ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2015
Πιστεύω πως τα τριάντα πέντε χρόνια της πορείας μου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η μακρόχρονη συμμετοχή μου ως αιρετού σε υπηρεσιακά συμβούλια και στην Προεδρία της ΕΛΜΕ Πειραιά, μου δίνουν το δικαίωμα να εκφράσω μερικές σκέψεις πάνω στο νέο Νόμο για την Παιδεία
Ας δούμε πρώτα την επιλογή Διευθυντών. Μέχρι τώρα υπήρχε η συνέντευξη, η οποία αν οι εξεταστές προήρχοντο από το Άγιο Όρος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Πάντα έμπαιναν οι δύο παραταξιακοί εκπρόσωποι και τρεις η τέσσερις από τη διοίκηση, αρεστοί στην εκάστοτε κυβέρνηση. Αποτέλεσμα ήταν οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων να υφίστανται τα επακόλουθα των κομματικών συναλλαγών.
Έρχομαι τώρα στην αξιολόγηση. Προσωπικά πιστεύω πως η μοναδική αξιολόγηση για τον καθηγητή, είναι η γνώμη των μαθητών του. Αν όμως κάποιος υπουργός θελήσει να εφαρμόσει ένα σύστημα, πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν τα προγράμματα, τα βιβλία, οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του σχολείου και πολλά άλλα. Πάντως ο Νόμος που καταργήθηκε ήταν απαράδεκτος και είχε δημιουργήσει άγχος και τρομοκρατία στους συναδέλφους μου, όπως μου έλεγαν πολλοί συνάδελφοί μου ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων.
Όσον αφορά την τράπεζα θεμάτων, έχω τη γνώμη πως αυτός που την πρότεινε και αυτός που την εφήρμοσε, έχουν πλήρη άγνοια από εκπαίδευση.
Καλά εκείνος ο υπουργός που την ανακάλυψε δεν ήξερε πως υπήρξαν σχολεία που στελεχώθηκαν από καθηγητές τον Νοέμβριο ή και πολύ αργότερα;; Πως ήταν δυνατό να εξετασθούν οι μαθητές των σχολείων αυτών στα ίδια θέματα, με εκείνους των ιδιωτικών ή και πολλών δημοσίων, που η στελέχωση υπήρξε πλήρης από την πρώτη ημέρα; Πως είναι δυνατό να εξετασθούν στα ίδια θέματα μαθητές των βορείων προαστίων με εκείνους των δυτικών συνοικιών, της Β΄ Πειραιά, των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών;
Χώρια που με την τράπεζα θεμάτων η πολιτεία δείχνει πως δεν εμπιστεύεται τους λειτουργούς της εκπαίδευσης.
Όσον αφορά το χωρισμό των σχολείων σε Πρότυπα και Πειραματικά, αυτός είναι απόλυτα σωστός. Πειραματικό σχολείο σημαίνει, πως σε αυτό δοκιμάζονται νέα προγράμματα, μέθοδοι διδασκαλίας και άλλα. Δεν είναι δυνατό αυτά να αφορούν μόνο τους αρίστους. Άλλωστε θα υπάρξουν και τα Πρότυπα που θα παίρνουν μαθητές/τριες με εξετάσεις. Εδώ όμως θέλω να σημειώσω ότι ο αριθμός των οκτώ Προτύπων και μόνο στο λεκανοπέδιο είναι μικρός. Θα πρέπει να ιδρυθούν και άλλα σε μεγάλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος κ.α.
Τέλος συστήνω σε εκείνους, που οργανώνουν τις συγκεντρώσεις εναντίον του Νόμου Μπαλτά, να εμποδίζουν να προσέρχονται σε αυτές άτομα, τα οποία αποτελούν πρόκληση για τους λειτουργούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Θεόδωρος Χ. Καϊράκης
Συν/χος Λυκειάρχης
τέως Πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε Πειραιά και αιρετός Π.Υ.Σ.Δ.Ε Πειραιά
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη