Για «επιχείρηση άλωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης με Δούρειο Ίππο την τοπική αυτοδιοίκηση» κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι αιρετοί ΠΥΣΔΕ Αγγελική Φατούρου και Αντώνης Πέττας, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για παραχώρηση της ευθύνης για την επαγγελματική εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των αιρετών, στους ΟΤΑ αναμένεται να περάσουν και οι προσλήψεις μη διδακτικού προσωπικού
Οι αιρετοί τονίζουν ότι η αντίστοιχη απόφαση για το «πέρασμα» των βρεφονηπιακών σταθμών στους δήμους συνδέθηκε με αυξήσεις στα δίδακτρα, ενώ οι οι παιδικοί σταθμοί μετατράπηκαν σε πεδία εφαρμογής των ελαστικών μορφών εργασίας, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, έτσι ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακής ομηρίας.
Παράλληλα, με το σχέδιο της «αποκέντρωσης» προάγεται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και δοκιμάζεται το μοντέλο του «σχολείου της αγοράς» εν μέσω καθήλωσης των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση.
Οι αιρετοί, επίσης, καταγγέλλουν την άγρια καταστολή του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου την Παρασκευή, ενώ καλούν στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ της Δυτικής Αθήνας. Δευτέρα 12/10, 13.00, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αρκαδίας 22, Περιστέρι)
Αναλυτικά:
To Υπουργείο Παιδείας και Κυβέρνηση γενικεύουν τον πόλεμό τους ενάντια στον εκπαιδευτικό κόσμο. Αντί να λύσουν τα τεράστια προβλήματα και να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, επέλεξαν το δρόμο του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας. Ενώ κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήραν για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, προσπάθησαν να καταστείλουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις, βάζοντας τους καθηγητές να παίξουν το ρόλο ρουφιάνου και απεργοσπάστη με την κατάπτυστη και παράνομη εγκύκλιο [Υ.Α 131451/ΓΔ4/30-9-2020] για «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» στα κατειλημμένα σχολεία, με τηλεαπουσίες για τους μαθητές.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επίδειξη ισχύος και εκδικητικότητας, που εκτός των άλλων έρχεται ενάντια σε κάθε παιδαγωγική αρχή και λογική. Μετά την αντίσταση των εκπαιδευτικών με στάσεις εργασίας ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ και την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία – αποχή, προχώρησαν στην ωμή βία και καταστολή, σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση του αστυνομικού αυταρχισμού σε βάρος της μεγάλης μαθητικής κινητοποίησης, την Παρασκευή 9/10, στο ΥΠΑΙΘ.
Αγωνιζόμενοι μαθητές και εκπαιδευτικά σωματεία δέχτηκαν τα χτυπήματα των ΜΑΤ, δεκάδες χημικά, ανελέητο κυνηγητό μέχρι το προαύλιο του Mall και το σταθμό του ηλεκτρικού, που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ανήλικων μαθητών, διαλύοντας τη μαζική συγκέντρωση και συλλαμβάνοντας δύο τουλάχιστον μαθητές.
Καταγγέλλουμε τη σύλληψη μαθητή μας από το ΕΠΑΛ Καματερού. Καταγγέλλουμε τη βία που συνεχίστηκε το απόγευμα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνεχίζοντας το κρεσέντο καταστολής που ξεκίνησε την Τετάρτη 7/10 στη μαχητική διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Οι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουμε δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές μας. Τα αιτήματα τους είναι δίκαια, είναι και δικά μας αιτήματα. Η τρομοκρατία της κυβέρνησης και το σχέδιο συκοφάντησης των αγώνων, η προσπάθεια εκφοβισμού μαθητών και εκπαιδευτικών δεν θα περάσει! Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, φοιτητές, ενωμένοι νικητές.
Καλούμε μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικούς στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ της Δυτικής Αθήνας. Δευτέρα 12/10, 13.00, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αρκαδίας 22, Περιστέρι)
Δε συμμετέχουμε – δε συναινούμε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία! Υπερασπιζόμαστε τα σωματεία μας!
Η υπουργός Παιδείας φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, “εκλογές θα γίνουν, θα είναι Σάββατο 7 Νοέμβρη και θα είναι ηλεκτρονικές”. Η τροπολογία που επιβάλλει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ψηφίστηκε για να εφαρμοστεί αμέσως. Αποτελεί κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου σε όλα τα συνδικάτα το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ προετοιμάζει και το νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο, επιδιώκοντας καθεστώς ελέγχου και υποταγής όλων των συνδικάτων.
Γι΄ αυτό και η υπουργός στη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, επέδειξε πολιτική σιδηράς πυγμής και άκαμπτης στάσης σε όλα τα καυτά θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στο ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν χωρούν ταλαντεύσεις και περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Η κυβέρνηση από καιρό έχει κηρύξει το τέλος των συνδικάτων και δε θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε! Το μέτρο της “ηλεκτρονικής ψηφοφορίας” πρέπει να καταγγελθεί απερίφραστα από κάθε δημοκράτη και σκεπτόμενο εκπαιδευτικό. Κανείς δεν πρέπει να τη νομιμοποιήσει, συμμετέχοντας στη φαρσοκωμωδία της “ηλεκτρονικής κάλπης”, ανοίγοντας το δρόμο για να παγιωθεί σκοτεινό καθεστώς στα συνδικάτα, για να υποταχτεί το συνδικαλιστικό κίνημα στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και της ντόπιας ολιγαρχίας.
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνη τους και να αποσύρουν αμέσως όλα τα ψηφοδέλτιά τους (σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο), σύμφωνα και με τις δημόσιες δεσμεύσεις και δηλώσεις τους στη ΔΟΕ και στη ΟΛΜΕ.
Νομοσχέδιο Υπουργείου Εσωτερικών: ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, θα “περάσουν” στις Περιφέρειες! Το “ξεκαθάρισμα” των αρμοδιοτήτων μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης, αποτελεί το αντικείμενο του νέου νομοσχεδίου το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτέλεσε θέμα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και των περιφερειαρχών.Στη σύσκεψη, ανάμεσα σε άλλα, προτάθηκε η μεταφορά στις Περιφέρειες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο σύνολό της (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές) και τη ίδρυση Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Πρόκειται για ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της επιτροπής προδιαγράφεται σύσφιξη της σχέσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που σήμερα περιορίζεται στα σχολικά κτίρια. Χωρίς να είναι γνωστές οι προτάσεις για τις διαδικασίες μισθοδοσίας δασκάλων και καθηγητών, φαίνεται να προκρίνεται να περάσουν στους ΟΤΑ οι προσλήψεις μη διδακτικού προσωπικού, οποιεσδήποτε υποστηρικτικές σχολικές δομές, ακόμα και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και να ενισχύονται ο ανταγωνισμός και η αξιολόγηση. Το πρώτο βήμα της πολιτικής της αποκέντρωσης/περιφερειοποίησης της εκπαίδευσης, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η παράδοση των παιδικών σταθμών στους δήμους.
Οι περισσότεροι δήμοι επιβάρυναν τους εργαζομένους με αυξήσεις στα δίδακτρα ή τροφεία και άλλες έκτακτες εισφορές. Επιπλέον, οι παιδικοί σταθμοί μετατράπηκαν σε πεδία εφαρμογής των ελαστικών μορφών εργασίας, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, έτσι ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακής ομηρίας. Είναι φανερό ότι μέσα από την επιχείρηση «αποκέντρωση της εκπαίδευσης» προωθείται η ιδιωτικοποίηση και δοκιμάζεται συνολικά το μοντέλο του ευέλικτου, «αποκεντρωμένου» σχολείου της αγοράς.
Επιδιώκεται η καθήλωση των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση και η μετάθεση του κόστους λειτουργίας των σχολικών μονάδων στους δήμους, ουσιαστικά στους εργαζόμενους, με την επιβολή τοπικής φορολογίας. Στα πλαίσια της αποκέντρωσης είναι προφανές ότι ο εκπαιδευτικός καλείται να έχει ένα νέο ρόλο, αυτοί δε που ασκούν διοίκηση θα μετατραπούν σε διαχειριστές που θα είναι υποχρεωμένοι ν΄ αναζητούν πηγές χρηματοδότησης για τη λειτουργία του σχολείου.
Προωθούνται νομοθετικές αλλαγές για την αύξηση της εργατικής εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι πρέπει να καταργηθούν«οι παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και να προσαρμοστεί η εργασία στα νέα δεδομένα ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα», τα κυβερνητικά επιτελεία με γοργό ρυθμό ετοιμάζουν μια νέα δέσμη νομοθετικών αλλαγών στα εργασιακά.
Το Εργασιακό Νομοσχέδιο με άξονα τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη συμπεριλαμβάνει στους βασικούς στόχους του την επέκταση της υπερωριακής εργασίας και την διεύρυνση της “ευέλικτης απασχόλησης” των εργαζομένων. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα προβλέπει: α) την αύξηση των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας στο βιομηχανικό/βιοτεχνικό κλάδο από 96 ώρες ανά έτος σε 120 (έως 2 ώρες ημερησίως), κάτι που ήδη ισχύει και για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
β) Την πιο εκτεταμένη σε χρόνο εφαρμογή της λεγόμενης “ευελιξίας” στο εργατικό ωράριο, δηλαδή ότι οι υπερωρίες θα μπορούν να «συμψηφιστούν» με ρεπό ή με τη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη μέρα ή με πρόσθετη άδεια, κάτι που συνεπάγεται ότι οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται ως τέτοιες, αλλά «θα επιστρέφονται» ως μείωση ωραρίου σε μέρες που ο εργοδότης πιθανότατα δεν θα χρειάζεται όλο το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης [σήμερα το μέτρο ισχύει μόνο εντός της ίδιας εβδομάδας και μέχρι 5 ώρες υπερεργασίας].
Και ό,τι περνάει στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί να αφήνει το δημόσιο αδιάφορο…
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ– ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη