Thumbnail
Ο όρος «Ομάδα συνεργασίας εκπαιδευτικών» χρησιμοποιείται προκειμένου να δηλώσει μια ομάδα εκπαιδευτικών διαφορετικών ή και της ίδιας ειδικότητας, που εργάζονται συνεργατικά, κάνουν συναντήσεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα και στοχεύουν στη βελτίωση της διδακτικής,  ώστε να επιτύχουν καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα για τους μαθητές.

Η ανάπτυξη συνεργασιών με ομάδες συνεργασίας  εκπαιδευτικών φαίνεται ότι εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ομάδες Συνεργασίας Εκπαιδευτικών(  teacher team)  θα δημιουργηθούν μέσα στις σχολικές μονάδες  αλλά και μεταξύ σχολικών μονάδων.

Ο όρος «Ομάδα συνεργασίας εκπαιδευτικών» χρησιμοποιείται προκειμένου να δηλώσει μια ομάδα εκπαιδευτικών διαφορετικών ή και της ίδιας ειδικότητας, που εργάζονται  συνεργατικά, κάνουν συναντήσεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα και στοχεύουν στη βελτίωση της διδακτικής,  ώστε να επιτύχουν καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα για τους μαθητές.

Η στόχευση της εκπαιδευτικής πολιτικής  δείχνει  να συμφωνεί  στο ότι τα καλά εκπαιδευτικά αποτελέσματα δεν εξαρτώνται μόνο από τη διδασκαλία στην τάξη αλλά και από τον τρόπο συνεργασίας των εκπαιδευτικών μεταξύ τους.

Συγκλίνει με έρευνες που δείχνουν ότι η εφαρμογή  τέτοιων συνεργασιών δημιουργεί θετικά αποτελέσματα, σχετικά με:

  • τη μείωση της διδακτικής απομόνωσης
  • την αποκέντρωση της εξουσίας
  • την κοινοποίηση πηγών πληροφοριών και ιδεών

Οι ομάδες συνεργασίες των εκπαιδευτικών που επιδιώκονται θα διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα ( Άρθρο 48 – Ομάδες εκπαιδευτικών και ομάδες σχολείων του σ/ν):

1.Στη συγκρότηση ομάδων εργασίας εκπαιδευτικών σε επίπεδο σχολείου

2.Σε επίπεδο ομάδων σχολικών μονάδων.

Οι ομάδες εργασίας σε επίπεδο σχολείου θα συνεδριάζουν και θα συνεργάζονται με στόχους:

  • τον από κοινού σχεδιασμό της διδασκαλίας,
  • την ανταλλαγή ιδεών και διδακτικού υλικού και
  • την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της υλοποίησης του προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου.

Οι ομάδες σχολείων θα συνεργάζονται με στόχους:

Οι σύλλογοι διδασκόντων των ομάδων σχολείων να βρίσκονται σε συνεχή ενημέρωση μεταξύ τους

επιμορφωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις,

συμμετοχή σε ποικίλα παιδαγωγικά προγράμματα

ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων και προβληματισμών γύρω από την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων για την επίλυση παιδαγωγικών ζητημάτων, με επίκεντρο την διαδικασία του συλλογικού προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου

Ο αναγκαίος χρόνος για όλες αυτές τις συναντήσεις έχει ήδη προβλεφτεί με την πρόσφατη εγκύκλιο στις 26-1-2018, 14181 / ΓΔ4 για την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

1,Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.

2.Στους εκπαιδευτικούς ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώρηση-ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

Πηγή: fresh-education.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μυαλο
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Τι είναι και πώς μπορείτε να εντοπίσετε τα συμπτώματα;
Τα άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι έχουν εμμονές που δεν είναι λογικές και μπορεί να τις αγνοούν επίτηδες
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Τι είναι και πώς μπορείτε να εντοπίσετε τα συμπτώματα;
γάτα
Τι πραγματικά αισθάνεται η γάτα σας όταν την παίρνετε αγκαλιά;
Μήπως η κίνηση αυτή, που για εμάς είναι ένδειξη αγάπης, για εκείνη είναι μια εμπειρία που απλώς υπομένει με στωικότητα ή και ενόχληση;
Τι πραγματικά αισθάνεται η γάτα σας όταν την παίρνετε αγκαλιά;
robin williams
Άνοια πριν τα 65: Τι δείχνει η περίπτωση του Ρόμπιν Ουίλιαμς
Η άνοια είναι συνήθως συνδεδεμένη με την τρίτη ηλικία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια ανησυχητική αύξηση περιστατικών σε ανθρώπους κάτω...
Άνοια πριν τα 65: Τι δείχνει η περίπτωση του Ρόμπιν Ουίλιαμς