Το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία και η ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019 το 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» με ακρωνύμιο RoDi. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Α.Ετου Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία και η ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης. Απώτερος δε σκοπός της διοίκησης του Ιδρύματος είναι η καθιέρωση αυτού ως θεσμού παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ατόμων με αναπηρία, άρσης των εμποδίων συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψής τους και σύζευξης Πανεπιστημίου και Κοινωνίας.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ [https://rodi.uom.gr/πρόγραμμα/], περιλαμβάνονται προβολές κινηματογραφικών ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος ελληνικών και ξένων παραγωγών, ένα ειδικό αφιέρωμα με τη σφραγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μουσικές και επαγγελματικές και ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και πολλά άλλα.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

·Προβολές κινηματογραφικών ταινιών διαγωνιστικού μέρους

·Ειδικό Αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την προβολή τριών ταινιών: «Επιστροφή στην Κορυφή», «Μην ανησυχείς, δεν θα φτάσει μακριά με τα πόδια» και «Blindness»

·Οι θεατρικές παραστάσεις «Η μικρή μας πόλη» του Thorton Wilder, Α.Σ.ΤΥΦΛΩΝ ΗΦΑΙΣΤΟΣ και

«Ο κύριος Ρεμ» από το ΘΕΑΜΑ- Θέατρο ατόμων με αναπηρία

·Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5/12), μεταξύ αυτών για τη δωρεά μυελού των οστών με τη συμμετοχή του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) - «Χάρισε Ζωή»

·Ειδικό session «Λογοτεχνία και Αναπηρία»

·Μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα, και πολλά άλλα.

Όσον αφορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα, επισημαίνεται ότι η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους:

1.      Θάνο Σταυρόπουλο, Συνεργάτη Ξένου Προγράμματος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Θάνος Σταυρόπουλος πήρε το μεταπτυχιακό του στο Video and Filmmaking από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν το 2003 και το πτυχίο του στις Καλές Τέχνες από το De Montfort University το 2001. Η αγάπη του για την κινούμενη εικόνα και η πολύχρονη εμπειρία του στη διοργάνωση πολιτιστικών φεστιβάλ τον οδήγησε στη συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007. Έκτοτε παραμένει σταθερό μέλος της ομάδας προγράμματος και συντονισμού των διοργανώσεων και της ετήσιας δραστηριότητας του Οργανισμού.

2.      Ελένη Φύκα, ενεργό μέλος της κίνησης καλλιτεχνών με αναπηρία (https://www.facebook.com/DisArtMove/ και

3.      Καθηγητή Michael L. Wehmeyer, Ph.D., διακεκριμένο επιστήμονα παγκοσμίως σε θέματα αυτοπροσδιορισμού και ειδικής αγωγής, με περισσότερα από 425 επιστημονικά άρθρα και 42 βιβλία στο ενεργητικό του, στα θέματα, μεταξύ άλλων, του αυτοπροσδιορισμού, της μετάβασης στην ενήλικη ζωή, και της εκπαίδευσης και συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία (https://specialedu.ku.edu/michael-wehmeyer και https://scholar.google.com/citations?user=ilUhqNgAAAAJ&hl=en). 

 Κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ άτομα με και χωρίς αναπηρία συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα σε όποιον ρόλο αυτά επιλέξουν, είτε συμμετέχοντας στις καλλιτεχνικές δράσεις είτε απλώς παρακολουθώντας τες. Οι εργασίες, μάλιστα, του Φεστιβάλ υποστηρίζονται από την ειδικά εκπαιδευμένη σε θέματα προσβασιμότητας, μικτή εθελοντική ομάδα του Φεστιβάλ ατόμων με και χωρίς αναπηρία.

 Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο:

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 1ος όροφος, γραφ. Κ-123
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310.891. 437/350

Ε-mail              : [email protected]
Website           : http://rodi.uom.gr/

Facebook         : https://www.facebook.com/rodifestival/

Twitter              : https://twitter.com/rodifestival

Instagram        : https://www.instagram.com/rodifestival/

 

Συνέντευξη Τύπου με διερμηνεία στη νοηματική

Με την ευκαιρία της έναρξης του Φεστιβάλ, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου μεθαύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 στις 11 το πρωί, στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον πρώτο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (ΟΑΕΔ), καθώς μαθητές του Κέντρου συμμετέχουν στην Συμπεριληπτική Εθελοντική ομάδα του Φεστιβάλ και εκπρόσωπος της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος, που έχουν επιμεληθεί το προσβάσιμο βίντεο του φεστιβάλ.

Δείτε την αφίσα και το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα