Η ημερομηνία λήξης έχει σημασία
Όπως όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα, έτσι και οι ελιές φέρουν επάνω αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ή ανάλωσης. Η προσοχή μας όμως δεν σταματά εκεί. Κάθε αλλαγή στην υφή, στο χρώμα ή στην οσμή μπορεί να αποτελεί ένδειξη αλλοίωσης.
Αν δείτε ίχνη μούχλας ή αφρού, το σωστό είναι να απορρίψετε ολόκληρο το περιεχόμενο του βάζου, καθώς τα μικρόβια μπορεί να έχουν εξαπλωθεί ακόμα και σε ελιές που φαίνονται καλές.
Συσκευασμένες ελιές: Πόσο αντέχουν;
Τα ερμητικά κλειστά βάζα ελιών διατηρούνται σε άριστη κατάσταση έως και δύο χρόνια χωρίς ψύξη, όσο μένουν στο ντουλάπι.
Μετά το άνοιγμα όμως, τα δεδομένα αλλάζουν:
Στο ψυγείο: 12 έως 18 μήνες
Πάντα καλυμμένες με την άλμη ή το λάδι τους
Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρό σκεύος για να τις βγάζουμε
Οι διαφορετικές μέθοδοι επεξεργασίας μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο ζωής, γι’ αυτό πάντα διαβάζουμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Χύμα ελιές: Θέλουν περισσότερη προσοχή
Οι ελιές που αγοράζουμε χύμα από πάγκους ή ντελικατέσεν είναι πιο ευαίσθητες.
Η διάρκεια ζωής τους φτάνει περίπου έως τρεις εβδομάδες, όταν διατηρούνται σε άλμη μέσα στο ψυγείο.
Αν η άλμη εξαντληθεί ή θέλετε να την ανανεώσετε, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα δική σας:
Πώς φτιάχνουμε άλμη στο σπίτι
Υλικά:
Νερό
Χοντρό αλάτι
1 ωμό αυγό (άθικτο)
Σε ένα δοχείο προσθέτετε νερό και βάζετε μέσα το αυγό.
Ρίχνετε σταδιακά αλάτι μέχρι το αυγό να ανέβει στην επιφάνεια, αυτό σημαίνει πως η άλμη έχει τη σωστή αναλογία.
Αναλογία: 100 g χοντρό αλάτι για κάθε 1 κιλό ελιές
Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά, ώστε να μην μπει αέρας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ