Κυκλάδες: Η χρονιά τελείωσε με περισσότερα από 100 κενά και με 150 εκπαιδευτικούς να αγωνιούν για τη διαμονή τους
Κυκλάδες: Η εκπαίδευση στον «γύψο»

Η χρονιά τελείωσε

με 100 κενά σε γενική και ειδική αγωγή

Καμία πρόσληψη σε παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης

Καμία πρόσληψη σε τμήματα υποδοχής

Ακρίβεια και υπερτουρισμός εξοντώνουν τους εκπαιδευτικούς

«Καπιταλισμός σημαίνει, σε ένα νησί με 200.000 κλίνες  να αγωνιούν για τη διαμονή τους 150 εκπαιδευτικοί»

Τελείωσε άλλο ένα διδακτικό έτος με τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Κυκλάδες να παρουσιάζουν περισσότερα από 100 κενά σε όλες τις ειδικότητες, σε γενική και ειδική αγωγή, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη και τμήματα υποδοχής.

Παρά τα γνωστά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα όλων των τελευταίων ετών στα Δημόσια σχολεία των Κυκλάδων, προβλήματα τα οποία οξύνει και εντείνει η νησιωτικότητα και οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που παρατηρείται τέτοιου μεγέθους «εγκατάλειψη» απέναντι στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία και ειδικές ανάγκες.

Είναι η πρώτη φορά που δεκατέσσερις (14) μαθητές στις Κυκλάδες, που χρήζουν παράλληλης στήριξης βάσει επίσημων γνωματεύσεων από το ΚΕΔΑΣΥ (παιδιά με αυτισμό, asperger, σοβαρά κινητικά, πνευματικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα και διαταραχές) γνώρισαν την πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη από το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας, αυτά και οι οικογένειές τους,  καθώς τα παιδιά αυτά κλήθηκαν να φοιτήσουν στα σχολεία της περιοχής τους χωρίς να έχουν προσληφθεί καθηγητές παράλληλης στήριξης και επομένως χωρίς καμία βοήθεια. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε πρωτοφανώς επικίνδυνα δεδομένα για την ασφάλεια, την εκπαίδευση και  την ένταξη των μαθητών αυτών.

   Πέρα από το παραπάνω γεγονός, που μαρτυρά ξεκάθαρα την επίσημη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου απέναντι στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες, δεκάδες τμήματα ένταξης παραρέμειναν κενά τη φετινή χρονιά, καθώς είναι επίσης η πρώτη φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη αναπληρωτή ειδικής αγωγής για να καλυφθούν οι ανάγκες στα τμήματα ένταξης!

   Ανάλογη ήταν η πολιτική του Υπουργείου απέναντι και στους μετανάστες και πρόσφυγες μαθητές που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα στα νησιά των Κυκλάδων. Στις Κυκλάδες, όπου τα ποσοστά των μεταναστών μαθητών αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 40-50% του μαθητικού πληθυσμού, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την ένταξη και την εκπαίδευση των μεταναστών μαθητών, καθώς δεν έγινε επίσης καμία πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα τμήματα υποδοχής. Παιδιά που δεν γνωρίζουν καθόλου την ελληνική γλώσσα παρέμειναν μέσα στις τάξεις γενικής εκπαίδευσης χωρίς υποστήριξη, χωρίς πρόβλεψη για φοίτηση στα τμήματα υποδοχής και συνεπώς αβοήθητα και περιθωριοποιημένα από τη μαθησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία, να καταδικάζονται στην αμάθεια και συνεπώς στην περιθωριοποίηση.  

   Την ίδια στιγμή εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων (Σέριφος, Κίμωλος, Κουφονήσια, Ηρακλεία, Σχοινούσα, Δονούσα, Αμοργός κ.α) δεν έχουν διδαχθεί εδώ και πολλά χρόνια μαθήματα αισθητικής αγωγής (καλλιτεχνικά και μουσική), ξένες γλώσσες , γυμναστική κ.α.

   Η απολύτως «εργαλειακή» λογική του Υπουργείου και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να δίνονται τα εκπαιδευτικά κενά που «μετράνε» μόνο από 11 ώρες και πάνω, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους μαθητές μας στα μικρά νησιά των Κυκλάδων να στερούνται τη διδασκαλία των παραπάνω μαθημάτων εδώ και πολλά χρόνια και να μη διδάσκονται βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

   Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν τα εκατοντάδες οργανικά κενά που έχουν προκύψει από την αδιοριστία όλων των τελευταίων ετών, τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν στις Κυκλάδες η ακρίβεια, ο «υπερτουρισμός» και η αισχροκέρδεια και οι πετσοκομμένοι μισθοί των εκπαιδευτικών ( 740-800 οι μισθοί των νεοδιόριστων ), τότε μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε ότι δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» τοπίο για τη δημόσια εκπαίδευση, τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων και βέβαια τη ζωή και την «επιβίωση» των εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες

  Μέσα σε ένα τοπίο «τερατώδους» οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης (για ποιους άραγε;), σε μια περιοχή που οι ξενοδοχειακές μονάδες φαραωνικού τύπου ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια», σε έναν τόπο που η τουριστική ανάπτυξη μετράει κάποια εκατομμύρια διερχόμενων τουριστών κάθε χρόνο και κάποια δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη για …λίγους, θα μπορούσε κανείς να καταλήξει σε ακόμα έναν κυνικό ορισμό του σύγχρονου «νεοκαπιταλισμού»:

Καπιταλισμός σημαίνει, σε ένα νησί που υπάρχουν 200.000 κλίνες, να αγωνιούν για την διαμονή τους 150 εκπαιδευτικοί….

                                                    Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis makri
Ιστορικές ανορθογραφίες του υπουργείου Παιδείας για το Πολυτεχνείο
Το πραγματικό νόημα της εξέγερσης ενοχλεί όσους θέλουν να μετατρέψουν την επέτειο του Πολυτεχνείου σε μία αποστειρωμένη επετειακή γιορτή, όπου τα...
Ιστορικές ανορθογραφίες του υπουργείου Παιδείας για το Πολυτεχνείο
Πολυτεχνείο - Ντερτιλής
Πολυτεχνείο 1973: «Με παραδέχεσαι ρε; με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι»
Κι όταν πια η μοναξιά , η πίκρα , ο πόνος , γίνονται αγανάκτηση , είναι σαν να ακούω τη φωνή του να μου λέει : « Μάνα , δεν πέθανα. Το αίμα μου σας...
Πολυτεχνείο 1973: «Με παραδέχεσαι ρε; με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι»
memaska
Εκπαιδευτικοί: Τι ισχύει για τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται και στους γονείς που το τέκνο τους είναι εγγεγραμμένο σε παιδικό σταθμό υπό την προϋπόθεση ότι ο σταθμός εφαρμόζει πλήρες...
Εκπαιδευτικοί: Τι ισχύει για τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου