Κοινωνία 0

Νέο πρόγραμμα με επιδότηση - «μαμούθ» 36.000 ευρώ για ανακαίνιση παλαιών σπιτιών

ακίνητα
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πώς θα ανακαινίσετε το σπίτι σας με επιδότηση έως 90% - Νέα ευκαιρία για ιδιοκτήτες και αγορά στέγης

Σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, με την κυβέρνηση να προωθεί ένα νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα ανακαίνισης παλαιών κατοικιών.

Η επιδότηση για τους ιδιοκτήτες φτάνει στο 80% του συνολικού κόστους, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να αγγίξει το 90%, καλύπτοντας δαπάνες έως 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και συνολικά έως 36.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2026, με στόχο την ένταξη στην αγορά σημαντικού αριθμού κλειστών και παλαιών ακινήτων, σήμερα υπολογιζόμενων σε πάνω από 750.000 σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, οι ωφελούμενοι αναμένεται να φτάσουν τους 20.000 ιδιοκτήτες.

Ποιες κατοικίες και ποιες εργασίες καλύπτονται

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ένταξης παλαιών κατοικιών που εκδόθηκαν έως το 1990, με μέγιστη επιφάνεια 120 τ.μ.. Η επιχορήγηση αφορά εργασίες ανακαίνισης όπως:

  • Υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

  • Ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου

  • Αντικατάσταση δαπέδων και πλακιδίων

  • Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων και συστημάτων θέρμανσης

  • Ηλιακοί θερμοσίφωνες, μόνωση ταράτσας ή τέντες

Επιπλέον, η ανακαίνιση θα περιλαμβάνει ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον μίας κλίμακας, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των κατοικιών και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Πλεονεκτήματα για ειδικές κατηγορίες και περιοχές

Η επιχορήγηση αυξάνεται κατά 5% για ορεινές και νησιωτικές περιοχές και επιπλέον 5% για τρίτεκνους, πολύτεκνους και οικογένειες με ΑμεΑ, φτάνοντας συνολικά έως 90% της δαπάνης.

Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για τους αιτούντες, ενώ κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλει αίτηση για περισσότερα ακίνητα.

Το μέτρο στοχεύει να αυξήσει την προσφορά κατοικιών στην αγορά, είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για μακροχρόνια μίσθωση σε δημόσιους υπαλλήλους, ιδιαίτερα σε νησιά και ορεινές περιοχές, όπου το κόστος ενοικίασης είναι υψηλό.

Ακίνητα, σπίτια στην Αθήνα

Μακροχρόνιο όφελος για την αγορά και τους πολίτες

Με το νέο πρόγραμμα, τα ανακαινισμένα ακίνητα θα παραμένουν κατοικήσιμα για τουλάχιστον πέντε χρόνια από την ολοκλήρωση των εργασιών, είτε από τους ιδιοκτήτες είτε μέσω μίσθωσης σε ΟΤΑ και δημόσιες υπηρεσίες.

Η πρωτοβουλία προβλέπει επιχορήγηση για δημοτικά και περιφερειακά ακίνητα, προσφέροντας λύση στο πρόβλημα στέγασης εκπαιδευτικών, γιατρών, αστυνομικών και πυροσβεστών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ, αναδεικνύοντας τη στέγαση ως κρίσιμη κοινωνική και οικονομική προτεραιότητα, με στόχο την αναζωογόνηση του οικιστικού αποθέματος και την ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κατοικίας.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Εκτός κάδρου η Α' Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – «Τα παιδιά δεν είναι ακόμη ώριμα»

Πώς έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την κάλτσα;

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία