Εργαστήρια δεξιοτήτων-εκπαιδευτικοί: Δεν υπάρχει υποχρέωση να ακολουθήσουμε τα υποδείγματα του ΙΕΠ
Τα εργαστήρια δεξιοτήτων φέρνουν μια σειρά από βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες άσχετες με την εκπαιδευτική διαδικασία, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για την τυποποίηση, την αξιολόγηση και τον άμεσο έλεγχο της διδακτικής πράξης

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε  «η Αθηνά", με απόφαση της 26ης Σεπτέμβρη 2021 αναφορικά με τα εργαστήρια δεξιοτήτων (Ε.Δ.) τα οποία αντικατέστησαν με Υπουργική απόφαση την Ευέλικτη Ζώνη στα Δημοτικά Σχολεία και διάφορες ώρες μαθήματος στα Νηπιαγωγεία, ενημέρωσε τους/τις συναδέλφους πως με την είσοδο των εργαστηρίων δεξιοτήτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα, που φέρνουν μια σειρά από βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες άσχετες με την εκπαιδευτική διαδικασία, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για την τυποποίηση, την αξιολόγηση και τον άμεσο έλεγχο της διδακτικής πράξης από όλους τους φορείς που αναφέρονται στην Υ. Α. (ΦΕΚ 3791, τ. Β΄, 13/8/2021.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο σύλλογος ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για τα εξής: 

Επισημάναμε πως όλο το επιπρόσθετο υλικό του ΙΕΠ για τα εργαστήρια δεξιοτήτων δηλαδή όσα περιγράφονται στον Οδηγό για τα σχέδια δράσης, τα σεμινάρια, τα σενάρια μαθημάτων, τα υποδείγματα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ καθώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ στην Υπουργική Απόφαση. Από πουθενά ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ υποχρέωση να ακολουθήσουμε τα υποδείγματα του ΙΕΠ ή να κάνουμε αναρτήσεις εργασιών, σχεδίων σε ιστοσελίδες σχολείων, αποθετήρια του ΙΕΠ κλπ. Το ΙΕΠ δημιούργησε αυτό το υλικό προκειμένου να «απορροφήσει» κονδύλια και να «προετοιμάσει» τους εκπαιδευτικούς για τα σχέδια δράσης της αξιολόγησης. Η μόνη μας ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ήταν  να καταγράψουμε σε ένα πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων τους τίτλους των θεμάτων που θα μας απασχολούσαν, ανά τάξη, το οποίο αποστείλαμε στη Δ/νση Α' Αθήνας.

Με την ίδια απόφαση, ως σύλλογος Αθηνά, καλέσαμε τους/τις  συναδέλφους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις διδακτικές μεθόδους και πρακτικές που έως τώρα χρησιμοποιούσαν δίνοντας έμφαση στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών τους. Καλέσαμε τους/τις  συναδέλφους/ισσες να μην υλοποιήσουν το portfolio τάξης/τμήματος που αποτελεί αξιολογική διαδικασία των μαθητών/τριών και θα τους/τις ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης των μαθητριών και των μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο έως την Γ’ Γυμνασίου. Το υλικό που συγκεντρώσαμε είναι υλικό των μαθητών μας και προορίζεται μόνο για αυτούς και τους γονείς τους και κανέναν άλλο. Καλέσαμε τους συναδέλφους/ισσες, να μην εμπλέξουν στα εργαστήρια δεξιοτήτων φορείς άσχετους κι εχθρικούς με την εκπαίδευση όπως ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ, δήμους κ.λπ. και  να μην αναρτήσουν πρόγραμμα, στόχους, σχέδια εργασίας, αναλυτικό περιεχόμενο  κλπ  στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Καλέσαμε τους συναδέλφους να δουλέψουν βιωματικά και ανακαλυπτικά με τα παιδιά, απλά προγράμματα σύμφωνα με τις μορφωτικές τους ανάγκες, για να τα βοηθήσουμε και να τα στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Όχι με υπερφίαλα προγράμματα, ασύνδετα, για να γεμίσουμε φακέλους με προγράμματα εντυπωσιακά, αλλά άχρηστα. Να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να συνδεθεί η δουλειά μας με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την κατηγοριοποίηση των σχολικών μας μονάδων.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, που στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του συλλόγου μας, στα πλαίσια και της μεγάλης μάχης ενάντια στην αξιολόγηση που συσπείρωσε την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων και των σχολικών μονάδων, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες αναταποκρίθηκαν στα καλέσματα του Συλλόγου, υλοποίησαν τις συλλογικές αποφάσεις και δεν επέτρεψαν να μετατραπούν τα εργαστήρια δεξιοτήτων σε δούρειο ίππο της αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης σχολείων-μαθητών-εκπαιδευτικών.

Αντίστοιχα λοιπόν και σε συνέχεια όλων των παραπάνω καλούμε και τώρα τους/τις συναδέλφους να αγνοήσουν και να μην συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια που εστάλησαν από το ΥΠΑΙΘ αναφορικά με την εφαρμογή των Ε.Δ. κατά τη σχολική χρονιά 2021 – 2022, διότι αυτά αποτελούν ιδιότυπη εφαρμογή της «αξιολόγησης» των νόμων 4692/2020 και 4823/2021 με τους οποίους διαφωνούμε κάθετα, μπλοκάρουμε την εφαρμογή τους και παλεύουμε για την κατάργησή τους, αλλά και επιπρόσθετα γιατί δεν προκύπτει από πουθενά με βάση την Υπουργική Απόφαση η υποχρέωση μας για τη συμπλήρωση και αποστολή των ερωτηματολογίων αυτών προς το ΥΠΑΙΘ και το ΙΕΠ.

Συνεχίζουμε τη δουλειά μας όπως κάνουμε πάντα τόσα χρόνια, κάνουμε αυτά που κρίνουμε αναγκαία και χρήσιμα για τους μαθητές μας και δεν συμμορφωνόμαστε σε τυποποιήσεις που όχι μόνο δεν βελτιώνουν το εκπαιδευτικό έργο αλλά το αποστειρώνουν από κάθε δυναμική και αλληλεπίδραση με τους μαθητές και τις μαθήτριες μας. Θα υπηρετήσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών μας για ολόπλευρη μόρφωση, καλλιέργεια ελεύθερης κριτικής σκέψης, για ένα δημοκρατικό σχολείο των όλων , των ίσων και των διαφορετικών.

Παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστκή κάλυψη για όλα τα παραπάνω σε όλους και όλες τους /τις συναδέλφους και τις σχολικές μονάδες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά με ψωμί του τοστ
Σπαζοκεφαλιά: Μόνο οι πιο έξυπνοι άνθρωποι θα βρουν το ψωμί του τοστ σε 10 δευτερόλεπτα
Μόνο οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι που έχουν μεγάλη παρατηρητικότητα θα καταφέρουν να λύσουν αυτήν τη σπαζοκεφαλιά τόσο γρήγορα
Σπαζοκεφαλιά: Μόνο οι πιο έξυπνοι άνθρωποι θα βρουν το ψωμί του τοστ σε 10 δευτερόλεπτα