aggelos syrigos
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Ο υφυπουργός Παιδείας προτείνει σε καθαρίστριες που εργάζονταν στο Πανεπιστήμιο Πατρών να φτιάξουν δική τους εταιρεία και να βρουν εγγύηση 40.000 ευρώ (οι καθαρίστριες!) για να πάρουν την εργολαβία καθαριότητας του ιδρύματος...

Την απίστευτη πρόταση να συστήσουν 90 καθαρίστριες δική τους Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (!) και να καταβάλλουν εγγύηση ύψους 40.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να εργαστούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έκανε ο υφυπουργός Παιδείας κ.Αγγελος Συρίγος!

Η πρόταση του κ.Συρίγου διατυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια απάντησης που έδωσε ο υφυπουργός στη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σια Αναγνωστοπούλου, η οποία ζητούσε νομοθετική ρύθμιση για την άμεση προκήρυξη 90 θέσεων καθαριότητας στο πανεπιστήμιο πατρών.

Ο κ.Συρίγος λοιπόν, αφού εξήγησε ότι αυτό δεν γίνεται επειδή βάσει του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 δεν προβλέπεται να μπορεί η διάρκεια προσλήψεως να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες μέσα σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών και δεν  μπορεί να υπάρχει παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης, ανέφερε την πρόταση που έκανε ο ίδιος στις καθαρίστριες:

«Συνομίλησα με τις συγκεκριμένες κυρίες επανειλημμένως, όπως σας είπα, και τους κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις. Θεώρησα -και μπορώ να το πω πλέον δημοσίως- ότι  μία από τις λύσεις θα ήταν να μπορέσουν να φτιάξουν μία δική τους ΙΚΕ και να κατέβουν στον διαγωνισμό. Μου έθεσαν θέμα για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εγγύηση η οποία απαιτείται. Επιβεβαίωσα ότι η εγγύηση ήταν κάτω των 40.000 ευρώ και με δεδομένο ότι μιλάμε για ενενήντα γυναίκες, θα μπορούσε να μαζευτεί αυτό το ποσό»,  είπε.

«Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρετε καθόλου την κοινωνική κατάσταση. Καθαρίστριες να μαζέψουν 40.000 ευρώ;», του απάντησε η κ.Αναγνωστοπούλου, για να απαντήσει ο υφυπουργός Παιδείας «Εγώ εκείνο το οποίο σας μεταφέρω είναι πώς λειτουργεί το σύστημα»...

Το σύστημα δηλαδή λειτουργεί προτείνοντας στις καθαρίστριες να συστήσουν εταιρεία και να κατέβουν σε διαγωνισμό προκειμένου να μη χάσουν τις δουλειές τους...

Ο διάλογος στη Βουλή

ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:

Σήμερα θα συζητήσουμε ένα θέμα που το γνωρίζουμε και εσείς και εμείς πάρα πολύ καλά. Πρόκειται για τις 90 θέσεις εργαζομένων καθαριότητας στο πανεπιστήμιο Πατρών. Οι συμβάσεις τους είναι με το καθεστώς ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και λήγουν στις 31/5/2022.  

Ήδη από τις 4 Νοεμβρίου 2021 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε και ζήτησε και από το Υπουργείο Παιδείας και από το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσουν γρήγορα σε νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε να γίνει και μοριοδότηση των θέσεων και μέσω ΑΣΕΠ να προκηρυχθούν οι θέσεις και να λήξει αυτή η ομηρία  θυμάστε ότι και πέρσι είχαμε το ίδιο πρόβλημα- για ανθρώπους που δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά σ’ έναν πολύ κρίσιμο τομέα και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Ζήτησε επιπλέον η Σύγκλητος με επικαιροποιημένη της απόφαση πριν από λίγες μέρες και την προκήρυξη και μέχρι τότε την παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.  

Κύριε Υπουργέ, δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων. Αυτές οι 90 γυναίκες στη συντριπτική τους  πλειοψηφία -μιλάμε για έμφυλη ισότητα, για δικαιώματα γυναικών- εργάζονται στην καθαριότητα, στην πιο βαριά δουλειά, που δεν μπορεί να ζήσει ούτε πανεπιστήμιο ούτε νοσοκομείο ούτε κανείς χωρίς αυτήν και όχι μόνο σε καθεστώς πανδημίας.  Αυτές οι γυναίκες έχουν μείνει να παρακαλάνε δεξιά και αριστερά για κάτι που είναι δικαίωμά τους και είναι χρέος μας. 

Να μην αφήσουμε, κύριε Υπουργέ, την κατάσταση να φτάσει σε εργολάβους, που σημαίνει πολύ περισσότερα χρήματα για το δημόσιο, πολύ λιγότερα εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους και καθόλου ή ελλιπή καθαριότητα για τα  πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 90 εργαζόμενες στην καθαριότητα και καλύπτει έξι πόλεις. Φανταστείτε τι  θα γίνει αν αυτό το ζήτημα δεν λυθεί. Να τονίσω εδώ ότι ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη. Δεν τύχαμε ποτέ της τιμής να μας απαντήσει 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) ΣΥΡΙΓΟΣ 

 Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε. Γνωρίζουμε και οι δύο καλά το συγκεκριμένο θέμα.    Έχουμε συνομιλήσει και τηλεφωνικά. Έχω συναντηθεί με τις κυρίες και στην Πάτρα και στην Αθήνα στο γραφείο μου.  

Η πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις του ν. 4622/2019 και του ν. 4829/2021. Εκεί προβλέπεται ποιος είναι ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων. Κατ’ εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων στις 4 Νοεμβρίου 2021 βγήκε μια Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία ενέκρινε συνολικά 25.344 προσλήψεις και ζητήθηκε από τον κάθε φορέα να υποβάλει τα σχετικά του έγγραφα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών απέστειλε σε εμάς το  σχετικό αίτημα, το οποίο υποβάλαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών για έγκριση προσλήψεως 90 ατόμων καθαριότητας για  χρονική διάρκεια δώδεκα ετών. 

Δυστυχώς, βάσει των κείμενων διατάξεων και συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 δεν προβλέπεται να μπορεί η διάρκεια προσλήψεως να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες μέσα σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών και δεν  μπορεί να υπάρχει παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης.  Υπενθυμίζω ότι ο ν. 4765/2021 ετέθη με σκοπό να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο για τις προσλήψεις και για να αντιμετωπίζουμε με ενιαίο τρόπο όλες τις προσλήψεις προσωπικού στον δημόσιο τομέα.Επίσης, επειδή ελέχθη και αυτό ως προς τη χρήση των διατάξεων που  αφορούν στις κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις λόγω κορωνοϊού, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν επιτρέπονται συνταγματικώς βάσει του  ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και δεν στοιχειοθετούνται βάσει των πολιτικών και των μέτρων διαχείρισης της πανδημίας. 

Βάσει αυτών των δεδομένων, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επειδή τα γνώριζε αυτά τα πράγματα, προχώρησε σε  ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία συνάψεως συμβάσεως για την καθαριότητα εσωτερικών χώρων του Πανεπιστημίου  Πατρών για διάρκεια δύο ετών με δυνατότητα προαιρέσεως για ένα ακόμα έτος στις 28.12.2021, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση ανοίγματος των οικονομικών προσφορών.  

ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: 

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα, επειδή δεν κατάλαβα καλά αυτό το τελευταίο, να μου το διευκρινίσετε. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για εργολαβίες καθαριότητας; Γιατί στέλνει επικαιροποιημένη απόφαση τώρα, μέσα  στον Φεβρουάριο, όπου ζητάει πάλι να γίνει νομοθετική ρύθμιση -γιατί γνωρίζουμε τον νόμο του 2021- για να μπορέσουν να προσληφθούν μόνιμα εργαζόμενες στην καθαριότητα και να  γίνει και παράταση των συμβάσεών τους μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέσω  ΑΣΕΠ.  

Εγώ, όμως, κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω ένα πράγμα. Καλά αυτά που είπατε. Επικαλείστε πάντα τον νόμο του 2021 κ.λπ.. Εδώ υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Θα ξαναφέρουμε εργολάβους, αυτό που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία και πριν να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε δημόσιους χώρους όπως είναι τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία; Δεν  ξέρουμε τι έγινε με τους εργολάβους; Δεν ξέρουμε πόσο δημόσιο χρήμα δαπανήθηκε; Πόσο τα εργασιακά δικαιώματα  έπεσαν; Εγώ ένα πράγμα θέλω να σας πω και επειδή γνωρίζω την προσωπική σας ευαισθησία για το θέμα. Δεν θα το  έλεγα εύκολα σε άλλον. Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αφήσουμε αυτόν τον κόσμο στον δρόμο, γυναίκες κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μπουν πάλι εργολάβοι με την τεράστια εκμετάλλευση που έχουν υποστεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εργασίες οι οποίες είναι υψίστης ανάγκης, αλλά από την άλλη μεριά είναι αόρατες για τους πολλούς. Και θέλω εδώ τη δικιά σας διαβεβαίωση ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν και  παράταση να πάρουν και να γίνει νομοθετική ρύθμιση.  Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε μία διάταξη ενός νόμου ο  οποίος βγάζει πραγματικά κόσμο στον δρόμο και από την άλλη μεριά, κύριε Υπουργέ, να έχουμε χθες -χθες πέρασε το νομοσχέδιο- να προσλαμβάνονται άνθρωποι με μισθούς τεράστιους και να μένει η πιο αόρατη  κατηγορία στον δρόμο.  Εγώ σας λέω ένα πράγμα, ότι δεν θα αφήσουμε να μπουν εργολάβοι και να πέσουν αυτές οι  γυναίκες, αυτοί οι εργαζόμενοι, πάλι στα χέρια τους.  

ΑΓ. ΣΥΡΙΓΟΣ

Κυρία συνάδελφε, επιβεβαίωσα τώρα μόλις ότι όντως έχει προκηρυχθεί ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία σύναψης  σύμβασης άνω των ορίων για την καθαριότητα εσωτερικών χώρων του Πανεπιστημίου Πατρών διάρκειας δύο ετών με  δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος στις 28 Δεκεμβρίου του 2021, η οποία βρίσκεται στο στάδιο του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών, όπως σας είπα. Αυτό αφορά στο θέμα της καθαριότητας στα πανεπιστήμια. Θίγετε, όμως, με αυτά που είπατε ένα σοβαρό και πραγματικό πρόβλημα. Συνομίλησα με τις συγκεκριμένες κυρίες επανειλημμένως, όπως σας είπα, και τους κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις. Θεώρησα -και μπορώ να το πω πλέον δημοσίως- ότι  μία από τις λύσεις θα ήταν να μπορέσουν να φτιάξουν μία δική τους ΙΚΕ και να κατέβουν στον διαγωνισμό. Μου έθεσαν θέμα για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εγγύηση η οποία απαιτείται. Επιβεβαίωσα ότι η εγγύηση ήταν κάτω των 40.000 ευρώ και με δεδομένο ότι μιλάμε για ενενήντα γυναίκες, θα μπορούσε να μαζευτεί αυτό το ποσό. 

ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρετε καθόλου την κοινωνική κατάσταση. Καθαρίστριες να μαζέψουν 40.000 ευρώ;  

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) ΣΥΡΙΓΟΣ: Εγώ εκείνο το οποίο σας μεταφέρω είναι πώς λειτουργεί το σύστημα. Από εκεί και πέρα, εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς θα μπορέσει -γιατί εργολάβος θα αναλάβει, είναι δεδομένο- να παρακολουθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών προσεκτικά τον εργολάβο ως προς τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.  Είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων κυριών θα επαναπροσληφθούν από τον εργολάβο, καθότι γνωρίζουν τους χώρους, είναι εκεί πέρα αρκετό καιρό. Αλλά, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.  Τους  πρότεινα λύσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο. Κάποιες από αυτές τις γυναίκες, όπως λέτε, είναι σε δεινή  οικονομική θέση. Συγκεκριμένα, δύο μου είπαν ότι δεν μπορούν καν να παίρνουν τους μισθούς τους, διότι έχουν δάνεια στις τράπεζες και τα δίνουν κατευθείαν τα δάνεια στις τράπεζες. Αλλά, από την άλλη μεριά, πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η διαρκής κατάσταση εκκρεμότητας με τις συμβάσεις καθαριότητας. Μόνο στο Πανεπιστήμιο  της Πάτρας υφίσταται αυτό το πρόβλημα. Σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο.  

ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με εργολάβους θα τελειώσει; Τα ξέρουμε από το Πάντειο τι σημαίνουν οι εργολάβοι.  

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) ΣΥΡΙΓΟΣ: Τα Πάντειο, όμως, δεν έχει πρόβλημα. Θυμάστε ότι είχε πρόβλημα το 2015 και είχαμε μείνει χωρίς καθαριότητα για οκτώ μήνες από προσφυγές που είχαν γίνει.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είχε τεράστιο πρόβλημα από εργολάβους. Και θα φέρετε πάλι τους  εργολάβους;  

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) ΣΥΡΙΓΟΣ: Από εκεί και πέρα, το βασικό για μένα είναι ότι με βάση τον διαγωνισμό που «τρέχει» το Πανεπιστήμιο δεν θα έχει πρόβλημα από πλευράς καθαριότητας στο άμεσο μέλλον, όπως περιγράφεται.  
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
Χρηματοδότηση σχολικών μονάδων: Συγκέντρωση σήμερα στις 18:30 στο Δήμο Αχαρνών
Εκπαιδευτικοί και γονείς δίνουν το «παρών» σήμερα στις 18:30 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών για την άμεση επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών...
Χρηματοδότηση σχολικών μονάδων: Συγκέντρωση σήμερα στις 18:30 στο Δήμο Αχαρνών
epidoma_mitrotitas
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς και πλήρης εξίσωση των δικαιωμάτων με εκείνα των μονίμων
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
panelladikes 2023
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική
«Όλα αυτά αποτελούν πολλαπλά χτυπήματα και αναδεικνύουν τις αδυναμίες, στο σημαντικό για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, θεσμό της Μαθητείας κλονίζοντας την...
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική