Σχέδιο της κυβέρνησης για Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Σε ποιον θα λογοδοτεί τελικά το «νέο σώμα προστασίας» στα πανεπιστήμια; Στην ΕΛΑΣ ή στα ιδρύματα;
  • Τηλεδιάσκεψη Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη - Πρυτανικών Αρχών - ΠΟΣΠΕΠ
  • Δεν απαντήθηκε αν η «πανεπιστημιακή αστυνομία» θα λογοδοτεί στην ΕΛΑΣ ή στα πανεπιστήμια
  • Με «διαρροές» στον Τύπο οι κρίσιμες λεπτομέρειες

Αναπάντητα παραμένουν σημαντικά ερωτήματα, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει σώμα «πανεπιστημιακής αστυνομίας» για τη φύλαξη των ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν  η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, συζητήθηκαν πρόσθετες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως η θέσπιση κάρτας εισόδουκαθώς και αλλαγές στον Ποινικό και Πειθαρχικό Κώδικα για τις ενέργειες που συντελούνται εντός των ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε σχετικά: 

«Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Σύμφωνα, δεν, με την ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ οι  προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με Πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρείς άξονες:

α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.),

β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και

γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Διαρροές για υπαγωγή στην ΕΛΑΣ και όχι τις Πρυτανικές Αρχές

Καμία (επίσημη) τοποθέτηση δεν υπήρξε σχετικά με το καθεστώς της  Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας δεν δόθηκε καμία απάντηση για το αν το σώμα φύλαξης θα λογοδοτεί και θα ελέγχεται από τις Πρυτανικές Αρχές των πανεπιστημίων ή αν θα υπάγεται απευθείας στην ΕΛΑΣ

Ωστόσο, κρίσιμες λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου είδαν το φως της δημοσιότητας -μέσω διαρροών στον Τύπο, οι οποίες προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις σε μερίδα του πανεπιστημιακού κόσμου.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, θα προσληφθούν αστυνομικοί με διαδικασίες εξπρές και θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών (5-7 εβδομάδες) και επιπλέον εκπαίδευση προσαρμοσμένη στα καθήκοντά τους.

Επίσης, οι αστυνομικοί του νέου σώματος θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες, ενώ η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή τους σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα βαρύνει τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Στο επόμενο διάστημα, δε, αναμένεται και σχετική προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, στα «σκαριά» βρίσκονται 1.000 προσλήψεις αστυνομικών, ενώ το συνολικό κόστος προσεγγίζει τα 30 εκ. ευρώ.

Αντίθετη η Σύνοδος Πρυτάνεων - Ζητά σεβασμό στο αυτοδιοίκητο

Η σύνοδος Πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της τον Νοέμβριο είχε τοποθετηθεί υπέρ δράσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ, ωστόσο εξέφρασε με σαφήνεια την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο υπαγωγής του νέου σώματος στην ΕΛΑΣ.

«Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο. Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω
εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει
ελεγχόμενη είσοδος. Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές»
, σημειώνεται σχετικά στην ανακοίνωση.

Σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ ζητούν οι πανεπιστημιακές αρχές

Από το «Σπουδαστικό της Ασφάλειας» στην ΟΠΠΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία για συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας με άμεση υπαγωγή στην ΕΛΑΣ αποτελεί, αν μη τι άλλο, πρωτόγνωρη συνθήκη στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Το Σπουδαστικό της Ασφάλειας

«Σκοτεινές» ιστορικές αναδρομές, άλλωστε, προκαλεί και η σύγκριση με το «Σπουδαστικό της Ασφάλειας», το σώμα της αστυνομίας και της ΚΥΠ που λειτούργησε την περίοδο της δικτατορίας και είναι το τελευταίο, ιστορικά, αστυνομικό σώμα που είχε την αρμοδιότητα «εποπτείας» των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με άρθρο του Μ. Γεωργιάδη στην εφημερίδα «Πριν», «το περιβόητο "σπουδαστικό" αποτελούσε μια… σύμπραξη της Ασφάλειας και της ΚΥΠ, ενώ είχε και εσωτερική και εξωτερική λειτουργία. Υπήρχαν δηλαδή, από τη μία, «φυτευτοί» ασφαλίτες σε κάθε σχολή που δρούσαν ως υποτιθέμενοι φοιτητές αλλά ήταν εντεταλμένοι με την παρακολούθηση των φοιτητών, αλλά και όσων –δυστυχώς λίγων– καθηγητών δεν αποδέχονταν τη δικτατορία. Η ελευθερία ή ακόμη και η σωματική ακεραιότητα των αντιστεκόμενων φοιτητών βρισκόνταν υπό διαρκή απειλή, γιατί η πολιτική τους δράση κινδύνευε να γίνει αντιληπτή, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν. Από την άλλη, υπήρχαν και οι άσφαλίτες οι οποίοι απροκάλυπτα επιτηρούσαν τις πύλες εισόδου των ΑΕΙ, προχωρούσαν σε σωματικούς ελέγχους κλπ.

Το καθεστώς επιδίωκε ασφυκτικό και απόλυτο έλεγχο στα πανεπιστήμια. Το σπουδαστικό ήταν μόνο η μια πλευρά. Παράλληλα, υπήρχαν οι τοποτηρητές της χούντας διορισμένοι επίτροποι στις Συγκλήτους». 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Εκπαιδευτικοί Λακωνίας: Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε Λακωνίας για τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί Λακωνίας: Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας