Υπάρχει ένα φρούτο που όσοι το γνωρίζουν το λατρεύουν φανατικά και όσοι δεν το έχουν δοκιμάσει, το… φοβούνται. Ένα φρούτο που «διώχνει» με τη μυρωδιά του, αλλά μαγεύει με τη γεύση του. Ένα φρούτο που απαγορεύεται στα ξενοδοχεία και στα μέσα μεταφοράς σε ολόκληρη την Ασία, αλλά θεωρείται βασιλιάς στα τραπέζια των ντόπιων.
Αυτό δεν είναι άλλο από το ντούριαν (durian), το πιο ασυνήθιστο, παρεξηγημένο και για πολλούς καλύτερο φρούτο του κόσμου.
Το φρούτο με τη «διάσημη» φήμη
Το ντούριαν έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο «δύσκολου» φρούτου εξαιτίας της μυρωδιάς του, η οποία έχει περιγραφεί με… κάθε φανταστική παρομοίωση:
από «ώριμο κρεμμύδι» και «καμένο καουτσούκ» μέχρι «γλυκιά κρέμα με μια δόση μυστήριο».
Όμως πίσω από την παράξενη οσμή του κρύβεται ένα εσωτερικό γεμάτο βελούδινες, κρεμώδεις “φέτες”, με υφή που θυμίζει κρέμα ζαχαροπλαστικής και γεύση που πολλοί περιγράφουν ως ένα μείγμα βανίλιας, αμυγδάλου και καραμέλας.
Για όσους το λατρεύουν, δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο.

Γιατί θεωρείται το καλύτερο;
Παρά την εκκεντρική του φήμη, το ντούριαν κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις κουλτούρες της Νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και αιώνες. Και όχι άδικα.
1. Είναι πραγματική γαστρονομική εμπειρία
Το ντούριαν δεν μοιάζει με κανένα άλλο φρούτο. Έχει συγκεκριμένη εποχή, συλλέγεται προσεκτικά, και πολλοί το απολαμβάνουν σχεδόν τελετουργικά. Είναι φρούτο που δεν τρώγεται «βιαστικά». Θέλει προετοιμασία, άνοιγμα, κάλεσμα φίλων — είναι μέρος κουλτούρας.
2. Είναι απίστευτα χορταστικό
Με τη γεμάτη, πλούσια, σχεδόν «γλυκανάλατη» υφή του, μπορεί να σταθεί άνετα ως σνακ ή μικρό γεύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά το αποκαλούν «το φρούτο που σε ταΐζει».
3. Είναι θρεπτικό και φυσικό
Όπως πολλά φρούτα, έτσι και το ντούριαν περιέχει φυτικές ίνες, φυσικά σάκχαρα και ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Δεν υπάρχει τίποτα τεχνητό σε αυτό — είναι ένα πλήρες τρόφιμο από τη φύση.
4. Είναι γαστρονομικός θρύλος
Από επιδόρπια υψηλής γαστρονομίας σε εστιατόρια της Ασίας μέχρι street food παγωτά, κρέπες και smoothies, το ντούριαν έχει εμπνεύσει μια ολόκληρη γαστρονομική παράδοση. Όταν ένα φρούτο γίνεται… κουλτούρα, μάλλον κάτι πολύ σωστό κάνει.
Γιατί είναι τόσο παρεξηγημένο;
Πολύ απλά το πρώτο πράγμα που γνωρίζουμε για το ντούριαν είναι η μυρωδιά του — όχι η γεύση του.
Αν κρίνουμε κάποιον άνθρωπο μόνο από την πρώτη εντύπωση, κάνουμε λάθος. Το ίδιο ισχύει και για αυτό το φρούτο.
Η γεύση του είναι εντελώς διαφορετική από την μυρωδιά του και πολλοί που το δοκίμασαν «με ανοιχτό μυαλό» παραδέχτηκαν ότι άλλαξαν άποψη αμέσως.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση