Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) επανέρχεται στο επίκεντρο της πολιτικής και εκπαιδευτικής αντιπαράθεσης, καθώς χιλιάδες θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια μένουν κενές για ακόμη μία χρονιά.
Το ζήτημα φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Χαλκιδικής και μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας, Κυριακή Μάλαμα, καταγγέλλοντας ότι η πολιτική αυτή υπονομεύει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση τμημάτων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε προς την Υπουργό Παιδείας, χιλιάδες κενές θέσεις καταγράφονται φέτος σε κομβικά ιδρύματα όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τα Ιωάννινα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ακόμη και οι Στρατιωτικές Σχολές και οι Σχολές Εμπορικού Ναυτικού παρουσιάζουν δεκάδες ακάλυπτες θέσεις – πρωτοφανές φαινόμενο για τις συγκεκριμένες σχολές που παραδοσιακά συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση.
Η βουλευτής υποστηρίζει ότι η ΕΒΕ δεν βελτιώνει την ποιότητα των σπουδών, αλλά αποκλείει μαζικά υποψηφίους, κυρίως από ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ωθώντας τους είτε στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε σε εργασιακή ανασφάλεια. Ζητά από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις και να καταθέσει πλήρη στοιχεία για το μέγεθος των κενών ανά πανεπιστήμιο και τμήμα.
Στην ερώτηση τίθενται κρίσιμα ερωτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας:
Πώς δικαιολογούνται έως και 22.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ;
Ποια μέτρα θα ληφθούν για τμήματα που οδηγούνται σε κατάργηση;
Με ποια κριτήρια διατηρείται η ΕΒΕ, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις;
Αναλυτικά η ερώτηση
«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οδηγεί σε μαζικά κενά στα πανεπιστήμια – Στη Βουλή η ερώτηση της Κυριακής Μάλαμα για την υπονόμευση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Με κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η βουλευτής Χαλκιδικής και μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας, Κυριακή Μάλαμα, φέρνει στη Βουλή τη σοβαρότατη κρίση που προκαλεί η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Όπως αναδεικνύει η ερώτηση, χιλιάδες κενές θέσεις καταγράφονται φέτος στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, των Ιωαννίνων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και των Στρατιωτικών Σχολών και των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού. Η εικόνα είναι πανελλαδικά δραματική, πλήττοντας ιδιαίτερα τα περιφερειακά ιδρύματα και τα τμήματα κρίσιμων γνωστικών αντικειμένων, από τα Μαθηματικά και τη Φυσική μέχρι τις Γεωπονικές Επιστήμες και την Κοινωνική Πολιτική.
Σύμφωνα με την ερώτηση, η πολιτική της κυβέρνησης δεν συνιστά εκπαιδευτική αναβάθμιση αλλά μεθοδικό αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών και μαθητριών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με εργαλείο ένα άκαμπτο, αντιπαιδαγωγικό και κοινωνικά άδικο σύστημα αξιολόγησης, που αγνοεί τις ανισότητες και την πολυπλοκότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις φετινές εισαγωγές:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ):
Τμήμα Μαθηματικών: 41% πληρότητα (141/344 θέσεις)
Τμήμα Φυσικής: 37% πληρότητα (118/319 θέσεις)
Νομική Σχολή: 125 κενές θέσεις
Ιστορία & Αρχαιολογία: 88 εισακτέοι σε 157 θέσεις
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ):
Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών: 63 κενές θέσεις
Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής: ακάλυπτες θέσεις, παρά τη σημασία του αντικειμένου
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:
1.030 κενές θέσεις σε σύνολο 4.415
Πληρότητες κάτω του 50% σε Μαθηματικό, Φυσικό, Πληροφορική, Λογιστική
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:
Τμήμα Φυτικής Παραγωγής: δεκάδες κενές θέσεις σε περίοδο αγροτικής κρίσης
Στρατιωτικές Σχολές και Εμπορικό Ναυτικό:
473 και 361 κενές θέσεις αντίστοιχα, παρά την παραδοσιακή ζήτηση
Η ΕΒΕ ως μέσο αποκλεισμού και ιδιωτικοποίησης
Η Κυριακή Μάλαμα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ΕΒΕ όχι για να αναβαθμίσει την ποιότητα σπουδών, αλλά για να μειώσει τεχνητά τον αριθμό εισακτέων, να συρρικνώσει τα πανεπιστήμια της περιφέρειας και να ωθήσει χιλιάδες νέους προς τα ιδιωτικά κολλέγια ή στην εργασιακή ανασφάλεια.
Όπως επισημαίνει, η βαθμολογία σε έναν γραπτό διαγωνισμό δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη γνώσεων και ιδιαίτερα πλήττει μαθητές από τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, που βλέπουν τους κόπους τους να ακυρώνονται λόγω ενός αδιάλλακτου και κοινωνικά τυφλού συστήματος.
Τα κρίσιμα ερωτήματα προς την Υπουργό Παιδείας:
Πώς εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την περιφερειακή ανάπτυξη οι (με βάση δημοσιεύματα) έως και 22.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ;
Τι μέτρα θα ληφθούν για την ενίσχυση των τμημάτων που οδηγούνται σε συρρίκνωση ή κατάργηση;
Με ποια επιστημονικά, κοινωνικά ή παιδαγωγικά κριτήρια διατηρείται η ΕΒΕ, όταν αποδεδειγμένα αποκλείει χιλιάδες υποψήφιους;
Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε κατάργηση ή αναστολή της ΕΒΕ, ώστε να ανοίξει ξανά η πρόσβαση στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση;
Θα κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα φετινά κενά ανά τμήμα και ΑΕΙ, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία;»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η διεφθαρμένη διαδικασία εισαγωγής των πλούσιων γόνων σε ελίτ Πανεπιστήμια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ