018-19 η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 Δήμους της επικράτειας. Το Υπουργείο  Παιδείας το καλοκαίρι  του 2018 εξέδωσε πρόσκληση προς τους Δήμους για αγορά  αιθουσών. Στην α’ πρόσκληση που αφορούσε αγορά αιθουσών κ.λπ, που  θα τοποθετηθούν εντός των υπαρχουσών σχολικών μονάδων, συμμετείχαν 26 Δήμοι. Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι  από τους 26 δήμους που έκαναν αιτήματα για προκάτ, οι 6 δεν κατέθεσαν τελικά Τεχνικό Δελτίο με αποτέλεσμα να βγουν εκτός διαδικασίας (ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Δήμος Αθηναίων). Φυσικά  με τις αίθουσες αυτές δε θα έλυναν συνολικά το πρόβλημά τους αλλά τουλάχιστον θα έλυναν μέρος του, χρησιμοποιώντας τις αίθουσες ως προσωρινή λύση έως ότου κατασκευαστούν κτήρια σύγχρονων προδιαγραφών.  Στη β’ πρόσκληση που αφορά αγορά αιθουσών οι οποίες θα τοποθετηθούν εντός οικοπέδων  της ΚτΥπ ή εντός των  δημοτικών  οικοπέδων, δεν ανακοινώθηκαν ακόμη οι Δήμοι που θα συμμετέχουν, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ελάχιστοι Δήμοι υπέβαλαν αιτήματα.      Επίσης, μετά την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τα προς ενοικίαση κτίρια Νηπιαγωγείων που επιτρέπει  την ενοικίαση και μικρότερων χώρων, π.χ αίθουσες από 15 τ.μ. όπου μπορούν να φιλοξενήσουν 10 νήπια, δεν εκδόθηκε  από τους Δήμους καμιά δημόσια πρόσκληση για εύρεση χώρων προς ενοικίαση.

      Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι αναπτύσσεται ένα ιδιότυπο καθεστώς άρνησης εφαρμογής του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου ή αδράνειας σε πρωτοβουλίες  που θα βοηθήσουν την υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ:

  • Η Κυβέρνηση παραχωρεί στο Υπερταμείο οικόπεδα  που θα έλυναν άμεσα  και ποιοτικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης
  • To Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά σε αλλαγές χρήσης οικοπέδων (π.χ, Δήμων Ζωγράφου, Αθηναίων, Πειραιά, Νέα Σμύρνης, Καλλιθέας κ.α.) άλλων Υπουργείων, της εκκλησίας, του Στρατού, των Πανεπιστημίων ή ακόμη και σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων που υπάρχουν σε πολλούς Δήμους και είναι σε αχρησία ή  εγκαταλελειμμένα.
  • Συνεχίζει  να εμπλέκει  τους  Δήμους  στην εκπαιδευτική πολιτική. Η εμπλοκή των Δήμων  έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και αν συνεχιστεί υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί η εφαρμογή του νομοθετήματος (ακόμα και σε βάθος τριετίας, όπως προβλέπεται).
  • ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ τη δημιουργία  ενός δημόσιου φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη Σχολική Στέγη, αν και αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η κατάργηση του ΟΣΚ και η μεταφορά όλης της αρμοδιότητας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών κτηρίων-υποδομών στους Δήμους (χωρίς να συνοδεύεται μάλιστα από την απαιτούμενη χρηματοδότηση) αποδείχτηκε λανθασμένη και με επιπτώσεις ολέθριες για την εκπαίδευση. Επιβάλλεται  άμεσα η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό- υλοποίηση- ανέγερση σχολικών κτιρίων  στο  Υπουργείο Παιδείας.
  • Ζητά ξανά την άποψη των τριμερών, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ όπου είναι  περιττές οι συνεδριάσεις των τριμερών, αφού οι υπάρχουσες δομές επαρκούν για  τη  φοίτηση  όλων των νηπίων και προνηπίων. 
  • Συνεχίζει να  δίνει λόγο στους Δημάρχους, όχι απλά για τις κτιριακές υποδομές (όπως ήταν μέχρι τώρα) αλλά ζητά ξανά τη ψήφο τους για να λειτουργήσει κομμάτι της εκπαίδευσης. Οι δήμαρχοι απέκτησαν ενεργό ρόλο στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, ένα ρόλο που  διεκδικούσαν από χρόνια και δεν είχαν αποκτήσει εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων του εκπαιδευτικού κινήματος.
  • Δε διασφαλίζει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αφού η άρνηση ή η εσκεμμένη αδράνεια αποτελούν άλλοθι για όλους όσοι αρνούνται.

    Στους δήμους του Συλλόγου μας, τόσο ο Δήμος Αθηναίων όσο και ο Δήμος Γαλατσίου (στον οποίο μάλιστα απαιτείται σχετικά μικρός αριθμός αιθουσών) αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τη δίχρονη την τρέχουσα σχολική χρονιά, μη συμμετέχοντας καν στις διαδικασίες εξεύρεσης αιθουσών και στην ουσία σαμποτάροντας την εφαρμογή της. Την ίδια στιγμή ο δήμος Γαλατσίου δίνει ποσό ύψους 500.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου για ανέγερση παιδικού σταθμού. Να επισημάνουμε εδώ ότι οι Δήμοι  λαμβάνουν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους Βρεφικούς – Βρεφονηπιακούς – Παιδικούς Σταθμοίς τα εξής: Για Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.500€ χωρίς σίτιση και 3.100 € με σίτιση και για Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση 1.900€ χωρίς σίτιση και 2.500€ με σίτιση. Ας αντιληφθούμε λοιπόν και τα κριτήρια της άρνησης των δημάρχων να συμπεριληφθούν οι δήμοι τους στο δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο.

    Επειδή η εφαρμογή  της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα  και απαιτεί  όρους ποιοτικούς και οικονομικούς  για  να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια-Επειδή η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα είναι εφικτή  μόνο  αφού υπάρξει  ΑΜΕΣΑ διασφάλιση των δύο βασικών της παραμέτρων, της επάρκειας  των υποδομών και της στελέχωσης των  με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό- Επειδή τα σχολεία για να λειτουργήσουν ποιοτικά χρειάζονται ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ….

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ:

    ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε, να αναδείξουν  την σπουδαιότητα   της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης άμεσα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  άμεση εφαρμογή της  (με χαρτογράφηση των περιοχών, ενημέρωση των Συλλόγων,κ.α.)

Καλούμε τις/τους  Νηπιαγωγούς

  • Να αναδείξουν  την σπουδαιότητα   της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, άμεσα, στον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ.
  • Να ειδοποιούν το σύλλογο τους ώστε να κινητοποιηθούν (εκπαιδευτικοί - γονείς ) για την άμεση  δημιουργία παραρτήματος σε περιπτώσεις εγγραφής  μεγαλύτερου αριθμού παιδιών σε ένα νηπιαγωγείο. 
  • Να  απαιτήσουν άμεση ένταξη του Δήμου τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  άμεση εφαρμογή της, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο (με χαρτογράφηση των περιοχών τους και προτείνοντας λύσεις όπου υπάρχουν κ.α.).

2.  ΑΜΕΣΗ  ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

          Ο Σύλλογος Αθηνά βιώνει την οικονομική ασφυξία των σχολείων του λόγω της υποχρηματοδότησης και της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών. Υπογραμμίζει ότι ο αντισταθμιστικός ρόλος της εκπαίδευσης δε μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.

Γι'  αυτό διεκδικεί:

  • Γενναία αύξηση της δημόσιας  επιχορήγησης
  • Έκτακτη επιχορήγηση από τους  δήμους Γαλατσίου και Αθηνών για την αντιμετώπιση των παλαιότερων χρεών και των προβλημάτων δημοτικών και νηπιαγωγείων του συλλόγου μας
  • Απόδοση των χρημάτων των δόσεων στις σχολικές κοινότητες και διαχείρισή τους από αυτές όπως ακριβώς ορίζει ο σχετικός αλγόριθμος. Διαφάνεια και ενημέρωση από τους διαχειριστές σε όλες τις σχολικές μονάδες της κοινότητας.
  • Άμεση χρηματοδότηση και με έκτακτη επιχορήγηση των οξυμένων αναγκών των νηπιαγωγείων με το ποσό των 500-700 ευρώ ανά νηπιαγωγείο και αντίστοιχα των τμημάτων ένταξης και του ολοήμερου.

Ειδικότερα  για τα νηπιαγωγεία:

          Τα απαραίτητα παιδαγωγικά μέσα στο νηπιαγωγείο, δεν προσφέρονται από το υπουργείο παιδείας, όπως καλύπτει π.χ τα βιβλία για τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου - Λυκείου. Αποτελούν όμως ένα από τα κυρίαρχα μέσα προσέγγισης τόσο της γνώσης, όσο και κατάκτησης δεξιοτήτων, κοινωνικοποίησης, αλληλεπίδρασης κ.α. Σύμφωνα με τη σχολική επιτροπή ΠΕ Αθήνας δεν υπάρχουν κωδικοί για χρηματοδότηση αγοράς τέτοιου υλικού.

Απαιτούμε άμμεσα:

  • Κάλυψη από τη σχολική επιτροπή αγοράς παιδαγωγικού υλικού
  • Κάλυψη από τη σχολική επιτροπή  αγοράς βιβλίων για τη βιβλιοθήκη των εκπαιδευτικών και τη βιβλιοθήκη των νηπίων
  • Επιπλέον χρηματοδότηση για κάλυψη αναλώσιμων και γραφικής- χαρτικής ύλης
  • Κάλυψη από τις σχολικές επιτροπές ΠΕ Αθήνας και Γαλατσίου κόστους καθαρισμού μοκετών. Η σχολική επιτροπή ΠΕ Αθήνας με την με Αρ. Πράξης 155 - 9/7/2018 απόφασή της, ενέκρινε πρόταση της προέδρου της για μη κάλυψη της δαπάνης καθαρισμού των μοκετών και πληρωμή από τα χρήματα του κάθε σχολείου για τα λειτουργικά έξοδα ή από τις καθαρίστριες των σχολείων. Ο καθαρισμός από τις καθαρίστριες των σχολείων δε μπορεί να γίνει με το σωστό αποτέλεσμα, η δε πρόταση για πληρωμή από τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα είναι αδιανόητη. Σε ένα μέσο διθέσιο νηπιαγωγείο η κάθε χρηματοδότηση είναι της τάξης των 250-270 ευρώ περίπου ανά τρίμηνο και καλούνται τα σχολεία να δαπανήσουν τουλάχιστον τα 100 ευρώ για καθαρισμό μοκετών.
  • Να τοποθετηθούν σε όλους τους αύλειους χώρους των νηπιαγωγείων δάπεδα ασφαλείας. Να γίνεται τακτικά έλεγχος για την καταλληλότητα και καλή λειτουργία παιχνιδιών αυλής (όπου υπάρχουν) και επισκευή ή άμεση αντικατάστασή τους όπου απαιτείται. Οι αύλειοι χώροι είναι χώροι υλοποίησης ψυχοκινητικών και άλλων δραστηριοτήτων που υπαγορεύουν τα αναλυτικά προγράμματα, παιχνιδιού, άθλησης, κοινωνικοποίησης, αλληλεπίδρασης, χώροι ευκαιριών για την ανάπτυξη δημιουργικών δραστηριοτήτων από τους  µαθητές.  Τα παραπάνω δε μπορούν να γίνουν χωρίς εξοπλισμό που να εξάπτει την φαντασία και να βοηθάει στην ανάπτυξη εμπειριών.
  • Ενόψει της γενίκευσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης όφειλαν να έχουν να φροντίσει  οι Δήμοι Αθηναίων και Γαλατσίου για τις κτιριακές δομές που θα απαιτηθούν. Και οι δύο Δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση του Υπουργείου για προμήθεια νέων αιθουσών που απαιτούνται. Να προχωρήσουν άμεσα στις ενέργειες που τους αντιστοιχούν.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

  • Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά και στους δήμους Γαλατσίου και Αθηναίων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς των Δήμων και του Υπουργείου Παιδείας για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο όλα τα προνήπια στο Δημόσιο  Νηπιαγωγείο.
  • Να ιδρυθούν άμεσα παραρτήματα νηπιαγωγείων και να συγκροτηθούν τμήματα με βάση τις θέσεις του Συλλόγου και του κλάδου
  • Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτηριακό πρόβλημα - με ενοικίαση κατάλληλων χώρων- και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός-προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτηρίων.
  • Ίδρυση νέων  Νηπιαγωγείων, κατάλληλους χώρους, λύση στο ζήτημα της υλικοτεχνικής υποδομής με την ανέγερση νέων κτηριακών υποδομών,
  • Απαιτούμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για την ανέγερση των αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων και να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων.
  • Απαιτούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών.  Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό. Δημιουργία αμιγών ολοήμερων τμημάτων και εναλλασσόμενης βάρδιας για τους νηπιαγωγούς. Ικανή  δημόσια χρηματοδότηση  για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.
  • Μείωση του αριθμού των νηπίων σε 1:15, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του παιδαγωγικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου.
  • Ενδυνάμωση του αντισταθμιστικού ρόλου του Νηπιαγωγείου.
  • Τήρηση της αναλογίας παιδιών / τετραγωνικών  μέτρων με βάση τις προδιαγραφές ΟΣΚ (1 παιδί ανά 3 τετραγωνικά μέτρα).
  • Ίδρυση τμημάτων ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία. Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων για παράλληλη στήριξη.
  • Διορισμό μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, σχολικοί βοηθοί, σχολικοί νοσηλευτές)
  • Διορισμό μόνιμου ειδικού επιστημονικού προσωπικού (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευετές)
  • Ίδρυση και στελέχωση τάξεων υποδοχής
  • Στελέχωση των νηπιαγωγείων με εκπαιδευτικούς μητρικής γλώσσας
  • Υπεράσπιση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΤΙΣ 24,23,22,21 ΩΡΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

       Σας καλούμε σε ενότητα και συσπείρωση, ώστε να αντιπαλέψουμε όλους τους πολέμιους της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης που εξυπηρετούν  κερδοσκοπικά και συντεχνιακά συμφέροντα (ΚΕΔΕ, Δήμοι, ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων) και αποτελούν το μακρύ χέρι του ΟΟΣΑ και του κράτους στην εκπαίδευση με σκοπό αυτή να λειτουργήσει με ανταποδοτικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

 

Άμεση κάλυψη των αναγκών όλων των σχολικών μονάδων με πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού

 

 

     Όλες οι σχολικές μονάδες  στενάζουν κάτω από το καθεστώς της υποχρηματοδότησης. Εκτός από τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές, καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό και κατά βάση παντελής απουσία του! Τα τελευταία χρόνια μάλιστα επιχειρείται η μετακύλιση στους εκπαιδευτικούς μιας σειράς καθηκόντων που δεν έχουν σχέση με το διδακτικό τους έργο ούτε με τις ευρύτερες εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις στα πλαίσια του εργασιακού τους ωραρίου.

     Δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την καθημερινότητα στα σχολεία μετά την έλευση των σχολικών γευμάτων, αλλά και του προγράμματος διανομής των φρούτων. Οι εκπαιδευτικοί έχουν χρεωθεί και νέα αλλότρια καθήκοντα για τη μεταφορά και τη διανομή των προϊόντων αυτών, που τους περισπούν από το διδακτικό τους έργο και το δυσχεραίνουν, ενώ οι διευθυντές-ντριες, χρεώνονται νέο γραφειοκρατικό φόρτο, αναλαμβάνοντας σοβαρά πεδία ευθυνών που δεν τους αντιστοιχούν.

     Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ δίνεται ένα σημαντικό κονδύλι αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής, να μη δίνεται κανένα για τη διανομή των γευμάτων, την εστίαση και την καθαριότητα των χώρων. Να μην προβλέπεται βοηθητικό προσωπικό για αυτές τις σοβαρές ανάγκες των σχολείων, αλλά να μεταλλάσσεται αυτή η υποχρέωση ως εργασιακή επιβάρυνση στους εκπαιδευτικούς που μετατρέπονται έτσι σε υπαλλήλους γενικών καθηκόντων.

    Θεωρούμε ως άμεσα αναγκαία πράξη των εκπαιδευτικών συλλόγων και της ΔΟΕ να διατυπώσουν αποφασιστικά, προς το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους το αίτημα για πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού τόσο για τη διανομή των σχολικών γευμάτων και την καθαριότητα όσο και για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των σχολικών μονάδων, όπως επίσης και για τη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων.   

Ξαναζωντανεύουμε τις συλλογικές διαδικασίες και τους μαχητικούς αγώνες, ενάντια στα μνημονιακά μέτρα Kυβέρνησης/ελληνικού κράτους -Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

       Το ξαναζωντάνεμα και η επανεκκίνηση των συλλογικών αντιστάσεων και των πολύμορφων μαζικών μαχητικών αγώνων έχει πολύ κρίσιμη σημασία. Αυτή την ευθύνη οφείλουμε να αναλογιστούμε και να αναλάβουμε σήμερα ΟΛΟΙ-ΕΣ μας, δυναμώνοντας με την ενεργή συμμετοχή μας τις συλλογικές διαδικασίες στους δρόμους του αγώνα. 

   Να τολμήσουμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους, να τολμήσουμε μια μεγάλη καμπάνια ώστε να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της επισφαλούς εργασίας και της διογκούμενης ανεργίας και να απαιτήσουμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις όλων των εργαζομένων (και των εκπαιδευτικών) ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.

  • Να γίνουμε το εκπαιδευτικό εργατικό λαϊκό-κοινωνικό κίνημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι κυβερνώντες, παλιοί και νέοι. Κίνημα σύγκρουσης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης-ελληνικού κράτους, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, των επιτροπών και των θεσμών τους, και όλης της συστημικής και μνημονιακής αντιπολίτευσης που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια ως τώρα.
  • Να διαμορφώσουμε ένα νέο μορφωτικό ρεύμα κριτικής απελευθερωτικής παιδαγωγικής και κοινωνικής χειραφέτησης με συλλογικές ριζοσπαστικές πρακτικές, στην τάξη και το σχολείο.
  • Να δυναμώσουμε τον αγώνα για το σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, τους Συλλόγους, τα σωματεία μας, ως ελεύθερες, ανεξάρτητες, αυτόνομες, χειραφετημένες ταξικές συλλογικότητες, τους Συλλόγους Διδασκόντων για να γίνουν το κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο στο σχολείο.
  • Να ισχυροποιήσουμε την ενότητα όλων των εκπαιδευτικών και την αγωνιστική διεκδίκηση των συλλογικών τους συμφερόντων. Το δυνάμωμα των Συλλόγων αφορά στην ενίσχυση της μαζικοποίησης των Γεν. Συνελεύσεων και των συλλογικών διαδικασιών ενάντια στις λογικές της ανάθεσης.

Πραγματικοί και όχι συμβολικοί αγώνες!

Να περάσουμε στην αντεπίθεση με μαχητικούς αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής!

     Η πλειοψηφία της ΔΟΕ ξαναβρέθηκε μακριά από τις ανάγκες του εκπαιδευτικού κινήματος. Αρνήθηκε επανειλημμένα να πάρει απόφαση για απεργία – αποχή από τη διαδικασία του προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου. Στο κίνημα του Γενάρη, επέλεξε να κρατήσει στάση αναμονής υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης αποφασιστικού αγώνα ενάντια στο προσοντολόγιο έκτρωμα. Υποχρεώθηκε να κηρύξει τρεις 24ωρες απεργίες, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις του κινήματος, που κυριολεκτικά τους ξεπέρασε, συσπειρώθηκε γύρω από τα πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώθηκε με κέντρο αγώνα την κατειλημμένη πρυτανεία. Άφησε ανενόχλητο το υπουργείο να προχωρά τους σχεδιασμούς του για τις Ο.Ε.Υ και το κάθε ΚΕΣΥ να ερμηνεύει κατά το δοκούν τις ΥΑ. 

Επιπλέον η πλειοψηφία της ΔΟΕ, παλιού και νέου κυβερνητικού-κομματικού-κρατικού συνδικαλισμού, εκφράζει, στηρίζει, αποδέχεται τις βασικές επιλογές των κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ, παραμένουν ακολουθητές των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ της απραξίας, της καθήλωσης των εργαζομένων, της «κοινωνικής συμμαχίας»­ (πολιτικό μπλοκ με περιεχόμενο και προσανατολισμό που συμπίπτει με τις επιδιώξεις των αφεντικών, κράτους και κεφαλαίου), σε μια περίοδο που με αφορμή το Συνέδριο της ΓΣΕΕ αποκαλύπτονται τα «σημεία και τέρατα» του εργοδοτικού συνδικαλισμού της νοθείας, της ανοιχτής παρέμβασης των εργοδοτών στα συνδικάτα, του διορισμού εγκάθετης διοίκησης από τα δικαστήρια. Δηλώνουν πως οι απεργίες «δεν βγαίνουν»,πως φταίνε οι εργαζόμενοι που δε συμμετέχουν, επιδιώκοντας να αφήσουν την κυβέρνηση να περάσει ανενόχλητη τα μέτρα.

      Αποδίδουμε το χαρακτηρισμό του αντιπαραδείγματος σε εκείνους τους  αποσπασματικούς αγώνες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που παίρνουν τη λογική των μνημοσύνων για κάθε γύρο νέων μέτρων που κατατίθενται, με την εξαγγελία απεργιακής κινητοποίησης την ημέρα ψήφισής τους κι όχι το σχεδιασμό ανυποχώρητων αγώνων για να μην κατατεθούν αλλά και να μην περάσουν.

Αλλά τον ίδιο χαρακτηρισμό θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στη στάση της ΔΟΕ με την ψήφιση ενός άνευρου και χωρίς προοπτική αγωνιστικού σχεδίου μπροστά στη χρονιά των μεγάλων περικοπών, της ψήφισης του προσοντολογίου και των απολύσεων αναπληρωτών. Γιατί είναι οι Σύλλογοι Π.Ε., οι ΕΛΜΕ και οι διαδικασίες συντονισμού τους, οι Γενικές Συνελεύσεις, οι επιτροπές αγώνα, το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων, το Συντονιστικό Νηπιαγωγών που σήκωσαν το βάρος της αντιπαράθεσης όλη την προηγούμενη διετία και όχι η ΔΟΕ. Που οργάνωσαν μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε Υπουργείο, Διευθύνσεις, Περιφέρειες, που μπλόκαραν τα σεμινάρια της αξιολόγησης, που όρθωσαν τείχος απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία, που σήκωσαν όλο το βάρος του αγώνα στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Μάρτη και του Γενάρη. Είναι το ζωντανό μαχητικό εκπαιδευτικό κίνημα που αντιμετώπισε στα σχολεία όπως και σε όλη την κοινωνία, εκδηλώσεις ακροδεξιών, ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων, που έδωσε τη μάχη για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα δημόσια πρωινά σχολεία, κόντρα σε λογικές απαγόρευσης/αποκλεισμού, διεκδίκησε όλες τις απαραίτητες δομές υποστήριξής τους και υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους στη μόρφωση και την εκπαίδευση.

  Εν κατακλείδι, η αντίδραση του κόσμου της εκπαίδευσης και της εργασίας δε θα καθοριστεί πλέον στο πεδίο των συμβολικών αγώνων-ανώδυνων παρελάσεων του κομματικού-κυβερνητικού-κρατικού συνδικαλισμού (παλιού και νέου), αλλά στο πεδίο της οργάνωσης συντονισμένων δυναμικών αγώνων σύγκρουσης κι ανατροπής, ενάντια στην διάλυση του δημόσιου σχολείου, στην επιδείνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία. Στηρίζεται στη δύναμη της ενότητας και της επανασυσπείρωσης των εργαζομένων, με αιτήματα  για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, εκπαίδευσης και κοινωνίας. Στηρίζεται στην δυναμική αντίσταση απέναντι στο καθεστώς των (μετα) μνημονίων και της επιτροπείας, που δεν μπορεί να έρθει από κάποιον κομματικό φορέα-σωτήρα μια κάποια άγια νύχτα ή από την κρατικοσυνδικαλιστική γραφειοκρατία, και γι’ αυτό  είναι επιτακτική ανάγκη να (ξανα)γίνουμε το μαζικό, απειλητικό εκπαιδευτικό-εργατικό και κοινωνικό κίνημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι κρατούντες. Κίνημα σύγκρουσης και ανατροπής ενάντια στο καθεστώς των μνημονίων κυβέρνησης-ελληνικού κράτους, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, των επιτροπών και των θεσμών τους, της συστημικής και  μνημονιακής αντιπολίτευσης που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια ως τώρα και συνολικά της κρατικής εξουσίας και της ολιγαρχίας του πλούτου. Με συντονισμένους, μαχητικούς, ενωτικούς αγώνες πάλης και όχι υποταγής. Με συνδικάτο ανατρεπτικό, όχι κυβερνητικό-όχι κομματικό και κρατικό.

 

Β)   ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  •    Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, με δεκατετράχρονο σχεδιασμό της βασικής εκπαίδευσης  των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, χωρίς ταξικούς φραγμούς κι αξιολογήσεις που θα σέβεται τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, θα αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη, θα προωθεί την αγάπη για τη γνώση κι όχι στην πειθάρχηση, θα τα μάθει να εξηγούν και ν’ αλλάζουν τον κόσμο, θα τα διδάξει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγωνιστικότητα.
  • Μαζικούς , μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών, σε σχέση 1:1 διορισμού για κάθε συνταξιοδότηση της τελευταίας πενταετίας, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου.
  • Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά- διασφάλιση της επαναπρόσληψής τους. Διορισμός όλων των αναπληρωτών που έχουν υπογράψει  έστω και μια σύμβαση εργασίας στην εκπαίδευση.  Δεν μπαίνουμε σε κανένα παζάρι μορίων, δε δεχόμαστε κανένα πλαφόν στην προϋπηρεσία, κανένα προσοντολόγιο. Πρόσληψη σε μία φάση, πριν την έναρξη των μαθημάτων, όλων των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν τη φετινή και περσινή σχολική χρονιά, όλων των αναπληρωτών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση (δάσκαλοι, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, νηπιαγωγοί, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής).
  • Εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά  των μόνιμων. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές:  Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης, φοιτητικές κλπ) με αποδοχές. Προστασία κύησης και μητρότητας. Προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων. Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δωρεάν σίτιση και μετακίνηση, επίδομα στέγασης σε όλους τους αναπληρωτές που υπηρετούν μακριά από τον τόπο τους. Αναγνώριση των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων και προσμέτρηση στη μισθοδοσία, όπως και στους μόνιμους. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους και πέρα από τα 7 έτη. 12μηνες συμβάσεις εργασίας μέχρι 31 Αυγούστου, κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού των ΑΜΩ (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου). Πλήρης υπολογισμός ενσήμων τις ημέρες απεργίας.
  • Καθολική Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6, σε όλη την επικράτεια από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και αποκλειστικά στο δημόσιο, δίχρονο, υποχρεωτικό, Νηπιαγωγείο  με όλες τις υποστηρικτικές Δομές σε πλήρη ανάπτυξη-Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων, μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών, άμεσες λύσεις για κτιριακό και υλικοτεχνική υποδομή. Όχι στα voucher και την πριμοδότηση των δημοτικών και ιδιωτικών συμφερόντων.
  • Γενναία Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του ΠροϋπολογισμούΑύξηση των κονδυλίων για τη λειτουργία των σχολείων-Έκτακτη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης για διορισμούς, προσλήψεις, ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση,  υγεία, μεταφορά των μαθητών.– Ενίσχυση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, κόντρα στο σχολείο της αγοράς. Απόσυρση των ιδιωτών, των χορηγών, της επιχειρηματικότητας, του ΟΟΣΑ και της εργαλειοθήκης του από το Δημόσιο σχολείο
  • Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήματος δημοτικού και νηπιαγωγείου. Ανάκληση των συγχωνεύσεων/υποβαθμίσεων σχολείων. Μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τμήμα-Καθιέρωση αναλογίας 20 μαθητών ανά τμήμα και 15 για τις Α΄ και Β΄ τάξεις και το νηπιαγωγείο.– Άμεση κατάργηση του 10% της προσαύξησης του αριθμού των μαθητών/τμήμα –
  •   Καμιά συρρίκνωση των αντισταθμιστικών δομών του δημόσιου σχολείου. Να μην κλείσει κανένα νηπιαγωγείο και σχολείο.
  • Να καταργηθεί ο νόμος για τις νέες δομές επιστροφής της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης και μετάλλαξης του δημόσιου σχολείου.
  •    Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης, εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών κάθε είδους και κάθε μορφής . . Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης (Ν. 2986/2002, Ν. 3848/2010, Ν. 4024/2011, Ν. 4142/2013 και Π.Δ. 152/2013) – Κατάργηση του ΙΕΠ, της ΑΔΙΠΠΔΕ, του παρατηρητηρίου και των πλατφορμών αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης – Καμιά αξιολόγηση – Κανένας αξιολογητής στην τάξη.
  •     Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για  τα στελέχη της  εκπαίδευσης ώστε να ξηλωθεί η εκπαιδευτική διοικητική ιεραρχία του αυταρχισμού και της αξιολόγησης, που καταδυνάστευσε τη ζωντανή εκπαίδευση και επιχείρησε να επιβάλλει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα την αξιολόγηση και να γίνουν άμεσα βήματα για την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατική λειτουργία του σχολείου.
  • Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο- Καλύτερες συνθήκες εργασίας.–Σύλλογος Διδασκόντων με αναβαθμισμένο παιδαγωγικό ρόλο και πρωταγωνιστική θέση σε όλες τις λειτουργίες του σχολείου. Με συχνές, τακτικές συνεδριάσεις όπου συλλογικά συζητούνται και αντιμετωπίζονται όλα τα  ζητήματα.
  •     Δημοκρατική λειτουργία της σχολικής μονάδας με ανώτερο και κυρίαρχο, αποφασιστικό όργανο τον Σύλλογο Διδασκόντων.  Με συντονιστή, αιρετό και ανακλητό συνάδελφο που θα έχει διδακτικά καθήκοντα και τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και ανώτατο όριο θητείας. Συλλογική λειτουργία και αιρετότητα αρμοδιοτήτων στη σχολική κοινότητα.
  • Κατάργηση των Περιφερειακών Δ/νσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Κατάργηση των σχολικών συμβούλων και αντικατάστασή τους από πολυπρόσωπες δομές υποστήριξης του παιδαγωγικού έργου των εκπαιδευτικών (με καθαρά συμβουλευτικό υποστηρικτικό ρόλο), που θα αποτελούνται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς με χρόνια διδακτική εμπειρία, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ.
  •      Νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που να προωθούν την ολόπλευρη γνώση, την κριτική σκέψη και την κοινωνική χειραφέτηση και να υπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες όλων των μαθητών. Δραστική μείωση/αναπροσαρμογή της ύλης συνολικά στην εκπαίδευση με την καινούρια σχολική χρονιά.
  •     Ενάντια στο σχολείο της αριστείας  αλλά και ενάντια στο ιδεολόγημα των «ίσων ευκαιριών».  Αναπροσανατολισμός του περιεχομένου σπουδών στην κατεύθυνση του κοσμικού σχολείου με την κατάργηση της θρησκευτικής επιβολής και του μαθήματος των Θρησκευτικών, της πρωινής προσευχής και των εκκλησιασμών. Κατάργηση των μεταξικής έμπνευσης μαθητικών παρελάσεων, όλων των λειτουργιών θρησκευτικού προσηλυτισμού-κατήχησης και όλων των μιλιταριστικών, εθνικιστικών και υπερσυντηρητικών  ιδεολογικών προτύπων και αξιών.
  • Επαναλειτουργία των Διδασκαλείων, ετήσια επιμόρφωση και μετεκπαίδευση για όλους τους εκπαιδευτικούς με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα. 
  • Θεσμοθέτηση των αναγκαίων οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του δημοτ. Σχολείου και απόδοση ΑΜΕΣΑ των οργανικών που έχουν συσταθεί. Δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών για μεταθέσεις-μετατάξεις στις νέες οργανικές θέσεις με διαφανή κριτήρια.
  • Οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς. Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Πρόσληψη – τοποθέτηση εκπαιδευτικών των υπαρχουσών ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία. Εξασφάλιση πιστώσεων τώρα για προσλήψεις.
  •    Κατάργηση του ν. 3848/2010 του «νέου σχολείου» της Διαμαντοπούλου, του προσοντολογίου, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου. Όχι στην ελαστική εργασία.
  • Ακώλυτη μισθολογική-βαθμολoγική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και δημ. υπαλλήλων, με την άμεση κατάργηση της σχετικής μνημονιακής διάταξης και την κατάργηση της σύνδεσης βαθμού-μισθού με αξιολόγηση – Κατάργηση του βαθμολόγιου-μισθολόγιου-“φτωχολόγιου” (Ν. 4024/11) – Επαναφορά των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009– Κατάργηση της φοροληστρικής πολιτικής και των χαρατσιών –  Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη λαϊκής ανάγκης και αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Άμεση παύση κάθε δίωξης εκπ/κού και ανάκληση αργιών και ποινών που επιβλήθηκαν με βάση τις προτεινόμενες προς κατάργηση ποινές του μνημονιακού πειθαρχικού δικαίου των Δ.Υ. – Κατάργηση των Ν. 4057/12, 4093/13, 3528/07
  • Κανένα παιδί εκτός εκπαιδευτικών δομών. Επαναλειτουργία των αντισταθμιστικών προγραμμάτων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
  • Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολείο και βαθμίδα εκπαίδευσης. Ίδρυση- στήριξη-επαναλειτουργία των αναγκαίων αντισταθμιστικών δομών και των  δομών Ειδικής Αγωγής  και μονιμοποίηση των εκπ/κών της.
  • Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην εκπαίδευση με εφαρμογή ολοκληρωμένου δημόσιου προγράμματος σίτισης και ιατρικής περίθαλψης στα σχολεία που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένας μαθητής μας πεινασμένος, ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένα παιδί στα σχολεία μας χωρίς ιατρική περίθαλψη. Διαφυλάττοντας ταυτόχρονα  από την εξαθλίωση τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας,  για να έχουν το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. 
  • Κατάργηση όλου του αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου – Επιστροφή των διαχρονικά κλεμμένων αποθεματικών στα ταμεία – Καμιά “αξιοποίηση” των αποθεματικών των ταμείων για την πληρωμή του χρέους.
  • Αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των  κοινωνικών, εργατικών και νεολαιίστικων  αντιστάσεων και ελευθεριών.  Καμιά δίωξη αγωνιστών του εργατικού και κοινωνικού  κινήματος για την πολιτική και συνδικαλιστική τους δραστηριότητα και τη συμμετοχή τους σε συλλογικές αντιστάσεις και δράσεις κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια  στις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων και στο φασισμό-εθνικισμό. Κατάργηση  όλων των κατασταλτικών νόμων, των εγχώριων και ευρωπαϊκών τρομονόμων,. Άσυλο σε όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες και μετανάστες. Έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών οργανισμών και σε όσους διώκονται εξαιτίας αυτής της δράσης τους.

Διεκδικούμε αποφασιστικά και ασυμβίβαστα:

  • Λέμε όχι στο μνημονιακό σχολείο είτε με την παλιά είτε με τη νέα του μορφή. Όχι στο φθηνό και ευέλικτο σχολείο της αγοράς, του κατακερματισμού της γνώσης και των αντικειμένων, των ταξικών φραγμών και των αποκλεισμών.
  • Απόσυρση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και περικοπών (σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Ειδική Αγωγή) και κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής τους.
  • Κατάργηση των Υπουργικών αποφάσεων και του ΠΔ 79 για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» και για τα  Νηπιαγωγεία, όλων των σχετικών εγκυκλίων, τροπολογιών, αντιεκπαιδευτικών διατάξεων σε Ειδική αγωγή, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και όλων των μνημονιακών περικοπών στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητή-όχι στα πληθωρικά τμήματα – μπλοκάρουμε τις τριμελείς επιτροπές του ΠΔ 79.
  • Κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης- ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης, δημιουργία νέου τμήματος μετά τα 12 παιδιά.
  •     Να μη γίνει καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικών- Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση  εκπαιδευτικού. Καμιά μείωση οργανικών θέσεων- Οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εξασφάλιση πιστώσεων τώρα για προσλήψεις.
  •    Πλήρη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων.
  •     Να έχει  κάθε τμήμα δημοτικού σχολείου το δάσκαλό του ή τη δασκάλα του.. Κάθε ολοήμερο  να έχει δασκάλους για τη λειτουργία του, τουλάχιστον 1-50, όπως ίσχυε μέχρι πέρσι, για να πάψουν τα ωράρια-λάστιχο. Να υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία, Τμήματα Ένταξης, Τάξεις Υποδοχής, Παράλληλη στήριξη με έναν εκπαιδευτικό για κάθε ένα μαθητή που έχει ανάγκη .  Επιπλέον οργανικές κάθε ΠΕ για δυνατότητα κάλυψης έκτακτων απουσιών και για την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία
  • Να προσμετράται ή ώρα της σίτισης ως διδακτική σε όλους όσσυς εμπλέκονται με αυτήν.
  • Προσμέτρηση στο διδακτικό ωράριο της πρωινής ζώνης 7-8 όπου λειτουργεί,  υπολογιζόμενη σε διδακτικές ώρες εβδομαδιαία (7Χ45’ αντί 5Χ60’).
  •     Να καταχωρούνται σε όλα τα σχολεία ως κενά και να ζητείται η άμεση κάλυψη τους με τοποθετήσεις και προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, όλες οι προβλεπόμενες ώρες των γνωστικών αντικειμένων ειδικοτήτων και στην πρωινή ζώνη και στο ολοήμερο. Να μην ανατίθενται από συλλόγους διδασκόντων μαθήματα εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, σε ΠΕ 70, πριν την ολοκλήρωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών (τοποθετήσεις και προσλήψεις αναπληρωτών).
  •     Να δοθούν όλα τα αναγκαία κενά ωρών στη διάθεση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για να πάψει η πολλαπλή  μετακίνηση για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους και να σταματήσει η αδιαφάνεια και το πέπλο αυθαιρεσίας στις τοποθετήσεις και συμπληρώσεις ωραρίου. Να διαμορφώνεται το διδακτικό ωράριο των ειδικοτήτων σε κάθε σχολείο και αντί της μετακίνησης να υπάρξει αναγνώριση τουλάχιστον τριών αναγκαίων διδακτικών ωρών για τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που διεξάγουν: αθλητικές ομάδες, χορωδία, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις κ.α.
  • Διεκδικούμε την ένταξη όλων των αντικειμένων σε ένα ενιαίο μορφωτικό σχέδιο, την ενιαία διδασκαλία τους. Με την αυτοτελή διδασκαλία, την εργαστηριακή διδασκαλία τους αλλά και τη συνδιδασκαλία τους από το/τη δάσκαλο/α και τον/την εκπαιδευτικό της ειδικότητας και το συνυπολογισμό της ώρας και για τους δύο.
  • Οι παραπάνω διεκδικήσεις απαντούν ολοκληρωμένα στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και ταυτόχρονα καλύπτουν εργασιακά όλους τους εκπαιδευτικούς. 
  • Αντισταθμιστικό Νηπιαγωγείο με συνεχές και ενιαίο πρόγραμμα χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
  • Να μειωθεί τώρα το ωράριο των νηπιαγωγών στις 24,23,22,21 ώρες ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας.
  • Να δημιουργηθούν αμιγή τμήματα ολοήμερου με βάση τις καλοκαιρινές προτιμήσεις των γονέων. Να υπάρχει εναλλασσόμενη βάρδια στους νηπιαγωγούς των ολοήμερων τμημάτων.
  • Ειδικά μέτρα για τη μόρφωση των παιδιών προσφύγων – μεταναστών, μέσα στα σχολεία. Κανένα προσφυγόπουλο-μεταναστόπουλο έξω από το δημόσιο  σχολείο. Ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στο πρωινό σχολείο με την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων μόνιμων διορισμών. Πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία, ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού, πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες. Κάθε παιδί που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να υπολογίζεται ως τρία παιδιά ώστε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα. Όλα τα προσφυγόπουλα να εγγραφούν στο σχολείο. Να γίνει μια ισομερής  κατανομή, ώστε να αποφευχθεί η γκετοποίηση. Κάθε σχολείο ανάλογα με τον αριθμό, τις ηλικίες και όποιες άλλες διαφοροποιήσεις να διαμορφώσει πρόγραμμα υποδοχής, για να καλυφθούν οι μορφωτικές τους ανάγκες.
  • Αυξήσεις τώρα σε μισθούς και συντάξεις για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια! Αποκατάσταση όλων των απωλειών των μισθών και του εισοδήματος της τελευταίας οχταετίας. Απόδοση  των χαμένων κλιμακίων, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού,  ξεπάγωμα των μισθολογίων, επαναφορά όλων των συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα, αύξηση του αφορολόγητου,  κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,  επαναφορά του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα στα 751€, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ. Όχι στη σύνδεση μισθού – «προσόντων» – αξιολόγησης. Όχι στη διαγραφή εργασιακού χρόνου.  Κανένας «κόφτης» στο μισθό μας. Όχι στη φοροληστεία.
  • Αποκατάσταση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων-Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου - λαιμητόμου και όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων.. Έκτακτες  επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα.

Ούτε βήμα πίσω από αξιοπρεπή εργασία και ζωή - εκπαίδευση δημόσια και ουσιαστική για όλα τα παιδιά.  Διεκδικούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση:

  •   Υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο. Υπερασπιζόμαστε την ενότητα των εκπαιδευτικών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι άλλη υποβάθμιση του πτυχίου. Όχι στην κερδοσκοπία των πιστοποιήσεων.
  •   Όχι στο «πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας». Όλες οι απαραίτητες σπουδές στις επιστήμες της αγωγής και τα επιστημονικά πεδία να ολοκληρώνονται εντός του κύκλου των βασικών προπτυχιακών σπουδών και να εξασφαλίζουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε την ενότητα των εκπαιδευτικών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
  •   Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς  όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.
  •   Στήριξη της Ειδικής Αγωγής. Κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής.  Να ιδρυθούν όσα τμήματα Ένταξης χρειάζονται για την κάλυψη όλων των αναγκών. Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη με έναν εκπαιδευτικό ανά μαθητή.
  •   Σε κοινό βηματισμό με όλους τους εργαζόμενους συνεχίζουμε την οργάνωση αντιπολεμικών κινητοποιήσεων και δράσεων αλληλεγγύης για πρόσφυγες – μετανάστες.
  •   Σε κοινό βηματισμό με όλους τους εργαζόμενους παλεύουμε ενάντια στη φορολεηλασία, τα χαράτσια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς της  κατοικίας των εργαζομένων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά. Παιδεία - υγεία - ασφάλιση -ρεύμα και νερό για όλο το λαό!
  •    Αγωνιζόμαστε για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και ενιαίο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο. Δημόσια Δωρεάν παιδεία χωρίς αποκλεισμούς για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, των αναγκών και των δικαιωμάτων μας. Συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο της μορφωτικής ισότητας, ενάντια στο σχολείο της αριστείας  αλλά και ενάντια στο ιδεολόγημα των «ίσων ευκαιριών» με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης κόντρα στις δεξιότητες και τον κατακερματισμό της γνώσης. Με δυνατότητα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, συνεργατικής διδασκαλίας και συνδιδασκαλίας, με αντισταθμιστική εκπαίδευση (ενισχυτική διδασκαλία, Τάξεις υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, παράλληλη στήριξη κλπ). Με τη λειτουργία δημιουργικών δραστηριοτήτων (χορωδία, αθλητική, εικαστική, θεατρική ομάδα, εργαστήριο πληροφορικής κ.ά.) ώστε να καλύπτονται ολόπλευρα οι ανάγκες των μαθητών και όλοι οι εκπαιδευτικοί να μείνουν στο σχολείο, να αποκτούν ουσιαστική σχέση με αυτό και με τους μαθητές του.

  Γ)  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:

ΟΧΙ στη μνημονιακή βαρβαρότητα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

Εργατικό και κοινωνικό μέτωπο σύγκρουσης και ανατροπής

Ξεσηκωμός όλων των εργαζομένων μέχρι τη νίκη!

        Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής και εφησυχασμού.  Για την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, τους εκπαιδευτικούς, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τα παιδιά μας, το κόστος της υποταγής και των μνημονιακών μονόδρομων, ισοδυναμεί με την κοινωνική τους εξόντωση και τον πολιτικό τους αφοπλισμό. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι είναι απείρως απεχθέστερο και βαρύτερο από το τίμημα του αγώνα με το μνημονιακό καθεστώς.

       Αν θέλουμε μισθούς και συντάξεις με τα οποία θα ζούμε, αν θέλουμε σταθερή και μόνιμη εργασία, δημόσια κοινωνικά αγαθά, αν θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και κοινωνική ασφάλιση, πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στα πλαίσια που βάζουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και οι υποχωρητικές-υποτακτικές τους  κυβερνήσεις.

       Πρέπει να ξαναπάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Μόνο εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή μας. Δεν χρωστάμε τίποτα και δεν πληρώνουμε τίποτα. Να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση η οικονομική ολιγαρχία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Να παλέψουμε για να μην καταντήσουμε σύγχρονοι σκλάβοι εμείς και τα παιδιά μας.

       Στη βάση αυτή απαιτείται μια διαρκής όξυνση της σύγκρουσης, προϋπόθεση της οποίας είναι η συμμετοχή, η συναπόφαση και κυρίως η στόχευση ότι ο κόσμος της εργασίας μπορεί να πάρει τους αγώνες στα χέρια του. Με πολύμορφους αγώνες, διαδηλώσεις, καταλήψεις δημόσιων οργανισμών, κρατικών κτιρίων και υπηρεσιών, εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με μαχητικά συλλαλητήρια που θα μπλοκάρουν δρόμους, διευθύνσεις, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα απαιτείται η από τα κάτω επανίδρυση του ταξικού εργατικού κινήματος, σε αντιπαράθεση με τον  παλιό και νέο,  κυβερνητικό κομματικό κρατικό  συνδικαλισμό,  με τη  συγκρότηση ενός πλατιού, κοινωνικού και εργατικού κινήματος της βάσης των εργαζομένων - μαχητικού μετώπου σύγκρουσης και ανατροπής με την ΕΕ, το ΔΝΤ και κάθε πολιτικό διαχειριστή αυτής της πολιτικής, ώστε τα συνδικάτα να αποτελέσουν το πραγματικό αντίπαλο μαχητικό δέος του κόσμου της εργασίας απέναντι στους κυβερνώντες, να γίνουν ο φόβος και ο τρόμος απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και οικονομική εξουσία που φαντάζει παντοδύναμη.

        Να πάρουμε τους αγώνες και τη ζωή μας στα χέρια μας σημαίνει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με όλες τις μαχητικές μορφές πάλης, χωρίς να αποκλείουμε καμία, επιλέγοντας αυτή που δημιουργεί συνθήκες ενότητας και συσπείρωσης με όλο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα. 

       Σήμερα ένα από τα βασικά στηρίγματα των εκπαιδευτικών και συνολικά των εργαζομένων είναι τα  σωματεία που μάχονται. Το ξαναζωντάνεμα και η επανεκκίνηση των συλλογικών διαδικασιών και των πολύμορφων, μαζικών μαχητικών αγώνων έχει πολύ κρίσιμη σημασία.  Γιατί η αντίσταση στο μνημονιακό καθεστώς δεν μπορεί να έρθει από κάποιον κομματικό φορέα-σωτήρα, μια κάποια άγια νύχτα ή από τον κρατικό-κυβερνητικό-κομματικό συνδικαλισμό. Αυτή την ευθύνη οφείλουμε να αναλογιστούμε και να αναλάβουμε σήμερα ΟΛΟΙ μας, δυναμώνοντας με την συμμετοχή μας τις συλλογικές διαδικασίες και τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες.        

       Μια πολύμορφη, μαζική, ενωτική, μαχητική, ανατρεπτική δράση με προοπτική και συνέχεια πρέπει να΄ναι τώρα η απάντηση του κόσμου της εργασίας. Οργανωμένη από τα κάτω, ως η γνήσια έκφραση και αποτύπωση της λαϊκής θέλησης των εργαζομένων από τις Γενικές Συνελεύσεις  των πρωτοβάθμιων σωματείων, τις εργατικές και κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες, τον κόσμο της δουλειάς και του αγώνα. Μια τέτοια δράση όχι μόνο καθίσταται ως άμεση αναγκαιότητα, αλλά αποτελεί και τη μόνη μορφή εργατικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης σήμερα στο σκηνικό της γενικευμένης υποταγής, απάθειας και συναίνεσης που στήνει το κυρίαρχο  πολιτικό προσωπικό και συνολικά η κρατική εξουσία και τα εξωνημένα ΜΜΕ.  

        Η απάντηση στην επιτάχυνση των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση και το νέο σχολείο της αγοράς, καθώς και σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, στο κοινωνικό πεδίο θα έρθει με το εργατικό κοινωνικό μέτωπο, την κοινή δράση και τη συμπόρευση των δυνάμεων που στέκονται μαχητικά απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, με ξαναζωντάνεμα των Γ.Σ, με πραγματικούς αγώνες σύγκρουσης και ρήξης με το μνημονιακό καθεστώς και όχι την πεπατημένη επετειακή «δράση» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Με μεγάλα αγωνιστικά γεγονότα του κινήματος,  που θα ελέγχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις ΓΣ τους και όχι από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία του κρατικού, κομματικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου,  που θα δημιουργούν ασφυκτική πολιτική πίεση στους κυβερνώντες από τον κόσμο των εργαζομένων. Με τη δημιουργία μεγάλων κινηματικών και αγωνιστικών γεγονότων με πολύμορφες αγωνιστικές μορφές πάλης, που θα υπερβαίνουν το πλαίσιο της διαμαρτυρίας, θα έρχονται σε ανοιχτή ρήξη με το μνημονιακό καθεστώς, θα είναι κοινωνικά αποτελεσματικοί και πολιτικά επικίνδυνα, θα συνδυάζουν παραδοσιακές μορφές πάλης με νέες και θα διαμορφώνουν μια εξεγερσιακή κατάσταση. Με πραγματικούς, μη αποσπασματικούς, δυναμικούς απεργιακούς αγώνες με διάρκεια και προοπτική, συλλαλητήρια, καταλήψεις και συλλογικές δράσεις  που θα προετοιμαστούν,  θα οργανωθούν και θα ξεσπάσουν με τη θέληση και την αποφασιστικότητα των ίδιων των εργαζομένων, που θα στοχεύουν στη νίκη και την ανατροπή του καθεστώτος της μνημονιακής λεηλασίας και των πολιτικών της λιτότητας.

        Ο δρόμος του  συλλογικού αγώνα μας πρέπει να είναι αποφασιστικός!  Με καταλήψεις, απεργιακό αγώνα και συλλαλητήρια, με διαρκείς κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Α’ Διεύθυνση, στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Παιδείας να αντισταθούμε και να παλέψουμε ενάντια  στα μνημόνια, στις υπουργικές αποφάσεις για το «νέο σχολείο» και το «νέο νηπιαγωγείο»,  στο φθηνό σχολείο, στην αδιοριστία, στην κινητικότητα, στην ελαστική εργασία, στον κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό, στη μετατροπή των δικαιωμάτων μας σε εξυπηρετήσεις.

        To μέτωπο αγώνα είναι σήμερα αναγκαίο για να οργανώσει την αντίσταση και να συνενώσει τους πάντες στην εκπαίδευση: Μόνιμους, αναπληρωτές, δασκάλους, ειδικότητες, νηπιαγωγούς, καθηγητές. Εκπαιδευτικούς και γονείς. Μέτωπο αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό. Που θα μπλοκάρει τον κυβερνητικό κομματικό κρατικό  συνδικαλισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, όπως και την υπονομευτική του δράση. Που θα συνενώσει όλες τις δυνάμεις του αγώνα σε ένα μεγάλο μπλοκ ανατροπής. Που θα συνενώσει τα διάσπαρτα και μεμονωμένα αγωνιστικά επεισόδια και την μαχητική ακτιβιστική δράση, σε μια μεγάλη ενιαία συντονισμένη δύναμη πυρός. Που θα γεμίσει τις αίθουσες των Συνελεύσεων και θα αφαιρέσει τη διαχείριση των αγώνων από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Που, μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο σύγκρουσης, θα μπλοκάρει μαζικά στην πράξη πλευρές της αναδιάρθρωσης, όπως την αξιολόγηση, τις μετακινήσεις, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, τις απολύσεις.                 

       Tώρα είναι που προέχει η ενότητα όλων των εκπαιδευτικών, όλων ανεξαιρέτως των κλάδων, απέναντι στην μνημονιακή πολιτική των περικοπών, ακριβώς γιατί προέχει η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας όλων των συναδέλφων. Η πολυδιάσπαση και η διαίρεση ευνοεί το υπουργείο και την κυβέρνηση.

       Η μάχη αυτή είναι συνδεδεμένη με τη συνολική μάχη των εργαζομένων και τις εξελίξεις στο κεντρικό διακύβευμα της περιόδου. Η σκληρότητα της επίθεσης του ενωμένου μνημονιακού μπλοκ δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις: Μόνο η άμεση ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, η όξυνση του κοινωνικού ανταγωνισμού, το εξεγερτικό πνεύμα και οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα, να φέρουν τη νίκη σε αυτόν το ανελέητο ταξικό κοινωνικό πόλεμο.       

       Απέναντι στη «μία και μοναδική αλήθεια» που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΕΕ – ΟΟΣΑ, ο ΣΕΒ και οι τράπεζες, η κρατική εξουσία και η ολιγαρχία του πλούτου, αντιπαραθέτουμε την αλήθεια των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο αγώνας για την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που αφαιρέθηκαν τα εννέα μνημονιακά χρόνια, συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για την ανατροπή των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, των εφαρμοστικών νόμων,  και όλων όσοι τα υλοποιούν, τη σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και την ΟΝΕ, την ολιγαρχία του πλούτου, τις μνημονιακές δυνάμεις, τους ιδιοκτήτες των  ΜΜΕ και των πολιτικών εκφραστών τους, την ακύρωση της λιτότητας, τη μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, τον εργατικό-κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων,  τη φορολόγηση του Κεφαλαίου, την απόδοση στο λαό της εκκλησιαστικής περιουσίας και της απόδοσης γης και κτισμάτων της που ανήκαν στο δημόσιο,  την επανάκτηση δηλαδή, όλου του κλεμμένου κοινωνικού πλούτου για την απόδοση αξιοπρεπή πόρων σε όλο το κοινωνικό πεδίο : μισθούς, συντάξεις, αξιοπρεπή εργασία για όλους, κοινωνικές υποδομές, δημόσια κοινωνικά αγαθά,  Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση. 

       Η Γ.Σ του συλλόγου «Αθηνά» δηλώνει ότι σε  αυτούς τους αγώνες και σε αυτό το εργατικό και κοινωνικό μέτωπο σύγκρουσης και ανατροπής ο Σύλλογος Αθηνά με την ιστορία του και τις αγωνιστικές του παραδόσεις, μπορεί να έχει σημαντική συμβολή. Αυτό προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή μας σε όλες τις διαδικασίες του κινήματος, ως τη μόνη ελπίδα, τη μόνη εγγύηση ότι θα βγάλουμε τη θηλιά του χρέους και των μνημονίων και θα κερδίσουμε τη ζωή που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.  ΤΗ ΝΙΚΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ!

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ.jpg
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα
«Ναι αγαπημένη μου. Πολύ πριν να σε συναντήσω, εγώ σε περίμενα. Πάντοτε σε περίμενα».
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα