Ιωάννης Σαρακιώτης
Η Ελλάδα κινδυνεύει με καταδίκη από την Ε.Ε. αν δεν εξασφαλίσει ίσα δικαιώματα στους εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου!

Ο βουλευτής Φθιώτιδας, Ιωάννης Σαρακιώτης, έθεσε στη Βουλή το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (Γενικής Εκπαίδευσης και ΕΕΠ-ΕΒΠ) με ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη και Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Εστίασε στα ζητήματα των επιδόματων ανεργίας, των αδειών μητρότητας και του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές.

Προειδοποίηση και προθεσμία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι στις 25 Ιουλίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ στις 7 Μαΐου 2025 εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη, καθώς οι απαντήσεις της κυβέρνησης κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Η Ελλάδα έχει προθεσμία έως τις 7 Ιουλίου 2025 για να τροποποιήσει τη νομοθεσία της και να εξασφαλίσει ίσα δικαιώματα στους εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τις πιέσεις, σύμφωνα με τον βουλευτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διευρύνει τις ανισότητες. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπουργική απόφαση που αυξάνει τις προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας, από 125 σε 175 ημέρες ασφάλισης μέσα στους τελευταίους 14 μήνες, εξαιρουμένων των δύο τελευταίων μηνών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αναπληρωτές που προσλαμβάνονται αργότερα να μη δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Επιπλέον, μειώνεται και το ποσό του επιδόματος για όσους το δικαιούνται.

Ανισότητες στις άδειες μητρότητας

Σχετικά με τις άδειες μητρότητας, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι σε μια χώρα που αντιμετωπίζει δημογραφική κρίση, υφίσταται άδικη και άνιση αντιμετώπιση.

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα σε 5 μήνες άδεια μητρότητας, ειδική αναρρωτική άδεια σε προβλήματα κύησης, καθώς και άδεια ανατροφής παιδιού με αποδοχές για 6 μήνες. Αντίθετα, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί έχουν μόνο 119 ημέρες άδεια μητρότητας και περιορισμένη άδεια ανατροφής, μέρος της οποίας είναι χωρίς αποδοχές, ενώ το συνολικό διάστημα δεν αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία.

Το στεγαστικό πρόβλημα των αναπληρωτών

Ο βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στο στεγαστικό πρόβλημα που επιδεινώνεται λόγω της μετατροπής κατοικιών σε βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά την τουριστική περίοδο. Αυτό καθιστά την εύρεση αξιοπρεπούς και προσιτής στέγασης δύσκολη, οδηγώντας σε μαζικές παραιτήσεις μέσα στη σχολική χρονιά.

Ο κ. Σαρακιώτης καταδίκασε την αδικία και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν είναι «παιδιά δεύτερης κατηγορίας», αλλά επαγγελματίες που προσφέρουν σημαντικό έργο.

Τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, υπογραμμίζοντας ότι η δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση είναι θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας και όχι προνόμιο.

Αναλυτικά η ερώτηση στη Βουλή

«Απαράδεκτη συνέχιση των άδικων διακρίσεων εις βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»

Ο «θεσμός» των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (Γενικής Εκπαίδευσης, ΕΕΠΕΒΠ) συνιστά μία «μαύρη κηλίδα» στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η οποία, αντί να συρρικνώνεται με την πάροδο των ετών, γιγαντώνεται με εκθετικό ρυθμό εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών.

Είναι ενδεικτικό, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διενέργεια κοινοβουλευτικού ελέγχου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την απάντηση της αρμόδιας Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ροξάνα Μινζάτου, ότι η Ελλάδα έχει τεθεί υπό στενή παρακολούθηση όσον αφορά την παραβίαση δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ενώ έχει τεθεί, μάλιστα, «το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Στις 25 Ιουλίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση και στις 7 Μαΐου 2025, εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη καθώς οι εξηγήσεις της Κυβέρνησης δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.

Μάλιστα, η Ελλάδα έχει λάβει προθεσμία έως τις 7 Ιουλίου 2025, προκειμένου να προβεί σε νομοθετική συμμόρφωση, διασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντί η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα συντεταγμένο σχεδιασμό για την εξάλειψη των ως άνω προβλημάτων, τα οποία δυσφημούν την πατρίδα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υλοποιεί πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες.

Πρόσφατο παράδειγμα συνίσταται στην έκδοση Κ.Υ.Α. για τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται κατ’ ελάχιστο 175 ημέρες ασφάλισης – αντί των 125 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα – κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.

Η εν λόγω απόφαση σημαίνει ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τοποθετούνται στις θέσεις τους κατά τη γ’ φάση ή και μεταγενέστερα χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δε δικαιούνται να λάβουν επίδομα ανεργίας.

Μάλιστα, μεταβάλλεται προς το χειρότερο και το ύψος του επιδόματος ανεργίας για όσους εν τέλει το λάβουν.

Έτερο μείζον ζήτημα αφορά τις άδειες μητρότητας σε μια χώρα, η οποία μαστίζεται από δημογραφική κρίση και η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι «λαμβάνει μέτρα» για την αντιμετώπισή της.

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται σχετική άδεια διάρκειας 5 μηνών (2 μήνες πριν τον τοκετό και 3 μήνες μετά), όπως και τη λήψη ειδικής αναρρωτικής άδειας λόγω προβλημάτων κύησης, αλλά και άδεια ανατροφής τέκνου διάρκειας 6 μηνών μετ’ αποδοχών.

Από την άλλη, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί λαμβάνουν άδεια μητρότητας 119 ημερών (8 εβδομάδες πριν τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά), χωρίς τη δυνατότητα πρόσθετων αδειών όπως συμβαίνει στην προηγούμενη περίπτωση, ενώ λαμβάνουν άδεια ανατροφής τέκνου διάρκειας 4 μηνών, με τους 2 εξ αυτών να είναι επιδοτούμενοι από τη ΔΥΠΑ και τους άλλους 2 να είναι άνευ αποδοχών, ενώ το σύνολο του χρονικού διαστήματος δε μοριοδοτείται και δε λογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας.

Εν συνεχεία, διακριτής σημασίας ζήτημα είναι και το στεγαστικό, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν σε ετήσια βάση οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ανάλογα με την περιοχή τοποθέτησής τους.

Η πρόσφατη είδηση της έξωσης αναπληρωτή εκπαιδευτικού στα Χανιά ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, εξαιτίας της έναρξης της τουριστικής περιόδου και της επιθυμίας του ιδιοκτήτη να χρησιμοποιήσει το οίκημα υπό καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, συνιστά ένα από τα πολλά παρόμοια περιστατικά που λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια εις βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αλλά και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών όπως γιατροί και στρατιωτικοί.

Η στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών υπό αξιοπρεπείς συνθήκες και με αντίτιμο ανάλογο των μισθολογικών απολαβών τους αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας προς τους ίδιους και το λειτούργημα, το οποίο επιτελούν.

Επειδή υφίσταται ζήτημα ισονομίας όσον αφορά τη συνολική μεταχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, γεγονός για το οποίο η χώρα μας κινδυνεύει με καταδίκη από το Δικαστήριο της Ε.Ε..

Επειδή, μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις αναφορικά με το επίδομα ανεργίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών το οποίο δίδεται κατά τους θερινούς μήνες, πολλοί εξ αυτών εγκαταλείπονται χωρίς καμία στήριξη εκ μέρους της Πολιτείας.

Επειδή οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος δε συνάδουν με την εν γένει πολιτική της και στο θέμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Επειδή η στεγαστική κρίση, λόγω της απουσίας κυβερνητικής μέριμνας, έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση εκπαιδευτικών σε περιοχές εκτός των συμφερόντων τους.

Το εν λόγω γεγονός συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των παραιτήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά τα τελευταία χρόνια, με ποσοστό 4-5% να μην αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ή να αποχωρεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Ερωτώνται οι αρμόδιες Υπουργοί:

  1. Προτίθεται να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των εργασιακών-ασφαλιστικών ανισοτήτων μεταξύ των εκπαιδευτικών, εν όψει της λήξης της σχετικής προθεσμίας της 7ης Ιουλίου 2025 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

  2. Ποια είναι η κυβερνητική μέριμνα για όσους εκπαιδευτικούς προσελήφθησαν σε ύστερη της έναρξης της σχολικής χρονιάς φάση και ενημερώθηκαν, την τελευταία στιγμή, ότι δε θα λάβουν πλήρες επίδομα ανεργίας;

  3. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει για την αποφασιστική μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω της διενέργειας προσλήψεων μόνιμου προσωπικού;

  4. Σκοπεύει να εξαλείψει τις αδικίες εις βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω της εξομοίωσης των αδειών μητρότητας;

  5. Ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου όσον αφορά το πανθομολογούμενο πρόβλημα της αδυναμίας στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περισσότερες εκ των περιοχών τοποθέτησής τους;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σαρακιώτης Ιωάννης»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekav
Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου μαθητή στη Δυτική Ελλάδα - Νοσηλεύεται με σπασμένη γνάθο
Σοβαρά τραυματισμένος με σπασμένη γνάθο και δόντια – Συλλήψεις ανηλίκων και ενηλίκων
Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου μαθητή στη Δυτική Ελλάδα - Νοσηλεύεται με σπασμένη γνάθο