Κυκλάδες: Η χρονιά τελείωσε με περισσότερα από 100 κενά και με 150 εκπαιδευτικούς να αγωνιούν για τη διαμονή τους
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Κυκλάδες: Η εκπαίδευση στον «γύψο»

Η χρονιά τελείωσε

με 100 κενά σε γενική και ειδική αγωγή

Καμία πρόσληψη σε παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης

Καμία πρόσληψη σε τμήματα υποδοχής

Ακρίβεια και υπερτουρισμός εξοντώνουν τους εκπαιδευτικούς

«Καπιταλισμός σημαίνει, σε ένα νησί με 200.000 κλίνες  να αγωνιούν για τη διαμονή τους 150 εκπαιδευτικοί»

Τελείωσε άλλο ένα διδακτικό έτος με τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Κυκλάδες να παρουσιάζουν περισσότερα από 100 κενά σε όλες τις ειδικότητες, σε γενική και ειδική αγωγή, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη και τμήματα υποδοχής.

Παρά τα γνωστά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα όλων των τελευταίων ετών στα Δημόσια σχολεία των Κυκλάδων, προβλήματα τα οποία οξύνει και εντείνει η νησιωτικότητα και οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που παρατηρείται τέτοιου μεγέθους «εγκατάλειψη» απέναντι στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία και ειδικές ανάγκες.

Είναι η πρώτη φορά που δεκατέσσερις (14) μαθητές στις Κυκλάδες, που χρήζουν παράλληλης στήριξης βάσει επίσημων γνωματεύσεων από το ΚΕΔΑΣΥ (παιδιά με αυτισμό, asperger, σοβαρά κινητικά, πνευματικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα και διαταραχές) γνώρισαν την πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη από το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας, αυτά και οι οικογένειές τους,  καθώς τα παιδιά αυτά κλήθηκαν να φοιτήσουν στα σχολεία της περιοχής τους χωρίς να έχουν προσληφθεί καθηγητές παράλληλης στήριξης και επομένως χωρίς καμία βοήθεια. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε πρωτοφανώς επικίνδυνα δεδομένα για την ασφάλεια, την εκπαίδευση και  την ένταξη των μαθητών αυτών.

   Πέρα από το παραπάνω γεγονός, που μαρτυρά ξεκάθαρα την επίσημη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου απέναντι στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες, δεκάδες τμήματα ένταξης παραρέμειναν κενά τη φετινή χρονιά, καθώς είναι επίσης η πρώτη φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη αναπληρωτή ειδικής αγωγής για να καλυφθούν οι ανάγκες στα τμήματα ένταξης!

   Ανάλογη ήταν η πολιτική του Υπουργείου απέναντι και στους μετανάστες και πρόσφυγες μαθητές που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα στα νησιά των Κυκλάδων. Στις Κυκλάδες, όπου τα ποσοστά των μεταναστών μαθητών αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 40-50% του μαθητικού πληθυσμού, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την ένταξη και την εκπαίδευση των μεταναστών μαθητών, καθώς δεν έγινε επίσης καμία πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα τμήματα υποδοχής. Παιδιά που δεν γνωρίζουν καθόλου την ελληνική γλώσσα παρέμειναν μέσα στις τάξεις γενικής εκπαίδευσης χωρίς υποστήριξη, χωρίς πρόβλεψη για φοίτηση στα τμήματα υποδοχής και συνεπώς αβοήθητα και περιθωριοποιημένα από τη μαθησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία, να καταδικάζονται στην αμάθεια και συνεπώς στην περιθωριοποίηση.  

   Την ίδια στιγμή εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων (Σέριφος, Κίμωλος, Κουφονήσια, Ηρακλεία, Σχοινούσα, Δονούσα, Αμοργός κ.α) δεν έχουν διδαχθεί εδώ και πολλά χρόνια μαθήματα αισθητικής αγωγής (καλλιτεχνικά και μουσική), ξένες γλώσσες , γυμναστική κ.α.

   Η απολύτως «εργαλειακή» λογική του Υπουργείου και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να δίνονται τα εκπαιδευτικά κενά που «μετράνε» μόνο από 11 ώρες και πάνω, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους μαθητές μας στα μικρά νησιά των Κυκλάδων να στερούνται τη διδασκαλία των παραπάνω μαθημάτων εδώ και πολλά χρόνια και να μη διδάσκονται βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

   Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν τα εκατοντάδες οργανικά κενά που έχουν προκύψει από την αδιοριστία όλων των τελευταίων ετών, τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν στις Κυκλάδες η ακρίβεια, ο «υπερτουρισμός» και η αισχροκέρδεια και οι πετσοκομμένοι μισθοί των εκπαιδευτικών ( 740-800 οι μισθοί των νεοδιόριστων ), τότε μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε ότι δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» τοπίο για τη δημόσια εκπαίδευση, τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων και βέβαια τη ζωή και την «επιβίωση» των εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες

  Μέσα σε ένα τοπίο «τερατώδους» οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης (για ποιους άραγε;), σε μια περιοχή που οι ξενοδοχειακές μονάδες φαραωνικού τύπου ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια», σε έναν τόπο που η τουριστική ανάπτυξη μετράει κάποια εκατομμύρια διερχόμενων τουριστών κάθε χρόνο και κάποια δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη για …λίγους, θα μπορούσε κανείς να καταλήξει σε ακόμα έναν κυνικό ορισμό του σύγχρονου «νεοκαπιταλισμού»:

Καπιταλισμός σημαίνει, σε ένα νησί που υπάρχουν 200.000 κλίνες, να αγωνιούν για την διαμονή τους 150 εκπαιδευτικοί….

                                                    Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βουλη
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Γιατί «ψαλιδίστηκε» ο αριθμός στους 5.500
Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας σχετικά με τους 5.500 διορισμούς εκπαιδευτικών που αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Γιατί «ψαλιδίστηκε» ο αριθμός στους 5.500
Αθανάσιος Κατσαγκόλης
Λασίθι: Αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης
Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, με συνολικό προϋπολογισμό 2.999.970,58 ευρώ και αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση στον ψηφιακό...
Λασίθι: Αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης
κάμερες στους δρόμους
Ψηφιακό «φιάσκο» στους δρόμους: Στο 90% με 95% αγγίζει η αστοχία των καμερών Τεχνητής Νοημοσύνης για τον ΚΟΚ
Γιατί οι «έξυπνες» κάμερες δείχνουν λάθος παραβάσεις στο 95% των περιπτώσεων
Ψηφιακό «φιάσκο» στους δρόμους: Στο 90% με 95% αγγίζει η αστοχία των καμερών Τεχνητής Νοημοσύνης για τον ΚΟΚ
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΥΠΑIΘΑ: Παρατείνεται η προθεσμία συμμετοχής στον 3ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Ο διαγωνισμός στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην αύξηση της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ)
ΥΠΑIΘΑ: Παρατείνεται η προθεσμία συμμετοχής στον 3ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων