Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η ειδική εκδήλωση - αφιέρωμα στον αλησμόνητο Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών και πρώην Πρύτανη Μιχάλη Χατζηπροκοπίου, ενώ στη διάρκειά της, έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και ως ένδειξη αναγνώρισης και βαθιάς ευγνωμοσύνης για την πολυσχιδή και ανεκτίμητη προσφορά του, το «Αμφιθέατρο 3» του Ιδρύματος, μετονομάστηκε σε «Αμφιθέατρο Μιχάλης Χατζηπροκοπίου».
Με θερμά και εγκάρδια λόγια για το ήθος, την προσωπικότητα και την προσφορά του τιμώμενου μίλησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, οι πρώην Πρυτάνεις, Ιωάννης Τσεκούρας και Γεώργιος Τσιότρας, ο πρώην Αντιπρύτανης Ελευθέριος Σκαλίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Ευτύχιος Σ. Σαρτζετάκης, ο καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Νικόλαος Μαραντζίδης, καθώς και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κωνσταντίνος Χλωμούδης.
Από όλους επισημάνθηκε η προσφορά του Μιχάλη Χατζηπροκοπίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και το γεγονός ότι υπήρξε πρότυπο Πανεπιστημιακού Δασκάλου, που συνδύαζε την επιστημονική αυστηρότητα με την παιδαγωγική ευαισθησία. Ενός καθηγητή που ενέπνευσε γενιές φοιτητών, μεταδίδοντας όχι μόνο τη γνώση, αλλά και το πάθος για την επιστήμη, την ακαδημαϊκή αριστεία και την κοινωνική συνεισφορά, ενώ αναφορά έγινε και στο ποιητικό έργο του τιμώμενου.
Εκ μέρους της οικογένειας απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς οι δύο γιοι του, Πάνος Χατζηπροκοπίου, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διαδικτυακά ο Μάριος - Κομνηνός - Νικηφόρος Χατζηπροκοπίου, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, συνεργάτες, φοιτητές και οικείοι του Μιχάλη Χατζηπροκοπίου, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του, Φωτεινή και οι δύο αδελφές του Σοφία και Χαρίκλεια, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εκκλησίας.
Ακολούθησε ένα σύντομο μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή από μέλη του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε το έργο του Φράντς Σούμπερτ - Κουϊντέτο σε ντο μείζονα για 2 βιολιά, βιόλα και 2 τσέλα έργο 163 - Α΄ μέρος Allegro ma non troppo, από την Ιωάννα - Ειρήνη Καραμάνη (βιολί), την Ευαγγελία Θεοφάνους (βιολί), τον Κυριάκο Σηφάκη (βιόλα), την Αίθρα Ζαγοριανού (τσέλο) και την Γεωργία Δεληθανάση (τσέλο).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας ονοματοδοσίας του «Αμφιθεάτρου Μιχάλης Χατζηπροκοπίου», από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, μαζί με τον γιό του αείμνηστου καθηγητή, Πάνο Χατζηπροκοπίου.
Το βιογραφικό του Μιχάλη Χατζηπροκοπίου
Ο Μιχάλης Χατζηπροκοπίου, διακεκριμένος ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, γεννήθηκε το 1937 στην Αγιάσο της Λέσβου.
Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από σταθερή προσήλωση στην Επιστήμη, από ήθος και διαρκή προσφορά στην ελληνική και διεθνή Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου απέκτησε τους τίτλους M.A. και Ph.D. στα Οικονομικά από τα Πανεπιστήμια του Rochester και του SUNY Binghamton, αντίστοιχα. Στη συνέχεια δίδαξε σε Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, ενώ υπηρέτησε και ως ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (σημερινό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), όπου εξελέγη Τακτικός Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία των Οικονομικών Θεωριών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ανέδειξε το μάθημα αυτό σε γόνιμο πεδίο κριτικού στοχασμού, εμπνέοντας γενιές φοιτητών με την ευρυμάθεια και το πάθος του για την Οικονομική Επιστήμη.
Η ακαδημαϊκή και διοικητική του παρουσία υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ανέλαβε καθήκοντα Αντιπρύτανη (1978–1979 και 1991–1997) και Πρύτανη (1979–1980, 1982–1984 και 1997–2000), υπηρετώντας με συνέπεια, διορατικότητα και ευθυκρισία. Κατά τη διάρκεια των θητειών του, εργάστηκε συστηματικά για την αναβάθμιση του Ιδρύματος σε ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο, θέτοντας τα θεμέλια για τον μετέπειτα στρατηγικό του προσανατολισμό.
Διακρίθηκε για το επιστημονικό έργο του, την παιδαγωγική του αρτιότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Ήταν βαθύς γνώστης της ιστορικής εξέλιξης της οικονομικής σκέψης, με ικανότητα να συνδέει θεωρητικά ρεύματα με τις κοινωνικοοικονομικές τους συνθήκες. Η διδασκαλία του άφησε ισχυρό αποτύπωμα στους φοιτητές του, στους οποίους ενέπνευσε όχι μόνο την αγάπη για τη γνώση αλλά και την αξία της διανοητικής ακεραιότητας και της επιστημονικής ελευθερίας. Επίσης βοήθησε ενεργά πολλούς από αυτούς να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Το έργο και η προσωπικότητά του συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και για όλους όσοι είχαν την τύχη να μαθητεύσουν ή να συνεργαστούν μαζί του.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ