Στη δημοσιότητα δόθηκε η ρύθμιση του Συμβουλευτικού Οργάνου του Κυριάκου Μητσοτάκη για ίδρυση και λειτουργία δέκα Τεχνικών Γυμνασίων, προκειμένου να στηριχθούν οι «παραβατικοί» μαθητές που ουσιαστικά εγκαταλείπουν το σχολείο εξαιτίας της υψηλής συχνότητας απουσιών.
Η πρόταση εντάσσεται στην Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων.
Το σκεπτικό της απόφασης για τους «παραβατικούς» μαθητές
Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF70, σχεδόν 200 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια παγκοσμίως δεν ολοκληρώνουν την κατώτερη και ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Μάλιστα, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, άλλα 825 εκατομμύρια παιδιά δεν θα αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες που τους παρέχει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έως το 2030. Η μαθητική διαρροή είναι βασική ένδειξη ότι ένας νέος δεν πέτυχε στο σχολείο και κινδυνεύει να μην πετύχει και στην ενήλικη ζωή.
Συχνά συνδέεται με άλλα αρνητικά φαινόμενα, όπως η βία και η παραβατικότητα ανηλίκων, η φτώχεια και η ανεργία. Αναμφισβήτητα, η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης επιφέρει πλήθος θετικών αποτελεσμάτων, όπως τη δημιουργία ή βελτίωση των προοπτικών εξεύρεσης εργασίας και τη μείωση των πιθανοτήτων της κοινωνικής περιθωριοποίησης
Οι λόγοι για τους οποίους οι νέοι εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση είναι πολυπαραγοντικοί και περιλαμβάνουν:
- κοινωνικούς/οικογενειακούς λόγους, όπως η αρνητική στάση ή αδιαφορία των γονέων
- σχολικούς λόγους, όπως τα προβλήματα πειθαρχίας, η έλλειψη ενδιαφέροντος, η επανάληψη της τάξης, το άγχος και η πίεση κατά τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων και του ακαδημαϊκού του προσανατολισμού, με αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογική και ακαδημαϊκή εξέλιξη των μαθητών/ ριών.
- Άλλοι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με τη φτώχεια, την παιδική εργασία, καθώς και προσωπικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων, όπως παιδιά Ρομά, αλλοδαποί, πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κ.ά
Η μέτρηση της σχολικής διαρροής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπόκειται σε συγκεκριμένους δείκτες (π.χ. δείκτης πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης και κατάρτισης, δείκτης συμμετοχής στη βασική εκπαίδευση κ.α.) και διαφορετικά όρια ηλικιών (π.χ. από 18 και άνω).
Η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με χαμηλά ποσοστά σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Όμως στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των παιδιών ηλικίας 12-15 που δεν ολοκληρώνουν επιτυχώς την υποχρεωτική εκπαίδευση, παρότι είναι εγγεγραμμένα.
Οι αναφορές από τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής δείχνουν ότι αρκετά παιδιά σε κίνδυνο παραβατικότητας ή ήδη παραβάτες δεν παρακολουθούν ούτε ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Χρειάζεται όχι μόνο περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου, αλλά ουσιαστικά μέτρα για την πλήρη ένταξη όλων των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.
Η παροχή πολλαπλών δυνατοτήτων και ευέλικτων/ εναλλακτικών μορφών πρόσβασης στη γνώση (Multiple Flexible Pathways)73 αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, η οποία αποσκοπεί στην ανταπόκριση στις ετερογενείς ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Μία τέτοια προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς συμβάσεις αλλά και με τις υπαγορεύσεις του Στόχου 4 του ΟΗΕ, που αναφέρει ως απόλυτη προτεραιότητα τη δημιουργία εκπαιδευτικών συστημάτων που προάγουν ισότιμες ευκαιρίες στη μάθηση για όλους/ες τους/τις μαθητές/ριες. H παροχή ευρύτερων μαθησιακών ευκαιριών στα εκπαιδευτικά πλαίσια μπορεί να επιτευχθεί με εμπλουτισμό του συστήματος της κατώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Λειτουργία δέκα Τεχνικών Γυμνασίων
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η διεξαγωγή μελέτης και η πιλοτική λειτουργία δέκα (10) τεχνικών γυμνασίων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για μία πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση μετά το Δημοτικό σχολείο ή μία δεύτερη γυμνασιακή κατεύθυνση, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μαθητές ηλικίας 12-15 ετών και να συνεχίσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση σε έναν νέο τύπο σχολικής βαθμίδας, που θα τους προσφέρει μαζί με τις βασικές ακαδημαϊκές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες.
Οι απόφοιτοι θα μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα ΕΠΑΛ ή ακόμη και στα Γενικά Λύκεια. Επίσης, με τις δεξιότητες που θα έχουν αποκτήσει θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.
Η παραπάνω δομή σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με τη δημιουργία χαμηλότερου status δομών ή κατευθύνσεων, αλλά με την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών/ριών στο εκπαιδευτικό αγαθό, σύμφωνα με τα ισχύοντα προβλεπόμενα.
Ειδικότερα, θα δοθεί η δυνατότητα στους/στις μαθητές/ριες:
- Να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους σε πρώιμο στάδιο
- Να μαθαίνουν μέσα από την πράξη (learning by doing)
- Να αναπτύξουν θετικές διαπροσωπικές σχέσεις σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης
- Να καλλιεργήσουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες
- Να ενταχθούν στην κοινωνία και να μην τεθούν στο περιθώριο στην ευαίσθητη αυτή ηλικία
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ