Το ζήτημα της αξιολόγησης και ο τρόπος έκφρασης της αντίθεσης - σχεδόν του συνόλου - του εκπαιδευτικού κόσμου έχει απασχολήσει πολύ τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κι ενώ αρκετές είναι οι αποφάσεις Ενώσεων και ΣΕΠΕ με τις οποίες καλούν τις Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) να επαναπροκηρύξουν απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, η μεν ΔΟΕ αποφάσισε να προχωρήσει με την πρόταση των κοινών κειμένων αξιολόγησης, ενώ η ΟΛΜΕ πάει στην Έκτακτη Γενική συνέλευση των Προέδρων το Σάββατο 27/11 έχοντας τη γνωμοδότηση της νομικής της συμβούλου σύμφωνα με την οποία η με οποιονδήποτε τρόπο επαναπροκήρυξη της απεργίας είναι παράνομη.
«Δεν μπορεί να επαναπροκηρυχθεί νέα απεργία αποχή»
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης απηύθυνε τα παρακάτω τρία ερωτήματα στη νομική της σύμβουλο:
1. Εάν η ΟΛΜΕ προέβαινε σε επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής, χωρίς να τηρήσει τις δύο επιβεβλημένες προϋποθέσεις (η απουσία των οποίων έκρινε παράνομο τον χαρακτήρα της απεργίας πρωτόδικα και τελεσίδικα παράνομη), θα καλύπτονταν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί υπό την έννοια ότι δεν θα κινδύνευαν να υποστούν τις νομικές συνέπειες συμμετοχής σε παράνομη απεργία, όπως είναι η στέρηση μισθού;
2. Διαφοροποιείται η απάντηση στο πρώτο ερώτημα εάν η ΟΛΜΕ προέβαινε σε επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής θεραπεύοντας μόνο την πλημμέλεια που αφορά την υποβολή αιτήματος διεξαγωγής δημοσίου διαλόγου ενώπιον του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ);
3. Διαφοροποιείται η απάντηση στο πρώτο και δεύτερο ερώτημα, εάν την (επανα)προκήρυξη της απεργίας-αποχής αποφάσιζαν οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις-ΕΛΜΕ;
Η γνωμοδοτούσα νομικός, λοιπόν, υποστηρίζει ότι αν η ΟΛΜΕ επαναπροκήρυττε απεργία-αποχή με το ίδιο περιεχόμενο και αιτήματα αυτής που κρίθηκε τελεσίδικα παράνομη και χωρίς να τηρήσει τις δύο διατυπώσεις που κρίθηκαν επιβεβλημένες (η μία αφορά την υποβολή αιτήματος διεξαγωγής δημοσίου διαλόγου στον ΟΜΕΔ που κρίθηκε τελεσίδικα επιβεβλημένη, η έτερη αφορά τον καθορισμό προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας που κρίθηκε πρωτόδικα επιβεβλημένη), τότε δεν συντρέχουν οι νομικοί όροι ώστε να επικαλεσθεί ο συμμετέχων σε αυτήν εκπαιδευτικός το τεκμήριο νομιμότητας της νέας αυτής απεργίας-αποχής, ανεξάρτητα από το αν το υπουργείο Παιδείας προσέφευγε εκ νέου δικαστικά για να κριθεί παράνομη η νέα αυτή απεργία.
«Κι αυτό διότι η απεργία δεν έχει κηρυχθεί με τις νόμιμες διατυπώσεις που ορίζει ο νόμος και τούτο έχει ήδη διαγνωσθεί δικαστικώς [...] το δε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως εργοδότης, μπορεί να αποδείξει ότι οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν σε μια τέτοια επαναπροκηρυχθείσα απεργία-αποχή μπορούσαν να αντιληφθούν τον παράνομο αλλά και καταχρηστικό χαρακτήρα της», αναφέρει η γνωμοδότηση τονίζοντας παράλληλα ότι το υπουργείο θα μπορούσε να «προβεί σε ενεργοποίηση των γενικότερων συνεπειών που πηγάζουν από τη συμμετοχή εργαζομένου σε παράνομη απεργία δίχως να ασκήσει αγωγή για να αιτηθεί να αναγνωρισθεί και τούτη ως παράνομη (στέρηση μισθού κ.ο.κ)».
Η απάντηση δεν διαφοροποιείται ούτε στο δεύτερο ούτε όμως και στο τρίτο ερώτημα, με τη νομική σύμβουλο να επισημαίνει επιπρόσθετα: «Και στις τρεις περιπτώσεις επαναπροκήρυξης της αυτής απεργίας-αποχής που αποτέλεσε κατά τα ανωτέρω αντικείμενο δικαστικής κρίσεως, θα έθετε ζήτημα καταχρηστικής ασκήσεως του οικείου δικαιώματος κατά την διάταξη του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα, ενόψει ότι η επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής με τα αυτά αιτήματα που εξετάστηκαν από δύο πρωτοβάθμια και ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα συνιστούσε περίπτωση καταστρατήγησης των κείμενων διατάξεων και δικαστικών αποφάσεων, αφού η επαναπροκηρυχθείσα αυτή απεργία-αποχή αποβλέπει κατ’ ουσίαν σε ένα αποτέλεσμα που ήδη αποδοκιμάστηκε -καλώς ή κακώς- από την έννομη τάξη μέσω των εκδοθεισών δικαστικών αποφάσεων που προπαρατέθηκαν».
Δείτε ολόκληρη τη γνωμοδότηση
«Επιτρέπεται νομικά η προκήρυξη νέας απεργίας»
Σε αντίθεση με την παραπάνω γνωμοδότηση, ο δικηγόρος Παλαιολόγος Π. Παλαιολόγου, στον οποίο απευθύνθηκαν τέσσερις Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας («Ο Αριστοτέλης», «Γληνός«», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και «Κ. Σωτηρίου») υποστηρίζει ότι είναι επιτρεπτή καταρχήν νομικά η προκήρυξη απεργίας για τους ίδιους λόγους και με τα ίδια αιτήματα για το μεταγενέστερο χρόνο.
Τα ερωτήματα
Οι τέσσερις ΣΕΠΕ έθεσαν τα εξής δύο ερωτήματα:
α) αν δικαιούνται να κηρύξουν απεργία/αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης των ν. 4692/2010 και 4823/2021 παρά το γεγονός ότι αυτή κρίθηκε παράνομη με την υπ’ αριθ. 4242/2021 τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών (Τμήμα 3ο- Εργατικά)
β) σε περίπτωση κήρυξης απεργίας αν καλύπτονται τα μέλη τους, υποχρεούμενου του Υπουργείου να προσφύγει δικαστικώς για την κήρυξη παράνομης της απεργίας.
Ο γνωμοδοτών δικηγόρος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι νομοθετικές και συνταγματικές διατάξεις δεσμεύουν κάθε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που μετέχει στη ΔΟΕ με την έννοια ότι απαγορεύεται είτε η συνέχιση της προκηρυχθείσας από 16-9-2021 απεργίας – αποχής είτε η προκήρυξη νέας με αναδρομική ως άνω ημερομηνία, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι επιτρέπεται η προκήρυξη απεργίας για τους ίδιους λόγους και με τα ίδια αιτήματα για τον μεταγενέστερο χρόνο.
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «κατά πάγια νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων, μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση μιας απεργιακής κινητοποιήσεως από το αρμόδιο Δικαστήριο, αυτή διατηρεί το τεκμήριο της νομιμότητας, το οποίο καλύπτει τους απεργούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα καμία δυσμενής έννομη συνέπεια να μην μπορεί να απειληθεί ή να επιβληθεί εις βάρος τους εξαιτίας της συμμετοχής τους στην φέρουσα το τεκμήριο νομιμότητας απεργιακή κινητοποίηση (Ολ ΑΠ 27/2004)».
Με άλλα λόγια, για την κήρυξη παράνομης απεργίας και την επιβολή των προβλεπόμενων δυσμενών συνεπειών σε βάρος των απεργών απαιτείται προσφυγή του εργοδότη (και επί απεργίας δημοσίων υπαλλήλων, του Δημοσίου) ενώπιον της Δικαιοσύνης και έκδοση αμετάκλητης δικαστικής αποφάσεως, μέχρι τότε ισχύουν όλες οι έννομες συνέπειες νόμιμα προκηρυχθείσας απεργίας.
«Ως εκ τούτου, μέχρι την αναγνώριση ως παράνομης της απεργίας – αποχής με δικαστική απόφαση, είναι καθ’ όλα νόμιμη η συμμετοχή των εκπαιδευτικών, μελών και μη, των νόμιμα συνεστημένων προρρηθεισών πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην από 5-11-2021 απεργία - αποχή».
Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη