texniti_noimosini
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την αγορά εργασίας, η καλλιέργεια συγκεκριμένων δεξιοτήτων μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για επαγγελματική επιτυχία και προσαρμογή στη νέα εποχή

Με την ταχύτατη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, οι ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο η τεχνολογία θα αντικαταστήσει ανθρώπινες θέσεις εργασίας αυξάνονται. Το πραγματικό ερώτημα, όμως, δεν είναι αν η καριέρα σας θα επηρεαστεί, αλλά πώς μπορείτε να την προστατέψετε και να την εξελίξετε σε ένα μεταβαλλόμενο επαγγελματικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον επενδυτή και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Stanford, Robert E. Siegel, η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνογνωσία, αλλά και από την ικανότητα προσαρμογής. Μετά από 23 χρόνια έρευνας και πάνω από 400 συνεντεύξεις με ηγέτες επιχειρήσεων παγκοσμίως, εντόπισε πέντε κρίσιμες δεξιότητες που διαμορφώνουν την επαγγελματική ανθεκτικότητα στην εποχή της AI.

Πρώτη και βασικότερη είναι η δια βίου μάθηση. Οι άνθρωποι που αναζητούν συνεχώς νέες γνώσεις και δεν εγκλωβίζονται σε νοητικά ή επαγγελματικά «κουτιά», έχουν σαφές προβάδισμα. Η επαφή με νέες τεχνολογίες, διαφορετικές οπτικές και διαγενεακές συνεργασίες ενισχύει την ευελιξία και αποτρέπει τον κίνδυνο «παρωχημένων δεξιοτήτων».

Η δεύτερη δεξιότητα αφορά την ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη και την ενσυναίσθηση. Σε αντίθεση με την τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Η επιτυχία απαιτεί αποφασιστικότητα, αλλά και ευαισθησία απέναντι σε συναδέλφους και συνεργάτες, με προσαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες.

Τρίτο χαρακτηριστικό είναι η κατανόηση των «οικοσυστημάτων». Όσοι μπορούν να αντιληφθούν πώς λειτουργούν οι δομές εντός και εκτός του οργανισμού τους, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις αλληλεπιδράσεις που ενισχύουν ή περιορίζουν την καινοτομία και τη συνεργασία.

Η τέταρτη δεξιότητα σχετίζεται με τη δικτύωση. Η οικοδόμηση αυθεντικών και χρήσιμων σχέσεων, τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού, προσφέρει πρόσβαση σε γνώσεις, προοπτικές και πληροφορίες που συχνά δεν είναι άμεσα διαθέσιμες. Από τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με διαφορετικά τμήματα μέχρι τις σχέσεις με μέντορες και επαγγελματίες του κλάδου, η ποιότητα των σχέσεων ενισχύει τη λήψη αποφάσεων.

Τέλος, καθοριστική είναι η εξοικείωση με τη διαρκή αλλαγή. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί απειλή αλλά ευκαιρία για εξέλιξη. Όσοι αγκαλιάζουν τις αλλαγές και είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν τις παγιωμένες πρακτικές του παρελθόντος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να διαπρέψουν στη νέα εποχή.

Η προσαρμογή δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι αναγκαιότητα για κάθε επαγγελματία που θέλει να παραμείνει σχετικός και να διατηρήσει τον έλεγχο της καριέρας του στο μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνει η τεχνητή νοημοσύνη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γεωπονικο
Διεθνής διάκριση για απόφοιτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία MEXT στην Ιαπωνία
Η επιτυχία της στηρίχθηκε σε μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, ενώ καθοριστική ήταν η στήριξη του Πρύτανη και των πανεπιστημιακών υπηρεσιών, τους...
Διεθνής διάκριση για απόφοιτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία MEXT στην Ιαπωνία
Μέλη φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Τώρα: Φοιτητές στη Θεσσαλονίκη διαδηλώνουν κατά των διαγραφών και του νομοσχεδίου στην Παιδεία (pics + vid)
Φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στις διαγραφές και τα μέτρα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια
Τώρα: Φοιτητές στη Θεσσαλονίκη διαδηλώνουν κατά των διαγραφών και του νομοσχεδίου στην Παιδεία (pics + vid)
belgio-komision-arxeio-31449849201.jpg
Η Κομισιόν αγνοεί τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών και εγκωμιάζει τον «μηχανισμό αξιολόγησης»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοεί τις χιλιάδες πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και υπερασπίζεται τον αμφιλεγόμενο μηχανισμό αξιολόγησης της...
Η Κομισιόν αγνοεί τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών και εγκωμιάζει τον «μηχανισμό αξιολόγησης»