Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε ερώτηση για την μη προσμέτρηση του απολυτηρίου κατά τον πρώτο χρόνοε εφαρμογής του νέου συστάματις τόνισε χαρακτηριστικά «Θέλουμε πρώτα να εδραιωθεί αυτό το σύστημα -άρα θα δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες, θα κάνουμε τις μελέτες μας αφού δούμε τις εξετάσεις- και όταν αυτό καθιερωθεί και εδραιωθεί, τότε θα αρχίσουμε να μετράμε τους βαθμούς του απολυτηρίου ως μέρος της βαθμολογίας για την εισαγωγή».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που θα διαβάσετε παρακάτω από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" τέσσερα είναι οι "γρίφοι" του νέου συστήματος.
Οι τέσσερις γρίφοι
1. Πράσινες (ελεύθερης πρόσβασης) και κόκκινες (εισαγωγής με Πανελλαδικές) σχολές:
Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι με ποια κριτήρια θα κάνουν τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό, οι μαθητές της Γ' Λυκείου και κυρίως αυτοί που έχουν χαμηλές βαθμολογίες. Θα δηλώνουν αυτό που πραγματικά θέλουν να σπουδάσουν ή θα επιλέγουν σχολές με πολύ χαμηλές βάσεις μόνο και μόνο για να εισαχθούν κάπου χωρίς Πανελλαδικές; Και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις πανεπιστημιακές ανάγκες ή θα καταλήγουν αιώνιοι φοιτητές.
Σήμερα, τα τμήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πράσινα» είναι 99, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στα οποία πέρυσι εισήχθησαν με βαθμούς κάτω της βάσης, δεκάδες υποψήφιοι (δηλαδή ακόμα και 4.000 ή 5.000 μόρια)
Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε αυτά τα τμήματα:
2. Απολυτήριες εξετάσεις σε επίπεδο διεύθυνσης κατεύθυνσης και όχι σε κάθε σχολείο ξεχωριστά
Με την αλλαγή αυτή το σύστημα των απολυτήριων εξετάσεων καθίσταται πιο αντικειμενικό και αδιάβλητο όχι όμως και δίκαιο καθώς ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων θα διαφέρει από δήμο σε δήμο, όπως αντίστοιχα και η βαθμολόγηση. Εφόσον -σύμφωνα με το υπουργείο- από το 2021 οι βαθμοί του απολυτηρίου θα μετρούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αυτό δημιουργεί πρόβλημα.
3. Πρώτο μηχανογραφικό για τους μαθητές της Γ' Λυκείου τον Οκτώβρη
Τα αποτελέσματα θα βγαίνουν τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα αρχίζουν την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις και μετά κάποιος θα διακόπτει εάν έχει δηλώσει σχολή ελεύθερης πρόσβασης και αποφασίσει να εισαχθεί σε αυτή χωρίς εξετάσεις.
4. Κατάργηση του 5ου μαθήματος
Η δυνατότητα να δηλώνουν σχολές δύο πεδίων, καταργείται και πλέον οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν πιο προσεκτικές επιλογές. Δεν ανακοινώθηκε η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία. Άρα πώς θα επιλέγει ο υποψήφιος επιστημονικό πεδίο όταν δεν θα γνωρίζει ποιες σχολές περιλαμβάνει;
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη