Φύσσας-Κωστόπουλος: Τα ονόματά τους δόθηκαν σε νέα είδη κυανοβακτηρίων
Δύο Έλληνες επιστήμονες, ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Μάνθος Πάνου, θέλησαν να αποδώσουν τιμές στους δολοφονημένους και  αποφάσισαν να δώσουν τα ονόματά τους σε δύο νέα είδη κυανοβακτηρίων που ανακάλυψαν

Τα ονόματα του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου θα μνημονεύονται στο εξής -και για πάντα- στο χώρο της επιστήμης.

Δύο Έλληνες επιστήμονες, ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Μάνθος Πάνου, θέλησαν να αποδώσουν τιμές στους δολοφονημένους και  αποφάσισαν να δώσουν τα ονόματά τους σε δύο νέα είδη κυανοβακτηρίων που ανακάλυψαν!

Τα κυανοβακτήρια ή κυανοφύκη, είναι από τους πλέον αρχαϊκούς οργανισμούς και έχουν περιγραφεί ακόμα και από τον Ιούλιο Βερν, στις "20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα", όπου ο Κάπτεν Νέμο παρατηρεί στα βάθη του ωκεανού αόριστες μορφές παλατιών και ναών στις οποίες έχουν προσκολληθεί πληθώρα ανθισμένων ζωοφυτών, σαν βαρύς μανδύας φυκιών και φυτών.

Στην επιστημονική εργασία περιγράφονται αρκετά νέα είδη κυανοβακτηρίων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Η ανάρτηση του Σπ.Γκέλη στο facebook, είναι συγκινητική όσο και επεξηγηματική για την επιλογή του:

"Eίναι η πρώτη (και πιθανότατα η τελευταία) φορά που θα σας μιλήσω για μια εργασία μας χωρίς να μιλήσω (σχεδόν) καθόλου για επιστήμη. Στην εργασία αυτή περιγράψαμε νέα γένη και είδη για την επιστήμη. Αποφασίσαμε δύο από αυτά να πάρουν τα ονόματα του Παύλου Φύσσα, δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή αυγή και του Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh. Aπό σήμερα τα είδη Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae θα κουβαλάνε τα όνοματά του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη. Γιατί αυτοί ζουν στη μνήμη μας. Οι δολοφόνοι ας πεθάνουν στη λήθη*. *Με την υπενθύμιση ότι ακόμα ζητάμε δικαιοσύνη για τον Ζακ. Justice For Zak/Zackie ", ανέφερε.

245084664_10222556768202747_8374989179700614132_n.jpg

Εκτός από τα ονόματα του Φύσσα και του Κωστόπουλου, οι επιστήμονες τίμησαν και τη μνήμη του αείμνηστου συναδέλφου (και δασκάλου του κ.Γκέλη), αντιπρύτανη του ΑΠΘ και τ. γγ Υπουργείου Παιδείας  Γιάννη Παντή, με το νέο είδος για την επιστήμη Stenomitos pantisii.

Την εργασία των επιστημόνων μπορείτε να την κατεβάσετε ελεύθερα στον σύνδεσμο:  

https://authors.elsevier.com/a/1duep3m3nN2cWw 

Τι είναι τα κυανοβακτήρια

Τα κυανοβακτήρια, (Cyanobacteria), αποτελούν φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που παλαιότερα κατά την κλασική ταξινόμηση φέρονταν με το όνομα «κυανοφύκη». Σήμερα θεωρούνται ιδιαίτερη συνομοταξία στην επικράτεια (domain) των Βακτηρίων. Τα κυανοβακτήρια αποτελούν ομάδα φωτοσυνθετικών προκαρυωτικών, που θεωρούνται ικανά σε οξυγονογενή ή οξυγονούχο φωτοσύνθεση. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των οργανισμών, που υπάρχουν εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι οι συμβιωτικές σχέσεις τους με άλλους οργανισμούς που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες τόσο σε υδρόβια όσο και σε χερσαία περιβάλλοντα. Στους οργανισμούς με τους οποίους συμβιούν τα κυανοβακτήρια περιλαμβάνονται μύκητες, φυτά και ζώα. 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα