Δημοτικό Φιλιατρών: Μαθητές έφτιαξαν γλωσσάρι από παλιές λέξεις
«Πού ‘σαι ρε φούλη!» είναι ο τίτλος της εργασίας των μαθητών της Δ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, με την οποία συγκεντρώθηκαν παλιές φιλιατρινές λέξεις

Η εργασία έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, τυπώθηκε σε βιβλιαράκι με τη χρηματοδότηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας και μοιράστηκε στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης, σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr.

Φούλης είναι η πιο χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιείται στα Φιλιατρά, προέρχεται από το “αδερφούλης” και υποδηλώνει την ένδειξη αδερφικής αγάπης. Τα παιδιά με την καθοδήγηση των δασκάλων τους και μέσα από μια μακρά έρευνα, που περιλάμβανε συναντήσεις με τους πιο ηλικιωμένους της πόλης, αλλά και από άλλο υλικό κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1.740 λέξεις που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή.

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι: Ξένια Δημητροπούλου, Γκαλίνα Χρίστοβα, Γιούλα Δημητρακοπούλου, Χάρης Αλεξόπουλος, Σταυρούλα Αρβανιταντώνη, Δημήτρης Γεωργόπουλος, Σωτηρία Γεωργοπούλου, Εριον Λέσι, Δήμητρα Γριβοκωστοπούλου, Νίκος Δημητρακόπουλος, Γρηγόρης Δημητρόπουλος, Δέσποινα Ηλιοπούλου, Αργύρης Κατσούλης, Νικολέτα Καλογεροπούλου, Χαρά Μιχαλακοπούλου, Ισμαήλ Μπάχια, Αντριάνα Ντράγκιτσι, Αλέξανδρος Πετκόβ, Κλαούντια Τζάφα, Αλμπάν Ταμπάκου, Χαράλαμπος Τσίγκανος, Χαρά Γριβοκωστοπούλου, υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια της δασκάλας τους Μαρίας Χατζή.

Στον πρόλογο της εργασίας σε μήνυμά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η ελληνική γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, όπως εξελίσσονται και αλλάζουν οι ομιλητές της. Προσαρμόζεται στις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις και αντικατοπτρίζει τη διαφορετικότητα κάθε εποχής.

Η γλώσσα είναι η ταυτότητά μας. Τίποτε άλλο δεν μας συνδέει στον ίδιο τόπο, όσο η γλώσσα. Η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου εκπλήρωσε την επιθυμία των μαθητών να μοιραστούν τον γλωσσικό μας πλούτο με τους μαθητές των σχολείων των Φιλιατρών και χρηματοδότησε την έκδοση. Ο Δήμος Τριφυλίας δεν μπορεί παρά να επαινέσει και να επιβραβεύσει τους μικρούς συγγραφείς για την προσπάθειά τους να καταγράψουν, να διαφυλάξουν και να παραδώσουν τον τοπικό θησαυρό λέξεων σε μία όμορφη έκδοση, τιμή στον λαϊκό πολιτισμό και στην «ντοπιολαλιά» μας.

Το μαθητικό γλωσσάρι θα βρει φιλόξενο χώρο όχι μόνο στις βιβλιοθήκες των μαθητών, αλλά και σε άλλες δημόσιες και μαθητικές βιβλιοθήκες. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του εμπνευσμένου και χρήσιμου αυτού έργου».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Αλεξανδρόπουλος αναφέρει: «Οι μαθητές της Δ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, ήταν αποφασισμένοι να «βρουν χαμένους θησαυρούς» και να ανακαλύψουν λέξεις παίρνοντας τον ρόλο του ερευνητή. Μίλησαν με παππούδες και γιαγιάδες και κάθε εβδομάδα έφερναν «καινούριο υλικό». Καταγράφαμε τις λέξεις σε ειδικό τετράδιο, αφού πρώτα γράφαμε τις ερμηνείες τους στον πίνακα της τάξης.

Ως άσκηση έπρεπε να βάλουν τις νέες γι’ αυτούς λέξεις σε προτάσεις της καθημερινότητάς τους. Εγραφαν και ιστορίες. Επισκεφτήκαμε το ΚΑΠΗ της πόλης όπου οι γιαγιάδες το καταχάρηκαν. Κάποιοι μαθητές της τάξης από άλλες χώρες ανακάλυψαν λέξεις που τις λένε και στην πατρίδα τους. Καλέσαμε επίσης και τον Φιλιατρινό λογοτέχνη Κώστα Κόλλια-Ερανιώτη, ο οποίος έγραψε για μας ιστορίες με υλικό αυτές τις λέξεις. Μας παρέσυρε κιόλας να γράψουμε κι εμείς. Βγάλαμε τέλος και αφίσα τονίζοντας πως στο σχολείο μας, μεταξύ άλλων, ανακυκλώνουμε και παλιές λέξεις. Και ήταν αρκετοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

Όπως ευχαριστούμε και τις διάφορες «πηγές» μας απ’ όπου αντλήσαμε λέξεις. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπουν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο. Γι’ αυτό όμως που είμαι πεπεισμένος, είναι πως έμαθαν ότι υπάρχει αυτός ο χαμένος θησαυρός και πλούτος της γλώσσας μας και πού ξέρεις, ίσως συνεχίζοντας να ψάχνουν, διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα της διάσωσης αυτού του μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
Πανελλήνιες 2024: Αυτές είναι οι τροποποιήσεις στην κατάταξη των σχολών στα Επιστημονικά Πεδία
Πανελλήνιες 2024: Τροποποιείται η κατάταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία
Πανελλήνιες 2024: Αυτές είναι οι τροποποιήσεις στην κατάταξη των σχολών στα Επιστημονικά Πεδία
xarokopeio.jpg
Αποτελέσματα Εκλογής Εσωτερικών Μελών Συμβουλίου Διοίκησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίο
Η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά από την έναρξη, ώρα 10:00, μέχρι τη λήξη της, ώρα 14:00. Δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις.
Αποτελέσματα Εκλογής Εσωτερικών Μελών Συμβουλίου Διοίκησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίο