Στην καρδιά της Δράμας, στο εντυπωσιακό αρχοντικό Αναστασιάδη, γνωστό και ως Μαρμάρινο Σπίτι, φοιτητές από δέκα διαφορετικές χώρες ζουν μια μοναδική πολιτιστική και γλωσσική εμπειρία μέσα από το 13ο Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού. Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Γρανάδας και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους φοιτητές να εμβαθύνουν στην ελληνική γλώσσα και παράδοση.
Συνολικά τριάντα φοιτητές από Ισπανία, Ουρουγουάη, Γαλλία, Αγγλία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουκρανία και Τουρκία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φυσική ομορφιά της ορεινής Δράμας και του παρθένου δάσους του Φρακτού, μέσα από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του βραβευμένου Δραμινού φωτογράφου Κώστα Βιδάκη.
Η ελληνική γλώσσα αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος, ενώ οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον ελληνικό πολιτισμό μέσω μαθημάτων, εργαστηρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Δράμα φιλοξενεί για όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυτή τη δράση, χάρη στη θερμή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και φορέων, που αγκαλιάζουν και στηρίζουν αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Ο Δρ. Μόσχος Μορφακίδης Φυλακτός, διευθυντής του Κ.Β.Ν.Κ.Σ. και καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Γρανάδας, τονίζει τη σημασία της άμεσης επαφής των φοιτητών με την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή η εμπειρία δεν είναι απλά μια ακαδημαϊκή πρόκληση, αλλά μια βαθιά πολιτισμική βουτιά γεμάτη προσωπικές και συλλογικές ανακαλύψεις.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε διαφορετικά επίπεδα, καθώς και εργαστήριο λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ελληνικά στα ισπανικά. Καθηγητές από κορυφαία ελληνικά και ισπανικά πανεπιστήμια συμμετέχουν στη διδασκαλία, ενώ η φετινή μετάφραση εστιάζει στα έργα του Δραμινού συγγραφέα Κυριάκου Συφιλτζόγλου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και να παρακολουθήσουν παραστάσεις αρχαίου δράματος, θεάτρου σκιών, συναυλίες και μαθήματα παραδοσιακών χορών. Επίσης, πραγματοποιούνται εκδρομές σε μοναστήρια, οινοποιεία και ιστορικές πόλεις της περιοχής.
Το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, που ιδρύθηκε το 1998 με τη στήριξη του Ελληνικού Κράτους, αποτελεί σημαντικό σύνδεσμο ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ισπανόφωνο κόσμο, προωθώντας την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο.
Η υποστήριξη από φορείς όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Δράμας και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είναι καθοριστική για τη συνεχή επιτυχία αυτού του προγράμματος.
Η Δράμα, με τη μοναδική φυσική της ομορφιά και τη φιλόξενη τοπική κοινωνία, συνεχίζει να αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό κέντρο, προσφέροντας σε φοιτητές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Ελλάδα σε βάθος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ