Κύπρος, Αίγυπτος και Αλβανία είναι οι χώρες στις οποίες ελληνικά πανεπιστήμια αναμένεται να κάνουν το πρώτο, διερευνητικό βήμα τους για την ίδρυση σχολών τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με παράγοντες της ελληνικής κοινότητας (και με τις τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες) στις χώρες αυτές, και ο στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι «τα παραρτήματα των ΑΕΙ σε άλλες χώρες να ιδρύονται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις κατά τους οποίους ιδρύεται μια σχολή σε ίδρυμα της χώρας μας και τη διαδικασία που ισχύει για την ίδρυση αντίστοιχης ακαδημαϊκής δομής στην άλλη χώρα», όπως θα αναφέρει η σχετική ρύθμιση στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.
Παράλληλα εκτός από τις Αίγυπτο, Κύπρο και Αλβανία, συζητήσεις για δημιουργία ακαδημαϊκών προγραμμάτων γίνονται από ελληνικά ΑΕΙ με την Κίνα, ενώ υπό διερεύνηση είναι και οι προοπτικές για σχετικό εγχείρημα στη Βόρεια Μακεδονία.
Ειδικότερα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι οι δύο προορισμοί για τους οποίους το Πανεπιστήμιο Δυτικής Δυτικής (ΠΑΔΑ) έχει ξεκινήσει συζητήσεις για δημιουργία ενός παραρτήματός του.
Το τοπίο στην Αλβανία διερευνά για παραρτήματα πάνω στην ελληνική γλώσσα, στον πολιτισμό και στην πληροφορική το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Οπως τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, «ένα βασικό βήμα εξωστρέφειας για τα ελληνικά ΑΕΙ έγινε ήδη με την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών. Στην επόμενη διετία θα έχουμε δεκάδες τέτοια προγράμματα. Με νέο νόμο που θα έρθει για ψήφιση μετά το Πάσχα, δίνεται επιπλέον η δυνατότητα διεξαγωγής μεταπτυχιακών σπουδών εν μέρει ή εν όλω με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεως».
Οι προσπάθειες σε Μαρόκο και Ντουμπάι
Έχει ξεκινήσει προσπάθεια για ίδρυση παραρτήματος στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το Γεωπονικό Παν. Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρεία Hail Agriculture, η οποία εδρεύει στην αραβική μεγαλούπολη. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι το παράρτημα είχε σχεδιαστεί να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Dubai Knowledge Village, όπου έχουν ήδη παραρτήματα και ερευνητικά κέντρα αριστείας ξένα πανεπιστήμια.
Τα ΑΕΙ πρότειναν ήδη 208 προγράμματα σε ξένα ιδρύματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν καταθέσει προτάσεις για συνολικά 208 αγγλόφωνα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 24 είναι κοινά με ξένα ιδρύματα. Τα αγγλόφωνα προγράμματα, σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Παιδείας, έχουν στόχο να προσελκύσουν, όπως ενδεικτικά συμβαίνει στα αγγλόφωνα προπτυχιακά, ξένους φοιτητές και να φέρουν έσοδα στα πανεπιστήμια της χώρας μας.
Η αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών υποδηλώνει την πρόθεση των πανεπιστημίων της χώρας μας να ανοίξουν τις πύλες τους σε φοιτητές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 208 αγγλόφωνα προγράμματα, τα 18 είναι προπτυχιακά, τα 140 μεταπτυχιακά και τα 50 διδακτορικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα αντικείμενα των αγγλόφωνων προπτυχιακών ανήκουν σε όλο το φάσμα των επιστημονικών πεδίων, με τις ιατρικές σπουδές πάντως να έχουν ισχυρό αποτύπωμα (περί τα έξι προγράμματα). Με βάση τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών (πιστοποίηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) θα ξεκινήσουν μαθήματα από τον επόμενο Οκτώβριο ή τον Οκτώβριο του 2023. Περισσότερο «έτοιμα» για να ξεκινήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο είναι τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη