arxaia
Η αξία των ανθρωπιστικών σπουδών στην εκπαίδευση

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΣΑΦ σήμερα 23/07 το ΙΕΠ εισηγήθηκε μείωση των ωρών των Αρχαίων ελληνικών στην Α’ Λυκείου και έχουν διατυπωθεί αντικρουόμενες απόψεις για τη χρησιμότητα της διδασκαλίας των αρχαίων και σχετικών μαθημάτων.

Προκειμένου να αποκτήσουν όλοι μια εμπεριστατωμένη άποψη για την προσφορά των ανθρωπιστικών σπουδών είναι σκόπιμο να γίνει μια συνοπτική αναφορά των μέχρι τώρα εξελίξεων, με συνειδητή την επιλογή άρθρων από το εξωτερικό, αφ’ ενός γιατί η απαξίωση των ανθρωπιστικών σπουδών δεν είναι μονό ελληνικό φαινόμενο, αφ’ ετέρου για να τονισθεί η καθολικότητα των οφελών που προσφέρουν οι επιστήμες του ανθρώπου στους μαθητές, φοιτητές και στην κοινωνία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μελέτη του New York City College of Technology διαπιστώνεται ότι η ενσωμάτωση των ανθρωπιστικών επιστημών σε τεχνικά αντικείμενα βοηθά τους φοιτητές να γίνουν καλύτεροι επαγγελματίες.

Ενδεικτικά, φοιτητές Αρχιτεκτονικής διδάχθηκαν πως να ερμηνεύουν τον χώρο και τα κτήρια μέσα στα κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα.

Έτσι απέκτησαν βαθύτερη κατανόηση των κτηρίων και του πολεοδομικού σχεδιασμού των πόλεων.

Φοιτητές των φωτογραφικών τεχνών εντρύφησαν στην ιστορία της τέχνης και στην ποίηση προκειμένου να ερμηνεύουν καλλιτεχνικούς και λογοτεχνικούς συμβολισμούς, με απώτερο σκοπό να βελτιωθεί η αξία των δικών τους έργων.

Η Gabrielle M. Spiegel, πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου Ιστορικών το 2008, τονίζει πως η Ιστορία βοηθά στην εκκόλαψη ενεργών πολιτών με δημοκρατικά ιδεώδη, καθώς οι μαθητές και οι σπουδαστές, μέσω των ιστορικών γνώσεων τους κατανοούν πως δρούσαν αντιδημοκρατικά καθεστώτα και μπορούν να κρίνουν το παρόν.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάργηση ενός σημαντικού προγράμματος προώθησης της εκμάθησης των Λατινικών στα σχολεία στα μέσα της χρόνιας, αρχές του 2025, στέρησε από πολλούς μαθητές, ιδιαίτερα των δημόσιων σχολείων, ένα πολύτιμο εφόδιο που βελτίωνε τη γνώση και τη χρήση της μητρικής τους γλώσσας.

Χαρακτηριστική είναι η δράση της Arlene Holmes-Henderson, καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο Durham που επιχειρεί να ανατρέψει την κατάσταση κάνοντας δράσεις για την προώθηση των κλασικών σπουδών, προκειμένου να μην γίνουν τα λατινικά προνόμιο των ιδιωτικών σχολείων και ελάχιστων δημόσιων.

Κατόρθωσε να φτάσει το θέμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου πέτυχε τη σύσταση πολυκομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα συζητούσε το θέμα.

Τα επιχειρήματα των υποστηρικτών των κλασικών και των ανθρωπιστικών σπουδών είναι κοινά παγκοσμίως και εν πολλοίς γνωστά σε εμάς που έχουμε σχετικά αντικείμενα.

Παρέχουν soft-skills, δεξιότητες που βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε οποιοδήποτε κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.

Διαμορφώνουν επίσης ήθος, χαρακτήρα, εθνική και πολιτισμική ταυτότητα. Τα αρχαία και τα λατινικά «ζουν» μέσω των ομιλούμενων γλωσσών της Δύσης, το παρελθόν διδάσκει, συνεπώς εγκληματούμε αν επιτρέψουμε την απαξίωση των γνωστικών αντικειμένων μας.

Η εμπειρία του εξωτερικού δείχνει τον δρόμο. Τα πλεονεκτήματα των ανθρωπιστικών σπουδών είναι αναμφισβήτητα και οφείλουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται χωρίς περικοπές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Με τι ηθικές βάσεις άραγε θα λειτουργήσει ο αυριανός Ιατρός χωρίς τα παραδείγματα της ηθικής φιλοσοφίας;

Πώς θα μιλά τη μητρική του γλώσσα ο οικονομολόγος, ο αρχιτέκτονας και άλλοι επιστήμονες;

Πώς θα γίνει ο πολίτης ενεργός και δημοκρατικά σκεπτόμενος χωρίς τα διδάγματα του μύθου του σπηλαίου του Πλάτωνα και του επιτάφιου του Περικλή;

Οφείλουν να είναι όλοι σε εγρήγορση και να πιέσουν— όχι μόνο οι φιλόλογοι της μέσης εκπαίδευσης.

Η πολιτική ηγεσία, από την άλλη, είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τον θησαυρό των επιστημών μας για τις επόμενες γενιές.

Αναστάσιος Βασίλειου

Φιλόλογος- Υποψήφιος Διδάκτορας

Πηγές

E. Hall, “The delights of the ancient world should be available for all”, Financial Times , 01/2025.

https://www.ft.com/content/8b931d91-8fde-4ee7-a943-006efe0e65e4

“ ‘ They see it is living’: Durham professor’s mission to get more pupils into classics”, The Guardian , 01/2025.

https://www.theguardian.com/education/2025/jan/02/durham-professor-mission-classics-classical-education

G. M. Spiegel, “The Case for History and the Humanities”, American Historical Association,2008.

https://www.historians.org/perspectives-article/the-case-for-history-and-the-humanities-january-2008

G. D. Zylstra, J. Belli, C. Cabo κ.ά., “The Importance of Humanities in a Career-Focused Educational Environment”, Journal of Interdisciplinary Studies in Education , τ.13 2024, σσ. 61–80.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καύσωνας
Έκτακτες συστάσεις Πολιτικής Προστασίας: Μέτρα αυτοπροστασίας ενόψει του παρατεταμένου καύσωνα
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι υψηλές θερμοκρασίες θα...
Έκτακτες συστάσεις Πολιτικής Προστασίας: Μέτρα αυτοπροστασίας ενόψει του παρατεταμένου καύσωνα
thrania
Αντίθετοι οι φιλόλογοι στη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών – Έντονη αντίδραση από την Πρωτοβουλία Φιλολόγων
Η μείωση των ωρών δεν είναι απλώς μια τεχνική ή οργανωτική επιλογή, αλλά μια πράξη βαθιά συμβολική και πολιτισμικά κρίσιμη, η οποία εγκυμονεί τον...
Αντίθετοι οι φιλόλογοι στη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών – Έντονη αντίδραση από την Πρωτοβουλία Φιλολόγων
Κυριακή Γρίβα
Κυριακή Γρίβα: «Σχεδιασμένη δολοφονία χωρίς ψυχιατρικό υπόβαθρο» – Συγκλονιστικές καταθέσεις στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο
«Το μανιακό επεισόδιο δεν κρατάει δέκα λεπτά» – Τι υποστήριξε ο ψυχίατρος Δημήτρης Καραΐσκος
Κυριακή Γρίβα: «Σχεδιασμένη δολοφονία χωρίς ψυχιατρικό υπόβαθρο» – Συγκλονιστικές καταθέσεις στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο