Thumbnail
Επειδή τα μέλη του ΕΔΙΠ δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τις θέσεις του Πρύτανη, του Κοσμήτορα και του Προέδρου τμήματος, χάνουν και το δικαίωμα της ψήφου, ήτοι το δικαίωμα του εκλέγειν

Ο λόγος περί του δικαιώματος του εκλέγειν από τα μέλη ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων, οδήγησε αρκετούς, ειδικά μέλη του ΕΔΙΠ, να ανατρέξουν ιστορικά ή να θυμηθούν τους πρώτους κανόνες δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα. Η σύγκριση του τότε με το τώρα εκπλήσσει.  

Οι μέτοικοι είχαν συνήθως περιορισμένα ή καθόλου πολιτικά δικαιώματα στην αρχαία Αθήνα. Τα μέλη ΕΔΙΠ Πανεπιστημίων σήμερα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, δεν θα έχουν πλέον κανένα πολιτικό δικαίωμα για την εκλογή Πρυτάνεως, Κοσμήτορα και Προέδρου Τμήματος. Με την σύγκριση αυτή, μεταξύ μετοίκων και ΕΔΙΠ αδικούνται άραγε οι πρώτοι ή οι δεύτεροι; Βεβαίως υπήρχαν και οι δούλοι της πόλης.

Επίσης, πολιτικά δικαιώματα στην αρχαία Αθήνα χορηγούνταν υπό προϋποθέσεις σε περιπτώσεις κατά τις οποίες μη πολίτες πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην πόλη. Μπορούσαν να γίνουν ισοτελείς, αλλά όχι πολίτες. Αυτή ήταν η προστασία του συστήματος, καθώς ο ξένος δεν μπορούσε να διεκδικήσει κάποιο είδος πολιτικής εξουσίας. Στα μέλη του ΕΔΙΠ το δικαίωμα να γίνουν ισοτελείς δεν υφίσταται πλέον ούτε ως σενάριο.

Στέρηση κεκτημένων πολιτικών δικαιωμάτων, μετοίκων ή πολιτών, μπορούσε να επέλθει μόνο μετά από είτε δικαστική απόφαση (με "ατιμίαν"), είτε μετά από στάση. Σήμερα, το ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων πάει να απολέσει τα πολιτικά του δικαιώματα άνευ κάποιας "ατιμίας". Υπήρχε μεγαλύτερη συνέπεια, εγγύηση και σταθερότητα των πολιτικών δικαιωμάτων τότε, από αυτό που το κράτος πράττει στα Πανεπιστήμια σήμερα.

Αναφέρει μάλιστα το υπουργείο, πως γενικά δεν δύναται κάποιος να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν, αν έστω και δυνητικά δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι! Όμως, ένας αλλοδαπός μπορεί να λάβει την Ελληνική ιθαγένεια, δυνητικά να εκλεχθεί Βουλευτής και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ), ακόμη και αν δεν μπορεί ποτέ να εκλεχθεί ο ίδιος ως ΠτΔ, διότι δεν είναι Ελληνικής καταγωγής ένας τουλάχιστον από τους γονείς του.

Ενώ για τις θέσεις Πρύτανη, Κοσμήτορα αλλά ακόμη και του Προέδρου τμήματος Πανεπιστημίου, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι πρέπει έστω και δυνητικά να συνυπάρχουν, δηλαδή τα κριτήρια είναι ακόμη πιο αυστηρά από ότι για τον ΠτΔ! Οπότε, επειδή τα μέλη του ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τις θέσεις αυτές, χάνουν και το δικαίωμα της ψήφου, ήτοι το δικαίωμα του εκλέγειν.

Πολλά μαθήματα μπορούν να αντληθούν από το παρελθόν. Η πολιτική ηγεσία, στερώντας από κάποιους το δικαίωμα της ψήφου, τους "ανάγκασε" να θυμηθούν, να διαβάσουν, να μορφωθούν. Τους (μας) έκανε σοφότερους. Ελπίζουμε το ίδιο και στην πολιτική ηγεσία.

*Ε.ΔΙ.Π. του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tsoulias
Ανάσα Ζωής το Βιβλίο
«Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής με το βιβλίο. Το παιδί όταν αρχίζει και μεγαλώνει (οπότε αποκτά την πρώτη του σχέση με το βιβλίο) δεν βλέπεις στο...
Ανάσα Ζωής το Βιβλίο