Η Υπουργός Παιδείας επιχείρησε στην συνάντηση με την ΟΛΜΕ, με κλειστή ατζέντα και στα γρήγορα, να αποφύγει την επί της ουσίας αναφορά στα τεράστια προβλήματα του κλάδου, με την αιτιολόγηση ότι είναι 10 μέρες κυβέρνηση.
Όμως, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η τωρινή της ΝΔ, έχουν προσυμφωνήσει και προσυπογράψει από κοινού, τις βασικές κατευθύνσεις των πολιτικών αυτών, που είτε με μνημόνια είτε χωρίς, διαλύουν το Δημόσιο σχολείο και καταβαραθρώνουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών. Καμία διαχείριση εντός της Ε.Ε., που είναι ο πυρήνας των προγραμμάτων των κομμάτων του νέου αναστηλωμένου διπολισμού, με τα διαρκή προγράμματα λιτότητας και περικοπών, όπου ο ΟΟΣΑ απαιτεί αυξήσεις ωραρίου, μαθητών ανά τμήμα, συγχωνεύσεων, αξιολογήσεων κλπ, δεν μπορεί να δώσει λύσεις επί της ουσίας και στα τρέχοντα ζητήματα.
Ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις χαιρετίζουμε τις μαζικότατες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που έχει τεθεί από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, ως πρώτη προτεραιότητα. Είναι η αισιόδοξη πλευρά, όπου τα κοινωνικά κομμάτια που αγωνίζονται, όσο μπορούν να συντονιστούν και να δώσουν παρατεταμένο χαρακτήρα στις διεκδικήσεις τους, έχουν να πετύχουν μικρές ή μεγάλες νίκες στην εξέλιξη.
Συνολικά, τέθηκαν από την πλευρά μας τα κρίσιμα θέματα της περιόδου με έμφαση στους διορισμούς, τις αποσπάσεις, το Νέο Λύκειο, τα «ολιγομελή τμήματα» σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Ο.Π. και τα ξενόγλωσσα, οι υπηρεσιακές μεταβολές και η αξιολόγηση.
Το υπουργείο έθεσε ένα κύριο ζήτημα, αυτό «του Νέου Λυκείου και των στρεβλώσεων στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ», που έχει ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Λόγω του προφανούς κοινωνικού αντίκτυπου του ζητήματος και χρησιμοποιώντας τις αγωνίες μαθητών και γονιών, δίνει προτεραιότητα για επικοινωνιακούς λόγους. Μετά την επιμονή μας συζητήθηκαν και τα άλλα ζητήματα.
Τέθηκε από την Υπουργό ο εξορθολογισμός της ύλης με παράλληλη μείωσή της, αφού υπάρξει σχετική εισήγηση του ΙΕΠ. Άλλο ζήτημα ήταν η αξιολόγηση των μαθητών με έμφαση στη συνεξέταση Γλώσσας και Λογοτεχνίας στα ΓΕΛ, μετά τα ΕΠΑΛ και αν είναι ένα θετικό μέτρο ή πρέπει να αναθεωρηθεί. Επίσης, για τα μηχανογραφικά τον Οκτώβρη, με τα ΤΕΠ και πράσινα ή κόκκινα τμήματα. Δεν βλέπουν θετικά το μηχανογραφικό για τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης και θεωρούν ότι τα ΑΕΙ θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αριθμού των εισακτέων στο πλαίσιο της αυτονομίας τους (η Υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καταλήξει στο νέο σύστημα εισαγωγής και της επισημάναμε τις προγραμματικές δηλώσεις με ελάχιστο βαθμό εισαγωγής, κλπ).
Κάναμε σαφές ότι η ΟΛΜΕ, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, είναι κατά του Νέου Λυκείου γιατί αυξάνει τους εξεταστικούς φραγμούς και φροντιστηριοποιεί πλήρως τη Γ΄ Λυκείου, πράγμα που θα συμπαρασύρει ανάλογα και τις άλλες δύο λυκειακές τάξεις. Η ΟΛΜΕ υποστηρίζει την ενίσχυση της γενικής παιδείας και την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, όταν η νέα κυβέρνηση, αν δώσει αποφασιστικό ρόλο στα ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων και τον καθορισμό των βάσεων, οδηγεί σε δραστική μείωση του αριθμού αυτού. Τονίσαμε ότι για μας η αυτονομία των ΑΕΙ συνδυάζεται απόλυτα με την πλήρη προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η αξιολόγηση των μαθητών με συνεξέταση Γλώσσας και Λογοτεχνίας δημιουργεί προβλήματα, που πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και οι ενδοσχολικές εξετάσεις τύπου πανελλαδικών για το «Εθνικό Απολυτήριο» θίγουν την υπάρχουσα εκπαιδευτική αυτοτέλεια των σχολείων, αλλά και οι προαγωγικές με τράπεζα θεμάτων, είναι αντιπαιδαγωγικές και είναι ακόμα ένα εμπόδιο για τους μαθητές. Η στάση του Υπουργείου στα ζητήματα που το ίδιο έθεσε είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές, για να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές, αλλά εκφράστηκε η πρόθεση να γίνουν αργότερα.
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης μετά την αποχώρηση της Υπουργού τέθηκαν τα υπόλοιπα θέματα. Συνωστίζονται αποσπάσεις, αναπληρωτές, κ.ά., δηλαδή ένα «προνομιακό» πεδίο για τον κυβερνητικό συνδικαλισμό στην ΟΛΜΕ, όπου το υπουργείο θέλει να δείξει για λόγους επίσης κοινής γνώμης ότι μπορεί να κάνει έγκαιρα κάποια πράγματα. Το πρώτο ζήτημα αφορά τους διορισμούς και τους αναπληρωτές και την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα δίχως αποκλεισμούς και υπαναχωρήσεις. Για τους 4500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή πρέπει να υπάρξει κατανομή μεταξύ α/βάθμιας και β/βάθμιας ανάλογη με αυτή που υπήρχε την προηγούμενη 3ετία, δηλαδή, περίπου 1500 διορισμοί από τη β/βάθμια.
Επισημάναμε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών πρέπει να γίνουν τον Αύγουστο, κυρίως σε μια πρώτη φάση και να καλύψουν τον μεγάλο όγκο των κενών, που είναι ήδη γνωστά (2-3 μέρες πριν την έναρξη του σχολείου, είπε το υπουργείο). Πρέπει να γίνουν με τους παλιούς πίνακες, να υπολογιστεί και η φετινή χρονιά 2018 – 19 και τα δυσπρόσιτα στα μόρια και να έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση κι όσοι δεν εργάστηκαν φέτος.
Τονίσαμε την τεράστια ανάγκη για άμεσους μαζικούς μόνιμους διορισμούς στη Γενική Αγωγή και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν, αν ποτέ γίνουν, με διαγωνισμό-εξετάσεις του ΑΣΕΠ και προσοντολόγιο. Εδώ δόθηκε η απάντηση ότι δεν υπάρχει καμία προεργασία για τις 10.500 προσλήψεις (έγιναν προφορικά είπαν) και επιβεβαιώνει την άποψη του προεκλογικού χειρισμού των προσλήψεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως έλλειψης βούλησης από την τωρινή.
Επιπλέον, οι πολύ λίγες γενικές μεταθέσεις (455) επιβάλλουν να γίνουν μαζικές, αλλά πλήρως τεκμηριωμένες, αποσπάσεις τώρα (να γίνουν όλες οι αιτήσεις δεκτές) και να προχωρήσουν στη συνέχεια οι υπηρεσιακές μεταβολές εγκαίρως, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, χωρίς εκπτώσεις. Επισημάναμε τα προβλήματα νομιμότητας και τις αδικίες που προκαλεί στις υπ. μεταβολές η πρόσφατη εγκύκλιος για τα Πειραματικά σε συνέχεια των ρυθμίσεων Γαβρόγλου και σημειώθηκε η ανάγκη να συσταθούν περίπου 1700 οργανικές θέσεις στα τμήματα ένταξης.
Η Υφυπουργός είπε ότι από τη β/βάθμια θα γίνουν περίπου 1500 διορισμοί στην Ειδική και η απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία θα ολοκληρωθεί συνολικά μάλλον τον Νοέμβρη, ενώ διορισμοί στη Γενική Αγωγή θα γίνουν μετά το 2020 - 21, αφού εξακριβωθούν οι πραγματικές ελλείψεις ανά κλάδο και συνεκτιμηθεί το δημοσιονομικό κόστος και οι δημογραφικές εξελίξεις. Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με τους παλιούς πίνακες, αφού δεν υπάρχει χρόνος να ετοιμαστούν οι νέοι και θα εξεταστεί το αίτημα για συνυπολογισμό του 2018 -19.
Για τα «ολιγομελή» σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ ξεκαθαρίσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση όλων των τμημάτων. Σε αυτή τη λογική θα πρέπει οι ηλεκτρονικές εγγραφές να συνεχιστούν και τον Σεπτέμβρη για όλα τα τμήματα και να ολοκληρώνονται κάθε χρόνο ως τις 20 Σεπτέμβρη. Το πρόβλημα με τα «ολιγομελή» τμήματα στα ΓΕΛ, τις ΟΠ, είναι πανελλαδικό, ακόμη και σε όσα βρίσκονται στην 1η ομάδα σχολείων και δεν λύνεται ούτε με συνδιδασκαλία. Όμως, είναι πολύ πιο έντονο στα απομακρυσμένα και περιφερειακά λύκεια καθώς και στα Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις, όπου οι μαθητές στις ΟΠ είναι πολύ λιγότεροι από το κατώτερο όριο που αφορά τα σχολεία αυτά. Το ίδιο ισχύει και σε μεγάλα και κεντρικά ΓΕΛ, για τις ΟΠ υγείας σταθερά, αλλά και θετικής ή ανθρωπιστικών σπουδών.
Καταθέσαμε σχετικά ενδεικτικά πανελλαδικά στοιχεία, μαζί με τη σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Όλα αυτά αναδεικνύουν ξεκάθαρα ότι επιβάλλεται τώρα η κατάργηση όλων των νομοθετημάτων, αποφάσεων και εγκυκλίων που καθορίζουν τον κατώτερο αριθμό μαθητών για την λειτουργία των τμημάτων σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια.
Επισημάνθηκαν, επίσης, τα προβλήματα που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός και πάλι στη Δυτική Αττική κυρίως, μετά από 20 χρόνια από τον φονικό σεισμό του 1999. Αρκετά σχολεία χρειάζονται επισκευές, που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα με συνεργασία των Δήμων και των ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ).
Η Υφυπουργός και η Γ. Γραμματέας είπαν ότι γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος με τα ολιγομελή, αλλά φάνηκε ότι δεν ήταν έτοιμες να δώσουν απαντήσεις. Για τα προβλήματα του σεισμού ενημέρωσαν ότι συγκεντρώνονται τα στοιχεία από την Περιφέρεια και τη Διεύθυνση Δ. Αττικής για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Τέλος, επισημάνθηκε και η μεγάλη ανάγκη να επανέλθει η δυνατότητα τα ξενόγλωσσα τμήματα να διαμορφώνονται και με βάση το επίπεδο των γνώσεων των μαθητών κι όχι με τον αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας.
Από τις ερωτήσεις μας προς την Υπουργό και την Υφυπουργό, υπεύθυνη για θέματα α/βάθμιας και β/βάθμιας, που προφανώς δεν απαντήθηκαν, όπως για τα οικονομικά (απαγόρευση από ΣτΕ για τα αναδρομικά, το 13ο και 14ο μισθό πολλοί συνάδελφοι είχαν προσφύγει μαζικά), τις αξιολογήσεις (με δεδομένες τις προθέσεις της κυβέρνησης), το ωράριο (με θέση της ΟΛΜΕ να επανέρθει σε αυτό του 2013), τους χιλιάδες μόνιμους διορισμούς που χρειάζονται στα σχολεία κ.ά., βγαίνει το συμπέρασμα ότι η συνάντηση, ήταν περίπου εθιμοτυπική, αν εξαιρέσει κανείς τις αποσπάσεις και διορισμούς αναπληρωτών, όπου απαιτήσαμε να γίνουν άμεσα και είχαμε ενημέρωση. Κατά τα άλλα γνωρίζουμε ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του κράτους στην περίπτωση που ο κλάδος συνεχίζει με τις λογικές της ανάθεσης και της παραίτησης να μην συλλογικοποιεί τα προβλήματα.
Η αντίστροφη πορεία είναι μαζί με τις ΕΛΜΕ, που καλούνται την περίοδο που ανοίγει από Σεπτέμβρη να πάρουν το κύριο βάρος, να ανοίξει μια πορεία διαρκούς και πολύμορφου αγώνα, με ρήξεις και συγκρούσεις σε μαζικό επίπεδο με τις αντιλαϊκές πολιτικές, για το παρόν και το μέλλον του Δημόσιου σχολείου.
Δήλωση Χρ. Κουρνιώτη, Γ. Μαρίνη, εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη