Σε νέα σύγκρουση με την Πανεπιστημιακή κοινότητα οδηγείται η υπόθεση της ίδρυσης "Πανεπιστημιακής Αστυνομίας", η αλλιώς, τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), όπως θέλουν να την ονομάσουν Κεραμέως και Χρυσοχοϊδης.
Οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων θα συζητήσουν το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της νέας Συνόδου τους από Τετάρτη 16 ως Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, ενώ νωρίτερα η υπουργός Παιδείας κατά πληροφορίες θα προσπαθήσει και πάλι να τους πείσει να αποδεχθούν τις κυβερνητικές προτάσεις, συνομιλώντας ξανά μαζί τους με τηλεδιάσκεψη. Είναι ενδεχόμενο επίσης να τους παρουσιάσει και άλλες ρυθμίσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα περιλαμβάνονται σε επόμενα νομοσχέδια, όπως τα διπλά πτυχία, θέσπιση βάσης εισαγωγής, μετεξελίξεις σε τμήματα πρώην ΤΕΙ, κα.
Πάντως όλο και περισσότεροι πανεπιστημιακοί αντιδρούν στο ενδεχόμενο σύστασης του νέου σώματος με υπαγωγή σε άλλον εξωπανεπιστημιακό φορέα, ενώ ακόμα παραμένει θολό το κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να υποχωρήσει σε αυτό το ευαίσθητο θέμα ή να επιμείνει προχωρώντας σε ρήξη.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους για το θέμα κατόπιν σύσκεψης και με τον Πρωθυπουργό οι πρυτάνεις είχαν ουσιαστικά αρνηθεί κατηγορηματικά τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με υπαγωγή της στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη:
"Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο. Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος. Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές", ανέφεραν μεταξύ άλλων.
Δεν είναι βέβαια μόνο οι πρυτάνεις που ζητούν υπαγωγή του νέου σώματος σε πανεπιστημιακή εποπτεία. Ολο και περισσότεροι πανεπιστημιακοί τοποθετούνται προς αυτή την κατεύθυνση
Ενδεικτικά, η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών αναφέρει ότι εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όταν η κοινωνία μετρά τις πληγές της καθημερινά σε πολλές ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικό επίπεδο, αντί η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της οικονομίας, απεργάζεται σχέδια μετατροπής των πανεπιστημίων σε αστυνομοκρατούμενους, άβατους για την κοινωνία, χώρους. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πλήρη απουσία ενσυναίσθησης για το τι είναι σημαντικό και τι πραγματικά αποτελεί προτεραιότητα για την κοινωνία και τη ζωή (κυριολεκτικά) των πολιτών. Αντί να προσλαμβάνονται μόνιμοι ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, προσλαμβάνονται αστυνομικοί για την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια
Η παράταξη ΔΗΠΑΚ
Πρόταση ψηφίσματος της ΔΗΠΑΚ κατά τη συνεδρίαση της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ στις 9.12.2020 με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου για σύσταση ειδικού αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ:
Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για συγκρότηση ειδικού αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει: 1) Τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της xώρας δεν είναι χώροι ανομίας και παραβατικότητας όπως συστηματικά επιχειρείται να παρουσιασθούν. 2) Παρά τις τραγικές συνθήκες έλλειψής επαρκούς χρηματοδότησης, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ενίσχυσης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών στα Πανεπιστήμια εκτελείται εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου. 3) Αποτελεί ιστορική κατάκτηση τους κανόνες της ακαδημαϊκής ζωής και των δραστηριοτήτων εντός των Πανεπιστημίων, της ελεύθερης και ανεμπόδιστης έρευνας, κοινωνικής και πολιτικής δράσης να τους καθορίζει η ίδια η Ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι οι δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες καταστολής. 4) Για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος υπάρχει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την αντιμετώπισή του.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ: θεωρεί πρόκληση την «ετοιμότητα» που επιδεικνύει η κυβέρνηση να διαθέσει όσα χρήματα και ανθρώπινους πόρους απαιτούνται για τη συγκρότηση σωμάτων καταστολής στα ΑΕΙ, όταν οχτώ μήνες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα πανεπιστήμια μας,τα νοσοκομεία μας,τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι χώροι που εργάζεται ο λαός και η νεολαία μας παραμένουν πρακτικά αθωράκιστα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν την ασφάλεια των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφορούν την καταστολή και τον περιορισμό της της ακαδημαϊκής ελευθερίας και μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους που θα λειτουργούν με όρους και κανονισμούς επιχειρήσεων. Η ΔΕ της ΠΟΔΕΠ εκφράζει την ανησυχία της και καλεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα σε ετοιμότητα καθώς τα μέτρα καταστολής που προαναγγέλλονται έρχονται για υποστηρίξουν τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα οδηγούν σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας εκπαίδευσης, τη γενίκευση των διδάκτρων, την άμεση υποταγή της εκπαίδευσης και έρευνας στα ΑΕΙ στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το πανελλήνιο συνδικαλιστικό μας όργανο (ΠΟΣΔΕΠ) έλαβε πρόσκληση συμμετοχής σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, τη διοίκηση του ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ) και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των πανεπιστημίων την Τρίτη 8/12/2020. Παράλληλα, υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής του Σαββάτου και στο σημερινό Βήμα της Κυριακής σχετικά με τη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Το σχετικό νομικό πλαίσιο υπάρχει μετά από υπουργική απόφαση για οποιοδήποτε ΝΠΔΔ ήδη από τον Ιούλιο του 2020. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κυβέρνηση προχωράει στη σύσταση αυτού του σώματος το οποίο θα δίνει απευθείας αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στα ΑΕΙ. Οι αστυνομικοί θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές και θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών (5-7 εβδομάδες) και επιπλέον εκπαίδευση προσαρμοσμένη στα καθήκοντά τους. Θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες. Η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή τους σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα βαρύνει τα ΝΠΔΔ.
Ο ΕΣΔΕΠ επισημαίνει μετά από τα παραπάνω τα εξής:
• Οι προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών είναι εκτός τόπου και χρόνου.
• Η σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε περίοδο όπου τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι άδεια είναι το λιγότερο ανεπίκαιρη.
• Η πρόσκληση για διάλογο από την πολιτεία θα έπρεπε να γίνεται με διαφορετικές προτεραιότητες.
o Πρώτα να συζητηθεί ο τρόπος που μπορεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να συμβάλλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων που προέρχονται από την πανδημία. Πράγματι, η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει από την αρχή της κρίσης θέσει εαυτόν στη διάθεση της πολιτείας και δεν έχει υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, ενώ τα πράγματα σε όλα τα πεδία είναι εξαιρετικά κρίσιμα. o Στη συνέχεια να συμβάλλουμε στο διάλογο για το νομοσχέδιο για την παιδεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για το οποίο συνεχώς υπόσχεται ότι θα μας σταλεί πρόσκληση. Αντί αυτού λαμβάνουμε πρόσκληση για να συζητήσουμε για νέες προσλήψεις στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
• Οι πρυτανικές αρχές της χώρας έχουν ήδη από την 4η Νοεμβρίου 2020 απαντήσει στις προτάσεις του πρωθυπουργού για την πανεπιστημιακή αστυνομία και στην ανακοίνωσή τους είναι αντίθετοι σε ένα σώμα που θα έχει αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ και όχι στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και η πανεπιστημιακή φύλαξη πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και τη Σύγκλητο. Φαίνεται λοιπόν, ότι η πολιτική ηγεσία δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της συνόδου των πρυτάνεων αλλά προχωρά κανονικά στο σχέδιό της. Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θεωρεί • ότι καλύπτεται από την ανακοίνωση της συνόδου των πρυτάνεων σχετικά με το θέμα της πανεπιστημιακής φύλαξης. • Ότι απαιτείται χρηματοδότηση για επαρκή φύλαξη (και όχι αστυνομία) στους ευαίσθητους πανεπιστημιακούς χώρους, η οποία θα αναφέρεται μόνο στα εκλεγμένα διοικητικά όργανα των Πανεπιστημίων.
• Ότι η συζήτηση για προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών εν μέσω πανδημίας είναι ανεπίκαιρη και προκλητική. Επομένως ο ΕΣΔΕΠ
• Καλεί τις πρυτανικές αρχές του ΠΘ να υποστηρίξουν την ήδη από 4/11/2020 απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων και να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόταση της πολιτείας για σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Τους καλούμε επίσης να μας κοινοποιήσουν τις θέσεις τους.
• Καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να συνταχθεί με την ανωτέρω απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων και να αρνηθεί την σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ.
• Την πολιτεία να σεβαστεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και να συνδράμει για φύλαξη και όχι αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Να αποσύρει συνεπώς άμεσα οποιαδήποτε σκέψη για σύσταση ενός σώματος με αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη