Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή την μετάληψη μαθητών δημοτικού σχολείου σε εκκλησία της πόλης, χωρίς την άδεια των γονέων
Προκαταρκτική εξέταση κινήθηκε από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλη Μπελαδάκη, με αφορμή την μετάληψη μαθητών δημοτικού σχολείου σε εκκλησία της πόλης, χωρίς την άδεια των γονέων

Σε εξηγήσεις κλήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλη Μπελαδάκη, οι δάσκαλοι και η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, μαθητές του οποίου μετέβησαν μετά των δασκάλων σε εκκλησία της πόλης για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και εν τέλει κοινώνησαν, χωρίς να έχει προηγηθεί συγκατάθεση των γονιών για τη Θεία Μετάληψη παρά μόνο για εκκλησιασμό.

Τι προηγήθηκε

Οι γονείς δεν θεώρησαν αυτονόητο ότι η συγκατάθεσή τους για εκκλησιασμό ισοδυναμεί και με συγκατάθεση για μετάληψη των παιδιών και εξαιτίας της πανδημίας ευλόγως ανησύχησαν. Το περιστατικό που δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» απασχόλησε όλη τη χώρα.

Οι γονείς πάντως πληροφορήθηκαν ότι τα παιδιά τους κοινώνησαν κατά τον εκκλησιασμό όταν πήγαν να τα παραλάβουν από το σχολείο κατά τη λήξη της σχολικής ημέρας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ένας μαθητής από τις τάξεις της Τετάρτης και Πέμπτης Δημοτικού που εκκλησιάστηκαν, εκείνη την ημέρα δεν πήγε στο σχολείο και δεν μετείχε στο εκκλησίασμα καθώς είχε ήδη βρεθεί θετικός στον κορονοϊό με self test προηγούμενης ημέρας και παρέμεινε σε καραντίνα στο σπίτι του.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μπελαδάκη, ο οποίος πληροφορήθηκε από την «Νέα Κρήτη» το περιστατικό και κίνησε τη διαδικασία, τα δύο τμήματα μετρούν 47 μαθητές. Οι γονείς των 32 μαθητών συναίνεσαν για τον εκκλησιασμό και τα παιδιά με τους δασκάλους μετέβησαν στην εκκλησία όπου δεν υπήρχε κόσμος ένεκα καθημερινής παρά μόνο 3-4 γέροντες.

Όταν έφτασε η ώρα και ο ιερέας βρέθηκε στην «Ωραία Πύλη» και κάλεσε τους πιστούς να μεταλάβουν, δύο κορίτσια σηκώθηκαν για να πάρουν σειρά. Η δασκάλα φέρεται να ρώτησε τα κορίτσια γιατί σηκώθηκαν και τότε το ένα της αποκρίθηκε ότι η μαμά του του είπε αφού θα πάει στην εκκλησία να κοινωνήσει. Η ενέργεια του κοριτσιού παρακίνησε και άλλα παιδιά, όμως, κατά τους δασκάλους σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στην Πρωτοβάθμια τα ρώτησαν αν το γνωρίζουν οι γονείς τους και αν έχουν προετοιμαστεί για αυτό (δηλαδή αν είχαν νηστέψει). Οι ερωτήσεις αυτές απέτρεψαν κάποια παιδιά και εν τέλει κοινώνησαν περίπου τα μισά δηλαδή τα 16 που πήγαν στην εκκλησία.

«Έπρεπε να έχει αποφευχθεί»

Στις δηλώσεις του στη «Νέα Κρήτη», ο κ. Μπελαδάκης ξεκαθάρισε ότι η συναίνεση αφορούσε μόνο για την παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας και όχι για τη Θεία Μετάληψη, λέγοντας ότι θα έπρεπε να το έχουν αποφύγει όλο αυτό κάνοντας ξεκάθαρο ότι πλέον δεν θα πρέπει να συμβεί ξανά, οι δάσκαλοι να είναι πιο προσεκτικοί και πως είναι καθαρά απόφαση των γονέων να πάνε τα παιδιά τους στην εκκλησία και να τα κοινωνήσουν, ειδικά σε περίοδο πανδημίας, όπως αυτή που διανύουμε.

Τώρα για τυχόν κυρώσεις στους δασκάλους θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία, τις έγγραφες εξηγήσεις, τις διαμαρτυρίες των γονέων και φυσικά από τυχόν επιμολύνσεις μεταξύ των μαθητών ή σχετιζόμενου με αυτούς πληθυσμό που μετείχαν στο εκκλησίασμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφρικανικη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο στη χώρα μας, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως η παρουσία της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ