Καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας: «Εκπαιδευτική απομόνωση» τυφλών και κωφών μαθητών
Αίτημα θεσμικής κάλυψης για τη διδασκαλία Αγγλικών σε τυφλούς και κωφούς μαθητές από τον ΣΥΚΑΓΕ

Οι τυφλοί και κωφοί μαθητές στη γενική εκπαίδευση εξακολουθούν να στερούνται πρόσβασης στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Γενικής και Ειδικής Αγωγής (ΣΥΚΑΓΕ).

Ο ΣΥΚΑΓΕ κάνει λόγο για «θεσμικό αποκλεισμό» και «εκπαιδευτική απομόνωση» παιδιών που έχουν κάθε δικαίωμα στη γνώση, αλλά παραμένουν ουσιαστικά αόρατα για το εκπαιδευτικό σύστημα.

«Το Υπουργείο Παιδείας πανηγυρίζει την ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «την ίδια στιγμή που αγνοεί συστηματικά μια ολόκληρη κατηγορία μαθητών». Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εξειδικευμένοι καθηγητές με κατάρτιση στη Braille και τη Νοηματική, το κράτος δεν θεσμοθετεί την αξιοποίησή τους, με αποτέλεσμα η Αγγλική –ένα απαραίτητο εργαλείο ζωής στον σύγχρονο κόσμο– να παραμένει απρόσιτη για πολλούς μαθητές με αναπηρία.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών Αγγλικής Γενικής και Ειδικής Αγωγής (ΣΥΚΑΓΕ)

Οι Αόρατοι της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης: Τυφλοί και Κωφοί Μαθητές εκτός μαθήματος Αγγλικών

Σε μια εποχή όπου η έννοια της συμπερίληψης έχει ενσωματωθεί, τουλάχιστον θεωρητικά, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, η πράξη εξακολουθεί να διαψεύδει τη θεωρία. Το Υπουργείο Παιδείας πανηγυρίζει την ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης σε όλη την επικράτεια, επαναλαμβάνοντας διακηρύξεις για ισότητα και ένταξη. Κι όμως, την ίδια στιγμή, συνεχίζει να αγνοεί συστηματικά μια ολόκληρη κατηγορία μαθητών: τους τυφλούς και τους κωφούς.

Αν και φοιτούν σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, οι μαθητές με οπτική ή ακουστική αναπηρία παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας – ένα μάθημα που δεν είναι απλώς επιθυμητό, αλλά απαραίτητο για τη ζωή και την ενεργή συμμετοχή στον σύγχρονο κόσμο.

Η Αγγλική γλώσσα δεν είναι απλώς άλλο ένα σχολικό μάθημα. Είναι ένα βασικό εφόδιο ζωής, εργαλείο πρόσβασης στη γνώση, στη διεθνή επικοινωνία, στην τεχνολογία και στην αγορά εργασίας. Η αδυναμία πρόσβασης των τυφλών και κωφών μαθητών σε αυτό το αντικείμενο τους στερεί όχι μόνο την ευκαιρία να εκπαιδευτούν ισότιμα, αλλά και τη δυνατότητα να συμμετέχουν με ίσους όρους στην κοινωνία του αύριο.

Το οξύμωρο είναι ότι το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει. Υπάρχουν πιστοποιημένοι εκπαιδευτικοί Αγγλικής γλώσσας με εξειδίκευση στη γραφή Braille ή/και στη Νοηματική. Κι όμως, δεν αξιοποιούνται. Ο θεσμικός αποκλεισμός είναι διπλός: μαθητές που μένουν έξω από τη μάθηση και εκπαιδευτικοί που δεν μπορούν να προσφέρουν τις γνώσεις και την εκπαίδευσή τους εκεί που πραγματικά χρειάζεται.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να θεσμοθετήσει ξεκάθαρα τη δυνατότητα διδασκαλίας Αγγλικών για μαθητές με οπτική ή ακουστική αναπηρία από εξειδικευμένους καθηγητές αγγλικής γλώσσας, εντός των Τμημάτων Ένταξης και της Παράλληλης Στήριξης. Δεν πρόκειται για πολυτέλεια ή εξαίρεση. Πρόκειται για βασικό δικαίωμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η "συμπερίληψη" δεν είναι παρά ένας κενός όρος. Και η σιωπή απέναντι στην εκπαιδευτική απομόνωση αυτών των παιδιών είναι συνενοχή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Δικαιώθηκε ο εκπαιδευτικός που "τιμωρήθηκε" για την αφοσίωσή του: Το χρονικό μιας εξοργιστικής υπόθεσης
Διοικητικό Εφετείο «παγώνει» την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για δυνητική αργία πολύτεκνου εκπαιδευτικού
Δικαιώθηκε ο εκπαιδευτικός που "τιμωρήθηκε" για την αφοσίωσή του: Το χρονικό μιας εξοργιστικής υπόθεσης
pitsa
Γιατί υπάρχει αυτό το μικρό πλαστικό στη μέση της πίτσας;
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αδιάφορο ή διακοσμητικό, στην πραγματικότητα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην προστασία της πίτσας κατά τη μεταφορά της.
Γιατί υπάρχει αυτό το μικρό πλαστικό στη μέση της πίτσας;