Σερβία
Η μακρά παράδοση του φοιτητικού κινήματος στη Σερβία συναντά τη λαϊκή οργή - Μαζικοί αποκλεισμοί δρόμων, τραυματισμοί και συλλήψεις

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στήνουν οδοφράγματα σε Βελιγράδι, Νόβι Σαντ, Νις και άλλες μεγάλες πόλεις της Σερβίας, απαιτώντας την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και το τέλος της 12ετούς διακυβέρνησης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, την Κυριακή χιλιάδες πολίτες έκλεισαν δρόμους ολόκληρης της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις αντι-κυβερνητών διαδηλωτών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μια μεγάλη συγκέντρωση την προηγούμενη ημέρα. Στο Βελιγράδι στήθηκαν φράγματα σε κεντρικούς κόμβους και κλείστηκε μέχρι και η γέφυρα στον ποταμό Σάβα, ενώ στο Νόβι Σαντ διαδηλωτές πέταξαν αυγά στα γραφεία του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος.

Διεκδικήσεις των φοιτητών

Οι φοιτητές διατυπώνουν βασικά πολιτικά και εκπαιδευτικά αιτήματα και έχουν αναρτήσει «τετράδα» διεκδικήσεων:

  • Διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, όπως ζητούν οι κινητοποιήσεις, ώστε να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για την κακοδιαχείριση.

  • Διαφάνεια στη διαδικασία ανακαίνισης του τρέχοντος σιδηροδρομικού σταθμού του Νόβι Σαντ (όπου κατέρρευσε η οροφή), με ελεύθερη πρόσβαση στους φακέλους έργων.

  • Λογοδοσία των υπευθύνων: να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τη φονική κατάρρευση του 1ου Νοεμβρίου (16 νεκροί) που θεωρείται αποτέλεσμα διαφθοράς και αμέλειας.

  • Κατάργηση διώξεων φοιτητών και διαδηλωτών: να αρθούν όλες οι κατηγορίες σε βάρος όσων συνελήφθησαν κατά τις πρόσφατες συγκεντρώσεις.

  • Αύξηση χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης κατά 20%, ως στοιχειώδες μέτρο στήριξης του πανεπιστημιακού τομέα.

Τελευταία επεισόδια και εξελίξεις

Την Τετάρτη η αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει καταληψίες φοιτητές μπροστά στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, προσάγοντας δεκάδες εξ αυτών και τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Fonet ανέφερε ότι τέσσερις φοιτητές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα, ενώ το N1 TV επίσης μετέδωσε αριθμό τραυματισμών και συλλήψεων. Συνολικά, την ίδια ημέρα συνελήφθησαν 79 διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές. Οι συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών είχαν ήδη αφήσει δεκάδες τραυματίες· η αστυνομία ανακοίνωσε τον τραυματισμό 48 οργάνων της και ότι 22 διαδηλωτές προσέφυγαν σε ιατρική βοήθεια. Παρά τις συλλήψεις, οι διαμαρτυρίες δεν έχουν καταλαγιάσει: καθημερινά στήνονται νεά μπλόκα «σε 20–30 σημεία ταυτόχρονα» σε πολλές πόλεις, καθιστώντας δύσκολη την παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας (σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές). Το Σάββατο στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε ακόμη μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση, με φοιτητές και πολίτες να διαδηλώνουν οχυρωμένοι πίσω από οδοφράγματα.

Οι διαδηλωτές έχουν επαναλάβει ότι θα διατηρήσουν την ειρηνική μορφή της κινητοποίησης. Σε ανακοίνωση στα κοινωνικά δίκτυα τονίζουν ότι «οι αρχές επέλεξαν να κλιμακώσουν την ένταση με βία και καταστολή» και ότι κάθε νέα βίαιη αντίδραση βαραίνει αποκλειστικά το καθεστώς. Παράλληλα, η αστυνομία απειλεί συνέχιση των συλλήψεων: ο υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι οι αρχές θα «πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, θα απωθήσουν κάθε επίθεση και θα συλλάβουν όσους επιτέθηκαν στην αστυνομία».

Αντιδράσεις αρχών και κρίση Δημοκρατίας

Οι έντονες κινητοποιήσεις προκάλεσαν διεθνείς και εγχώριες παρεμβάσεις. Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Μπόζο Πρέλεβιτς καταδίκασε τη χρήση βίας κατά των φοιτητών, μιλώντας για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πανεπιστημιακών ελευθεριών». Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση μετά τις αναφορές για βία, παρενόχληση και αυθαίρετες συλλήψεις, κάνοντας έκκληση στις αρχές «να δείξουν αυτοσυγκράτηση».

Αντίθετα, ο Αλ. Βούτσιτς υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησης. Με βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανέλαβε ότι το κράτος δεν θα επιτρέψει «παράνομες ενέργειες», κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι «αποφάσισαν να κάνουν τη ζωή των πολιτών δύσκολη» και αναφέροντας ότι «κάθε βίαιος ταραξίας θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη» (σύμφωνα με μεταδόσεις τύπου). Έφτασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τους οργανωτές των διαδηλώσεων «τρομοκράτες» που «προσπάθησαν να ανατρέψουν το κράτος», υποσχόμενος νέες συλλήψεις «όλων όσων επιτέθηκαν στην αστυνομία». Ο Πρόεδρος Βούτσιτς επιμένει ότι δεν θα γίνει κανένας πρόωρος εθνικός γύρος εκλογών πριν το 2026, υποστηρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.

Στο μεταξύ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν αλληλεγγύη στους φοιτητές: σε συντονισμό με το αντι-κυβερνητικό κίνημα, απέχουν από τη λειτουργία του κοινοβουλίου έως ότου ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για αμεσότητα στις εκλογές. Όπως έχει δείξει ο συνασπισμός «Συμμαχία για τη Σερβία», που συμπεριλαμβάνει κόμματα από το κεντροαριστερό έως το ακροδεξιό χώρο, η αντιπολίτευση δηλώνει «έτοιμη να εκπροσωπήσει τον λαό» και καλεί την κυβέρνηση σε λογοδοσία.

Ιστορικό πλαίσιο του φοιτητικού κινήματος

Οι φοιτητές στην Σερβία έχουν διαχρονικά πρωταγωνιστήσει στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Ήδη από το 1996–97 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο: τότε, μπλόκαραν δρόμους κάτω από το σύνθημα «Βελιγράδι είναι ο κόσμος», αντιδρώντας σε εκλογική νοθεία του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Αυτές οι πολύμηνες διαδηλώσεις θεωρήθηκαν σταθμός για την πτώση του Μιλόσεβιτς λίγα χρόνια αργότερα. Πολύ πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2024 φοιτητές έδωσαν νέα ώθηση στις διαμαρτυρίες μετά την τραγωδία του Νοβι Σαντ. Στις 22 Δεκεμβρίου συγκρότησαν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Σερβίας με πάνω από 100.000 συμμετέχοντες, ενώ φέτος τον Μάρτιο στο Βελιγράδι η μαζική αντι-κυβερνητική συγκέντρωση ξεπέρασε τις 350.000.

Σήμερα, οι φοιτητές και «λαϊκές συνελεύσεις» (plenumi) πανεπιστημίων έχουν μετατραπεί σε κρίκους σύνδεσης με τους εργαζομένους, τους επαγγελματίες και άλλες κοινωνικές ομάδες. Αυτό το νέο κύμα φοιτητικής δράσης συντονίζεται έμμεσα με το ευρύτερο αντι-Βούτσιτς κίνημα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που από κοινού θέτουν τον πήχη στην κυβέρνηση: την ανάγκη μιας ελεύθερης και δίκαιης δημοκρατίας με εκλογές χωρίς νοθεία.

Πηγές: Διεθνή ΜΜΕ και αναλύσεις αναφέρουν λεπτομέρειες από τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Αναλυτικά, η Associated Press και το Reuters περιγράφουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ενώ μελέτες και αναφορές διεθνών οργανισμών παρέχουν το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Οι αριθμοί και τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν σε επίσημα πρακτορεία ειδήσεων, ενώ η ιστορική αναδρομή βασίζεται σε ερευνητικά άρθρα.

Πηγές: blog.prifapnewsreutersaljazeeraosw.wawfrance24kathimeriniserbiantimesdtt-netbalkaninsighteuronewsdwwonkhe

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί παίζει με παιχνίδια
Καύσωνας και παιδιά στο σπίτι; 8 ιδέες για διασκέδαση μακριά από οθόνες
Δημιουργικά παιχνίδια και δραστηριότητες για να περάσετε ευχάριστα τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες χωρίς tablet και τηλεοράσεις
Καύσωνας και παιδιά στο σπίτι; 8 ιδέες για διασκέδαση μακριά από οθόνες
αντωναρος
Αντώναρος: Διαγραφή από το Κίνημα Δημοκρατίας- Αφήνω τον Κασσελάκη στις ...Ρουβίτσες του
Οριστική ρήξη Αντώναρου – Κασσελάκη: «Η δημοκρατία θέλει κότσια, όχι προσωπολατρεία»- Διαγράφηκε από το Κίνημα Δημοκρατίας ο Ευάγγελος Αντώναρος –...
Αντώναρος: Διαγραφή από το Κίνημα Δημοκρατίας- Αφήνω τον Κασσελάκη στις ...Ρουβίτσες του