Σχολεία: Γιατί τόση αναλγησία με τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου;
Εκατοντάδες καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με σοβαρά προβλήματα υγείας που μέχρι πέρσι έπαιρναν άδεια ειδικού σκοπού για να μην βρίσκονται στη σχολική αίθουσα με άλλα 25 παιδιά βρίσκονται φέτος σε απόγνωση.

Απίθανο αλλά αληθινό! Το υπουργείο Παιδείας φέτος υποχρεώνει να επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ), που είναι μεταμοσχευμένοι, σε ανοσοκαταστολή, καρκινοπαθείς, κλπ κι ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19, χωρίς καμία προστασία, την ώρα που τα σχολεία είναι χώροι υπερμετάδοσης της μετάλλαξης «Δ».

Αλήθεια δεν είναι αντίφαση από τη μια όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου να επιστρέφουν στην εργασία τους και να εργάζονται σε υπηρεσίες back office και από την άλλη στα σχολεία που δεν υπάρχει υπηρεσία χωρίς κοινό (back office) να υποχρεώνονται οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου να επιστρέφουν ανοχύρωτοι;

Αλήθεια δεν είναι αντίφαση, ενώ υπάρχει πρόβλεψη δικαιολογημένης απουσίας από τη σχολική τάξη των μαθητών που οι γονείς τους ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αν οι γονείς αυτών των μαθητών είναι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, τα παιδιά τους θα μένουν σπίτι για να μη μεταδώσουν στους γονείς τους τον ιό covid-19, αλλά οι γονείς θα πηγαίνουν στο σχολείο υποχρεωτικά, χωρίς το δικαίωμα της ειδικής άδειας απουσία;

Την ίδια ώρα, την ειδική προστασία των εγκύων που καλούνται να επιστρέψουν σε σχολεία και ΚΕΔΑΣΥ, ζητούν ξανά με επιστολή τους στο Υπουργείο Παιδείας, 300 περίπου αναπληρώτριες/ αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, επικαλούμενες-οι την νέα έξαρση της πανδημίας του Covid-19 και των μεταλλάξεων “Delta” και “Μu”.

Οι εγκυμονούσες, ζητούν από το Yπουργείο Παιδείας τη λήψη μέτρων προστασίας τους, ισότιμα με τους συναδέλφους τους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως και να τεθούν σε ισχύ οι άδειες σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες αυξημένου κινδύνου, που ίσχυαν πέρσι με το ΦΕΚ-1800_Β_11.5.2020

Η επιστολή Υποβολή αιτήματος – ερωτήματος  

Προς: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αναφορικά με την μεταχείριση των ευπαθών ομάδων και ειδικότερα των γυναικών που κυοφορούν και εργάζονται στο δημόσιο σχολείο και στα ΚΕΔΑΣΥ με το καθεστώς των Αναπληρωτών με 9μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

 Την κίνηση στηρίζουν: Αναπληρώτριες/ Αναπληρωτές και μόνιμοι Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ   

 Αξιότιμες/Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι αρμόδιες-οι,

Ως Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ σε σχολικές μονάδες Γενικής, Ειδικής Αγωγής και  ΚΕΔΑΣΥ, εργαζόμενες κάθε χρόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (Σεπτέμβριο-Ιούνιο), δεν έχουμε ισότιμη μεταχείριση με τους συναδέλφους μας στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, παρά τα χρόνια προϋπηρεσίας μας στον ίδιο φορέα.

Συγκεκριμένα με τις άδειες και ειδικότερα με αυτές που αφορούν την κύηση και την ανατροφή των τέκνων μας, δεν έχουμε άλλο δικαίωμα άδειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πέρα από την άδεια τοκετού 56 ημερολογιακές ημέρες πριν από αυτόν, ούτε καν σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης. Εν όψει της νέας έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, λόγω και των νέων μεταλλάξεων «Delta» και «Μu», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το πώς θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα καθήκοντα και στους μαθητές μας με ασφάλεια, εφόσον ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, ευαίσθητη σε προβλήματα υγείας, που μας καθιστούν περισσότερο ευάλωτες σε περίπτωση που νοσήσουμε από τον νέο κορονοϊό.

Η κύηση θεωρείται παράγοντας Υψηλού Κινδύνου νόσησης από SARS–CoV-2, από την ιατρική κοινότητα και από προηγούμενες διατάξεις που αφορούσαν τις ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι εγκυμονούσες έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 κατά 70%, συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας του γενικού πληθυσμού, αλλά και να νοσήσουν πιο σοβαρά.

Οι μελέτες αυτές έγιναν πριν την εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων. Αναφορικά με το εμβόλιο, οι εγκυμονούσες στο 2ο και 3ο τρίμηνο πιθανά να μην έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την διαδικασία και να αποκτήσουν αντισώματα, αφού έως τώρα αρκετοί γυναικολόγοι ήταν αρνητικοί στο να το προτείνουν και μόνο τον τελευταίο μήνα άρχισε να αντιστρέφεται το κλίμα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως εμβολίου, οι εγκυμονούσες δεν εξασφαλίζονται υπό τις τρέχουσες συνθήκες παρουσίας νέων μεταλλάξεων, και με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. Σημειώνεται ότι εάν νοσήσουν, έστω και ελαφριά, πιθανά να μην μπορούν, λόγω κύησης, να πάρουν την φαρμακευτική αγωγή που θα εξασφαλίσει ότι δεν θα τεθούν εκείνες και τα μωρά τους σε κίνδυνο.

Συμπληρωματικά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρότατα υπόψη οι περιπτώσεις πολύδυμης ή επαπειλούμενης κύησης, γυναικών με διαβήτη κύησης και/ή άλλες παθήσεις που είναι ούτως ή άλλως υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως κορονοϊού και με το καθεστώς των αναπληρωτών δεν έχουν άλλο δικαίωμα σχετικής άδειας πέρα από την άδεια τοκετού 56 μέρες πριν από την ΠΗΤ (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλούμε το Υπουργείο να δράσει άμεσα, ώστε να μην τεθεί σε κανέναν κίνδυνο η υγεία, η ακεραιότητα και η ζωή των εγκύων και των κυημάτων τους, πόσο μάλλον όταν εκφράζονται συνεχώς ανησυχίες για την υπογεννητικότητα και την προστασία των εγκύων στον δημόσιο λόγο. Θέτουμε το ερώτημα εάν πρόκειται να θεσπιστούν κάποιες ειδικές διατάξεις που προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα που να αφορούν τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων.

Έχει αναφερθεί πως: «Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11. της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17-9- 2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό».

Ισχύει αυτό και στην περίπτωση  γυναικών που κυοφορούν και εργάζονται με το καθεστώς των αναπληρωτών με 9μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αν ναι, πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο σε μια σχολική μονάδα, ώστε η εγκυμονούσα να παραμένει πράγματι ασφαλής; Θα ισχύσει και φέτος κάποια διάταξη σαν το ΦΕΚ-1800_Β_11.5.2020 που να αφορά την παροχή ειδικής άδειας σε ομάδες ευπαθείς/αυξημένου κινδύνου ή κάποια παρόμοια απόφαση;

Περιμένουμε και ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Με εκτίμηση, Αναπληρώτριες/ Αναπληρωτές και μόνιμοι Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ

Το Υπουργείο Παιδείας

Οι μόνοι που πρόκειται να εξαιρεθούν και θα μπορούν να πάρουν άδεια, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υφ. Παιδείας Ζέττας Μακρή, είναι όσοι για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.

Στο όνομα της εξοικονόμησης προσωπικού, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή αυτών των εκπαιδευτικών, προσπάθεια που είχε κάνει και πέρσι τέτοιον καιρό, όταν μείωσε τους εκπαιδευτικούς που δικαιούνταν την άδεια, βάζοντας περαιτέρω εμπόδια.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θεωρεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αναλώσιμους. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται την τελευταία στιγμή και με παροιμιώδη προχειρότητα, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που έχουν στη λειτουργία του σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας και του οικογενειακού περιβάλλοντος των μαθητών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα