Ζαχαράκη Βουλη
Παράταση σπουδών: Στους 35.000 ανέρχονται οι φοιτητές που αξιοποίησαν τη «δεύτερη ευκαιρία»

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή του νόμου για τους ανενεργούς φοιτητές, καθώς με τη λήξη του 2025 ενεργοποιείται η δεύτερη φάση της σχετικής ρύθμισης που αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, περίπου 280.000 ανενεργοί φοιτητές αναμένεται να διαγραφούν, ενώ 35.000 αξιοποίησαν τη δυνατότητα παράτασης σπουδών που θεσπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η παρέμβαση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί εύλογες ανησυχίες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Κατανοώ απόλυτα, ότι κάθε αλλαγή σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα γεννά ανησυχίες. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρη: δεν μιλάμε για τιμωρητικές πολιτικές, ούτε για “εκκαθαρίσεις” φοιτητών, αλλά για ένα σύγχρονο, δίκαιο και λειτουργικό πλαίσιο, που βάζει τάξη χωρίς να στερεί ευκαιρίες».

Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι το καθεστώς των ανενεργών φοιτητών, όπως ίσχυε επί δεκαετίες, δημιουργούσε στρεβλώσεις σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας πως «αδικούσε τους πάντες: τα Ιδρύματα που δεν μπορούσαν να προγραμματίσουν, τους ενεργούς φοιτητές που κοπίαζαν και κυρίως τους ίδιους τους νέους μας, που έμεναν εγκλωβισμένοι, χωρίς ουσιαστική σύνδεση με τις σπουδές τους».

Αναφερόμενη στη «δεύτερη ευκαιρία» που δόθηκε μέσω της νομοθετικής ρύθμισης, η υπουργός έκανε λόγο για μια αναγκαία παρέμβαση με ενσωματωμένη ευελιξία. «Προβλέπει ρητά εξαιρέσεις και ευελιξία για όσους εργάζονται, για όσους έχουν προβλήματα υγείας ή σοβαρές οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Δεν αντιμετωπίζουμε όλους το ίδιο, αλλά τον καθένα δίκαια. Το επόμενο διάστημα θα διαγραφούν περίπου 280.000 ανενεργοί φοιτητές, ενώ για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους θα δοθεί η αναγκαία παράταση. Ταυτόχρονα, 35.000 φοιτητές μας αξιοποίησαν τη “δεύτερη ευκαιρία” που θεσπίσαμε, κι αυτό λέει πολλά για το πόσο αναγκαία ήταν αυτή η παρέμβαση», ανέφερε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η έννοια της φοιτητικής ιδιότητας δεν μπορεί να είναι απεριόριστη χρονικά, επισημαίνοντας ότι «δεν ισχύει εφ’ όρου ζωής σε κανένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο», ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτείας είναι τα πτυχία «να αντανακλούν προσπάθεια, ικανότητες και μεράκι».

Η τοποθέτησή της ολοκληρώθηκε με αναφορά στο συνολικό όραμα για την ανώτατη εκπαίδευση: «Στόχος μας είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο σύγχρονο, εξωστρεφές και συμπεριληπτικό. Ένα πανεπιστήμιο που στηρίζει τον φοιτητή, χτίζει το μέλλον του και δεν τον αφήνει επ’ αόριστον στο περιθώριο. Δεν κλείνουμε πόρτες, αλλά ανοίγουμε δρόμους σε σπουδές με προοπτική, αξιοπιστία και θεσμική συνέπεια».

Το θεσμικό πλαίσιο και τα δεδομένα

Βάσει του ισχύοντος νόμου, στις 31 Δεκεμβρίου 2025 θα πραγματοποιηθούν αυτόματα οι διαγραφές φοιτητών που έχουν υπερβεί τη μέγιστη προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης. Το πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι προβλέπει ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων ή των πιστωτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές την τελευταία διετία, μπορούσαν –κατόπιν αίτησης– να λάβουν παράταση έως δύο επιπλέον εξάμηνα.

Όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θα διαγραφούν αυτόματα με τη λήξη του έτους. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται άτομα με αναπηρία άνω του 50%, ενώ προβλέπεται ειδική μεταχείριση για σοβαρά προβλήματα υγείας. Παράλληλα, δεν επηρεάζονται οι ενεργοί φοιτητές ούτε όσοι βρίσκονται εντός του κανονικού χρονικού πλαισίου σπουδών (4+2 ή 5+3 έτη).

Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει και για τη μερική φοίτηση, η οποία αφορά εργαζόμενους με αποδεδειγμένο ωράριο άνω των 20 ωρών εβδομαδιαίως, γονείς παιδιών έως 8 ετών, καθώς και αθλητές με εντατικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 οι ενεργοί φοιτητές στα ΑΕΙ ανήλθαν σε 352.099, ενώ οι συνολικά εγγεγραμμένοι έφτασαν τους 703.857, γεγονός που αποτυπώνει το εύρος του φαινομένου των ανενεργών φοιτητών στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πασοκ εκλογές υποψήφιοι
«Ζυμώνονται» οι λίστες του ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών: το «όνομα-έκπληξη» στο Επικρατείας
Με το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών να παραμένει ανοιχτό από το 2026 και πάντως πριν από την άνοιξη του 2027, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σταδιακά σε καθεστώς...
«Ζυμώνονται» οι λίστες του ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών: το «όνομα-έκπληξη» στο Επικρατείας
Τηλεκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί ζητούν απόσυρση της πλατφόρμας γονέων: Κίνδυνοι για προσωπικά δεδομένα και παιδαγωγική
Πλατφόρμα για «θετικές εμπειρίες» ή εργαλείο ανταγωνισμού; Οι επιφυλάξεις των δασκάλων
Εκπαιδευτικοί ζητούν απόσυρση της πλατφόρμας γονέων: Κίνδυνοι για προσωπικά δεδομένα και παιδαγωγική