Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν φοιτητικοί σύλλογοι, κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Σε κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας καλούν μέσω των συλλογικών τους αποφάσεων οι φοιτητικοί σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Φιλολογικού, Νομικής, Μουσικού του ΑΠΘ καθώς και Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών και Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, την ημέρα που θα συνεδριάσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων για τα μέτρα φύλαξης των ΑΕΙ και την πρόταση για θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η συγκρότηση αστυνομικού σώματος για την φύλαξη των ΑΕΙ, το οποίο θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί στην ΕΛΑΣ και όχι στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η απόφαση των φοιτητικών συλλόγων, βάσει της οποίας καλείται η κινητοποίηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

Μπροστά στην δεύτερη έξαρση της πανδημίας η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση και η γύμνια του υγειονομικού συστήματος, μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν τραγικό απολογισμό εκατοντάδων νεκρών τις τελευταίες μέρες. Την ώρα που οι ανάγκες σε νέες ΜΕΘ και μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία δεν έχουν καλυφθεί και τα ΜΜΜ παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει μια άκρως αντιλαϊκή και αυταρχική διαχείριση της κρίσης που περιλαμβάνει αντεργατικά νομοθετήματα, ενοχοποίηση της νεολαίας και ένταση της καταστολής. Επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να βάλει σε «γύψο» βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες όπως αυτό της διαδήλωσης και της απεργίας, προκειμένου να καταστείλει, να στοχοποιήσει και τελικά να φιμώσει τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα Σωματεία και τους Υγειονομικούς, που εδώ και μήνες έχουν αναδείξει τις εγκληματικές ευθύνες της και διεκδικούν τα αυτονόητα. Έχει γίνει ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν μεριμνά ούτε στο ελάχιστο για την υγεία του λαού, την ώρα που επενδύει υπέρογκα ποσά σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το  το Ε.Σ.Υ.  που παραμένει υποστελεχωμένο και απαξιωμένο

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει πάση θυσία να επιβάλει τις αντιδραστικές τις πολιτικές, καταστέλοντας και τρομοκρατώντας όσους θέλουν να αντισταθούν. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να κάνει και με την φετινή πορεία του Πολυτεχνείου, προχωρώντας στην άνευ προηγουμένου απαγόρευση συναθροίσεων και συγκεντρώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, δήθεν για υγειονομικούς λόγους, με πραγματική στόχευση την καταστολή του λαϊκού κινήματος, όπως φάνηκε και από το όργιο καταστολής που ακολούθησε. Δεν το κατάφερε όμως, αφού βρήκε απέναντι της το νεολαιίστικο και λαϊκό κίνημα που βγήκε στο δρόμο αψηφώντας την τρομοκρατία και έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους δικαιώματα και κεκτημένα που προσπαθούν να καταργήσουν. Κρατώντας σαν φάρο την νίκη αυτή απέναντι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης συνεχίζουμε για τους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε το επόμενο διάστημα.

Ο βαθιά αντιδραστικός και αυταρχικός χαρακτήρας της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στο όργιο καταστολής που είδαμε τις τελευταίες μέρες, αντιθέτως χαρακτηρίζει το σύνολο των πολιτικών επιλογών που παίρνει τόσο σε σχέση με την εργασία όσο και στην ίδια την εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ετοιμάζει νομοσχέδια στην τριτοβάθμια που αλλάζουν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων και των προγραμμάτων σπουδών καθώς και τον τρόπο διοίκησης τους, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει το έδαφος με εξαγγελίες για ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνόμευσης, κάρτες εισόδου, κάμερες στους χώρους των πανεπιστημίων και αυστηροποίηση των ποινικών διατάξεων που τα αφορούν. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τον τρόπο με τον οποίο ορίζει η κυβέρνηση τον “διάλογο” και την “ανοιχτή” συζήτηση τόσο στο εσωτερικό των ιδρυμάτων όσο και έξω από αυτά.

Είναι ξεκάθαρο πως θέλει να τελειώνει με κάθε φωνή αμφισβήτησης των πολιτικών της μέσα στα ιδρύματα και βασικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η μετάλλαξη του πανεπιστημίου σε έναν αποστειρωμένο χώρο διδασκαλίας, η πλήρης αυταρχικοποίηση της λειτουργίας του και το χτύπημα στον φοιτητικό συνδικαλισμό. Η ανοιχτή συζήτηση στα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων από το σύνολο της ακαδημαικής κοινότητας, η αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων αλλά και η δράση των συλλόγων φοιτητών και εργαζομένων στο εσωτερικό των πανεπιστημίων αποτελούν εμπόδια που προσπαθεί να προσπεράσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση για να προχωρήσει τα σχέδια της. Είναι χαρακτηριστικό πως η απουσία των Φοιτητικών Συλλόγων και της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας όλο το προηγούμενο διάστημα από το φυσικό τους χώρο αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία προκειμένου να χτυπήσει για ακόμη μια φορά το άσυλο και να προσπαθήσει να κάμψει οποιαδήποτε φωνή διεκδίκησης εντός του. Τρανό παράδειγμα αυτής της επιλογής αποτελεί η εισβολή των δυνάμεων της αστυνομίας στους χώρους του Κάτω Πολυτεχνείου και της Πολυτεχνειούπολης στις 13/11 λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου με τις εικόνες που ακολούθησαν να μας γυρνούν σε “μαύρες" εποχές.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που διαμορφώνεται, η ακαδημαϊκή κοινότητα στο σύνολο της οφείλει να μπει εμπόδιο σε κάθε σχέδιο και μέτρο αυταρχικοποίησης του πανεπιστημίου και να διασφαλίσει την δημοκρατία στο εσωτερικό των ιδρυμάτων, υψώνοντας παράλληλα τείχη στα κυβερνητικά σχέδια που έρχονται να χτυπήσουν τη δημόσια δωρεάν εκπαιδευση. Είναι η ίδια που καλείται να το προφυλάξει απομονώνοντας απαράδεκτες πρακτικές που συκοφαντούν το άσυλο όπως αυτή που είδαμε το προηγούμενο διάστημα στην ΑΣΟΕΕ. Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να λασπολογεί ταυτίζοντας τους φοιτητικούς συλλόγους και τις διεκδικήσεις τους με λογικές που δεν έχουν καμία σχέση με τον αγώνα στις σχολές μας.

Είναι κατάκτηση αγώνων δεκαετιών το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο συμβολίζει και αποτελεί ένα χώρο που πέρα από τη διδασκαλία, η ελεύθερη σκέψη και δράση προστατεύεται. Το άσυλο και η ενεργός πολιτική δράση στις σχολές μέσα από διαδικασίες των Συλλόγων είναι κατάκτηση του κινήματος. Η προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί παράλληλα και χρέος της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν πρόκειται λοιπόν να επιτρέψουμε την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, το χτύπημα στο άσυλο και την ίδρυση σωμάτων πανεπιστημιακής αστυνόμευσης, γιατί τον διάλογο και τις αποφάσεις για τις σπουδές και την εσωτερική ζωή των πανεπιστημίων, τα διεξάγουν ανοιχτά τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας μακριά από τους εκβιασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική-ανοιχτή λειτουργία των Πανεπιστημίων και τη συμμετοχή όλων των κομματιών της ακαδημαϊκής κοινότητας στα όργανα διοίκησης και στις αποφάσεις που παίρνονται. Ως Φοιτητικοί Σύλλογοι θα υπερασπιστούμε το άσυλο και την ζωντανή παρέμβασή μας μέσα σε αυτό από κοινού με τους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα