Πώς θα πραγματοποιηθεί η δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις των φοιτητών στα Πανεπιστήμια
Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες των καθηγητών- Ολη η εγκύκλιος

Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης και αναμένεται να αποσταλεί στους Πρυτάνεις/Προέδρους Δ.Ε. όλων των ΑΕΙ της χώρας,με την οποία ξεκαθαρίζει, το πώς θα πραγματοποιηθεί η δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις των φοιτητών στα Πανεπιστήμια. 

Σε συνέχεια ερωτημάτων που υποβλήθηκαν προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την εφαρμογή της με αριθμ. 115744/Ζ1/4.9.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄3707) ως προς τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 και εξής, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Α. Οργάνωση θεωρητικών μαθημάτων προγραμμάτων σπουδών α΄ και β΄ κύκλου των Α.Ε.Ι.

Το διδακτικό έργο που αφορά σε θεωρητικά μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών α΄ και β΄ κύκλου των Α.Ε.Ι. διεξάγεται ως ακολούθως:

α) αποκλειστικά δια ζώσης για τμήματα στα οποία συμμετέχουν έως πενήντα (50) εγγεγραμμένοι φοιτητές. Ο περιορισμός της αποκλειστικά δια ζώσης διδασκαλίας δεν ισχύει για μαθήματα προγραμμάτων σπουδών β΄ κύκλου των οποίων η διδασκαλία οργανώνεται με χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Κανονισμό του προγράμματος σπουδών δυνάμει της παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

β) αποκλειστικά με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τμήματα στα οποία συμμετέχουν πάνω από πενήντα (50) εγγεγραμμένοι φοιτητές, Αποκλειστικά μεταβατικά και μόνο για το διάστημα έως την 26η Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων μαθημάτων, παρέχεται η δυνατότητα οργάνωσης του διδακτικού έργου στα μαθήματα της περ. α΄ με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) εάν είναι δυσχερής ο ακριβής υπολογισμός του αριθμού των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά μάθημα,

 β) εάν ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά μάθημα υπερέβαινε τον αριθμό πενήντα (50) σε ένα από τα τρία τελευταία έτη.

Β. Οργάνωση εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών α΄ και β΄ κύκλου των Α.Ε.Ι.

Με την παρ. 4 του άρθρου τρίτου της ως άνω απόφασης ορίστηκε ότι: «Η δυνατότητα οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μεθόδους εξ αποστάσεως της παρούσας δεν ισχύει για τα εργαστήρια και τις κλινικές ασκήσεις, για τη διεξαγωγή των οποίων εφαρμόζονται τα οριζόμενα στα άρθρα τέταρτο και πέμπτο.». Το διδακτικό έργο που αφορά σε εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις των προγραμμάτων σπουδών α΄ και β΄ κύκλου των Α.Ε.Ι. διεξάγεται αποκλειστικά δια ζώσης με τη συμμετοχή κατ’ ανώτατο όριο έως τριάντα (30) εγγεγραμμένων φοιτητών σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα τέταρτο και πέμπτο της ως άνω απόφασης.

Γ. Δημιουργία περισσοτέρων τμημάτων ανά μάθημα, εργαστήριο ή σεμινάριο

Με την παρ. 1 του άρθρου τρίτου της ως άνω απόφασης ορίζεται ότι « …Είναι δυνατή η οργάνωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του ίδιου μαθήματος, σεμιναρίου ή εργαστηρίου σε πολλαπλά τμήματα με τον ίδιο ως άνω μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών ανά τμήμα…».

Με το εν λόγω εδάφιο, συστήνεται τα Α.Ε.Ι. να δημιουργούν περισσότερα του ενός (1) τμήματα ανά μάθημα, σεμινάριο ή εργαστήριο, προκειμένου να διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία με τον μικρότερο δυνατό συγχρωτισμό και να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δια ζώσης.

Δ. Λήψη αποφάσεων Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. ως προς την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κοινοποίησή της στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Με την παρ. 3 του άρθρου τρίτου της ως άνω απόφασης ορίστηκε ότι: «Για τη διοργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος ή του ανά περίπτωση αρμόδιου οργάνου σε περίπτωση προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Συνέλευση Τμήματος ή Ειδική Διατμηματική Επιτροπή ή Ειδική Διιδρυματική Επιτροπή), στην οποία αναφέρεται ρητώς το σύνολο των μαθημάτων που θα παρασχεθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ανά πρόγραμμα σπουδών. Η απόφαση κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.». Σύμφωνα με το παρόν εδάφιο απαιτείται η λήψη απόφασης από τη Σύγκλητο κάθε Α.Ε.Ι. ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης ή του αρμοδίου ανά περίπτωση οργάνου για τα Π.Μ.Σ. για τα μαθήματα που θα διεξαχθούν με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν στην Ενότητα Α΄ της παρούσης και σχετική αιτιολογία. Η απόφαση θα περιλαμβάνει αναλυτικό κατάλογο των μαθημάτων ανά πρόγραμμα σπουδών α΄ κύκλου που διδάσκονται στο χειμερινό εξάμηνο με αναφορά των εξής στοιχείων:

Δείτε ολη την εγκύκλιο εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα