Πανεπιστήμιο - Ιωάννινα
Φοιτητές: Κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον νέο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Σε κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησαν οι φοιτητές αντιδρώντας στο νέο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για την ανώτατη εκπαίδευση και την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. 

«Την ώρα που για το νέο αστυνομικό σώμα δίνονται 30.000.000 ευρώ, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το 2020 πήρε χρηματοδότηση 4.488.572 ευρώ και το 2021 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση. Αυτά δεν τα λέμε από κάποια προσήλωση στον οικονομισμό, αλλά ακριβώς για να δείξουμε ότι είναι πολιτική επιλογή του κράτους να επενδύσει στην καταστολή αντί στην παιδεία», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.

Στην ίδια ανακοίνωση οι φοιτητές  τονίζουν ότι επί ένα χρόνο παραμένουν μακριά από τις σχολές τους με την τηλεκπαίδευση να συνεχίζεται και να δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων.

Η ανακοίνωση της κατάληψης:

Η κυβέρνηση βλέπει το lockdown και της τρέχουν τα σάλια. Καθώς για αυτήν το lockdown είναι μια ευκαιρία να περάσει πληθώρα αντιδραστικών νομοσχεδίων χωρίς να υπάρχει κοινωνικός αντίλογος. Έτσι, αντί να μειώσει το νομοθετικό έργο, το εντείνει. Έχει έρθει η ώρα, λοιπόν, για το κράτος της δεξιάς να πάρει την εκδίκηση του απέναντι στην κοινωνία, παίρνοντάς της όσα είχε κερδίσει με δεκαετίες αγώνα. Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσαν να το πουν: χαρακτηριστική ήταν η κυνική δήλωση του βουλευτή Κυρανάκη ο οποίος είπε ότι “είναι χρυσή ευκαιρία τώρα που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για να περάσουμε το νομοσχέδιο”.

Έτσι, παρά τις αντιδράσεις από κυριολεκτικά όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, πλην των Λακεδαιμονίων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στις 11 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Κεραμέως για την δημιουργία αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ., την εισαγωγή βάσης για τα πανεπιστήμια , τον έλεγχο της εισόδου στα ΑΕΙ, τη θέσπιση χρονικού ορίου φοίτησης, την διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών και την δημιουργία ειδικού πειθαρχικού πλαισίου για τους φοιτητές. Κατά αυτόν τον τρόπο, καταπατάται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο για την εν δυνάμει καταπάτηση της ελεύθερης διάδοσης ιδεών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, βάζοντας την αστυνομία μέσα σε αυτά. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η Οργουελικής έμπνευσης δήλωση του Μητσοτάκη ότι «στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία. Μπαίνει η πνοή της δημοκρατίας», ενώ την ίδια ώρα η «πνοή της δημοκρατίας» έσπαγε το σαγόνι και τα δόντια φοιτητή στην Αθήνα που διαδήλωνε ενάντια στο νομοσχέδιο και χτυπούσε βάναυσα πολλούς ακόμα στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας. Ακόμα οι εικόνες βασανισμού φοιτητή σε κοινή θέα από την ΕΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη στις 22/2 αλλά και οι προσαγωγές-συλλήψεις που έγιναν είναι εξίσου χαρακτηριστικές της δημοκρατικότητας της κυβέρνησης. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει ο Μητσοτάκης;

Τα 30 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στο νέο αστυνομικό σώμα του καουμπόυ Χρυσοχοΐδη, τα οποία προέρχονται από ταμείο ειδικά προοριζόμενο για ακαδημαϊκή έρευνα, είναι μια ύβρις από μόνο του, την ώρα που τα ΑΕΙ μετά από τις περικοπές των μνημονιακών χρόνων είναι στην πλειοψηφία τους υποστελεχωμένα, δίχως πολλές φορές καν το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία τους. Μια απλή σύγκριση φτάνει: την ώρα που για το νέο αστυνομικό σώμα δίνονται 30.000.000 ευρώ, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το 2020 πήρε χρηματοδότηση 4.488.572 ευρώ και το 2021 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση. Αυτά δεν τα λέμε από κάποια προσήλωση στον οικονομισμό, αλλά ακριβώς για να δείξουμε ότι είναι πολιτική επιλογή του κράτους να επενδύσει στην καταστολή αντί στην παιδεία. Την ώρα που ως φοιτητές κλείνουμε έναν χρόνο χωρίς να έχουμε πρόσβαση στα πανεπιστήμια, κινδυνεύουμε να μπουν οι μπάτσοι πριν από εμάς σε αυτά. Η τηλεκπαίδευση παρουσιάστηκε ως ένα μέτρο ανάγκης για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα για την αναχαίτηση της CoViD-19, δηλαδή ενίσχυση των νοσοκομείων με ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό, ενίσχυση των ΜΜΜ και πρόσληψη προσωπικού για την παιδεία, πράγματα που ένα χρόνο μετά δεν έγιναν ποτέ. Έτσι, φαίνεται ότι η συνθήκη της τηλεκπαίδευσης έχει έρθει για να μείνει, δημιουργώντας πληθώρα προβλημάτων. Η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας έχει υποστεί τεράστια πλήγματα, με τις πλατφόρμες να πέφτουν, πολλούς φοιτητές να έχουν προβλήματα πρόσβασης σε αυτή, αλλά και έντονη αύξηση των κρουσμάτων καθηγητικής αυθαιρεσίας, όπου η τηλεκπαίδευση είναι συνθήκη που την βοηθά να ευδοκιμήσει. Ακόμη, υπάρχουν φοιτητές που δεν μπορούν εδώ και έναν χρόνο να πάρουν πτυχίο, καθώς δεν μπορούν να κάνουν την πρακτική τους, ενώ άλλοι καλούνται, σε αντικείμενα τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με την χρήση εργαστηρίων να κάνουν «εικονικά εργαστήρια». Δηλαδή, ένας φοιτητής Χημείας πώς θα κάνει οργανική χημεία δίχως εργαστήριο και ένας φοιτητής Ιατρικής πώς θα γίνει γιατρός χωρίς να κάνει κλινικές; Όλα αυτά, προφανώς, δεν ενδιαφέρουν τα νεοφιλελεύθερα καθάρματα της Νέας Δημοκρατίας, αφού η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και η αναβάθμιση της ιδιωτικής είναι στην ιδεολογική τους ατζέντα, φτιάχνοντας πανεπιστήμια για λίγους, με μόνο σκοπό την τεχνοκρατική και εντατικοποιημένη υπερεξειδίκευση, απέναντι στην δημιουργία ουσιαστικής, πολύπλευρης γνώσης.

Ιωάννινα - Πανεπιστήμιο

Δεν θα τους περάσει, η Κεραμέως ήδη σε συνέντευξη της μίλησε για επόμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Το «θα λογαριαστούμε μετά» τελείωσε. Είναι στο χέρι των φοιτητών και της κοινωνίας, εδώ και τώρα να ξεκινήσουμε την αντεπίθεση απέναντι στην σύγχρονη βαρβαρότητα, για ένα πανεπιστήμιο και μια κοινωνία ελεύθερη, όπου θα μπορούν όλοι να αναπνεύσουν.
Καλούμε όποιον και όποια θέλει να συμμετάσχει στην κατάληψη, οριζόντια, αμεσοδημοκρατικά, χωρίς παρατάξεις και κόμματα για να γίνει η κατάληψη το κέντρο αγώνα που αναλογεί στους βάρβαρους καιρούς που ζούμε. Για να μην μπουν οι μπάτσοι στις σχολές μας πριν από εμάς
Καλούμε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου να συμμετάσχουν στη συνέλευση της κατάληψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 1/3 στις 11π.μ.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως να μείνει στα χαρτιά. Τα 30 εκατομμύρια να δοθούν για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων. Ούτε κρατικό, ούτε ιδιωτικό, ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό Πανεπιστήμιο!

Αλληλεγγύη στους φοιτητές του ΑΠΘ».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές