Σχολεία: Απολύθηκαν 19 καθαρίστριες στον Ωρωπό
Δεν μπορεί να γίνει ανανέωση των συμβάσεων για τις 19 καθαρίστριες γιατί δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο για την επαναπρόσληψή τους σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ωρωπού ενώ αυτή την στιγμή τα 41 σχολεία του Δήμου καλύπτονται από μόλις 35 καθαρίστριες

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμο Ωρωπού προχώρησε την Τρίτη ο Σύλλογος ΠΕ «ο Σωκράτης» καταγγέλλοντας την απόλυση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου εν μέσω πανδημίας.

Κατά την διαμαρτυρία τους οι εκπαιδευτικοί είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Ωρωπού ο οποίος τους ενημέρωσε πως δεν μπορεί να γίνει ανανέωση των συμβάσεων για τις 19 καθαρίστριες, γιατί δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο για την επαναπρόσληψή τους.

Επιπλέον ενώ οι εκπαιδευτικοί υπογράμμισαν το γεγονός ότι τα σχολεία μπορεί να μην δέχονται μαθητές αλλά είναι ανοιχτά και οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τις σχολικές μονάδες σε καθημερινή βάση (εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εγγραφές μαθητών κλπ), ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσληψης περεταίρω προσωπικού καθαριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Ωρωπού την καθαριότητα των 41 σχολικών μονάδων κάλυπταν 54 μόλις καθαρίστριες, συμπεριλαμβάνοντας και τις 19 που απολύθηκαν.

Μάλιστα στην περίπτωση του Ειδικού Σχολείου Ωρωπού η καθαρίστρια, όταν τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, εργάζεται εκεί για 3 ώρες ημερησίως, αφού η απασχόληση της μοιράζεται και στο νηπιαγωγείο Χαλκουτσίου

Το κείμενο των εκπαιδευτικών για την διαμαρτυρία

Συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,    

πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 16 Μαρτίου, η προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας του Σ.Ε.Π.Ε Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» στον Δήμο Ωρωπού αναφορικά με την απόλυση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εν μέσω πανδημίας. Στο κάλεσμα του συλλόγου ανταποκρίθηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαζικοί φορείς και καθαρίστριες.

Στην συνάντηση με τον δήμαρχο, τονίσαμε το γεγονός ότι είναι απαράδεκτο να απολύονται καθαρίστριες, επειδή έληξε η σύμβαση εργασίας τους, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, που η ανάγκη για καθαριότητα και απολύμανση στις σχολικές μονάδες γίνεται πιο επιτακτική.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε από τον Δήμαρχο, δεν μπορεί να γίνει ανανέωση των συμβάσεων για τις 19 καθαρίστριες, γιατί δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο για την επαναπρόσληψή τους!!! Θέλησε να μας διαβεβαιώσει ότι  όταν θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία θα βρει τον τρόπο για να καλυφθούν οι ανάγκες στην καθαριότητα.

Υπογραμμίσαμε το γεγονός ότι τα σχολεία μπορεί να μην δέχονται μαθητές αλλά είναι ανοιχτά. Αν και ζητήσαμε να βρεθεί άμεσα ο τρόπος και να δοθεί λύσει, αφού εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τις σχολικές μονάδες σε καθημερινή βάση (εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εγγραφές μαθητών κλπ), ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη!!!

Κανένας λοιπόν προγραμματισμός!!! Προχειρότητα και το γνωστό «βλέποντας και κάνοντας», που σε καμιά περίπτωση δεν μας εφησυχάζει, όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της υγείας.

Σημειώνουμε ότι στον Δήμο Ωρωπού την καθαριότητα των 41 σχολικών μονάδων κάλυπταν 54 καθαρίστριες ( συμπεριλαμβάνοντας και τις 19 που απολύθηκαν). Τα νούμερα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας ότι τα σχολεία (και όταν ήταν ανοιχτά για τους μαθητές) λειτουργούσαν με ελλιπέστατο προσωπικό.

Αξίζει να τονίσουμε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το ωράριο των 6 ½ ωρών δεν καλύπτει τις ανάγκες του πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος.

Αγανάκτηση προκαλεί η περίπτωση του Ειδικού Σχολείου Ωρωπού (με τις αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα λόγω της ιδιαιτερότητας του μαθητικού πληθυσμού) που μοιράζονταν μια καθαρίστρια με το νηπιαγωγείο Χαλκουτσίου, όταν τα σχολεία λειτουργούν κανονικά!!! Με άλλα λόγια είχε καθαρίστρια για 3 ώρες ημερησίως!!!

Το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ανανέωση συμβάσεων, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, την εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της καθαριότητας και απολύμανσης των σχολικών μονάδων, ένα παραπάνω, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας!!!

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση, από την έναρξη της πανδημίας πριν έναν χρόνο, αντί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και να προχωρήσει στους αναγκαίους διορισμούς σε μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας ή έστω να έχει τροποποιήσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την απρόσκοπτη ανανέωση των συμβάσεων, επιλέγει προκλητικά να ψηφίζει μια σειρά αντιεκπαιδευτικών και αντι – εργατικών μέτρων!

Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της Δημοτικής Αρχής που δεν κινητοποιήθηκε εγκαίρως, ώστε να διασφαλίσει το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας, δεδομένου ότι στα μέσα της σχολικής χρονιάς θα έληγε η σύμβαση εργασίας μεγάλου αριθμού προσωπικού καθαριότητας στην Πρωτοβάθμια.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι τα όποια ημίμετρα σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για καθαρισμό αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση!!!

Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών/ών και την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων σε υγειονομικό υλικό. Τα όποια ημίμετρα σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για καθαρισμό αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση!!!

Για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας απαιτείται μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας, ώστε να διατηρούνται καθαρές οι σχολικές μονάδες σε όλη τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος λειτουργίας τους.

Ο Σύλλογος Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς, μαζικούς φορείς, καθαριστριες/ες του Δήμου Ωρωπού σε τηλεδιασκεψη για το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία , την Παρασκευή 19 Μαρτίου στις 19:30, στην παρακάτω διεύθυνση zoom:

https://us02web.zoom.us/j/4259067581?pwd=dko5NzBwZlJKNkR0OFFzMkhQd280UT09

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Τα Θέματα στα Αρχαία για τις Πανελλήνιες

Αυτά είναι τα Θέματα στα Μαθηματικά για τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές - έκθεση: Ντρέπονται (;) να πουν ονόματα «ΒΗΜΑ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Φρίκη στη Λάρισα: Ιερέας ζητούσε από 14χρονη να εγκαταλείψει την οικογένειά της
Πρόκειται για 52χρονο ιερέα ο οποίος ζει μόνιμα στην Κύπρο και συνομιλούσε διαδικτυακά με μία ανήλικη κοπέλα από την Λάρισα, μικρότερη των 15 ετών
Φρίκη στη Λάρισα: Ιερέας ζητούσε από 14χρονη να εγκαταλείψει την οικογένειά της
matina-pagoni
AstraZeneca: Για ποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τη δεύτερη δόση
Όρια στην Ελλάδα μπήκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ιικού φορτίου σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα...
AstraZeneca: Για ποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τη δεύτερη δόση