Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Δύο Έλληνες επιστήμονες, ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Μάνθος Πάνου, θέλησαν να αποδώσουν τιμές στους δολοφονημένους και  αποφάσισαν να δώσουν τα ονόματά τους σε δύο νέα είδη κυανοβακτηρίων που ανακάλυψαν

Τα ονόματα του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου θα μνημονεύονται στο εξής -και για πάντα- στο χώρο της επιστήμης.

Δύο Έλληνες επιστήμονες, ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Μάνθος Πάνου, θέλησαν να αποδώσουν τιμές στους δολοφονημένους και  αποφάσισαν να δώσουν τα ονόματά τους σε δύο νέα είδη κυανοβακτηρίων που ανακάλυψαν!

Τα κυανοβακτήρια ή κυανοφύκη, είναι από τους πλέον αρχαϊκούς οργανισμούς και έχουν περιγραφεί ακόμα και από τον Ιούλιο Βερν, στις "20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα", όπου ο Κάπτεν Νέμο παρατηρεί στα βάθη του ωκεανού αόριστες μορφές παλατιών και ναών στις οποίες έχουν προσκολληθεί πληθώρα ανθισμένων ζωοφυτών, σαν βαρύς μανδύας φυκιών και φυτών.

Στην επιστημονική εργασία περιγράφονται αρκετά νέα είδη κυανοβακτηρίων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Η ανάρτηση του Σπ.Γκέλη στο facebook, είναι συγκινητική όσο και επεξηγηματική για την επιλογή του:

"Eίναι η πρώτη (και πιθανότατα η τελευταία) φορά που θα σας μιλήσω για μια εργασία μας χωρίς να μιλήσω (σχεδόν) καθόλου για επιστήμη. Στην εργασία αυτή περιγράψαμε νέα γένη και είδη για την επιστήμη. Αποφασίσαμε δύο από αυτά να πάρουν τα ονόματα του Παύλου Φύσσα, δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή αυγή και του Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh. Aπό σήμερα τα είδη Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae θα κουβαλάνε τα όνοματά του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη. Γιατί αυτοί ζουν στη μνήμη μας. Οι δολοφόνοι ας πεθάνουν στη λήθη*. *Με την υπενθύμιση ότι ακόμα ζητάμε δικαιοσύνη για τον Ζακ. Justice For Zak/Zackie ", ανέφερε.

245084664_10222556768202747_8374989179700614132_n.jpg

Εκτός από τα ονόματα του Φύσσα και του Κωστόπουλου, οι επιστήμονες τίμησαν και τη μνήμη του αείμνηστου συναδέλφου (και δασκάλου του κ.Γκέλη), αντιπρύτανη του ΑΠΘ και τ. γγ Υπουργείου Παιδείας  Γιάννη Παντή, με το νέο είδος για την επιστήμη Stenomitos pantisii.

Την εργασία των επιστημόνων μπορείτε να την κατεβάσετε ελεύθερα στον σύνδεσμο:  

https://authors.elsevier.com/a/1duep3m3nN2cWw 

Τι είναι τα κυανοβακτήρια

Τα κυανοβακτήρια, (Cyanobacteria), αποτελούν φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που παλαιότερα κατά την κλασική ταξινόμηση φέρονταν με το όνομα «κυανοφύκη». Σήμερα θεωρούνται ιδιαίτερη συνομοταξία στην επικράτεια (domain) των Βακτηρίων. Τα κυανοβακτήρια αποτελούν ομάδα φωτοσυνθετικών προκαρυωτικών, που θεωρούνται ικανά σε οξυγονογενή ή οξυγονούχο φωτοσύνθεση. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των οργανισμών, που υπάρχουν εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι οι συμβιωτικές σχέσεις τους με άλλους οργανισμούς που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες τόσο σε υδρόβια όσο και σε χερσαία περιβάλλοντα. Στους οργανισμούς με τους οποίους συμβιούν τα κυανοβακτήρια περιλαμβάνονται μύκητες, φυτά και ζώα. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σε δίκη εκπαιδευτικός για ατύχημα μαθητή σε διάλλειμα

Νέες Προκηρύξει ΑΣΕΠ για 5889 ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Τα αφόρητα SMS πίεσης του μετρ του Αχίλλειον στη Γεωργία Μπίτα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

taksi
«Η μείωση της ύλης και η αναστολή της Τράπεζας Θεμάτων είναι μονόδρομος»
«Πρώτα διαμορφώνεις την ύλη και τους στόχους που μπορούν όλα τα σχολεία της επικράτειας να φτάσουν. Μετά στις εξετάσεις δείχνεις το μέτρο αγάπης...
«Η μείωση της ύλης και η αναστολή της Τράπεζας Θεμάτων είναι μονόδρομος»
ΟΙΕΛΕ για voucher: Nέα αδικία εις βάρος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Νέα αδικία εις βάρος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών; «Μόνο για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς το voucher των 200 ευρώ» δήλωσε η Υπουργός Παιδείας
ΟΙΕΛΕ για voucher: Nέα αδικία εις βάρος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών