ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ξανά σε δυνητική αργία η Χρύσα Χοτζόγλου: Ανατροπή, αντιφάσεις και αγώνας ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά (Τμήμα Α3 – Συμβούλιο Αναστολών) με την υπ’ αριθ. 34/2025 απόφασή του, την 26 Ιουνίου 2025, έκρινε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής της εκπαιδευτικού Χρύσας Χοτζόγλου. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει σε καθεστώς δυνητικής αργίας, ωστόσο το ύψος των αποδοχών της αυξήθηκε στο 75% αντί του αρχικού 50%.

Η αργία της Χοτζόγλου είχε επιβληθεί με υπουργική απόφαση την 5η Μαρτίου 2025 και είχε ανασταλεί προσωρινά με απόφαση στις 12 Μαΐου. Η νέα απόφαση τίθεται σε ισχύ μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αίτηση ακύρωσης, για την οποία δεν έχει ακόμα οριστεί δικαστική ημερομηνία.

Οι συνήγοροι της Χ. Χ. καταγγέλλουν ότι το δικαστήριο περιορίστηκε μόνο στην οικονομική ζημία, παραβλέποντας την ειδική ηθική και επαγγελματική βλάβη από την απομάκρυνσή της από τη σχολική διαδικασία και τη συνδικαλιστική της δράση. Υποστηρίζουν ότι η απόφαση ουσιαστικά:

  • Υιοθετεί “ενδιάμεση λύση” εξισορρόπησης δημόσιου συμφέροντος και ατομικής ζημίας.

  • Εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αυστηροποίησης πειθαρχικών μέτρων και στοχοποίησης συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Οι αντιδράσεις στην κοινωνία και στο εκπαιδευτικό κίνημα

Τα εκπαιδευτικά σωματεία, υπό την αιγίδα της ΕΛΜΕ Πειραιά, κήρυξαν συγκέντρωση  στις 3 Ιουλίου στον Πειραιά. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν:

  • Ανάκληση της αργίας της Χοτζόγλου και στον επανασχεδιασμό της πειθαρχικής μεταχείρισης.

  • Στήριξη των εκπαιδευτικών Καψαλάκη και Τριανταφύλλου που αντιμετωπίζουν ανάλογες διώξεις 

Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Υποδηλώνει ένα ευρύτερο εγχείρημα πειθαρχικής καταστολής συνδικαλιστικής δράσης, στο οποίο δεκάδες εκπαιδευτικοί στοχοποιούνται με καθημερινές επόμενες κινήσεις.

Η προσωρινή ανάκληση της προσωρινής διαταγής και η νέα εξέλιξη θέτουν την υπόθεση σε κρίσιμο σημείο. Οι κινητοποιήσεις, το νομικό σκέλος και οι πιέσεις από την κοινωνία της εκπαίδευσης θα καθορίσουν την επόμενη φάση. Η υπόθεση απέδειξε ότι η έννοια του “δημόσιου συμφέροντος” μπορεί να έχει πολλαπλές ερμηνείες — και το ανώτατο δικαστικό όργανο βρίσκεται πλέον υπό το βάρος του κοινού και του νομικού ελέγχου.

Για την υπόθεση Χ.Χ., αλλά και κάθε εκπαιδευτικό που διώκεται, η επιστροφή στη δουλειά δεν είναι μόνο νόμιμο αίτημα, αλλά στοιχείο κοινωνικής αποκατάστασης και εκπαίδευσης της δημοκρατίας στα σχολεία.

 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η   -   Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Των συνηγόρων της υπόθεσης της εκπαιδευτικού Χρύσας Χοτζόγλου

1. Η υπ’ αριθμόν 34/2025 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (Ακυρωτικός Σχηματισμός τμήμα Α3 - Συμβούλιο Αναστολών) εκδόθηκε στις 26.6.2025 και το διατακτικό της συνοψίζεται στην ηλεκτρονική πληροφόρηση του δικαστηρίου ως «Δέχεται εν μέρει την αίτηση αναστολής». Με αυτήν αποφασίστηκε η μη αναστολή της θέσης της Χ.Χ. σε καθεστώς δυνητικής αργίας, στην οποία είχε τεθεί με την επίδοση της Υπουργικής Απόφασης Πιερρακάκη στις 5.3.2025 και η οποία απόφαση είχε ανασταλεί με την έκδοση προσωρινής διαταγής στις 12.5.2025. Συνεπώς, η Χ.Χ. τίθεται εκ νέου εκτός εκπαιδευτικής δραστηριότητας, με μόνη διαφορά ότι αντί για το 50% των αποδοχών της που προβλέπεται από τον νόμο να λαμβάνει λόγω του μέτρου της δυνητικής αργίας και όσο αυτό διαρκεί λαμβάνει το 75% των αποδοχών της.

2. Η απόφαση αυτή θα ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης που αποτελεί το κύριο ένδικο βοήθημα εναντίον της υπουργικής απόφασης που την έθεσε σε αργία και η οποία (αίτηση ακύρωσης) θα εκδικαστεί επίσης από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία δικασίμου. Αν η αίτηση ακύρωσης γίνει δεκτή, η δυνητική αργία της Χ.Χ. σταματάει, ειδάλλως συνεχίζεται. Αφότου παρέλθει ένα έτος από την επιβολή της, το πειθαρχικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου για να γνωμοδοτήσει περί της συνέχισης της αργίας, η οποία μπορεί να παραταθεί με Υπουργική Απόφαση για έως έναν ακόμη χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, αν η απόφαση του πειθαρχικού εκδοθεί νωρίτερα (και δεν επιβάλλει την ποινή της παύσης), παύει να ισχύει η απόφαση περί δυνητικής αργίας. Γενικότερα, η αργία ισχύει για δύο χρόνια (το μέγιστο) από την επιβολή της. Μετά την πάροδο διετίας παύει υποχρεωτικά.

3.  Η σύνοψη του διατακτικού «Δέχεται εν μέρει την αίτηση αναστολής» αποτυπώνει το γεγονός ότι το δικαστήριο εφάρμοσε κατά το δοκούν τη διάταξη του άρθρου 52 παράγραφος 8 του Π.Δ. 18/1989 που δίνει την εξουσία στο δικαστήριο να αποφασίσει οποιοδήποτε πρόσφορο κατά την κρίση του μέτρο όταν εξετάζει αιτήσεις αναστολών. Η αύξηση του ποσού των αποδοχών που θα λαμβάνει η Χ.Χ. κατά τη διάρκεια της δυνητικής αργίας επιλέχθηκε από το δικαστήριο, όπως εκτιμούμε με βάση το σκεπτικό της απόφασης, ως μια «ενδιάμεση» λύση εξισορρόπησης  του «δημοσίου συμφέροντος» και της βλάβης που υπέστη και συνεχίζει να υφίσταται η Χ.Χ. Κατά τη γνώμη μας όμως, η αναμφισβήτητη οικονομική βλάβη την οποία υφίσταται η Χ.Χ. από τη μείωση των αποδοχών της λόγω της δυνητικής αργίας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση το σύνολο της βλάβης που υφίσταται ή τη μοναδική βλάβη. Η απαξιωτική αποβολή της από την εκπαιδευτική δραστηριότητα, τη σχολική ζωή και την εργασιακή της εξέλιξη ουσιαστικά λόγω της άσκησης των συνδικαλιστικών της δικαιωμάτων αποτελεί τουλάχιστον ισοδύναμη και ανεπανόρθωτη βλάβη της. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι μόνη σωστή απόφαση θα ήταν εκείνη που θα διέτασσε την αναστολή της αργίας, όπως είχε κάνει προηγουμένως η προσωρινή διαταγή. Η συνεχιζόμενη αργία της Χ.Χ. δεν είναι, βεβαίως, μεμονωμένο γεγονός. Εντάσσεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την εξαγγελία περί αυστηροποίησης του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, την εκδήλωση σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων στην απονομή της δικαιοσύνης που αποδοκιμάζονται καθημερινά από το σύνολο της αγωνιζόμενης κοινωνίας, την πρόσφατη τρομοκρατική αστυνομική συμπεριφορά εναντίον συνδικαλίστριας εκπαιδευτικού και την ευρύτερη επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και στις δημοκρατικές ελευθερίες. Και φυσικά κανένα δημόσιο συμφέρον δεν  εξυπηρετείται με την απομάκρυνση της Χ.Χ. από το εκπαιδευτικό της έργο και την πειθαρχική της δίωξη, αυτής και των 2.500 εκπαιδευτικών που ακολουθούν. Το μόνο συμφέρον που εξυπηρετείται  είναι το κυβερνητικό συμφέρον για την πειθάρχηση και καταστολή των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, την τρομοκρατία ενάντια στους συνδικαλιστικούς τους αγώνες και την εμπέδωση της πολιτικής της. Η κυβέρνηση φυσικά έχει κάθε λόγο να χαρακτηρίζει το συμφέρον της ως «δημόσιο συμφέρον».

4. Ο αγώνας για τη δικαίωση της Χ.Χ. δεν τελείωσε. Η απόφαση αυτή είναι προσωρινή και δεν είναι αυτή που ζητήσαμε και για την οποία αγωνιστήκαμε.   Είχε προηγηθεί η απορριπτική για τη θέση της Χ.Χ. σε δυνητική αργία εισήγηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου (την οποία παρέκαμψε αναιτιολόγητα η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση Πιερρακάκη) και η προσωρινή διαταγή αναστολής της 12.5.2025. Και ακολουθούν η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης και πολλά άλλα. Η υποδοχή της Χ.Χ. από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς συναδέλφους της και την κοινωνία κατά την επάνοδό της στο σχολείο με την προσωρινή διαταγή, μας δείχνει το δρόμο και μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε.

Μαζί με τη Χ.Χ., μαζί με το μοναδικό κίνημα συμπαράστασης και με το βλέμμα στον αγώνα των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα συνεχίζουμε  μέσα και έξω από τα δικαστήρια μέχρι την πλήρη δικαίωση.

Αθήνα, 30.6.2025

Οι συνήγοροι

Βαρδάκη Ασπασία

Κουρουνδής Χαράλαμπος

Ντίντας Θωμάς

Παπαδάκης Κώστας

Τσιγαρίδας Βασίλης

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αλλάζει στα σχολεία από Σεπτέμβριο: Τα νέα μαθήματα του 2025-2026

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Hellenic Primary School της Χαράρε, στη Ζιμπάμπουε
Ζιμπάμπουε: Προσλήψεις εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας
Μια ξεχωριστή θέση εργασίας ανοίγει στο Hellenic Primary School της Χαράρε, στη Ζιμπάμπουε, όπου αναζητούνται εκπαιδευτικοί για τη διδασκαλία της...
Ζιμπάμπουε: Προσλήψεις εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
«Δεν είναι πειθαρχικό παράπτωμα η απεργία!»: Αλληλεγγύη στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς
Όχι στη φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης – Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ Πειραιά
«Δεν είναι πειθαρχικό παράπτωμα η απεργία!»: Αλληλεγγύη στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς
Αγγελική Μπαρμπαγιάννη
«Με λένε Αγγελική και ήμουν ένα βήμα πριν το τέλος» – Η σπαρακτική εξομολόγηση μιας γυναίκας που πάλεψε για τη ζωή της με κάθε ανάσα
Από το χείλος του θανάτου στη ζωή: Η απίστευτη μάχη μιας γυναίκας από τη Λάρισα που νίκησε χάρη σε μεταμόσχευση πνευμόνων (vid)
«Με λένε Αγγελική και ήμουν ένα βήμα πριν το τέλος» – Η σπαρακτική εξομολόγηση μιας γυναίκας που πάλεψε για τη ζωή της με κάθε ανάσα