teacher
Τι ισχύει στις περιπτώσεις: 1. Ασκηση ιδιωτικού  έργου σε περίοδο άδειας άνευ αποδοχών 2. Ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, σε υπαλλήλους που τελούν σε άδεια ανατροφής τέκνου 3. Αμοιβή εκπαιδευτικού για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα

Οι γενικές προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή είναι οι εξής:

Α. Στην παρ. 1 του  άρθρου 31 του Ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας), τίθεται έμμεσα πλην σαφώς, τόσο ο κανόνας της απαγόρευσης όσο και ρητά η εξαίρεση. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: «Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του». 

Η παραπάνω πρόβλεψη αποτελεί σχετικό ασυμβίβαστο μεταξύ της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας και της εξωϋπηρεσιακής δραστηριότητας του υπαλλήλου. Αυτό σημαίνει ότι, είναι δυνατή κατ’ εξαίρεση η παράλληλη άσκηση εκ μέρους του υπαλλήλου και άλλων καθηκόντων, κατόπιν αίτησής του και χορήγησης ειδικής άδειας μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Στην παρ. 2 του ίδιου ως άνω άρθρου προβλέπεται ότι «Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο».

Η άδεια πρέπει να αφορά συγκεκριμένο έργο ή εργασία, επακριβώς ορισμένο από τον υπάλληλο στην αίτησή του, (τόπος, χρόνος , είδος και συνθήκες απασχόλησης), με αναλυτική περιγραφή των καθηκόντων ως ιδιώτης, καθώς σε περίπτωση αοριστίας του αιτήματος, θα ήταν αδύνατος ο έλεγχος των νομίμων προϋποθέσεων. (Ν.Σ.Κ. 382/2008, Ν.Σ.Κ 380/2009, 170/2008, 25/2008, 190/2007).

Στην αίτηση πρέπει να γίνεται ρητή και σαφής μνεία του χρόνου έναρξης και λήξης, δηλαδή της διάρκειας του έργου ή της εργασίας, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο της συμβατότητας του έργου ή της εργασίας με τα καθήκοντα της θέσης του υπαλλήλου και να μην δημιουργείται σύγχυση μεταξύ του δημοσίου καθήκοντος και της ιδιωτικής δράσης (Ν.Σ.Κ. 447/2009).

Β. Το  εκτός του νομίμου ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών αιτηθέν από τον υπάλληλο ιδιωτικό έργο ή εργασία, πρέπει να ασκείται με τέτοιο τρόπο , ώστε να μην παρακωλύει ή επηρεάζει την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων του και την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας του, είτε άμεσα με τη μείωση της προαναφερόμενης στην υπηρεσία απόδοσης, είτε έμμεσα ,με την ενδεχόμενη κόπωση που μπορεί να επιφέρει η άσκηση του ιδιωτικού έργου ή εργασίας και την συνεπακόλουθη απροθυμία ή παραμέληση άσκησης των κυρίων καθηκόντων του (Ν.Σ.Κ. 447/2009, 380/2009, 170/2008).

Γ. Ως απαράβατος όρος χορήγησης της άδειας αποτελεί η σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, το οποίο δεσμεύει το όργανο που είναι αρμόδιο να αποφασίσει, τυχόν δε ελλιπής ή εσφαλμένη αιτιολογία συνιστά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας.

Δ. Απόλυτο ασυμβίβαστο, η απαγόρευση πλήρωσης των όρων του εμπορικού δικαίου που οδηγούν στην κτήση της εμπορικής ιδιότητας (Ν.Σ.Κ. 200/2010, 471/2006 ΕφΑθ 9329/20025)

Ε. Η απλή επίκληση της εκτός ωραρίου υπηρεσίας άσκησης του ιδιωτικού έργου ή εργασίας, δεν επαρκεί για την διασφάλιση της ομαλής εκτέλεσης της υπηρεσίας του αιτούντος και ως εκ τούτου οφείλει ο Προϊστάμενος όταν διαπιστώνει ότι η χορηγηθείσα άδεια επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων του να το γνωστοποιεί στην υπηρεσία, προκειμένου η υπηρεσία να υποβάλλει εκ νέου ερώτημα στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο υπο το πρίσμα των επιγενόμενων γεγονότων. 

Αναλυτικά

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.

Η άδεια χορηγείται για την άσκηση συγκεκριμένου έργου ή εργασίας, εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο όργανο που γνωμοδοτεί για τη χορήγηση της αιτούμενης άδειας, εξετάζοντας παράλληλα την κείμενη νομοθεσία για την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και συνεκτιμώντας τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτή θα ασκηθεί.

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται στον υπάλληλο η κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας, ενώ ειδικές απαγορευτικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.

Η άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή συνιστά αυτοτελές δικαίωμα προβλεπόμενο από τον Υπαλληλικό Κώδικα, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική διάταξη (άρθρο 31), στις οποίες δεν αναφέρεται ως προϋπόθεση η μη λήψη άδειας για ανατροφή τέκνου με ή χωρίς αποδοχές, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθου 53 του Υπαλληλικού Κώδικα όπως ισχύει.

Παράλληλα βέβαια, η άσκηση του δικαιώματος αυτού δεν θα πρέπει να ακυρώνει το σκοπό χορήγησης της άδειας ανατροφής τέκνου, ο οποίος αφορά την προστασία των τέκνων και της οικογένειας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάλληλοι που τελούν σε άδεια ανατροφής τέκνου δύνανται να ασκήσουν ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 31 του Υπαλληλικού Κώδικα, με την επιφύλαξη ωστόσο της μη ακύρωσης του σκοπού χορήγησης της άδειας ανατροφής τέκνου.

Άσκηση Ιδιωτικού έργου χωρίς την απαιτούμενη άδεια

Στην περίπτωση κατά την οποία, ασκείται από τον υπάλληλο ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή χωρίς τη χορήγηση προηγούμενης άδειας από το υπηρεσιακό συμβούλιο, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. θ΄ του άρθρου 107 των Ν.2683/9.2.1999 και 3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6, περ. κε του Ν.4325/2015 (ΦΕΚ 47/τ.Α΄/11-5-2015) για ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος.

Συνεπώς, δεν μπορεί να χορηγηθεί αναδρομικά άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου στην περίπτωση αυτή. Σύμφωνα με την ερμηνεία του υπαλληλικού κώδικα (εκδ. Σάκκουλα), σελ. 240, «Κατά τις διατάξεις του άρθρου 77 ΥΚ» (η αναφορά γίνεται για το Π.Δ. 611/1977 –ΦΕΚ198Α΄) «απαιτείται σχετική άδεια μόνον για την υπό του υπαλλήλου επ΄ αμοιβή άσκηση ιδιωτικού έργου και όχι για την χωρίς αυτήν άσκηση ιδιωτικού έργου.  Στην απαγόρευση του ως άνω άρθρου εμπίπτουν και οι εν αδεία κανονική ή αναρρωτική τελούντες υπάλληλοι (ΣΕ717/1972, 707, 3025/1970)».

Ασκηση ιδιωτικού  έργου σε περίοδο άδειας άνευ αποδοχών

Οσον αφορά στην άσκηση ιδιωτικού  έργου σε περίοδο άδειας άνευ αποδοχών, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/683/οικ.15718/5-8-2011 (ΑΔΑ: 4ΑΜ7Χ-ΨΡΘ) εγκύκλιο του ΥΠ.Δ.Μ.Η.Δ., ορίζεται ότι με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 37 του Ν.3986/2011, οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση των διευκολύνσεων που αναφέρονται στις παρ. 1 και 2 της παρούσας εγκυκλίου εμπίπτουν στους περιορισμούς της άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, καθώς και στη συμμετοχή σε εταιρείες. Οι περιορισμοί αυτοί προβλέπονται αντίστοιχα στα άρθρα 31 και 32 του Ν. 3528/2007, σύμφωνα με τα οποία, για τις εν λόγω απασχολήσεις, απαιτείται χορήγηση άδειας από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Αμοιβή εκπαιδευτικού για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα

Όσον αφορά, τέλος, την αμοιβή του εκπαιδευτικού για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα δεν τίθεται όριο απολαβών, εφόσον αυτές φορολογούνται ανάλογα με το ύψος τους και δεν είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται στη βεβαίωση του φορέα η αμοιβή του αιτούμενου εκπαιδευτικού.

Στην περίπτωση, όμως, που ο εκπαιδευτικός δηλώνει ότι απασχολείται και σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή Ν.Π.Δ.Δ. τόσο με σχέση δημοσίου δικαίου, όσο και στο πλαίσιο σύμβασης ιδιωτικού δικαίου, η απαγόρευση  κατοχής δεύτερης θέσης στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 35, παρ. 2 του Υ.Κ. στον Δημόσιο τομέα κάμπτεται, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

Προϋποθέσεις

α) η δεύτερη απασχόληση δεν θα πρέπει να είναι με πλήρες ωράριο εργασίας,

β) σύμφωνα με την παρ.10 του άρθρου 25 του Ν.4354 (ΦΕΚ 176 τ.Α΄/16-12-2015) για υπαλλήλους που υπάγονται στο νέο μισθολόγιο και «οι οποίοι κατέχουν νόμιμα και δεύτερη έμμισθη θέση σε άλλο φορέα από αυτόν της οργανικής τους θέσης λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της θέσης τους και το τριάντα τοις εκατό (30%) των αποδοχών της δεύτερης θέσης στην οποία απασχολούνται»,

γ) σύμφωνα με το άρθρο 28 του ίδιου νόμου, σύμφωνα με το οποίο «οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές ή σύνταξη που καταβάλλονται στους λειτουργούς ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου των φορέων του άρθρου 7… απαγορεύεται να υπερβαίνουν τις εκάστοτε αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου», δηλ. το ποσό των 4.631 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρέσεις που θέτει η αριθμ.2/31029/ΔΕΠ/6-5-2016 (ΑΔΑ:ΩΛ9ΣΗ-0ΝΜ) νέα διορθωμένη εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,

δ) σύμφωνα με την αριθμ.ΔΙΔΑΔ/Φ.69/ 68 /οικ.21236/25-6-2015 (AΔΑ: Ψ0Ψ0465ΦΘΕ-81Ρ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την οποία εκφράζεται η άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη ότι η άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή συνιστά αυτοτελές δικαίωμα προβλεπόμενο από τον Υπαλληλικό Κώδικα, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική διάταξη (άρθρο 31), στις οποίες δεν αναφέρεται ως προϋπόθεση η μη λήψη άδειας για ανατροφή τέκνου με ή χωρίς αποδοχές, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 53 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να χορηγηθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.

  1. Αίτηση εκπαιδευτικού όπου θα αναγράφεται το διάστημα για το οποίο θα απασχοληθεί (με ημερομηνία έναρξης-λήξης), ο φορέας απασχόλησης, ο τόπος και το είδος της εργασίας που θα παράσχει ο εκπαιδευτικός, οι εβδομαδιαίες ώρες και το ωράριο απασχόλησης καθώς και η αμοιβή που θα λαμβάνει (όπως αναγράφεται στη βεβαίωση του φορέα απασχόλησης
  2. Βεβαίωση από το φορέα απασχόλησης που θα πρέπει να αναγράφει: Α) Ημερομηνία έναρξης-λήξης και διάρκεια έργου. Β) Ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης του εκπαιδευτικού. Γ) Τόπο και είδος της εργασίας. (Δεν ισχύει πια ο περιορισμός των 10 ωρών την εβδομάδα αλλά ισχύει το όριο στις μηνιαίες αποδοχές που μπορεί να λαμβάνει ο εκπαιδευτικός Δ) Την αμοιβή ή την ωριαία αντιμισθία που θα λαμβάνει ο εκπαιδευτικός. (Η μηνιαία αμοιβή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές της οργανικής θέσης του εκπαιδευτικού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104, παρ. 2 του Συντάγματος).
  3. Βεβαίωση από το Διευθυντή της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο εκπαιδευτικός που θα βεβαιώνει ότι δεν θα παρακωλύεται το εκπαιδευτικό του έργο και ότι το ιδιωτικό έργο με αμοιβή θα πραγματοποιείται εκτός του εργασιακού ωραρίου του εκπαιδευτικού. Ως ημερομηνία έγκρισης του ιδιωτικού έργου θεωρείται η ημερομηνία συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ και δεν μπορεί να δοθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αναδρομική ισχύ. Γι’ αυτό οι αιτήσεις τους οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνουν πριν την ημερομηνία έναρξης του ιδιωτικού τους έργου.

    Για τους/τις Διευθυντές/ντριες και τους/τις Προϊσταμένους/μένες βεβαίωση μη παρακώλυσης χορηγεί ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Στην περίπτωση της άσκησης ιδιωτικού έργου χωρίς αμοιβή, απαιτούνται τα ίδια έγγραφα απλά στη βεβαίωση του φορέα αναγράφεται ότι το έργο είναι χωρίς αμοιβή. 

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή; 

Αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δύνανται να ασκούν ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή [π.χ. ως ωρομίσθιοι σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)], εφόσον προηγουμένως έχουν λάβει την απαιτούμενη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3528/2007 (Α΄ 26), άδεια από το εκάστοτε αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ με την Ανάκληση απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων: Αόρατος κίνδυνος με επιβλαβείς χημικές ουσίες και ελλιπή επισήμανση

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eggrafes-2-590x337.jpg
Η πανελλήνια ένωση διευθυντών ζητά βελτιώσεις στην ηλεκτρονική εγγραφή μαθητών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας με αιτήματα για βελτίωση της διαχείρισης εγγραφών
Η πανελλήνια ένωση διευθυντών ζητά βελτιώσεις στην ηλεκτρονική εγγραφή μαθητών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Νέα συνεργασία για την προστασία των παιδιών: Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψε η ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Νέα συνεργασία για την προστασία των παιδιών: Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψε η ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Στο επίκεντρο η συνεργασία σχολείου και κοινωνίας
Νέα συνεργασία για την προστασία των παιδιών: Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψε η ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Πετραλιάς
Τέλος στο αίτημα για επίδομα παραμεθορίου: «Όχι» από το Υπουργείο Οικονομικών στα μέλη ΔΕΠ
Χωρίς επίδομα παραμεθορίου τα πανεπιστήμια – Εκτός οι ΔΕΠ, εντός οι δημόσιοι υπάλληλοι
Τέλος στο αίτημα για επίδομα παραμεθορίου: «Όχι» από το Υπουργείο Οικονομικών στα μέλη ΔΕΠ
xeiropedes-ginaika.jpg
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη εκπαιδευτικού με 27 ακόμα διαδηλώτες επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την απόλυση εργαζομένου
Στο στόχαστρο η Σοφία Καρασαρλίδου - Σφοδρή κριτική από εκπαιδευτικούς
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη εκπαιδευτικού με 27 ακόμα διαδηλώτες επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την απόλυση εργαζομένου