Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η επίμαχη τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που προβλέπει τρίμηνη αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου για μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράτυπα από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική.
Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 293 βουλευτές, εκ των οποίων 177 ψήφισαν υπέρ — ανάμεσά τους οι βουλευτές της ΝΔ, της Ελληνικής Λύσης και αρκετοί ανεξάρτητοι. «Παρών» δήλωσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΙΚΗ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Αναστέλλεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα μέσω πλωτών μέσων από Βόρεια Αφρική.
Οι εν λόγω μετανάστες θα επιστρέφονται απευθείας στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής χωρίς καταγραφή.
Η διάρκεια ισχύος της διάταξης είναι τρεις μήνες, με δυνατότητα συντόμευσης της περιόδου με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Πλεύρης: «Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, κάνοντας λόγο για εισβολή μεταναστών και εξαπολύοντας επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για «θεσμικό ρατσισμό υπέρ των παρανόμως εισερχόμενων».
«Μόνο χθες, από τα 507 άτομα που εισήλθαν παράνομα, οι 495 ήταν άνδρες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορα και την επικράτεια.
Ο κ. Πλεύρης απάντησε και στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ περί αντισυνταγματικότητας, σχολιάζοντας την επιλογή του κόμματος να δηλώσει «παρών» ως υποκριτική στάση.
Ο υπουργός επεσήμανε πως το πρώτο επτάμηνο του 2025 οι αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική διπλασιάστηκαν, φτάνοντας πλέον τα 1.000 άτομα την ημέρα. Παρουσίασε την τροπολογία ως μέτρο αποτροπής μαζικής εισόδου, δηλώνοντας:
«Δεν θα στείλουμε το μήνυμα “ελάτε στην Κρήτη να κάνετε αίτηση ασύλου και βόλτες στην Ελλάδα”. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με ελεύθερη διακίνηση μεταναστών εντός της χώρας επί 6 μήνες. Εμείς μιλάμε για άμεση επιστροφή».
Αντιδράσεις κομμάτων: Από «νομοθέτηση των pushbacks» έως «επικοινωνιακή διαχείριση»
Η τροπολογία προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης:
Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας): Τη χαρακτήρισε «νομοθέτηση των pushbacks» και «εφιαλτική μετάπτωση της Δημοκρατίας».
Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ): «Σκληρή, άγρια και ρατσιστική. Παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης».
Πέτη Πέρκα (Νέα Αριστερά): «Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κρήτη δεν χρειάζεται Αμυγδαλέζες».
Γιώργος Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ): «Θεσμικός ρατσισμός. Ντροπή τα λεγόμενα Πλεύρη για τους μετανάστες».
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας καταψηφίστηκε, με στήριξη μόνο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.
«Η Σύμβαση της Γενεύης προστατεύει τους διωκόμενους από τη Σοβιετική Ένωση»
Ο κ. Πλεύρης σχολίασε αιχμηρά την επίκληση της Σύμβασης της Γενεύης από το ΚΚΕ:
«Η Σύμβαση φτιάχτηκε για να προστατεύει όσους ήθελαν να ξεφύγουν από τη Σοβιετική Ένωση. Μου προκαλεί εντύπωση που τη θυμήθηκε το ΚΚΕ».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!
Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ